Tévút az euroatlantiság alternatívájának keresése Magyarországon

2014. október 29.

Az elmúlt napok magyarországi történései rég nem látott kommunikációs aktivitást hoztak a magyar kormány és a különböző nemzetközi szereplők között. A helyzet olyan mélyen van átitatva belpolitikai vonatkozásokkal, hogy nem könnyű annak csupán külpolitikai olvasatáról értekezni. Ez valószínűleg nem is fog teljes mértékben sikerülni, erre fel vagyok készülve. De amellett, ami ma a magyar külügyben folyik, nem lehet elmenni szó nélkül.

Valószínűleg nem szükséges részletes összefoglalót írnom az elmúlt napok történéseiről, hiszen jelenleg ez a legfőbb téma a magyar sajtóban és közbeszédben. Olyan sűrűségben és intenzíven jelentek meg a különböző említést érdemlő esetek, amíg a végén az egész a teljes összemosás csapdájába esett. Ma ugyanis szó van amerikai kitiltási-ügyről, ezzel kapcsolatos állami korrupcióról, Déli Áramlat megépítésről, internetadóról. És ezek hozományaként még egy rakás más, ehhez szorosan/kevésbé szorosan kötődő kérdésről, amelyek végső soron egy nagy kérdésben olvadnak össze: Kelet vagy Nyugat felé szeretné-e orientálni az országot a kormány?

A külpolitikai útkeresés egy igazán magyar hobbi, az elmúlt száz évünket a végletekig meghatározta az effajta szövetségkutatás. Akár az épp hatalmon lévő személyek döntéséből, akár az aktuális kor nagyhatalmi érdekeiből alakult is ki egy adott elhatározás a követendő irányról, a pillanatnyi baráti államokról, a végeredmény általában csúfos véget ért. Sokszor olyannyira, hogy az azt követő társadalompszichológiai hatást a mai napig tudtuk lerázni a mindennapok fátyláról. Nem volt reális alternatíva, vagy nem volt megfelelő a külpolitikai vezetés – jelenleg ez mindegy is. Ami viszont kifejezetten nem mindegy, az a csontig hatoló érzet, hogy semmit, de semmit nem tanultunk az elmúlt évtizedek kudarcaiból.

szijjarto_1.jpg

(Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter; f.: nol.hu)

A rendszerváltás után Magyarországon társadalmi konszenzus alakult ki az ország nyugati orientációjáról. Emögött meghúzódtak politikai, gazdasági és érzelmi érvek, gondolatok. Nem voltunk ezzel a vággyal egyedül, a közép-európai, egykori szocialista szatellit államok mindegyike hasonlóképpen látta jövőjét. Ez az irány hívta életre a Visegrádi Együttműködést is. A nyugathoz való tartozásnak két nagyon fontos pillére volt: az Európai Unió (politikai-gazdasági keret) és a NATO (katonai szövetség). Mindkét szervezet tagsági jogaiért folytatott elköteleződést siker koronázta, belépésünkkel Magyarország végre egy olyan euroatlanti klubnak lett résztvevője, amire nagyon régóta vágyott.

Pár alapvetést azonban nem árt tisztázni: 1) Vajon minden tekintetben egyenrangú felek vagyunk-e a többi taggal? Korántsem. 2) Vajon továbbra is a nagyhatalmi erőtérben kell a magyar külügynek egy kis gazdasági kapacitású ország érdekét képviselnie? Egyértelmű. 3) Vajon egyszerűbb lenne egy adott helyzetre az épp aktuális kormány szájíze szerinti megoldást meghozni? Kétségkívül. Azonban nem reális azt állítani, hogy ezekre a tényekre a mindenkori magyar vezetés nem volt felkészülve. Nem reális továbbá az sem, hogy Brüsszel egyenlő lenne Moszkvával – már a feltételezés is teljességgel abszurd.

Hiszen bár nem vagyunk egyenrangú felek sok tekintetben az EU-n belül (például Németországgal), de aktív szavazati joggal és esetenkénti vétójoggal rendelkező tagállam vagyunk, amely a befizetéseinek többszörösét kapja vissza az EU-s finanszírozási programokon keresztül. Hiszen bár továbbra is nagyhatalmi érdekek befolyásolják több politikai és gazdasági lehetőségünket, ezek az érdekek sokszor a mi érdekünket is szolgálják más, EU-n kívüli nemzetekkel szemben. És hiszen bár esetenként egyszerűbb lenne EU-s normatívák nélkül szabályozni egy-egy kérdést itt Magyarországon, számtalan esetben mi is csak Brüsszelen keresztül tudunk kellő hullámot gerjeszteni egy adott magyar érdek előremozdítása okán.

Az euroatlanti szövetségnek Magyarországon nincs reális alternatívája. Szerencsére. A mindenkori magyar kormányoknak egyszerűen nem állhat érdekében az ebből való kilépés, sőt, minden erejükkel azon kell munkálkodniuk, hogy ez a társult viszony fennmaradjon. Nem állítom azt, hogy ebbe nem fér bele az építő jellegű euroszkepticizmus: az EU, mint minden nemzetközi szervezet folyamatos reformra szorul, hogy képes legyen felvenni a versenyt a jelenkori kihívásokkal. A folyamatosan új erőre kapó, majd kifulladó Visegrádi Együttműködést (akár új, közép-kelet-európai tagokkal kibővítve) pont ilyen kérdések mentén lehetne megtölteni tartalommal. Ám euroszkepticizmus ide vagy oda, Magyarország prosperáló jövője jelenleg elképzelhetetlen az Unió nyújtotta előnyök nélkül. Ezzel – a különféle félhangos nyilatkozatok ellenére – véleményem szerint a jelenlegi kormány maximálisan tisztában kell, hogy legyen.

Mindezek ellenére a jelenlegi magyar külügyminisztérium (bár a minisztériumok végletesen centralizált voltáról szóló értesülések után ez igazán diplomatikus) olyan kommunikációs stratégiát folytat nyugati partnerei felé, amelyből számomra nem látható, hogy miképp próbál Magyarország számára jobb pozíciót szerezni az integráció keretein belül. Az elmúlt napokban láthattuk a teljes palettát: az „Amerika a legnagyobb barátunk és szövetségesünk” jegyzésűt és az „eljöhet a pillanat, hogy kihátrálunk az EU-ból” keltezésűt is. Ám úgy tűnik, az utóbbi üzenet érzelemvilága és felesleges arroganciája az, amivel válaszolni próbál a külügy az országot ért külföldi vádakra. Helytelenül.

Kovács Zoltán.png

("Diplomáciai hangvétel?" - Nemzetközi kormányszóvivőnk, Kovács Zoltán tweetje Goodfriend részére; f.: twitter.com)

Mert bár lehet, hogy minimális belpolitikai előnyök származhatnak például az André Goodfriend, az Egyesült Államok nagykövetségi ügyvivőjének személye elleni harcos megnyilvánulásokból, azt nem árt elfelejteni, hogy Goodfriend hivatali szempontból maga Amerika. Vagy személyre átfordítva maga John Kerry vagy Barack Obama. Akikkel szemben persze szintén megvan a lehetősége bárkinek, hogy ilyen hangnemet üssön meg – de tényleg azt gondoljuk, hogy ez előrevivő, stratégiailag megfontolt lépés egy kis ország számára? Vagy egy bármilyen méretű, de magát hivatalosan euroatlanti beállítottságúnak mondó országnak? Nem hiszem.

Mindezek fényében pedig felmerül annak a valós esélye, hogy a jelenlegi magyar kormány nincs tisztában azzal, hogy az EU-nak nincs reális alternatívája Magyarországon. Vagy egy finomabb verzióban: nincsenek tisztában azzal, hogy egy adott szövetséghez tartozás valós elhivatottságot és így kötöttséget jelent a tagok számára. Pedig ezt az egyik alternatíva, Oroszország mutatja be a legvegytisztábban, ráadásul pont egy velünk szomszédos államban, Ukrajnában. Látható, hogy a putyini érdekérvényesítés esélyt sem ad az orosz érdekszférába tartozó államoknak, hogy azok új orientációról fantáziáljanak.

Brüsszel már ezért sem egyenlő a szovjet vagy a jelenkori Moszkvával: nem kérdéses, hogy ebből a klubból sikerülhet magunkat kiírni, ám egy másikban korántsem lennénk ilyen szabadok. Én személy szerint csak remélni tudom, hogy a jelenlegi kormányzatnak és külügyminisztériumnak sikerül végre egy reális képet festenie magának a körülöttünk lévő világról. Ahogy az elmúlt száz évben, ennek most is hatalmas tétje van.

Mészáros Tamás

Ha tetszett a cikk, szavazz a DiploMacira a Goldenblog 2014 "Közélet" kategóriájában!

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr246842529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2014.10.29. 11:07:50

Irigylem ezt a szemléletet. Ha a világ nem olyan, mint amilyennek elképzeled, nem foglalkozol vele. Mikor már kénytelen vagy foglalkozni vele, akkor meg USA/EU/Izrael/Nácik, stb. miatt nem olyan. Véletlenül sem kell így foglalkozni a problémákkal, uram bocsá' megoldani őket.

fajanka 2014.10.29. 11:16:19

A "bircák" meg csápolnak itthon a garázdálkodó mutyisznek.

bunk0 2014.10.29. 11:34:26

"az EU-nak nincs reális alternatívája Magyarországon"

aha persze. meg a liberalizmusnak sincs alternatívája, sőt a történelem is végetért, igaz? :)

bunk0 2014.10.29. 11:37:29

@bunk0: el fog jönni az a generáció akiket már nem lehet lerázni azzal a pofátlanul cinikus válasszal h "szar dolog a demokrácia de jobbat még nem találtak ki"

az EU-ban jelenleg 27 millió munkanélküli van, magyarázd el nekik hogy ez a létező világok legjobbja és hogy miért fontosabb a melegházasságról vitanapot tartani mint a 27 millió munkanélküliről

Urfang 2014.10.29. 11:48:05

Sajnos a jelenlegi helyzetben még egy Martonyi típusú konfliktus minimalizáló külpolitikában sem reménykedhetünk.

Abba pedig jobb nem belegondolni, hogy mi lesz ha a Kövér vagy Bayer típusú nyugati viszonyulás megjelenik a Szijjártó nevével fémjelzett külpolitikában is.

Observator 2014.10.29. 14:08:08

"Brüsszel már ezért sem egyenlő a szovjet vagy a jelenkori Moszkvával: nem kérdéses, hogy ebből a klubból sikerülhet magunkat kiírni, ám egy másikban korántsem lennénk ilyen szabadok."

Milyen szabadok? Mert ha a klubból (amely "klubbal - mint írod, nem egyenrangú partnerek vagyunk, hanem alárendeltek) éppen azzal "írhatjuk ki magunkat", hogy úgy cselekszünk, mintha tényleges cselekvési szabadsággal bírnák.

A Déli Áramlat megépítése Magyarország egyértelmű érdeke. Valójában Európáé is. Nincs is az atlanti "klubnak" olyan egyértelmű szabálya, megállapodása, amely ezt explicite tiltaná. Egyszerűen arró van szó, hogy a klub izmos csávója, Washington ezt érdekeivel ellentétesnek látja.

Ukrajna ugyanez, nem explicit, a 'klub' szabályai szerint elfogadott szövetséges, egyszerűen csak a legerősebb 'klubtag' kényszeríti rá az akaratát a többire.

Az okfejtés kedvéért most félretéve azt, hogy egyébként, más szempontokból előnyös vagy hátrányos a 'klubtagság', nem teljesen jogos-e azt mondani, hogy ez a 'klub' valójában nem is klub, hanem egyszerűen az erősebb kutya szervilis sleppje?

Observator 2014.10.29. 14:12:18

@bunk0:

Szerintem ez a generáció már eljött, csak még odáig nem jutott el, hogy ne jobb ajánlatra várjon, hanem elkezdje maga felépíteni azt.

Én például nagyjából egyetértek Orbánnal abban, hogy a liberális demokrácia egy összeomlófélben lévő humbug. De azt sem veszem meg, hogy "szar dolog az orbánizmus, de nem találtak még ki jobbat".

rezgaras 2014.10.29. 15:18:52

A cikk szerintem felületes és sok pontban demagóg. Olyan tételeket fogad el alap-axiómáknak (tehát bizonyításra sem szorulóknak), amelyek nem kevés részletezést igényelnének. Így aztán a következtetések is gyenge lábon állnak. Kár.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.10.30. 05:16:09

Az "euroatlantiság" a tévút.
Ez nem csak Magyarországnak de az egész EU-nak sem az érdeke, csak nem mernek önálló politikát folytatni, Amerikához igazodnak. A Balkánhoz mindennek nincsen köze.

"A rendszerváltás után Magyarországon társadalmi konszenzus alakult ki az ország nyugati orientációjáról. '

Amely azonban messze nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.
Ezt várta bárki is 1990-ben 24 év múlvára, ami ma van? A "rendszerváltás" nem egy sikertörténet, sokkal inkább egy elszalasztott lehetőség.

"Nem reális továbbá az sem, hogy Brüsszel egyenlő lenne Moszkvával – már a feltételezés is teljességgel abszurd."

Bizony! Óriási különbség van Moszkva és Brüsszel között. Ez a kép pontosan mutatja a nagy különbséget:

de.wikimannia.org/images/Unterschied_zwischen_UdSSR_und_EU.png

Az EU-val éppen az a fő probléma, hogy nem önálló, nem független, nincsen saját külpolitikája, nincsen saját katonai szervezete, csupán Amerika vazallus térsége, nem önálló tényező a világban.

Amerikához azért nem jó hosszú távon kötődni, mert ha világbéke lesz, akkor Amerika biztosan elveszíti a vezető szerepét a világban, azaz érdekelt benne, hogy háborúzzon, amint tapasztaljuk is ezt. A háborúkból meg akármi is lehet, de sok jó ugyan nem.

Szóval ez a gond ezzel az euroatlantizmussal.

klerikálfasiszta kérődző (törölt) 2014.10.30. 05:37:08

A demokrácia mételye megfertőzte a keleti népeket is, de az erős kezű vezető visszatért és szétzúzta a nyugati szennyet. Putyin utat mutat és gátját veti a buzipropagandának, a Pepsi Kóla mámorban fetrengő liberális nyugati fiatalság el lesz taposva az életerős keleti ifjak csizmái alatt. Az ateista, emberi jogokkal bíbelődő demokráciák napjai meg vannak számlálva, a kereszténység győzni fog és uralni fogja az elméket. Aki nem hajlik az pedig törni fog.
Az USA is átáll a putyini útra, a szerecsen után csak jobb elnök jöhet (szélsőségesen keresztény republikánus természetesen), aki nem harcol az oroszokkal, hanem összefog velük és béke honol majd a földön.
A világnak Putyin kell!
Nem is :P

nu pagagyí 2014.10.30. 05:38:39

Azért érdekelne, hogy az oroszok ígértek-e ukrán területeteket Orbánnak? Sokmindent megmagyarázna, például az előnytelen atomerőmű szerződést, a hepciáskodást nyugati szövetségeseinkkel. Persze az is lehet, hogy Orbán alapból hülye és csak despota hajlamainak korlátját látja az EU-ban, de nem zárnám ki az előző opciót sem. Orbán tökéletesen beleillik a teljhatalomra vergődő ostoba magyar politikusok sorába, akik soha nem a nemzet összekovácsolásával, az emberek szellemi és anyagi jólétének emelésével foglalkoztak, hanem valamiféle küldetéstudatból egyik tragédiából a másikba taszították az országot, békeidőben is belső háborús helyzetet teremtve. Nem tudom, hány ilyet élünk még túl.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.30. 05:51:42

@Akitlosz:

Ráadásul a Balkán nagy része is "nyugaton" van - sajnos.

nu pagagyí 2014.10.30. 05:57:55

@Akitlosz: Az USÁ-nak nem érdeke a háború. Nekik az egységes világpiac az érdekük, amihez béke kell és megbízható államok, amelyek nem rabolják ki az arra járót. Az USA politikáját ugyanis saját polgárai, vállalkozói és cégei érdekei alakítják. Kínát is úgy tudták pacifikálni, hogy bevonták a világkereskedelembe, így többé-kevésbé kiszámítható partnerré vált és Kína is sokat profitált belőle. Jobb program ez Magyarországnak is (persze ehhez tudatos gazdaságfejlesztés, versenyképes oktatás, vállalkozni akaró és tudó emberek szükségesek), mint valamilyen despota ország által kínált alternatíva, amelyhez csak kötelező beszolgáltatás révén kapcsolódhatnánk.

Nzoltan 2014.10.30. 06:08:18

@nu pagagyí: Az emberek nem azért váltottak rendszert, hogy a nyugat szolgáiként összeszerelōüzemben tengessék napjaikat. A rendszerváltás ennél nagyobb ígéret volt. Nem hiába sokan mondják, hogy: Kádár alatt jobb volt!

lavór 2014.10.30. 06:11:47

Valaki kezdjen el népszavazást szervezni a hovatartozásunk végett.
Ha a többség Kelethez akar a tartozni legyen lehetőség elhagyni az országot.

Nzoltan 2014.10.30. 06:13:28

@nu pagagyí: A nemzet összekovácsolàsáért Orbán sokkal többet tett, mint az összes többi politikus együttvéve. Mégha ez nem is olyan sok.

De igazából nem kellenek háttéralkuk. Az oroszok partnerek voltak, közös az érdek. Csak Magyarország nem akar mindnbōl kimaradni. A nyugat az utóbbi idōkben nem adott mást mint embargót és piacvesztést. Ennek annyira azért ne csápoljunk.

Nzoltan 2014.10.30. 06:17:04

@lavór: Nem kell végletekben gondolkodni. Lehetnénk semlegesek is. Kicsit többet kell hadseregre költeni, de lehet, megéri. Màsoknak is megérte.

lavór 2014.10.30. 06:22:37

@Nzoltan:
Nem gondolkodom végletekben, A Fidesz Kelet felé akar integrálódni úgy, hogy közben Nyugat pénzeli az országot. Egyszer megunják és majd koppanunk a falon. Szóval ezért kéne nagyon gyorsan tisztába tenni, hova is tartozzon az ország. Ha visszavágynak az amnéziások a Kelethez, hát legyen lehetősége az ezt ellenzőknek távozni, ne ők igyák meg a levét mások hülyeségének. A semlegességhez szerintem kevés még néhány katona.

nu pagagyí 2014.10.30. 06:24:25

@Nzoltan: Kényszerrel, zsarolással, mutyikkal és hatalmi visszaélésekkel nem lehet egy nemzetet összekovácsolni. Persze a haszonélvezők úgy érzik összekovácsolódtak (a nemzet 10%-a, amely magát tekinti nemzetnek), talán ebből fakad a te tévedésed is.

nu pagagyí 2014.10.30. 06:34:11

@Nzoltan: Saját alkalmatlanságodat ne vetítsd ki mindenkire. Én a rendszerváltás óta vállalkozok, neked és sok embernek is ezt kellett volna csinálnia, nem pedig állami csöcsön lógni. Nem itt tartanánk. Csak magunknak köszönhetjük, ha nem tudunk élni a lehetőséggel. Ami most folyik elborzaszt: elviselhetetlen mértékűre duzzadt az állam, megjelentek a vattaemberek és dzsentrik, akik közpénzből élősködnek mindenféle teljesítmény nélkül. Kiszívják az ország életerejét, ostobaságokat terjesztenek, önkényeskednek, rátelepednek minden lehetőségre, de képtelenek értéket létrehozni, de legalább más sem boldogul.

nu pagagyí 2014.10.30. 06:37:10

@lavór: Én nem megyek sehová, ez a hazám. Aki Keletre vágyik annak viszont fizetem a kumiszt, aztán menjen vissza, ahonnan jött.

lavór 2014.10.30. 06:42:28

@nu pagagyí:

Volt itt már vasfüggöny, jobban jár az, aki elmegy. Anno is jobban járt.
Ezek sajna nem mennek sehova, pedig még integetnék is nekik a tajgába tartó vonat indulásakor. Ennyire hülye a magyar, abba vágyik vissza, ami ellen anno fellázadt. Hasonlatos történés volt Horn Gyula miniszterelnöki megválasztása is. A "rendszerváltáskor" lámpavasra akarta húzni a tömeg. Leírtad, az életrevaló, tenni akaró embereket csak hátráltatják. Energiavámpírok ezek. Haljanak éhen, marják egymást.

nu pagagyí 2014.10.30. 07:00:57

@lavór: Van remény! Hazudozásra, erőszakra nem lehet tartós rendszert alapítani. Egyelőre nincs külső megszálló, aki garantálná a senkiháziak hatalmát, elzavarhatók.

lavór 2014.10.30. 07:03:41

@nu pagagyí:

Örülök optimizmusodnak, de 25 éve zavarjuk el őket. Olyanok, mint a bumeráng. Mindig más színben, de visszatérnek. Most isszuk a levét a vértelen "rendszerváltásnak".

midnight coder 2014.10.30. 07:10:01

@lavór: Ma az EU kb. ugyanabban a cipőben jár mint anno a kádári gulyáskommunizmus. Az elmúlt 30 évben sikeresen számolták fel az európai ipar nagy részét, jelenleg a szolgáltatások aktív felszámolása zajlik. Ha anno a kádári Magyarországon venni akartál Pl. egy Commodore 64-et vagy egy mikrosütőt, vagy egy normális hi-fi tornyot, akkor fogtad magad, és átmentél a Bécsi út túloldalára és megvetted a sógoroknál - vagy az egyszerűbb földi halandók megvették a bizományiban valamivel drágábban, de kevésbé macerásan. Ma ugyanezt úgy hívják hogy alibaba.com - vagy valamelyik műszaki áruház. A lényeg az, hogy ma már az áru nagy része kínából jön. A nafta pedig változatlanul az oroszoktól - vagy ami rosszabb, az araboktól. Az EU pedig mostanra leginkább csak liberós politikusokat és arab terroristákat tud nagyobb mennyiségben előállítani, igazán nagyobb igény viszont csak ez utóbbiakra van, ezek kellenek a kies Afrikába golyófogónak. Kérdés, hogy mikor jutnak el arra a gondolatra, hogy mennyivel kényelmesebb a nagy iszlám államot a hűvös Európában megalapítani mint abban a dögmelegben.

citrix 2014.10.30. 07:17:16

Egyszer volt egy nagy csoda,
neve: birka-iskola.
Ki nem szólt, csak bégetett,
az kapott dicséretet.

Ki oda se ballagott,
még jutalmat is kapott,
így hát egy se ment oda,
meg is szűnt az iskola.

A birkák kijárták rendesen a nekik épült iskolát :-)

lavór 2014.10.30. 07:18:58

@midnight coder:

Szerintem indulj el Kelet felé, remek lesz neked. Mi meg majd valahogy elviseljük ez a nyugati hanyatlást.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.30. 07:35:57

"Mindezek fényében pedig felmerül annak a valós esélye, hogy a jelenlegi magyar kormány nincs tisztában azzal, hogy az EU-nak nincs reális alternatívája Magyarországon. "

1. A pénz beszél, nem az eszmék. Arrafelé kell orientálódni, amerre ha orientálódunk, anyagilag jobban járunk. És ez - az elmúlt 25 év bebizonyította - nem feltétlenül, nem feltételek nélkül a Nyugat.

2. Ez évben már háromszor buktatok bele abba, hogy azt hittétek, rátok fognak szavazni az emberek, csak azért, mert nem engedtetek a bal oldalon magatok mellett alternatívát. Mikor látjátok végre be, hogy ez a "nincs alternatíva" kijelentés egyszerűen nem igaz - bármilyen helyzetről legyen is szó? Ha van egy adott helyzet, azzal szemben MINDIG van legalább egy másik lehetséges választás.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.30. 07:40:11

@lavór:

"@midnight coder: Szerintem indulj el Kelet felé, remek lesz neked. "

Neked személy szerint milyen gazdasági, kulturális előnyöket, fejlődést, növekvő jólétet, netán morális-erkölcsi felemelkedést hozott az elmúlt 25 év növekvő nyugati befolyása ebben az országban?

midnight coder 2014.10.30. 07:42:15

@lavór: Mi most is a kettő között vagyunk. A cég ahol jelenleg dolgozom az egyik nagy nyugati multinak dolgozik, és bizony a tevékenységek között előkelő helyen van a fejlesztések kiszervezése Nyugat-Európából egyrészt ide, másrészt Indiába. Az üzemeltetés nagy része már ott van.

lavór 2014.10.30. 07:47:02

@polyvinyl:

Szabad utazás, nincs hiánycikk-gazdálkodás, szabad munkavállalás az Unió területén, elméletben szabad választások (már ha eltűntek volna valóban az elmúlt rendszer csatlósai a politikai életből...), véleménynyilvánítás... A korszerű technológia megjelenése az élet minden területén. Viszonylag szabad vállalkozási lehetőség. Így hirtelen ennyi.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.30. 08:03:42

@lavór:

"Szabad utazás" - lehetőségük van az embereknek, pénzük nincs

"nincs hiánycikk-gazdálkodás" - roskadnak a polcok a felesleges termékektől, fizetőképes kereslet ellenben nincs

"szabad munkavállalás az Unió területén" - ahelyett, hogy itthon lehetne tisztességes bérből megélni

"elméletben szabad választások" - a jelölteket jelenleg a Nyugat állítja, pont úgy, ahogy azelőtt a Kelet állította

"véleménynyilvánítás" - a véleménynyilvánításból nem lehet a gyereknek se enni adni, se ruhát venni, se tetőt adni a feje fölé

"A korszerű technológia megjelenése az élet minden területén" - a konzumidióta tömegcuccokhoz nincs fizetőképes kereslet, a VALÓBAN fontos technológia azelőtt is jelen volt, hogy a Nyugatot kezdtük volna imádni

"Viszonylag szabad vállalkozási lehetőség" - A vállalkozásokat őrült közterhek sújtják, cserébe gyakorlatilag senki nem tartatja be az adózási fegyelmet

Így hirtelen ennyi.

Kimaradt ellenben a listádról:

- egész iparágak eltüntetése, hogy ne jelentsünk konkurenciát a Nyugati termelőknek

- ebből adódóan százezerszámra szűntek meg korábban létező munkahelyek

- munka és pénz híján az emberek tömeges, TUDATOS eladósítása a rendkívül "előnyös" lakosági hitelezéssel

- a magyar ember jóléte nem hogy nem közelített 25 év alatt a nyugat-európai jóléthez, de jóval rosszabbul él ma a magyar, mint 1989-ben élt

klerikálfasiszta kérődző (törölt) 2014.10.30. 08:17:27

@polyvinyl: nem engem kérdeztél, de én is leírnám:

-felsőoktatás nyugaton is (volt benne részem, feledhetetlen és szemfelnyitó élmény)
-versenyszellem (közszférában is megjelentek már a csírái, bár ott a rokonság, ismeretség, protekció még uralkodik, de magánszférában azt hiszem eléggé előretört, kivéve amikor közbeszerzésről beszélünk)
-véleményszabadság (elmondhatom mit gondolok, információhoz juthatok, nem érzem magam bezárva a fejembe a saját gondolataimmal, tudok olyan embereket találni, akik hasonlóan gondolkodnak és nem kell egyelőre attól félnem, hogy ők ügynökök, akik miatt hátrány érhet - egyelőre)
-nyugati kultúra (nem gondolom már, hogy a magyar kultúra a világ közepe és hozzánk kellene mindenkinek alkalmazkodni, nem szégyellek tanulni a nyugati embertársaimtól, akiknek van egy jól működő, boldog embereket eredményező társadalma, nem tartom antimagyarnak azt, aki jó nyugati gyakorlat alapján próbál jobb társadalmat építeni Magyarországon, nem tartom buzinak, aki tud angolul)
-csúnyagonosz multiknál dolgozhatok, ha akarok (nem egyféle munkáltató van, van olyan, ahol van lehetőség a fejlődésre)
-nyugati életmód (tudom ezt nem fogod megérteni, de nyugaton tapasztaltam, hogy a korrupció fel sem merül, hogy az emberek nyugodtak, nem napi téma a politika, mert a politikus nem maradhat a helyén, ha az emberek életének megkeserítésével foglalkozik munkakörében, a mindenkit átható rosszindulat hiánya)
-szabadság+felelősség önmagadért, a politikus meg szolgál és nem egy kis köpcös diktátorként próbál kinyilatkozatni (ezt még csak nyugaton tapasztalom, Magyarországon aki ennek megfelelően él, azt még UFO-nak nézik)
-közbeszéd (aki kötelet emleget, ömlik a fos a szájából, az nyugaton hamar elszigetelődik, Magyarországon meg párt főmufti lehet - következmények nélküli ország, nem csak büntetőeljárások maradnak el, hanem a közvélemény is szarik arra, ha valaki szellemi pöcegödörbe rángatja a közbeszédet, árkokat ás és uralkodik szolgálat helyett)

Én a nyugatra szavazok, az a rendszer már bizonyított nekem.

Netuddki. 2014.10.30. 08:19:00

Most komolyan, Valakinek még mindig nem világos, hogy ez az "útkeresés" semmi egyéb mint a hozzá nem értés leplezése, lázas semmittevés. Valamelyik hülye főkolomposnak hirtelen eszébe jut valami oltári nagy baromság, aztán az összes alatta lévő ezt próbálja megvalósítani. Bármiféle, szakmával való egyeztetés nélkül.

Mindennek legjobb példája a netadó. Az orbánnak eszébe jutott valami, vagy a habony sugallatára, ki tudja. Az is kérdéses, hogy csak pénz kellett vagy basztatni akarta a "népet" vagy csak elterelni a figyelmet a mutyijaikról. Az orbánt persze lehetetlenség eccerű halandó sajtómunkásnak szóra bírni. Úgy menekül a mikrofon elől minjt ördög a tömjénfüsttől. Mindezt persze a saját jól felfogott érdekében teszi, még kiderülne mennyire ostoba. Igen, csak meg kell nézni a minisztereit, államtitkárait amikor néha az újságírók kérdéseire is válaszolnak. Az orbán magánál ostobábbakkal veszi körbe magát, így nem veszélyesek a pozíciójára.

Szóval kedves blogíró, ha értelmet keresel az orbán rezsim cselekedeteiben akkor azt figyeld mit csinálnak, hogyan csinálják, és hogyan kommunikálják az ellenkezőjét!

lavór 2014.10.30. 08:19:14

@polyvinyl:

Úgy gondolod, hogy majd az oroszok megtömik a magyarok zsebét. Nem tudom, ki hitette ezt el veled, de badarság.
A többi pontodra magad megadtad a válaszokat. Meg kell szüntetni az uram--bátyám visszamaradt rendszert, kisebb államot kell létrehozni, egyszerűsíteni kell az adminisztrációt és hagyni végre az embereket dolgozni. Az a réteg, aki ma jól él, mérhetetlen vagyonokat halmozott fel. Le kell számolni a múlttal véglegesen, itt az ideje az áldozatokkal járó forradalomnak. Különben ez az ország éhen fog halni. Se az EU-hoz nem fogunk tartozni, se az oroszokat nem fogjuk érdekelni, miután elérték céljukat. a múltba is csak eszközök voltunk nekik a nyugati kölcsönök és technológia hozzájutásához. Próbáld meg számon kérni politikusaidon az elmúlt 25 év hibáit. Ja, hogy törvény felett állnak? Hát ez a magyar demokrácia.

klerikálfasiszta kérődző (törölt) 2014.10.30. 08:20:31

@polyvinyl: Ha így látod, akkor miért nem élsz még Oroszországban? Ott minden álmod megvalósulna.

Te a jóban, pozitívban is keresed a rosszat és mivel úgy állsz hozzá, ezért meg is találod az önigazolásodat. Szar lehet így élni.

Netuddki. 2014.10.30. 08:20:51

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: És ha mindezt megfigyelted, akkor már nem fogod az értelmet keresni a fidesz cselekedeteiben...

Netuddki. 2014.10.30. 08:25:30

@polyvinyl: Inkább 100-szor nyugati befolyás mint 1 ruszki!
Ahhoz, hogy diplomáciailag Magyarország el tudjon valamit érni, arra a jelenlegi megélhetési "politikai" garnitúra nem alkalmas.

Szelid sunmalac 2014.10.30. 08:25:58

@Nzoltan: a miert is tett sokat? Mar ne is haragudj, de te hulyebb vagy mint a birka! Mar a legelejen megosztotta a nepet a kokardaval! A tobbirol nem is beszelve: ner, bekamenet, szegeny-gazdag...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.10.30. 09:09:27

@polyvinyl: Az általad említett negatívumok egy jelentős része nem a nyugati orientáció elkerülhetetlen következménye volt, hanem hibás magyar döntéseké. A kormányainké és a társadalomé. A magyar elit (és igazából a magyar társadalom is) az elmúlt 25 évben valóban egyértelműen leszerepelt. A helyzet EU és Nato nélkül még rosszabb lenne.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.10.30. 10:04:22

@maxval birca hozzászóló: Holnap neked fél 1-re kell jönnöd!
Mert egyre hülyébb vagy!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.10.30. 10:05:39

@polyvinyl:
@promontor:
Öööö..fiúk.. én mindig az is-is elvét vallom.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.10.30. 10:11:27

@maxval birca hozzászóló: Elvileg nem vagy te hülyegyerek.
De hogy lehetsz ilyen kurvára kibaszottul sötét?!?!

Kényszerbagoly · http://kenyszerbagoly.blog.hu/ 2014.10.30. 10:25:50

Soha meg nem erősített hírek szerint államtitkártól felfelé 2015-től kötelező lesz a pravoszláv hitre való áttérés :)
kenyszerbagoly.blog.hu/2014/10/28/_78727

randomuser1 2014.10.30. 10:29:22

milyen balkán?
orosz föderáció!!!!

randomuser1 2014.10.30. 10:35:19

@Kényszerbagoly: hovatovább, tavasszal minden álami intézményben ingyenes orosznyelvképzés indul, részvétel opcionális, bár karrier szempontjából, erősen ajánlott!

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.10.30. 10:54:52

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Persze, is-is (ezért is mondtam, jogy "jelentős része"). A poszt se fest rózsaszín képet az EU-Nato "klubról". Ehhez képest az elhangzott kommentek egy része minden rosszat a "klub" nyakába varr, mintha mi semmiről se tehetnénk. Pedig de.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.30. 11:04:38

@klerikálfasiszta kérődző:

Nyugat:
- ateizmus,
- monopolcégek uralma,
- liberális véleményterror,
- hagyományellenesség,
- pedofilek és homokosok hőzöngése,
- homokos "házasság",
- gyerekek megrontása,
- kábítószerek.

nu pagagyí 2014.10.30. 11:35:43

@polyvinyl: Kritikáid, úgy látom, maradéktalanul passzolnak az általad egyébként nagyra becsült jelenlegi rezsimre. Nincs itt egy kis ellentmondás? Vagy már belegabalyodtál saját cinizmusodba?

Négy év alatt négyzetre emelték a szart. Valóban nincs pénze az embereknek, valóban nincs normális munkahely és a jövőben is csak vegetáláshoz elég szakmunkás perspektívát villantanak fel, óriási bürokráciát építettek ki, teljesítményt visszafogó és torz az adórendszer, szintet ugrott a korrupció, az állam parazitává vált.

csepke 2014.10.30. 11:41:40

Ugye, hogy milyen tenyérbemászó stílusú az az üzenet? Nekem ez tűnt fel. Meg az hogy az amerikai válaszaiban látszik, hogy ellenben neki volt gyerekszobája. Valahogy remekül leképezi ezt a politikai elitünket. Innen-onnan szalajtott, neveletlen tuskók zömmel. Nem az amerikai ügyvivővel szemben nem enged meg magának az ember ilyet, hanem kulturált emberek között ez nem szokás, így odaböfögni a másiknak. Így már nem is csodálom, hogy miért játszunk folyamatosan elefánt a porcelánboltbant a nemzetközi diplomáciában. Siralmas. Előbb meg kéne tanulni viselkedni. Meg levenni a gumicsizmát ha a szalonba lépünk.

nu pagagyí 2014.10.30. 11:50:55

@maxval birca hozzászóló:

Ezzel szemben, a magyar "populista jobboldal":
- képmutató vallásosság, erőszakkal terjesztve.
- a gazdaságban állami védelem alatt álló maffiacsoportok összehangolt működése,
- népnemzeti kerreszt(y)én(y) blődségek közpénzen való kizárólagos propagálása, úgymint összeesküvés elméletek, nyomják krahácsot típusú komoly pofával előadott nyávogás, átlátszó hazudozás, fenyegetésbe burkolt jovialitás stb.
- soha nem látott hagyományok meggyökeresítése primitív színvonalon, múltba fordulás,
- asszonyverés, a nő szerepe a házimunka mellet az ellés,
- gyerekek megrontása, erőszakra nevelése,
- pálinka fináncmentesen, nagy tételben, állatok kilövése kitömési célzattal.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.30. 11:53:51

@nu pagagyí:

Ennek egy része igaz, más része nem, de mindez a kérdés szempontjából irreleváns.

lavór 2014.10.30. 11:53:55

@maxval birca hozzászóló:

- Mintha a szocialista időkben kissé háttérbe szorultak volna a fene nagy keresztényi értékek. Párttag még templomba se mehetett.
- A tervgazdálkodás olyan tökéletes volt, hogy bedőlt a komplett KGST.
- A szocialista véleményterror sokkal jobb volt biztos, mikor éjszaka megállt a ház előtt a fekete autó...
- Az elmúlt rendszerben minden nemzet, de főként a Szovjetunió hagyományai voltak előtérbe helyezve. A népbutítás természetesen akkor is megvolt a Röpülj Pulykával és a Táncdalfesztivállal.
- Annak idején is volt homoszexualitás.
A pedofilek sem rendszerváltás után költöztek Magyarországra.
- Sajnos azt kell írnom, gyerekeket is megrontottak.
- Kábítószer is volt a végén, de előtte az alkohol töltötte be a tudatmódosító szerepét. Az alkoholisták országa vagyunk.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.30. 12:00:10

@lavór:

"Mintha a szocialista időkben kissé háttérbe szorultak volna a fene nagy keresztényi értékek. Párttag még templomba se mehetett."

Na és?

"A tervgazdálkodás olyan tökéletes volt, hogy bedőlt a komplett KGST."

Na és?

"A szocialista véleményterror sokkal jobb volt biztos, mikor éjszaka megállt a ház előtt a fekete autó..."

Na és?

"Az elmúlt rendszerben minden nemzet, de főként a Szovjetunió hagyományai voltak előtérbe helyezve. A népbutítás természetesen akkor is megvolt a Röpülj Pulykával és a Táncdalfesztivállal."

Na és?

"Annak idején is volt homoszexualitás. A pedofilek sem rendszerváltás után költöztek Magyarországra."

De nem voltak propagálva.

"Sajnos azt kell írnom, gyerekeket is megrontottak."

S ezt senki sem tekintette értéknek.

"Kábítószer is volt a végén, de előtte az alkohol töltötte be a tudatmódosító szerepét. Az alkoholisták országa vagyunk."

S ezt senki sem tekintette értéknek.

lavór 2014.10.30. 12:01:21

@maxval birca hozzászóló:

Újra szocializmust akarsz?

Na és?

nu pagagyí 2014.10.30. 12:01:28

@maxval birca hozzászóló: Annyiban nem irreleváns, hogy te a liberális rendszert jellemző sokszínűségből kiemelted azt, ami neked nem tetszik (és amelyben a te hülyeségeid is csorbítatlanul benne voltak), én viszont a jelenlegi jobboldali-populista (fasiszta, illiberális) rendszert a maga teljességében ábrázoltam.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.30. 12:08:58

@nu pagagyí:

A jelenlegi rendszernek számtalan hibája van, de óriási előnye, hogy próbálkozás a rothadó nyugat helyett alternatívára.

lavór 2014.10.30. 12:15:27

@maxval birca hozzászóló:

De most már áruld el, az IS képviselője vagy?

nu pagagyí 2014.10.30. 12:54:48

@maxval birca hozzászóló: Kár, hogy a "Nyugat" csak az elmédben rohad. Változik, okulva a válságokból, az ott élő emberek akaratának megfelelően. Sok gazdasági válságot túlélt már és mindig magasabb szintet ért el. Ott a fejlődés mércéje a az egész társadalom jólétének növekedése, ami szinkronban van az egyszerű emberek igényével. A nem Nyugati társadalmak valamiféle elvont eszméket hajkurásznak, amiből a magánemberek semmit nem profitálnak, részük csak a szenvedés, nyomor és kiszolgáltatottság.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.30. 12:59:05

@nu pagagyí:

Na, ne viccelj.

Pl. amit be "kell" vezetni, azt megcsinálják, az emberek akaratától függetlenül. Nyugaton.

S aki ellentmond, azt elnyomják. Nem, nem zárják börtönbe, "csak" ekzisztenciálisan ellehetetlenítik.

lavór 2014.10.30. 13:37:54

@maxval birca hozzászóló:

Akkor itt az ideje magadat indítani a következő választásokon, egy új, mindenek felett álló államforma ígéretével.

2014.10.30. 17:26:14

@bunk0: Tudsz jobbat! A (kommunista) diktatúrát más kóstoltam, kösz, elég volt. Valaki régebb a szakrális királysággal handabandázott, ami jó is lenne, ha én lennék a király.

2014.10.30. 17:30:12

@Nzoltan: Meg lehet próbálni űrhajót, fúziós erőművet, szuperszámítógépet tervezni és építeni. Ja, hogy ahhoz nem értük? Bocs.

2014.10.30. 17:30:55

@lavór: A ránk eső terület (kb egy hektár/fő) elvitelével.

2014.10.30. 17:41:12

@polyvinyl: Úgy látom, te egy tipikus lúzer vagy, aki 25 év alatt semmilye, korábben nem létező lehetőséggel sem tudott élni.

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2014.10.30. 17:44:34

A jelenlegi rendszernek számtalan előnye van, de óriási hátránya, hogy próbálkozás a rothadó kelet helyett alternatívára.

2014.10.30. 17:45:39

@klerikálfasiszta kérődző: Ez jutott eszembe: "Jőjjön Oroszországba! Itt találja a nagypapája budapesti gyárából leszerelt gépeket, a malenkíj rabotra elvitt papája sírját és a féltestvére kalmük nemzetiségű édesapját."

Krisz11 2014.10.30. 19:18:03

Legalább ez egy korrekt hangvételű bejegyzés volt.
Azért ne felejtsük el, hogy Orvbán Viktor nemcsak Oroszországot említett példaként, hanem pl: a kelet Svájcát, vagyis Szingapúrt is. Mondhatta volna Dél-Koreát is. A lényeg, hogy ebben egy társadalmi érték választás nyilvánul meg. A munka és a rend irányába. Egyfajta társadalmi és ember ideál rejtőzik az illiberális állam gondolata mögött. Szemben a homokos-drogos vagy a Conchita Wurst féle emberideállal.

Gyűrött Papír 2014.10.30. 21:07:44

@polyvinyl: "Neked személy szerint"
Erre válaszolt, nem arra szerinted mindenkinek. Zavaró, hogy neked nincs különbség aközött, hogy valamit nem tehetsz meg és a nem teheted meg. És most ne gyere azzal, hogy a ha nem tudsz utazni, akkor az eredmény ugyanaz, mintha nem is utazhatnál.
Például.
Fogod magad, és Fertőrákosnál, a Páneurópai piknik helyén ájulásig rohangálhatsz a határon át. Ez kevés?

Gyűrött Papír 2014.10.30. 21:10:17

@maxval birca hozzászóló: "nem vagyok liberó."
Viszont körbe vesz a liberó. A liberó meg egy pelenka márka (is)
:))
De ne vedd magadra (a liberót sem)!
;)

Gyűrött Papír 2014.10.30. 21:13:16

@maxval birca hozzászóló: "kábítószerek"
Ahogy Hofi mondta: "Miből készül az ópium? Mákból, ez az. A rohadt, szemét imperalistáknál. Azoknál igen. Nálunk meg dumákból."

2014.10.30. 21:56:48

@lavór: Bocsika, lehet, hogy félreértettelek. Úgy értetted, hogy aki kelethez akar tartozni, az elhagyhatja az országot keleti irányba, vagy fordítva, azaz aki nem akar kelethez tartozni, az indulhat nyugatnak (fordulj kedves lovam napszentület felé). Hogy én is mérhessek kettős mércével, csak a nyugatra indulóknak adnék földet, amit vihethek. Keleten van elég föld.

2014.10.30. 21:59:49

@Krisz11: Kissé téves elképleléseid vannak a nyugati társadalmakat meghatározó értékekről, csak hogy ne azt írjam, hogy baromi nagy ökörséget böffentettél be.

lavór 2014.10.30. 22:00:28

@fagyospityóka:

Aki nyugathoz szeretne tartozni, az marad itthon az Unióban. Aki Keletet áhítja, menjen csak! Ne mindig azoknak mondjuk, hogy "el lehet innen menni", akik a Nyugathoz kívánnak tartozni.

2014.10.30. 22:02:25

@lavór: Yess! Keblemre barátom!

2014.10.31. 10:26:06

@fagyospityóka: @lavór: De akkor az utolsó kapcsolja le a villanyt! :))

klerikálfasiszta kérődző (törölt) 2014.11.01. 05:30:50

@Krisz11: Dél-Korea egy demokrácia, olyan kulturális hatással, ami világra szóló, imádják Amerikát és a nyugati életvitelt, amit saját szájuk íze szerint át is formáltak és most tolják a világ arcába. Kommersz popkultúra és vad önmegvalósítási vágy, közben ipari termelés felfutása, minden áron beágyazódás a nyugati gazdasági vérkeringésbe.
Szingapúrról annyit, hogy ugyan nincs demokrácia, de olyan mértékben szabados, liberális az életszemlélet, annyira individualista a felfogás, hogy azt el se tudod képzelni. Annyi, hogy nem váltogatják a kormányokat. Szingapúr teljes mértékben integrálódik a világgazgaságba, nyitott, liberális a vállalkozáspolitikája. Ja és a vallás kb. nulla szerepet játszik az életükben.

Azt hiszem megtaláltad azt a két országot, amik csöppet sem illenek bele az illiberális Orbán-mítoszba.
Orbán Magyarországból nem a luxusba belefulladó Szingapúrt meg a plasztikai sebészetért és kommersz popkultúráért rajongó Koreát akar csinálni, hanem Oroszországot, Azerbajdzsánt vagy Iránt.

klerikálfasiszta kérődző (törölt) 2014.11.01. 05:43:54

@maxval birca hozzászóló:

Kelet:
Nyugat:
- klerikális nyomulás, több ezer éve lejárt szavatosságú, semmire választ nem adó téveszmék terjesztése központi akarat szerint, ateisták, racionalisták, agnosztikusok démonizálása
- monopolcégek uralma (azt hiszed a ruszkiknál nincsenek monopolcégek? Gazprom, mond neked valamit?)
- keresztényfasiszta véleményterror
- hamis hagyományimádat (kreálnak maguknak valami lebutított hagyományt, amit körbehordoznak, csordaszellem), továbbá kevés szervesebben fejlődő hagyományos társadalmat láttam, mint a nyugatiakat, ellenben keleten ezt látom, hogy központilag megmondják, hogy mi a hagyomány, mit kell szemellenzésen tisztelni, visszapofázás nincs, tekintélyelvű rendszerek, szerves fejlődés nincs, a hagyomány az megkövesedett és többnyire felülről az emberekbe plántált faszság
- a lejárt szavatosságú egyház és a vallásosság álcáját politikai tőke kovácsolása céljából magukra húzó ex-komcsi politikusok hőzöngése, közpénzből egyház felpumpálása, gyerekek szellemi vágóhídra terelése (templom, hittan stb.)
- mondjuk Oroszországban szerintem a házassági és gyermekvállalási kedv elég mélyponton van, mint oly sok helyen, szóval miért ne lehetne a melegeknek is házasodni? Már a heterok se házasodnak, a melegek nem vesznek el ezzel senkitől semmit.
- gyerekek megrontása vallással, szűklátókörűséggel, erkölcstanba bújtatott politikai tréninggel, lebutítás, aki angolul tud, az nyugati kém
- kábítószerek: Oroszországnál, Iránnál és más illiberális országoknál azt hiszem kevés hely van a világon, ahol nagyobb lenne a kábítószer probléma
A liberális Hollandiában a helyiek a közhiedelemmel ellentétben nem szállnak 20 centivel a föld fölött mindenféle drogoktól beszívva. Szabadság van. Ja és a drogost nem zárják be egy büntetőtelepszerű elmegyógyintézetbe, lekötözve és hagyják kiszenvedni, mint Oroszországban, hanem segítenek leszokni, ha akar, van szolidaritás, nem eltapossák a másikat, hanem a rendszer az emberekért van.

Krisz11 2014.11.01. 09:46:22

@klerikálfasiszta kérődző:

"- mondjuk Oroszországban szerintem a házassági és gyermekvállalási kedv elég mélyponton van, mint oly sok helyen, szóval miért ne lehetne a melegeknek is házasodni? Már a heterok se házasodnak, a melegek nem vesznek el ezzel senkitől semmit."

1.) A termékenységi ráta az EU-ban: 1,55, Kínában: 1,55, Oroszország: 1,61 és ez utóbbi folyamatosan növekszik a bevezetett születés ösztönzők miatt. És az oroszoknál a fehérek szaporodnak, nem az arab/négerek mint Hollandiában.

2.) Szingapúrról annyit, hogy ugyan nincs demokrácia, de olyan mértékben szabados, liberális az életszemlélet, ..., hogy azt el se tudod képzelni."

Szingapúrról annyit, hogy a homokos kapcsolat törvényben tiltott. Az egy főre jutó kivégzések arány a világon a 2. legnagyobb náluk. A bűnözőket, köztük a drogosokat 10-szer keményebben büntetik mint a nálunk.
Tehát nem a tényekről, hanem a vágyálmaidról írsz. A fentiek szerintem méltán követendő példák. Bár én a homokosságot nem büntetném, csak a propagandát tiltanám.

2014.11.03. 08:39:29

@Krisz11: Akkor miért csökken Oroszország lakossága?

2014.11.03. 08:41:24

@Krisz11: @fagyospityóka: Akarom mondani, miért csökken erősebben, mint az EU lakossága?

Krisz11 2014.11.03. 19:38:08

@fagyospityóka: "miért csökken erősebben, mint az EU lakossága? "
Talán a bevándorló afro-európaiak miatt, vagy arabok miatt.
Úgyhogy nyugodtan aludhatsz, ők majd szorgalmas és hozzáértő munkájukkal tovább erősítik Európa gazdaságát, biztosan előmozdítják majd a kutatás-fejlesztést.

2014.11.04. 10:28:10

@Krisz11: És ugyan miért nem a dicső oroszorszgba igyekeznek ezen szorgalmas bevándorlók?

Krisz11 2014.11.04. 19:50:42

@fagyospityóka: Gondolom ott nehezebb élősködni + bejutni + nem látják őket szívesen.

2014.11.04. 21:06:40

@Krisz11: Tehát nyugaton könnyebb élőskodni, valószínűleg azért, mert ott van erre fordítható pénz, és bejutni is könnyebb, mert a nyugatiak komolya(bba)n veszik a menekültekre vonatozó ENSZ egyezményt, és nyugaton szívesebben látják őket, tehát toleránsabbak, vendégszeretőbbek. Ezt akartad mondani?

Krisz11 2014.11.04. 23:11:11

@fagyospityóka:
"mert a nyugatiak komolya(bba)n veszik a menekültekre vonatozó ENSZ egyezményt, ... szívesebben látják őket, tehát toleránsabbak, vendégszeretőbbek. Ezt akartad mondani? "

Nem. Nyugaton szimplán csak hülyék. Azt gondolják a jólét örökké tart. Egy válság esetén az összes bevándorló a nyakukba szakad. És nem kérni fognak hanem elvenni
De szerintem már kezdik ők is megunni a "menekülteket". Van az a tömeg, akit már ők sem tudnak eltartani.

2014.11.05. 14:12:17

@Krisz11: Biztosan a hülyeségük miatt vitták olyan sokra (jólét, biztonság, tisztaság, jó környezet, barátságos rendőrök, hivatalnokok, orvosok stb). Szerencsétlenek!

Krisz11 2014.11.05. 20:00:34

@fagyospityóka: Nem, a protestáns etika miatt: szorgalmasan, alaposan dolgozni, tanulni, takarékoskodni, a törvényeket betartani.
Mintha a kongóiakra meg az iszlámokra ez annyira nem lenne igaz. Nézd meg mire vitték az afrikaiak úgy kollektíven. Semmire?
Szóval ezért fog szívni a nyugat, aztán majd harcolhat, hogy meg tudja Európát tartani, hogy ne legyen belőle Afrika. .

2014.11.06. 08:28:56

@Krisz11: Ahogy elnézem az a "zorgalmasan, alaposan dolgozni, tanulni, takarékoskodni, a törvényeket betartani" az oroszokat sem jellemzi túlzotta. Amúgy ne félts te az európaiakat. Meg tudjuk mi magunkat védeni.

Krisz11 2014.11.06. 18:57:03

@fagyospityóka: Örülök, hogy pozitívan tekintesz a jövőbe. Legyen ez a végszó :)
süti beállítások módosítása