Pro/Kontra: Magyarország az oroszok trójai falova (2)

2014. november 18.

Miközben az Európai Unió és Oroszország között egyre hűvösebbé válik a viszony, a magyar külpolitika mindkét oldal számára tesz gesztusokat, és a diplomáciai lavírozás közepette sem feledkezik meg az orosz beruházások fontosságáról. De vajon ugyanez hogyan néz ki a túloldalról, orosz szempontból? Képes-e Oroszország megosztani a régiót, és vele együtt az EU-t, Magyarországon keresztül?

 

Pro – Csepregi Zsolt

Oroszország a Szovjetunió szétesését követő első évtizedben folyamatosan kiszorult olyan, a kontinens méretű ország biztonsága szempontjából kulcsfontosságú régiókból, mint a Baltikum, Közép-Európa és a Kaukázus. Putyin hatalomra kerülését követő években azonban ez a folyamat megállt, majd a 2008-as grúz-orosz háborúval (ahol ne felejtsük el, Grúzia üzent hadat a zseniális orosz taktikázás eredményeképpen) megfordult, és Oroszország főként az energiahordózók exportjára építve stabilizálta érdekszféráját. A 2014-es ukrán politikai fordulat éppen ezért jelentett megbocsáthatatlan megalázást és stratégiai fenyegetést Oroszországra nézve. Amennyiben Moszkvával ellenséges hatalom uralja lakossági és ipari központjaihoz legközelebb eső „puha hasát”, Kelet-Ukrajnát, úgy Oroszország nem érezheti magát biztonságban, másrészt az erős precedens nyomán dominóként dőlhetnek el a további határzónák. A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok támogatásával párhuzamosan, fékezendő a nyugatról érkező nyomást, Oroszország megosztó politikát folytat Kelet-Közép Európában, amelynek kulcsfontosságú eleme a Magyarországgal kiépített különleges kapcsolat.

OrbPutyin.jpg

(Stratégák találkozása, f: www.hrvatski-dom.hr)

Eurázsia, Távol-Kelettől nyugatra két hatalmi pólust bír el, amelynek egyik fókuszpontja az Atlanti-óceán mellett alakult ki az elmúlt ezer évben. A másik pedig a történelmi orosz területeken, így Oroszország nyugati részein, Kelet-Ukrajnában és Fehéroroszországban helyezkedik el. A két fókuszpont között fekvő régió a Baltikumtól Bulgáriáig olyan terület, amely a történelem során ennek a két hatalmi gócpontnak az ütközőzónája volt, középen Magyarországgal. Ez a centrális helyzet adja ezen terület stratégiai fontosságát, hiszen az „ütközőzóna” jelenleg az atlanti erők uralma alatt áll és Ukrajna teljes területe „billeg”, Oroszország emiatt aligha érezheti magát biztonságban. Az Orosz Föderáció közvetlen határain túl nem léphet fel katonai erővel, éppen ezért csupán azt akadályozhatja meg, hogy a határaira akadálytalanul gyakorolhasson nyomást a túlerőben lévő atlanti tömb.

Magyarország helye ebben a stratégiában tehát nem Fehéroroszországhoz vagy Örményországhoz hasonló, a trójai faló szerepe ennél közvetettebb, de annál hatásosabb. Hazánk három szempontból befolyásolandó tényező Oroszország számára: 1.) Ne váljon összekötő elemmé egy az irányában agresszív, kelet felé hatalmát kiterjeszteni kívánó Lengyelország, és egy Moldáviát bekebelezni akaró Románia között; 2.) Beépített szövetségese legyen az Európai Unió nyomásgyakorlásával szemben; 3.) Biztosítsa a energiaszállítmányai akadálytalan útját, és lehetőleg kizárólagos hozzáférését a nyugati piacokra, amellyel azok ellenállását gyengítheti. Az orosz külpolitika érdeke, hogy Magyarország az EU-n és a Visegrádi Együttműködésen keretein belül legyen renitens elem, ez megsokszorozza politikai és gazdasági befektetéseinek Magyarországon keresztüli, a regionális együttműködésre gyakorolt negatív hatását.

Oroszország magabiztosan gyakorolja a fent felvázolt stratégia mindhárom pontját és a magyar kormány helyzetértékelése biztos alapot nyújt a megvalósítás során. Látható, hogy nemhogy a lengyel-román front nem tud megszilárdulni, de szűkebb értelemben maguk a visegrádi négyek sem tudnak valóban egységes oroszellenes politikát folytatni és támogatni Kijevet az orosz agresszióval szemben. Ne felejtsük el, hogy az ütközőzóna országai potenciálisan egy erős, nyolcvanmilliós tömböt alkothatnának, az Egyesült Államok támogatását maguk mögött tudva, még a gazdasági válsággal elfoglalt Nyugat-Európa nélkül is. Budapest politikája 2010 óta tüske Brüsszel szemében, amely nem csak az oroszok elleni szankciók elfogadását nehezíti (bár megvétózni nem meri), de emellett magyar belpolitikai lépések brüsszeli kezelése is jelentős energiát vesz el a valóban fontos geopolitikai küzdelmektől az unió keleti határain. Végezetül Magyarország a Déli Áramlat vezeték megépítésének támogatásával, amely egyértelműen az orosz „energiafegyverzet” legújabb és talán lehatásosabb eleme lenne, veszélyezteti, hogy Európa megszabadulhasson az orosz kőolaj és földgáztól való függőségétől, amely nyomásgyakorlásuk legfontosabb eleme és kihat nem csupán a fent említett ütközőzónában lévő államokra, hanem alapvetően befolyásolja a nyugat-európai államok Oroszországgal szembeni politikáját.

Nabucco-Déli Áramlat.jpg

(Az elbukott Nabucco és a Déli Áramlat tervezet útvonalai, f: www.wikipedia.com)

A magyar kormány 2010-től egyre látványosabb Oroszország felé fordulását és az Európai Unió ellen folytatott „szabadságharcos” politikáját nem lehet átmeneti anyagi érdekekkel, de még egyszerű korrupcióval se magyarázni. Orbán Viktor második kormánya merőben új helyzetben találta magát 2010-ben: hazánk egy gazdasági válságtól megtépázott Európai Unió tagja, melynek államai abban se tudnak megegyezni, hogy a gazdasági, szociális és politikai válságra egyáltalán milyen átfogó választ kéne adni. Magyarország keleten egy agresszív, relatív erős pozícióban lévő, de pánikba esett Oroszországgal áll szemben, amely - megismételve a brezsnyevi szovjet külpolitikát - szinte minden fronton támadásba, azaz politikai, gazdasági, katonai expanzióba kezdett, hogy tartósan visszafordíthassa az állam összetöpörödését és biztonsága szempontjából kulcsfontosságú területek ellenséges hatalmak kezére kerülését. Véleményem szerint, a magyar kormány nem folytat mást, mint a bizonytalan időkre jellemző hintapolitikát, helyzetértékelése alapján nem tudhatja, hogy vajon az Európai Unió további meggyengülése és az Egyesült Államok időleges európai érdektelensége miatt nem kerülhet-e olyan katasztrofális nemzetközi helyzetbe, amikor az oroszoknak tett mostani gesztusok még nagyon jól jöhetnek. Oroszországnak ez a bizonytalankodó kivárás, hintapolitika pedig tökéletesen megfelel: időt nyer, hogy stabilizálja ukrajnai helyzetét és megosztja Közép-Európa államait, hogy azokon keresztül ne érkezzen meg az atlanti szövetség Moszkva kapui alá.

A Pro/Kontra cikkek tartalma, érvrendszere nem feltétlenül tükrözi adott szerzőnk tényleges személyes véleményét egy-egy külpolitikai kérdésről, eseményről, vagy személyről, azt ugyanis mint feladatot kezeljük. Ebben a rovatban tehát nem célunk saját gondolataink megjelentetése, helyette azt igyekszünk bemutatni, hogy minden nemzetközi kérdésnek két oldala van, melyek mellett egyaránt lehet érvelni a közismert tények figyelembevételével.

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr686912307

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lenin elvtárs beájulna örömében a magyar baloldaltól 2014.11.18. 21:52:54

Hátborzongató a párhuzam az 1917-es oroszországi, és a jelenlegi hazai események között a klasszik bolsevik stratégiát elemezve. Mosolyogjunk, vagy sírjunk azon, hogy baloldali tiltakozók 97 évvel a bolsevista "szovjet" hatalomátvétel után újrajátszot...

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.11.18. 12:13:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sierrahun 2014.11.18. 13:26:20

No, ebben majdnem mindennel egyetértettem.
Nemtom mennyiben volt ez pro/kontra, de a szerző értékelése kb. egybeesik az enyémmel.
Egyetlen dolog, amit nem értek, az a "hogy Európa megszabadulhasson az orosz kőolaj és földgáztól való függőségétől" felmerülése. Nemtom, hogy ezt belátható időn belül hogyan képzeli a szerző. Sztem legfeljebb a függés mértékének csökkentése érhető el és az is csak heroikus gazdasági erőfeszítések mellett. De hogy vajon milyen értelmes célt szolgálhatna egy ilyen erőfeszítés, azt nem teljesen értem. Sztem meg kell barátkozni a gondolattal, hogy márpedig a földgáz és kőolaj legolcsóbban Oroszországból behozható.

Roland Oranky 2014.11.18. 16:02:23

Tisztelt Zsolt! Szeretnem kiegesziteni azzal, hogy az erdelyi magyarsag illetve az ukrajnai magyarsag is potencialis szovetsegest lat az oroszokban. Nagy Romania letrejotte 5% ala szoritana es kizarna a magyar partokat Erdelyben a parlamentbol. Tetszik vagy nem de az oroszok kepviselik a haladobb emberibb allaspontot ebben a kerdesben gyozelmuk a kisebbsegek szamara autonomiat es jobb eletet jelenthetne a meglehetosen sovin Ukrajanaval es Romaniaval szemben. A hatarok serthetetlensegere pont azok hivatkoznak akik igazsagtalan ha van ilyen egyaltalan vagy talan pontosabban etnikailag nem hozzajuk tartozo teruleteket szereztek meg es maig asszimilacios es elnyomo politikat folytatnak a Nyugat es az USA segitsegevel.

Krisz11 2014.11.18. 20:31:01

Szerintem is korrekt, mértéktartó bejegyzés.
Csak az nem tudom, a nyugati hatalmaknak mi a fenének kell tovább és tovább terjeszkedni. Ukrajnát az EU+USA-nak bekebelezni már tényleg semmi értelme. Nyersanyag nuku, az egész ország meg csöves.
Minden birodalom úgy omlott össze, hogy nem tudott tovább terjeszkedni, és belsőleg is meggyengült. De mi a fenének terjeszkedni, olyan jól, nyugisan ellehetnénk akkor is, ha az EU keleti határa mi lennénk, a Lengyelek, meg Románia. Ez a szigetországokon látszik a legjobban, Anglia, Japán, Dél-Korea, Tajvan, nem tudnak hova terjeszkedni, de így is elvannak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.11.18. 21:58:03

@Krisz11:

"Csak az nem tudom, a nyugati hatalmaknak mi a fenének kell tovább és tovább terjeszkedni."

Te kis buta. Azért, mert ugyanúgy hegemóniára törekvő imperialista hatalmak, mint anno a Szovjetunió volt - ez még akkor is igaz, ha emberjogi szempontból sokkal tisztességesebbek. Az oroszok meg nem tesznek mást, csak amit az alapvető biztonsági érdekekük megkíván, vagyis nem engedik, hogy a NATO (és vele az USA) közvetlenül a határukig nyomuljon. Ezt az USA sem engedné az oroszoknak, ugye emlékezetes még a kubai rakétaválság.

A Nyugatnak el kellene fogadnia és békén hagynia Oroszország befolyási övezetét.

Az meg nonszensz, hogy a Déli Áramlat növelné az orosz függőséget. Egyelőre az ukrán függőség a gond, mert ha Ukrajna megcsapolja a hozzánk érkező gázt, akkor mi nagy bajban vagyunk, ahogy erre már volt példa.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.18. 22:01:43

Hátborzongató a párhuzam az 1917-es oroszországi, és a jelenlegi hazai események között a klasszik bolsevik stratégiát elemezve:

beszelomajom.blog.hu/2014/11/18/lenin_elvtars_beajulna_oromeben_a_magyar_baloldaltol

Bár a Közfelháborodás Napja önmaga paródiájába fulladt, a bolsevikok 97 évvel ezelőtti hatalomátvételével mutatkozik pár döbbenetes stratégiai megfelelés - - azon felül is, hogy mind a leninista bolsevikok, mind a mostanii tüntetők fixa ideája volt, hogy a múltat el kell törölni :)

Void Bunkoid 2014.11.18. 22:16:18

@Krisz11: @Kovacs Nocraft Jozsefne: sőt, a másik ok, hogy minden birodalom (már amennyiben most a nyugatot meg az EU-t annak tekintjük) kvázi növekedési-fejlődési spirálba kerül, ahhoz, hogy egyre erősebb, dominánsabb legyen, ahhoz növelnie kell gazdaságát, területét, etc. Aztán persze a kígyó a saját farkába harap, a birodalom saját magát nem képes igazgatni már és összeomlik, a romjain meg újak élednek, és lehet elölről kezdeni. Ez így ment a történelem folyamán - ez lett a Római Birodalom veszte is.

A nem növekedő, elvagyunk-magunkban birodalmak viszont előbb-utóbb dekadens, elmaradott, unalmas süppedékké válnak, amik vagy eljelentéktelenednek, vagy maguktól széthullanak/bekebelezi őket egy hataloméhesebb birodalom, vagy valamelyik darabja újrakezdi. Erre a legtipikusabb példák a) Spanyolország, ami a 17-18. századi világhatalmi pozíciójából, miután elvesztette a gyarmatosítóversenyt a britekkel szemben, a huszadik századra egy marha nagy területű, de unalmas, semmilyen porfészekké vált (és az ma is), illetve b) a híres-neves Osztrák-Magyar Monarchia, ami a szabadságharc meg az éles retorziók meg ellenállgatások után 1867-ben kiegyezve létrejött, és gyakorlatilag az összes intézményrendszerével, politikájával, mindennapjaival, minden szirszarjával együtt a megszűnéséig ott is ragadt 1867-ben. Pedig amikor szétesett/megszűnt, már 1918-at írtak.

Larry Silverstein 2014.11.18. 22:19:22

ez a poszt ugyanezen a címen ugyanezzel a szöveggel ugyanezen a blogon, már 2 hete is kint volt

mi ez fizetett hirdetés?

Void Bunkoid 2014.11.18. 22:22:24

@Void Bunkoid: Ja, elfelejtettem még tipikusabb példának felhozni az izolacionista sógunvezérelt Japánt, ahol a 19. század harmadik harmadára odaengedett nyugati látogatók eleinte csodájára jártak az idillikus kora 16. századi feudális középkornak, amit ott találtak.

Persze igen gyorsan elrontották a japcsikat, ámbár ők is ki voltak már éhezve egy kis nyugati mocsokra :))))

Krisz11 2014.11.18. 22:40:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Te kis buta. Azért, mert ugyanúgy hegemóniára törekvő imperialista hatalmak"
Félig azért költői volt a kérdés. Múltkor valaki fejtegette, hogy az EU egy pilótajáték, azért kell terjeszkedni, hogy megszerezzék az újonnan beterelt ország munkaerejét, nemzeti vagyonát, meg esetleg természeti kincseit, aztán abból rendezzék a korábban belépő tagok növekvő igényeit.

Amúgy, mi újság az IDF-nél?!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.11.18. 22:56:17

@Krisz11:

"Amúgy, mi újság az IDF-nél?!"

Ezt nem értem, miért kérded?

Tiborpapa 2014.11.18. 23:03:04

A 25 évvel ezelőtti Orbán Viktor nemcsak leköpné a mostani énjét, hanem le is hugyozná. Sőt...

Krisz11 2014.11.18. 23:38:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Csak vicc volt, mivel olyan tájékozottnak tűntél haditechnika ügyben, meg a múltkori vitánkból kiindulva :D.

Szelid sunmalac 2014.11.19. 00:34:19

@Void Bunkoid: mar ne is haragudj, de a romai birodalom veszte egy apro gall falu volt

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.11.19. 01:18:09

Jó írás. Orbán nyilván nem véletlenül vállaja fel a kemény konfliktusokat a nyugattal. Hisz mehetne a falkával és akkor a kutya sem tudna arról hogy Vida Ildikó vezeti a Navot..

fehérfarkas 2014.11.19. 01:23:21

@Void Bunkoid: "illetve b) a híres-neves Osztrák-Magyar Monarchia, ami a szabadságharc meg az éles retorziók meg ellenállgatások után 1867-ben kiegyezve létrejött, és gyakorlatilag az összes intézményrendszerével, politikájával, mindennapjaival, minden szirszarjával együtt a megszűnéséig ott is ragadt 1867-ben. Pedig amikor szétesett/megszűnt, már 1918-at írtak."

Magyarország egyik aranykora pont az OMM idejében volt. Ha az OMM életképtelen volt, akkor a mai Magyarország micsoda? Belső piacon nulla, a külső piacunkra az exportot 90%-át a multik állítják elő, meg egyébként is a GDP-nk 80%-át a külföldi multik termelése adja. A fejlesztéseink jelentős része pedig EU-s pénzekből történik.

Ehhez képest az OMM idején volt egy nagy belső piac, volt belső piacra és exportra egyaránt termelő saját ipar, jól működő mezőgazdaság (amelyet "Európa éléskamrájának" neveztek).
(kevesen tudják, de számos szocializmusban épült gyárunknak az elődje az a Monarchia idejében épült - pl. az egyik legnagyobb exportpiacra termelő gyár a Videoton volt, aminek az elődje az OMM idejében jött létre vadásztölténygyárként; Sőt, a nagy buszgyártó cégünk az Ikarus is még az OMM idejében jött létre Uhri Imre Kovács- és Kocsigyártó Üzeme néven;
de a cseheknél a Skoda is még a monarchia idejében jött létre)
Hatalmas mennyiségű nyersanyagaink és ásványkincseink voltak, és saját tengeri kikötőnk is. Budapesten volt Európa legnagyobb árutőzsdéje, és London, Párizs és Berlin utáni legjelentősebb pénzügyi tőzsdéje. Nagyon dinamikusan fejlődő vasúti és közúthálózat, a nagyvárosokban villamoshálózat és közvilágítás, a világon elsők között épült itt metró. Európa első mezőgazdasági főiskolája ekkor és itt jött létre, de emellett vidéken is elszaporodtak az egyetemek, főiskolák, és a népiskolák. Az analfabétizmus 1814-es 70%-ról 1914-ra 30%-ra csökkent. Az egyetemeinkről világhírű tudósok kerültek ki.

Bécs mellett ott volt Budapest, Prága, Krakkó, Zágráb amelyek felvették bármely nyugati nagyvárossal a versenyt (sőt, Budapest már világvárosnak számított akkoriban). Pozsony, Szeged, Debrecen, Temesvár, Arad, Nagyvárad, Plzen, Bruno, Ostrava, Rijeka/Fiume pedig bármelyik nyugati közepes méretű várossal felvették a versenyt fejlettség és életszínvonal tekintetében (az akkori századfordulós nyugati városokhoz nézzük ezeket és ne a mostaniakhoz). A falvak tényleg elmaradottabbak voltak - de az akkori francia falvak sem voltak fejlettebbek, és azokban volt magasabb az életszínvonal.

Az igaz, hogy a nacionalista törekvések miatt az OMM-ben a kisebbségek elégedetlenek voltak az OMM-mel és függetlenedni akartak (ahogyan akkoriban ez más birodalmaknál is ugyanígy volt) - de az is tény, hogy az OMM-ben a kisebbségek helyzete jobb volt sok mai utódállambelinél is (pedig 1914 óta pont 100 év telt el, és a kisebbségek helyzete néhány utódállamban nem javult, hanem romlott). Ha meg a francia, brit és holland birodalmak gyarmatainak népeihez hasonlítjuk, akkor az OMM kisebbségeinek az életkörülménye összehasonlíthatatlanul jobb volt a brit/francia/holland/spanyol gyarmatok népeinél.

És az is érdekes, hogy míg egyesek az Osztrák-Magyar Monarchiát életképtelennek tartják, amelyet ugye a győztes birodalmak daraboltak fel - addig ugyanazok a saját maguktól felbomlott, mert őket senki le nem győzte birodalmakat mégsem nevezik életképtelennek. Annyira életképes birodalmak voltak, hogy pár évtizeddel az OMM feldarabolása után saját maguktól felbomlottak (ráadásul győztesként mind a 2 világháborút követően!!!). :D :D :D

Nem azt mondom, hogy az OMM volt a létező birodalmak legjobbika. Hanem azt mondom, hogy a régió országainak nagyon jelentős fejlődése, és modernizálódása, a feudalizmusból a kapitalizmusba való átmenetele, az iparosodása, a hatalmas belső piaca, az iparát kielégíteni tudó nyersanyagkészletei (kivéve olaj és földgáz - de az a franciáknak és briteknek csak a gyarmataik révén volt), egységes vasúthálózat, amely Krakkótól az Adriáig összekötötte a fontosabb városokat, az oktatási helyzet javulása, az analfabetizmus drasztikus csökkenése, egyetemek, főiskolák, középiskolák és népiskolák tömeges alakítása vidéken, színházak és operák építése vidéki városokban, stb...
Közép-Európa vasúthálózata és egyetemi hálózata, jelentősebb színházi- és operaépületei, és nagy gyárai (Skoda, Videoton, Ikarus, Rába, Csepel, Ganz, vagy a kommunizmus időszakában megszűnt MÁG = Magomobil, illetve az Aradon létrejött Astra Automobile & Waggon Factory = Weitzer János Gép,- Waggongyár és Vasöntöde Rt., amely Európa első külön mozdony nélküli belsőégésű motorjával működő motorvonatokat sorozatban gyártotta) mind az OMM idejébe nyúlnak vissza. Az OMM GNP növekedése 1870–1913 között évi 1,76% volt, leelőzte a brit (1%) és francia (1,06%) gyarmatbirodalmakat, de még a Német Császárságot is (1,51%).

fehérfarkas 2014.11.19. 01:24:17

@fehérfarkas:

Az előzőekkel kapcsolatban ott a kérdés: a korabeli brit, francia és holland birodalmak mennyivel voltak jobbak és fejlettebbek? Birodalmi szintre gondolok, és nem pedig a központokra. A brit, francia és holland birodalmak lakosságának a többsége nem Londonban, Párizsban vagy Amszterdamban lakott, hanem jobb esetben az anyaországban vidéken, rosszabb esetben valamelyik teljesen kizsákmányolt és elnyomott gyarmatán. Ezért mondom mindig, hogy almát az almával, körtét a körtével kell összehasonlítani, és az OMM egészét nézni a brit vagy francia birodalmak egészéhez - vagy a fővárost a fővároshoz, világvárost a világvároshoz, nagyvárost a nagyvároshoz, kisvárost a kisvároshoz, falut a faluhoz összehasonlítani. És az OMM tengerentúli nagy gyarmatterületek nélkül érte el azt az eredményt, amit elért.

fehérfarkas 2014.11.19. 01:29:27

@fehérfarkas:

Az előző folytatása és kiegészítése.
Az OMM multi-centrumú volt, decentralizált volt, amely nemcsak Béccsel, hanem a központi osztrák tartományokkal is rivalizálókat nemcsak engedett létrehozni, hanem kifejezetten fejlesztette azokat. Budapest az 1. vh kitörésének idejére, 1914-re már mind méretében, mind gazdaságában lehagyta a birodalmi főváros Bécset - sőt egész Európa vezető tőzsdéi közé tartozott a budapesti (a párizsi és a londoni riválisa lett), Budapest ekkor vált igazi világvárossá (azóta csak fokozatosan veszített ebből a szerepéből, és ma már csak egy mezei közép-európai főváros). De ez volt a hatalmas modernizálódási és fejlődési korszaka is (a mai belvárosainak épületein ez jól látszik) Krakkónak, Prágának, Kassának, Brünónak, Triesztnek, Rijekának (Fiume), Opatijának (Abbázia), Zágrábnak, Prágának, Marosvásárhelynek, Kolozsvárnak, Brassónak, Aradnak, Nagyváradnak, Szegednek, Debrecennek, Miskolcnak, Ljubjanának, Maribornak, Ungvárnak, Munkácsnak, stb...

Az OMM magyar területén, Budapesten épült az 1. metró a kontinensen (a londoni és az isztambuli után) és a Monarchia első elektromos villamosa (hamarabb mint a birodalmi fővárosban Bécsben!!!), Temesvárott pedig az első utcai elektromos közvilágítás. ÉS ekkor épület meg a Déli vasút, amely Budapestet kötötte össze Zágrábbal és az Adriával (Rijeka/Fiume) - de más vasútvonalakra való átszállással (Budapesten, Debrecenben) egészen Ungvártól vagy Kassától az Adriáig vonattal el lehetett jutni. Meg az a vasúti körgyűrű is ekkor épült meg, aminek a menték szépen feldarabolták az országot. És lehetne sokáig sorolni...

Persze voltak hibái is az OMM-nek, és ezt az Antant országok sikeresen ki is használták a birodalom belső bomlasztásához. De minden hibájával együtt az OMM-t a korabeli más országhoz kell hasonlítani, és semmivel sem volt fejletlenebb az akkori hatalmas tengerentúli gyarmatokkal rendelkező (és azokat kizsákmányoló) Angliánál, Franciaországnál, Hollandiánál. Egy angol vidéki paraszt semmivel sem élt jobban, és semmivel sem volt műveltebb mint egy magyar vidéki paraszt. A londoni, manchesteri, birminghami, leedsi gyári munkások élete pedig semmivel sem volt jobb a magyar gyári munkásokénál. A budapesti értelmiség pedig semmivel sem maradt el a londonitól vagy párizsitól - és számos világhíres írónk, költőnk, tudósunk, orientalistánk a monarchia korszakából származik.

És ha megnézzük milyen volt Anglia és Franciaország 1914-ben, és milyen ma - akkor nem nehéz kitalálni, hogy az OMM is hatalmas fejlődésen ment volna keresztül az azóta eltelt 100 év alatt (ahogyan 1814-1914 között is hatalmas fejlődésen ment keresztül, amiről a korábbi hozzászólásaim egyikében már írtam).

BigPi 2014.11.19. 01:32:03

Ukrán válságnál nem az a kérdés, hogy Oroszország mozgató rugója mi, hanem hogy amerikáé mi?

Egyesek szerint az egész az olaj dollárhoz kötöttségéről szól, ez által amerika hatalmi törekvéseiről.

Tehát miért jó ez a válság az USA-nak?

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.19. 06:55:12

A Déli Áramlat európai érdek. Az USA teljes erővel fúrja, szimpla geopolitikai okokból.

Reméljük Orbán ezúttal kitart Európa érdekeinek védelmében.

Az amerikafüggő EU-nak nincs jövője.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.19. 06:56:53

@BigPi:

Az USA pánikban van a nyugat hanyatlása miatt, igyekszik új területeket meghódítani. Lásd arab tavasz, Líbia, Szíria, Irak, hongkongi esernyős kémakció, ukrajnai puccs. Obama azt hiszi, ő jobban meg tudja ezt csinálni, mint Bush.

megmondomúgyahogyvan 2014.11.19. 07:09:23

A szerző szerintem abból a hibás feltételezésből indul ki, hogy az amerikaiak lesznek annyira erősek, hogy a világpolitikai változásokat "kézben" tartva továbbra is játszhatják a "mi vagyunk a világ legjobbjai" nevű játékot. Véleményem szerint ennek a lemeznek vége lett mikor megalakult a BRICS. Az már régebben 20-25 éve is látszódott, hogy az U.S.A. a folyamatos rablóhadjáratai miatt, egyre inkább hiteltelenné és ellenszenvessé válik a világon mindenütt. Nem tudja már eljátszani a szabadság védelmezője szerepet sem, tekintettel arra, hogy a démonizált Szovjetunió megszünt létezni. Mialatt az amerikaiak abban a hitben voltak, hogy hegemoniájuk halad előre addig az oroszok és a kínaiak szépen felzárkóztak, sőt el is hagyták őket. Ezt valahogy nem képesek sok helyen észrevenni.
A keleti nyitás politikája itthon, véleményem szerint kicsit megkésve érkezett meg. Nekünk nem nyitnunk kellett volna, hanem be sem kellett volna zárnunk, most akkor sokkal jobb pozícióban lennénk. Kínában "ismerik" a magyarokat, az oroszokkal pedig amúgy is volt kapcsolatunk. Erre kell építkeznünk szerintem, de persze az európai szerepünket is megtartva, lévén a másik oldalon ők vannak. Az a vonal amit itt 24 éve elkezdtek, mindenképpen hibás. Az igaz ugyan, hogy ütköző zóna vagyunk, de ezt mi nem használjuk ki szerintem megfelelően. Célszerűbb lenne, egy mindenkivel legyünk jóban, de tartsuk meg a 3 lépés távolságot, politikát folytatni. Ez az idenyalok-odanyalok politika eddig is az ország szétszabdalását eredményezte folyamatosan a történelemben.

toportyánzsóti 2014.11.19. 08:07:51

Szegény csuti gazpromcsicskára saját elmehercegei dobtak atomot,így jár akinek kádereinél nyelvméret és szorgos csapásszám csak az elvárás.USA csendben várakozott évek óta míg ezek a szerencsétlenek törvénytelen választási csalássorozattal behúzott "kétharmaduktól"begőzölve meg nem akarták leckéztetni.Mekkora barom aki kispályás focistát tesz külügyminiszterré?!

toportyánzsóti 2014.11.19. 08:10:33

@maxval birca hozzászóló: Pánikban a KGB van mióta a rubel mélyrepülésben van és jövőre az élenjáró orosz technika már saját országának nem lesz képes elegendő benzint produkálni,lehet import után nézni elmeherceg.

Chris Bolgar 2014.11.19. 18:10:24

@toportyánzsóti: nahát, ez újdonság számomra, az oroszok külföldről veszik a benzint??? Netán egyenesen az amerikaiaktól? Miket tud meg az ember...

De igazából az olajat és a földgázt is importálják, ugye?

Krisz11 2014.11.19. 23:24:59

@toportyánzsóti:
"jövőre az élenjáró orosz technika már saját országának nem lesz képes elegendő benzint produkálni"

Butaság. Kínából bármilyen berendezést beszerezhet, gyártanak mindent.

toportyánzsóti 2014.11.20. 16:13:25

@Krisz11: Nagy összegben ne fogadj erre.

toportyánzsóti 2014.11.20. 16:14:49

@Chris Bolgar: Amerikai technológia nélkül sokkal kevesebb lenne olajból és gázból.
süti beállítások módosítása