Pro/Kontra: Magyarország az oroszok trójai falova (1)

2014. november 13.

Miközben az Európai Unió és Oroszország között egyre hidegebbé válik a viszony, a magyar külpolitika mindkét oldal számára tesz gesztusokat, és a diplomáciai lavírozás közepette sem feledkezik meg az orosz beruházások fontosságáról. De vajon ugyanez hogyan néz ki a túloldalról, orosz szempontból? Képes-e Oroszország megosztani a régiót, és vele együtt az EU-t, Magyarországon keresztül? (A mai cikk Pro része holnap érkezik.)

 

Kontra - Hámori Viktor

Az elmúlt hónapokban rendre visszatérő téma az orosz-magyar kapcsolatok alakulása, a Déli Áramlat és a paksi bővítés kérdésköre. A Keleti Nyitás kihirdetése óta nem csak intenzívebbé váltak a kétoldalú kapcsolatok, de egyben úgy tűnik, Orbán néhány, a posztszovjet demokráciákra jellemző retorikai fordulatot is átvett Putyinéktól.  

Oroszország természetesen örömmel fogadta az unióval szemben egyre kritikusabb, a nyugat és kelet között egyfajta hídszerepet betölteni kívánó magyar kormányzat érdeklődését. A kölcsönös bizalom jegyében Magyarország új piacokat remél, Moszkva pedig hazánkon keresztül próbálja fenntartani a befolyását a régióban. Úgy vélem ugyanakkor, hogy az orosz törekvések nem elegendőek ahhoz, hogy Magyarországon keresztül destabilizálni tudja a tágabb régiót. Mik is a főbb ellenérvek?

Kezdjük a legkézenfekvőbb állítással, és induljunk ki a földrajzi adottságokból: Magyarország kis ország, az unió többi tagállamához mérten szerény gazdasági teljesítőképességgel – ebből következően csekély érdekérvényesítési képességgel. Oroszország hiába tudná maga mellé állítani a magyar vezetést bizonyos kérdésekben (ld. Déli Áramlat kérdésköre), ezek a manőverek az unió egységének megbontásához messze nem elégségesek. Oroszországnak mindenképpen olyan uniós partnerre lenne szüksége, aki képes az EU-n belüli párbeszédeket tematizálni, valamint a fontos döntéseket érdemben befolyásolni.

Magyarország ehhez nem rendelkezik kellő befolyással: például az oroszokkal szemben kivetett uniós szankciókat végül mi is megszavaztuk, a jelenleg még szénhidrogén-alapú uniós energiamix hosszú távú átalakításánál pedig nem fogjuk tudni megvédeni az orosz kőolaj és földgáz érdekeit. (Ami mellett most a Déli Áramlat kapcsán többször is kardoskodtunk, de a 2030-ig ívelő uniós energiastratégiában pont a fosszilis hordozók minél szélesebb körű kiváltása lesz az egyik prioritás.)

orbán-putyin.jpg

(Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin, f: www.444.hu)

Magyarország akkor is az orosz nyomásgyakorlás bástyája lehetne, ha a rajtunk keresztül futó csővezetékektől függene az uniós energiabiztonság. Csakhogy vezetékes szállítás számos alternatív útvonalon is zajlik az unió irányába, az egyéb szállítási módokról és energiahordozókról nem is beszélve. A magyar energiatranzit tehát nem rendelkezik olyan érdemi zsarolási potenciállal, ami tíz évvel ezelőtt például az ukrajnai relációban jelen volt. Nem erősíti az orosz befolyást az sem, hogy az uniós tagállamok jelentős hányada (beleértve hazánkat is) jelentős energiatartalékokat halmoztak fel az elmúlt években.

Tagadhatatlan ugyanakkor, hogy az uniót gyakran kritizáló és ezzel egyidejűleg kelet felé nyitó magyar külpolitika nagyobb figyelmet kap a külföldi sajtóban, mint a kilencvenes évek óta bármelyik kormány. Valószínűleg már maga ez a kritikus hang is elnyerhette Moszkva tetszését, és ha a konkrét orosz érdekek megvalósítását Magyarország nem is tudja elérni, bizonyos retorikai fordulatokat sikerült rajtunk keresztül beemelni az uniós köztudatba. Erre jó példa a hidegháborús blokkpolitikára emlékeztető kelet-nyugat szembenállás kommunikációja, amit Putyin évek óta hangoztat, és amelyet Orbán is átvett, immár az unión belül is hangoztatva Magyarország stratégiai szerepét kelet és nyugat közt. Putyin tehát ilyen puhább eszközökkel közelebb tudott kerülni az Unióhoz, ugyanakkor ennek kézzelfogható geopolitikai eredménye nincs.

Amiben Oroszország még reménykedhet, az a hosszú távú magyar orientáció kérdése. Ez azonban sokkal inkább az orbáni kurzus választása lesz (elmozdul-e az illiberális demokrácia jegyében egy kevésbé konszenzuskereső és határozottan unióellenes külpolitika irányba vagy sem). Amennyiben a magyar-amerikai viszony tovább mérgesedik, Putyin az amúgy sem rózsás orosz-amerikai kapcsolatok javítását többek közt azzal érheti majd el, hogy megpróbálja tompítani a magyar-amerikai feszültséget, és a jóindulatú mediátor szerepében tűnik majd fel. Ez azonban megint nem jelentené azt, hogy Oroszország képes érdemben megbontani a kelet-közép-európai államok egységét. Látni kell továbbá, hogy miközben Oroszország fő érdeke pont az ő érdekeinek uniós képviselete lenne, addig Magyarország (több-kevesebb sikerrel) pont olyan témákban ment neki Brüsszelnek, amelyek Moszkvából nézve inkább csak apró belügyeknek tűnnek, mintsem stratégiai kérdéseknek.

Összegezve a fentieket, úgy vélem, Magyarország jelenleg nem képes betölteni azt a destabilizáló szerepet a régióban, amit Oroszország nekünk szán. Ehhez ugyanis nincs meg a kellő politikai befolyásunk, az unióval szembemenő kormányzati retorika pedig nem azokra a témákra irányul, amelyekre Moszkva szeretné. Putyin csak abban az esetben beszélhet destabilizációról a régióban, ha maga a magyar kormány dönt úgy, hogy végleg hátat fordít az uniónak - ez azonban nem Oroszország érdeme lesz, sokkal inkább az új utakon járó magyar diplomácia kiútkeresésének újabb (igen merész) fejezete, amiből elsősorban Putyin profitálhat majd.

A Pro/Kontra cikkek tartalma, érvrendszere nem feltétlenül tükrözi adott szerzőnk tényleges személyes véleményét egy-egy külpolitikai kérdésről, eseményről, vagy személyről, azt ugyanis mint feladatot kezeljük. Ebben a rovatban tehát nem célunk saját gondolataink megjelentetése, helyette azt igyekszünk bemutatni, hogy minden nemzetközi kérdésnek két oldala van, melyek mellett egyaránt lehet érvelni a közismert tények figyelembevételével.

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr406893173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Danubium 2014.11.13. 16:05:41

"Putyin tehát ilyen puhább eszközökkel közelebb tudott kerülni az Unióhoz, ugyanakkor ennek kézzelfogható geopolitikai eredménye nincs."

Tehát úgy tudott, hogy nem tudott.

Fogalmazásgátlót szed az író? Mi ez a sok zagyvaság?

Maretz 2014.11.13. 17:51:32

Zavaros cikkk... a szerző valószínűleg azért érvel rosszul a kontra pozíció mellett, mert érezhetően ezzel ellentétes véleményen van.

Pedig viszonylag egyszerű lenne:

- Magyarország a szenzációhajhász sajtóhírek ellenére semmi olyat nem tett, vagy mondott, amit más hasonló gondolkodású és helyzetű államok (Csehország, Szlovákia) ne tettek volna meg. Szlovákia, Csehország, sőt Németország és Olaszország is határozottan ellenezte a szankciókat, ám -- Magyarországhoz hasonlóan -- végül mégis csatlakoztak hozzá. Ezzel együtt továbbra is hangsúlyozzák lépten-nyomon, hogy nem ez a megoldás. A szankciós megoldást egyedül Washingtonban (és legfeljebb Varsóban) gondolhatják eredményesnek.

- A magyar kormány többször hangsúlyozta, hogy keleti kapcsolatai kizárólag gazdasági természetűek, politikai szempontból nyilvánvalóan nincs se szándéka, se lehetősége elhagyni az euroatlanti blokkot. Magyarországnak jogos elvárása, hogy ha olyan közös politikák születnek, amelyekkel amúgy nem értünk egyet, de elfogadjuk őket, akkor szülessen megfelelő kompenzációs mechanizmus. Ugyanis ha Ukrajnának öntjük a gázt, mi meg itt maradunk félig üres tározókkal télre, akkor mi fogunk fázni, és nem a franciák, németek, skandinávok.

Magyarország egyáltalán nem Oroszország trójai falova (nem is lehetne az), és ahogy eddig is, ezután is be fogja tartani a közös álláspontot. De attól még joga van különvéleményt megfogalmazni (ahogy egyébként teszi mindenki más is), és a saját gazdasági és stratégiai érdekeinket a washingtoni ihletésű nyomásgyakorlás ellenében is előtérbe helyezni. Főleg egy olyan politikával szemben, amit amúgy nem tartunk helyesnek, és főleg akkor, ha Nyugat-Európa semmit nem tesz annak érdekében, hogy kárpótolja a "frontvonalon" fekvő országokat, és így hazánkat ezen közös döntések következményei miatt.

paráznabillegető 2014.11.13. 17:52:38

az oroszoknak van egy súlyos aktája az egész főnökségről.
elég csúnya dolgok vannak benne, úgy is ugrálnak emiatt a nyomorultak, ahogy a ruszkik fütyülnek.
ilyen egyszerű az egész.

Anselmo 2014.11.13. 17:52:44

@Danubium: összefoglalom a poszt üzenetét:

- Putyin Orbánon keresztül manipulálja az Uniót
- Orbán cselekedetei az Unióban nem szolgálják az orosz érdekeket
- Következtetés: mivel nyilvánvalóan nem az történik amit a blog írója fantáziál, csak egyetlen magyarázat lehetséges: Orbán ezt is elcseszte :)

dont be such a jew 2014.11.13. 18:01:59

Ha merkelék haverkodnak Putyinnal, akkor ők nem trójai falovak? Milyen fontosak lettünk.

Ludovikás Levente 2014.11.13. 18:20:16

Muris olvasni ugyanazokat a hidegháborús agit-prop paneleket, amiket fordított előjellel szajkóztak annak idején. Hogy aszongya:

"Magyarország akkor is az orosz nyomásgyakorlás bástyája lehetne, "

versus

"Nem rés vagyunk a falon, hanem erős bástya" a Rákosi-féle változatban. Ez legalább konzisztens szófordulat volt, míg a nyomásgyakorló bástya számomra értelmezhetetlen

Ludovikás Levente 2014.11.13. 18:24:12

@dont be such a jew:
Az Északi áramlat nem destabilizálja az EU-t, és ha azon keresztül kapjuk a gázt az már demokratikus gáz lesz, német árakkal

Milyen jó hogy a demokrácia már a csővezetéken jön hozzánk, szemben a diktatórikus Déli áramlaton érkező olcsó gázzal

Ludovikás Levente 2014.11.13. 18:27:06

@paráznabillegető:
"az oroszoknak van egy súlyos aktája az egész főnökségről."

Miért, az amerikaiaknak nincs? Ezek szerint a kitiltási botrányból a korrupciós vád csak egy blöff volna?

paráznabillegető 2014.11.13. 18:31:54

@Ludovikás Levente: biztos van azoknak is, csak nem annyira súlyos mint a ruszkiké.
a lényeg, hogy az egész bagázs egy balfasz marionett-bábu társaság.
kibaszott nagy gubanccal.

Ludovikás Levente 2014.11.13. 18:40:11

Szerintem a szerző több helyen is felcseréli az okot az okozattal

Az orbáni külpolitika keleti nyitása később jött, mint az amerikai kapuk bezárulása előtte, így inkább csak következmény

Ugyanúgy ez a megállapítás is legfeljebb csak fordítva értelmezhető: "az orbáni kurzus választása lesz (elmozdul-e az illiberális demokrácia jegyében egy kevésbé konszenzuskereső és határozottan unióellenes külpolitika irányba vagy sem)"

Tekintsünk el attól, hogy a liberális vagy illiberális ideológiának kevés köze van a konszenzuskereséshez (lehet valaki illebirális ÉS konszenzuskereső), de miért lenne unióellenes? Csak egyféle ideológiának, csak egyféle pártformációnak volna helye az Unióban? Miután kihullottak a libberek Magyarországon és Németországban már vége a világnak?

Éppen ellenkezőleg, csak javult a konszenzus esélye ezeknek a méregkeverőknek a bukásával

Ludovikás Levente 2014.11.13. 18:44:59

@paráznabillegető:
"biztos van azoknak is, csak nem annyira súlyos "

Úgy tűnik még a pihesúlyt sem üti meg. Azt a jegyzéket, aminek állítólag tartalmaznia kéne a rendelkezésükre álló adatokat, Magyar Levente külügyi szóvivő ma komolytalan papírfecninek nevezte:

index.hu/belfold/2014/11/13/kitiltas_kulugy_allamtitkar_kukum_usa_nincs_konkretum/

c4rtm3n 2014.11.13. 19:07:42

@Ludovikás Levente:
Az Orbán féle illiberális államminták mindegyike meglehetősen autoriter vezetésű, mely nem igazán összeegyeztethető a konszenzuskereséssel (mondjuk az Orbán kormány minden csak nem konszezuskereső).

Ludovikás Levente 2014.11.13. 19:19:51

@c4rtm3n:
Hát nem arról szól ez a poszt (és számtalan másik), milyen feltűnően nagy konszenzus van Orbán és Putyin meg Orbán és egyéb démonizált figurák között?

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.13. 19:31:03

Orbánt 2 éve kezdtem tisztelni. Az ok: szakítani mert a nyugati modellel és nyitott keletre.

$pi$ 2014.11.13. 19:42:47

Megnéztem az ún. bizonyítékokat. Hát mit mondjak, szánalmas.

$pi$ 2014.11.13. 19:57:11

@balfaszokkal sáncoló: Úgy van. Ha akarták volna, ha egy kicsit megerőltették volna magukat, akkor azért lehetett volna mit találni.

Arra vagyok nagyon kíváncsi, hogy az EU hogyan fogja ezt a doksit kommentálni. A csehek közül biztos, hogy hamar fog valaki nyilatkozni, de vajon németország megszólal -e?

Nagyon olyan szaga van a dolognak, hogy az amcsik közt is vannak balfékek.

Jolka40 2014.11.13. 20:05:04

Kompország vagyunk (copyright Ady Endre)

c4rtm3n 2014.11.13. 20:05:07

@Ludovikás Levente:
Feltehetőleg nem ilyen konszenzusra gondolt a posztoló (én biztosan nem). Inkább arra, hogy ezen vezetők/rendszerek semmiféle ellenvéleményt nem tűrnek meg.

midnight coder 2014.11.13. 20:14:36

@paráznabillegető: Ha itt valakinek súlyos aktája van, az a magyar baloldal lehet. Mert hogy az igazi nagy disznóságok a gengszterváltás előtt történtek, akkor pedig a jóelvtársak voltak helyzetben. Persze ez fordítva is igaz lehet, valószínű hogy anno a guruló dollárok kis hazánkon keresztül gurultak a KGB-től a mai nyugati demokratákhoz akik 68 tájékán még nem voltak annyira azok.

martineden 2014.11.13. 20:25:54

@midnight coder:.....,, Mert hogy az igazi nagy disznóságok a gengszterváltás előtt történtek, akkor pedig a jóelvtársak voltak helyzetben".........bizony,kover apuci,orban apuci,stb,stb.

quisum 2014.11.13. 20:41:21

"Sir Bedewere: Az a tervem királyom, hogy Lancelot, Sir Galahad és én várunk, míg leszáll az est, aztán kirontunk a nyúlból, és leverjük a Franciákat, akik nem csak meglepettek lesznek, de teljesen fegyvertelenek is.
Arthur király: Nem értem jó lovag...
Sir Bedewere: Tehát Lancelot, Sir Galahad és én kirontunk a nyúlból és...
Arthur király: De az bent van, ti meg kint!!!
Sir Bedewere: Hát...erre az apróságra nem gondoltam..."
Gyalog galopp

lehet más a handa-banda 2014.11.13. 21:10:26

@$pi$:
Ami tényleg fura, hogy senki se merte közülük aláírni ezt a papírfecnit. Nyilván mert érik a kitiltás Magyarországról, és nem akarnak felkerülni a listára

Bármennyit is szidják Magyarországot, nekik ez egy szuper jó hely, eszük ágában sincs elhagyni ha nem muszáj. Hogy aztán áthelyezzék őket valami más USA külképviseletre Ebolaföldön vagy Vérhas-alsón Afrika közepén

Pedig ott aztán küzdhetnének sokat a korrupció ellen!

lehet más a handa-banda 2014.11.13. 21:14:29

@c4rtm3n:
"ezen vezetők/rendszerek semmiféle ellenvéleményt nem tűrnek meg."

Gondolom te is járatod a motort az autóban, hogyha jönnek érted azonnal külföldre tudjál menekülni

$pi$ 2014.11.13. 21:53:17

@lehet más a handa-banda: "Pedig ott aztán küzdhetnének sokat a korrupció ellen! "

Nem nagyon szeretik azokat a helyeket, ahol rájuk robbantják az épületet ha beszólnak a helyieknek... :D

dont be such a jew 2014.11.13. 22:37:55

Máma hogyhogy nem a kitiltás a müsor?

Ja azér?

$pi$ 2014.11.13. 23:35:24

@balfaszokkal sáncoló: Jah, hallottam, azért is írtam a cseheket. Ezért is vagyok kíváncsi mi lesz.

2014.11.14. 00:41:03

@lehet más a handa-banda: De buták vagytok. Igazi NER kompatibilis bagázs. Ez a dokumentum egy levél. Egy összefoglaló. Tudod, a könyvek végén szokott lenni ilyen, ott úgy hívják, tartalomjegyzék.
Na ezt adták át. Érted? Nem? Miért nem csodálkozom!

2014.11.14. 00:43:37

@$pi$: Te nem olvasol? Orbán nemrég nyilatkozta, hogy a német a barát. Az orosz csak üzleti partner. Szíjjártó meg épp ma. Te meg épp ellenkezőleg zsinatolsz. Nem lesz így jó. ellent mondani a főnöknek? Mi vagy te, liberális?

Ééén vagyokh azz, а Púúúzó! 2014.11.14. 07:40:43

@dont be such a jew: Neked is megmondta a rabbi, nem lehet mindennap ugyanazzal a hazugsággal előállni. Úgy látszik a fideszesek nem tudják.

@$pi$: Most akkor a te devizahiteled mennyin is fogják átváltani? Ugye tudod mire megy ki a játék? Nyugdíjat, közalkalmazotti fizetést nem mernek csökkenteni. Átváltják a devizahiteleket, majd el fogják inflálni a forintot és a Nyugat áskálódására fogják.

$pi$ 2014.11.14. 08:19:31

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Te meg épp ellenkezőleg zsinatolsz."

Mikor írtam én bármit is a barátságról vagy az oroszokról? Valamit nagyon benéztél.

Szarazinda 2014.11.14. 08:28:55

@Könnyen elkaptuk, uram!: hogy Viktor mit nyilatkozott, az édesmindegy. Aszonta, ne azt nézzük, hogy, mi mond, hanem azt, amit csinál ugyebár. Értem én, hogy kapaszkodtok itt a fideszes gondolatmankókba, most épp a "magyar külpolitika magas szintjéről" kapott tegnap a sajtó olyan infót, hogy visszatérünk a nyugati orientációhoz, ti meg már nyilván ráizgultok itt a naugye, tudja viktor apánk, ez a politikai zseni, hogy mit csinál. Én tényleg megvárnám, mit tesz, nektek további jó hitéletet

2014.11.14. 09:17:43

@Szarazinda: Rossz helyre címezted. Olvass figyelmesebben!

2014.11.14. 09:19:05

@Jolka40: Nincs ekkora jelentősége az országnak. Nem komp, csak ladik.

2014.11.14. 09:21:07

@Szarazinda: Az a baj, hogy össze-vissza nyilatkozijk. DFe hiába nézem, mit cselekszik, mert ott is csak a kapkodás.
Arra lesz jó az egész, hogy mi lehessünk a véres rongy. Az USA is elrettentő példaként mutathat fel minket a többi országnak, meg az orosz is.

$pi$ 2014.11.14. 09:36:10

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Az a baj, hogy össze-vissza nyilatkozijk."

Nem, nem ez történik. Az a helyzet, hogy belezavarodtál mert túl bonyolult neked és amúgy a gyűlölet vörös köde ereszkedett a szemedre.

A világ sokszínű, árnyalt, ugyanannak a dolognak több oldala van. Te persze szeretnéd ha valaki végre megmondaná neked, hogy "az orosz jó, az amerikai rossz" vagy "az orosz rossz, az amerikai jó", és el vagy keseredve, mert a kormány erre nem hajlandó.

Kapkodod a fejed, nem érted mi van és eldönötted magadban, hogy biztos mindenki hazudik. Nyilván könnyebb ezzel a tudattal élned mint elfogadni, hogy túlságosan egyszerű vagy a komplex gondolatok befogadására.

Chris Bolgar 2014.11.18. 20:12:31

@lehet más a handa-banda: Ebolaföld, nagyon jó, teljesen igaza van! Goodfriend is oda megy legközelebb, aztán zokogva fog könyörögni hogy visszajöhessen ebbe az általa lenézett, pocskondiázott országba, de akkor már késő lesz, hirdetheti a lázálmait az afro-afrikaiaknak, amíg le nem fejezik véletlen! Ha-ha-ha!
süti beállítások módosítása