Mit tanult Orbán Vlagyimir Putyintól?

2014. november 21.

A Fidesz 2010-es választási győzelme óta a magyar külpolitika gyökeres fordulatot vett. Miközben teljességgel természetes, hogy a mindenkori kormány igyekszik a külpolitikai irányvonalat a saját képére formálni, az átalakítás mértéke és iránya már aggodalomra adhatnak okot. Tény és való, a megkeményedő magyar külpolitika a putyini kurzus sajátos jegyei közül többet is magáévá tett.

Nem állítom, hogy az Orbán-kormány az orosz diplomácia eszköztárából vett át egyesével módszereket, sokkal inkább arra szeretnék rámutatni, hogy a kelet-európai színtéren népszerű despotikus irányvonal erős vezető – erős nemzet imázs – erős külpolitikai retorika hármasából, ezen belül pedig ennek putyini ideáltípusából Orbán is minden bizonnyal ötletet merített a magyar külügyi stratégia átformálásánál. Mit leshettünk el Moszkvától?

1. Nem lehet mindenkivel jóban lenni

A diplomácia az állandó útkeresés művészete, a nemzetközi térben történő érdekérvényesítés és haszonmaximalizálás eszköze. Azonban ennek mikéntjéről mást gondoltak a korábbi magyar kormányok, valamint mást gondol a jelenlegi rezsim: míg a magyar diplomácia fő feladata 1989 után az állandó konszenzuskeresés és a (jellemzően nyugat-európai és amerikai) partneri viszonyok kiépítése elmélyítése volt, addig az orbáni kurzus gyökeresen szembe fordult a „lassú víz partot mos” logikájával, és intenzív partnerkeresésbe fogott Kuvaittól kezdve Azerbajdzsánon át Albániáig.

Vlagyimir Putyin Orbánék előtt bő tíz évvel, az orosz gazdaság konszolidációját követően kezdte meg a hagyományos posztszovjet partnerek lecserélését más (jobban fizető) országokra. Amíg például Ukrajna és Belarusz csak vitte a pénzt, addig az új kapcsolatok révén (lásd BRICS csoportosulás, Sanghaji Együttműködési Szervezet stb.) Moszkva tőkeerős partnerekre és biztos exportpiacokra tett szert. Korábban kevesen hitték volna, hogy Putyin hátat fordít valaha is Minszknek vagy Kijevnek – mégis megtörtént, gondoljunk csak a gázcsapok elzárására a kétezres évek folyamán.

putyin3.jpg

("Barát vagy ellenség?" - Vlagyimir Putyin, f: www.askdrgarland.com)

Magyarország hasonló logika mentén indult el: a meglévő kapcsolatok hagyományosan erősek és hasznosak, azonban Orbánék szeretnének plusz erőforrásokat bevonni olyan államoktól is, amelyekkel még nem alakult ki szoros kapcsolat (a politikai és/vagy földrajzi távolság miatt). Magával a külkapcsolati háló kibővítésével nem is lenne gond, azonban ezzel egyidejűleg a magyar diplomácia olyan nagyokat botladozik, hogy az alkalmanként a meglévő kapcsolatok romlásához is vezet. Erre kiváló példa az azeri baltás gyilkos kiadatása körüli bizonytalankodás, vagy a Déli Áramlat és a paksi bővítés körüli ködösítés. Persze kell a kapcsolati háló bővítése, kell a keleti nyitás politikája, de ezt úgy kéne megvalósítani, hogy közben nem veszíti el a magyar külügy az eddigi partnerek (kiemelten az Európai Unió tagállamainak) bizalmát sem.

2. Nem kell a liberális demokrácia

A magyar kormányfő elhíresült tusványosi beszédét akár maga az orosz elnök is jegyezhette volna: a demokrácia elméleti alapvetéseit nem tagadjuk sem a bel-, sem pedig a külpolitikában, de a kereteket az állam vezetésének feladata meghatározni. Az illiberális demokrácia orbáni víziója Oroszországban jóformán már a kétezres évek középére megvalósult, amikor is az ellenzéki pártok kiszorításával és a kormányzathoz hű oligarchák jutalmazásával kialakult egy modern hűbéri rendszer, ahol a játékszabályokat és a bíráskodást is a kormány felügyeli.

Orbán az oroszországihoz hasonló módon képzeli el a hazai berendezkedést, valamint ennek mentén a magyar külpolitikai stratégiát is. Mivel a magyar diplomácia az euroatlanti viszonyrendszerben már nem tudja tovább bővíteni a mozgásteret, ezért Orbán úgy döntött, hogy akár a jelenlegi liberális(abb) keretek feláldozása árán is biztosítani kívánja a külpolitikai expanzió lehetőségét.

Más kérdés, hogy az Európai Unióban a liberális demokrácia, mint közös norma van jelen, és amibe csak az unió legkritikusabb bírálói szoktak nyilvánosan belekötni. Ugyanakkor ne feledjük, hogy az Európai Unió politikai és gazdasági válsága egyben értékválság is, és emiatt nem zárható ki, hogy az orbáni illiberalizmushoz hasonló felfogás teret nyer majd számos más uniós országokban is.

3. Nincsenek megdönthetetlen normák

Ami az orosz külpolitikai stratégiát illeti, Vlagyimir Putyin 2014-es ukrajnai intervenciói elsősorban nem az orosz demokráciaértelmezésről szóltak, sokkal inkább a nemzetközi politikai viszonyok princípiumainak tagadásáról. Putyin országhatárokat rajzolt át önkényesen, árnyékháborút indított Kelet-Ukrajnában, átvette olyan területek adminisztrációját, amelyek felett törvényesen a mai Oroszország soha nem rendelkezett stb. Putyin újra feltalálta a háborút (hiszen Kelet-Ukrajnában nincsenek reguláris erők, nincsen hadüzenet), a neki nem tetsző játékszabályokat pedig nemes egyszerűséggel figyelmen kívül hagyta. Az eredmény? Az ENSZ BT az orosz vétó miatt döntésképtelen, a Moszkva-Peking tengely hónapról hónapra erősödik, az euroatlantiak szankciói pedig egyelőre alig éreztetik hatásukat.

A magyar diplomácia kicsiben ugyan, de hasonló módon tagadja a kialakult normákat. A magyar külpolitikai retorika annyiban mindenképp a putyini vonalat követi, hogy a meglévő elvi határok fokozatos, lassú kitolása helyett egy-egy erős és legfőképp váratlan manőverrel igyekszik a mozgásteret bővíteni, tekintet nélkül a hagyományos partnereink véleményére.

orbán-putyin2.jpg

("Új utak keresői" - Putyin és Orbán, f: www.mandiner.hu)

A korábbi kormányok közül egy sem jelentette ki, hogy Magyarország számára az unión kívül is van élet. Ezt a második Orbán-kormány megtette, és a Keleti Nyitás elindításával párhuzamosan egy sor olyan kényes témát hozott be az uniós köztudatba, amelyek korábban tabunak számítottak (például az euroatlanti elköteleződésünk kizárólagossága). A határon túli magyarok autonómiatörekvései szintén érzékeny témának számítottak korábban, ma viszont mind itthon, mind Brüsszelben lehet ezekről a törekvésekről beszélni, azok mellett és ellen érvelni.

Magyarország tehát elkezdte sokkal keményebben védeni a saját érdekeit, tematizálni az uniós párbeszédet, és ez számos esetben kiverte a biztosítékot Brüsszelben. Látni kell, hogy Magyarország korábban hiába akart fókuszba kerülni, kis súlyú államként inkább a „nagyok” javaslatainak támogatói voltunk, mintsem a közös külpolitika formálásának motorjai. A 2010-es „narancsos” fordulatot követően azonban a (sokszor kétségtelenül provokatívnak ható) magyar témákat nem lehet egyszerűen lesöpörni az asztalról, azokról az eurokratáknak beszélnie kell, ami egyszerre áldás és átok a magyar diplomácia számára. A kérdés az, hogy Magyarország élére tud-e állni a játékszabályok átírásának vagy inkább most kéne visszahúzódni? Oroszország az előbbit választotta.

DiploMaci vendégszerző

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr526920537

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Putyin: Oroszország nem szigeteli el magát a világtól 2014.11.23. 12:13:04

Oroszország nem akar hosszas vitába bocsátkozni a nyugati államokkal, és megvédi saját geopolitikai érdekeit, mondta egy vasárnapi interjúban az orosz elnök. Putyin arról beszélt: nem akarja országát elszigetelni a külvilágtól, de azt sem hagyja, hogy fal…

Trackback: Lenin elvtárs beájulna örömében a magyar baloldaltól 2014.11.21. 19:51:21

A magyar baloldal agya ugyanarra a sémára jár, mint amilyenre a leninista bolsevikok agya járt 1917-ben, amikor német titkosszolgálati segítséggel először az orosz cárt, majd a legitim kormányt is elkergették. Hátborzongató a párhuzam az 1917-es oroszo...

Trackback: Szanyi Tibor ráírt Twitteren a római pápára 2014.11.21. 19:21:31

Letegezte a Szentatyát, és rendelt egy imát az éhező magyar gyermekekért - úgy, ahogy lecsúszott alkeszek szoktak egy kört kérni szutykos külvárosi késdobálókban. Ő maga egyébként nemrég egy elveszített fogadás következményeként a Gój motorosokat laka...

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.11.21. 12:52:07

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes_ló 2014.11.21. 18:29:57

Én ezt is leírtam volna, valahogy így:

3. Nincsenek megdönthetetlen normák

Ami az USA külpolitikai stratégiáját illeti Obama a nulladik hónapban zsebre tett nobel békedíjával töretlenül folytatta, majd fokozta az elődje által kirobbantott valódi és proxiháborúk hosszú sorát erőszakos kistestvérével Izraellel kéz a kézben: Irak, Líbia, Egyiptom, Szíria, Jemen, Pakisztán, Gáza, Ciszjordánia, Libanon.
De ez nem volt elég nekik.

Az usa által nem kevés pénzen levezényelt fegyveres és véres ukrajnai intervenció elsősorban nem az usa és az eu. demokráciaértelmezésről szólt, sokkal inkább a nemzetközi politikai viszonyok princípiumainak tagadásáról és a Gorbacsovval kötött Máltai alku utolsó pontjainak látványos és bunkó módon történt felrúgását.

Obama világszerte embereket és civileket gyilkolt drónokkal kommandókkal, önkényesen Jementől, Pakisztánon és Afrikán át Iránig.
Árnyékháborút indított Szíriában, szétrombolta olyan országok sorának adminisztrációját, amelyek a nemzetközi közösség elismert tagjai voltak évtizedekig és konszolidált hatalmuk a mostani káoszhoz képest maga volt a menyország.

Továbbra is minden létező jogot lábbal tiporva fenntartja, működteti guantanamo terrortáborát, ahol továbbra is ismeretlen számú embert tartanak fogva, kínoznak vagy gyilkolnak meg.

Bush és Obama újra feltalálta a háborút (hiszen Líbiában, Egyiptomban, Szíriában, Iránban, Jemenben, Pakisztánban nincsenek reguláris erőik, nincsen hadüzenet, ahogy Szerbia, Irak ellen sem volt), a neki nem tetsző játékszabályokat pedig nemes egyszerűséggel figyelmen kívül hagyta (ENSZ BT felhatalmazás nélkül is kirobbantottak agresszív háborúkat).

Az eredmény?

Az ENSZ BT az USA/Nagybritannia/Franciao. vétó miatt döntésképtelen, a Moszkva-Peking tengely hónapról hónapra erősödik, az euroatlantiak szankciói pedig egyelőre csak az usa bankcsődsorozatába belerokkant közép és Kelet-Eu. országaiban és a csődbe került, háborús színtérré tett Ukrajnában éreztetik hihetetlenül romboló és káros hatásaikat.

Mire fel a nobel békedíj és mit bír el az azt odaítélő bizottság pléhpofája az eu, komisszárjainak tehetetlenségével körítve?

A rabló miért gondolja, ha tolvajt kiált hisz neki bárki?

Az usa eljátszotta minden morális tartalékát 2001 óta.
Putyin védekezik egy hamis vádakkal háborúk sorát kirobbantó hiperagresszív, korrupt és csődbe rohanó atlanti hatalmi többel szemben, oroszkat véd, saját határain és annak közvetlen közelében.
Már nincs hová hátrálnia, nincs mit feladnia és nem is arról híres, hogy hátrálna, vagy hátrálni akarna azokkal tapasztalatokkal, amiket a gorbacsovi enyhülési politikájáért, türelméért, együttműködéséért az atlanitsta hatalmi tömbtől "ajándékba" kapott az elmúlt 27 évben.

Az orosz engedékenységen és passzivitáson alapuló pax usa rövid korának vége lett, de nem 2014-ben, ráadásul nem is az orosz agresszió vetett ennek véget, hanem az usa és barátainak elbizakodott és határtalan agresszivitása, jogtiprása, nemzetközi tombolása.
A pax usa után tönkre tett országok tucatjai, legyilkolt milliók, elpusztított, pótolhatatlan történelmi kincsek, emlékek és tönkretett emberi sorsok százmilliói maradtak.
De nem nekik ez nem elég, vérre és hatalomra éhesek még mindig.

Krisz11 2014.11.21. 19:15:16

"az Európai Unióban a liberális demokrácia, mint közös norma van jelen, és amibe csak az unió legkritikusabb bírálói szoktak nyilvánosan belekötni."

Például Victoria Nuland, amerikai Európai Ügyekért Felelős Államtitkár, híres kiszivárgott beszédében ("fuck the EU"). Itt amúgy azt kritizálta, hogy az EU késlekedett az Oroszországgal szemben ellenséges intézkedések végrehajtásában.

"Putyin országhatárokat rajzolt át önkényesen, árnyékháborút indított Kelet-Ukrajnában"

A háborút az amerikaiak kezdték a törvényes hatalom megdöntésével.
Nuland (Nudelman) szintén elismerte, hogy 5 milliárd dollárt költöttek ukrán civil szervezetek támogatására, hogy az ukrán átalakulást, és "egyéb" céljaikat elérjék.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.21. 19:17:50

További kérdések:

1. Mit tanult a magyar baloldal az 1917-es Nagy Októberi Szocialista Forradalom bolsevikjaitól?

beszelomajom.blog.hu/2014/11/18/lenin_elvtars_beajulna_oromeben_a_magyar_baloldaltol

2. Mit tanult a magyar baloldal Saul Abraham Alinsky mestertől, aki 1970-ben kiadta a baloldal Radikális Bibliáját, a radikális aktivisták Mein Kampf-ját, a "Rules for Radicals" című könyvet?

beszelomajom.blog.hu/2014/11/21/a_baloldal_mein_kampf-jabol_tanulnak_a_magyar_radikalis_aktivistak

Orbán Mutyin (törölt) 2014.11.21. 19:26:01

@Éhes_ló: "Ami az USA külpolitikai stratégiáját illeti Obama a nulladik hónapban zsebre tett nobel békedíjával töretlenül folytatta"

Részleteznéd, hogy miért Orbán Viktor érdemelné ki Nobel-békedíjat?

@Krisz11: "A háborút az amerikaiak kezdték a törvényes hatalom megdöntésével. "

Hazudsz. A környéken egyetlen amerikai katonát sem láttam.

@polyvinyl: Nyomorék Orbán-csicska, bolsevik hazaáruló. Remélem, hogy én is segédkezek majd, amikor felhúznak a lámpavasra.

Éhes_ló 2014.11.21. 19:41:49

@Orbán Mutyin: te valami leképzelhetetlenül hülye vagy, hogy mindebből erre jutottál.
Keress orvost mesüge, vagy kérdezd a rebét.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.21. 19:50:08

@Orbán Mutyin:

" Nyomorék Orbán-csicska, bolsevik hazaáruló. Remélem, hogy én is segédkezek majd, amikor felhúznak a lámpavasra."

Ezek szerint igazam van, és a verbális agressziód azt tükrözi, hogy IRL is szívesen belém fojtanád a kellemetlen igazságot :D

Krisz11 2014.11.21. 20:46:40

@Orbán Mutyin:
"A környéken egyetlen amerikai katonát sem láttam."
Fel sem fogtad, amit írtam. Katonákat nem is mondtam. A CIA emberei viszont ott voltak a háttérben, meg egyéb ügynökök. És még egy dolog. 5 milliárddal a zsebedben még te is meg tudtad volna az ukrán kormányt valahogy dönteni.

És az usa is a törvényesen megválasztott hatalmat döntötte meg erőszakkal. Ahelyett, hogy megvárták volna a következő törvényes szavazást.

Orbán Mutyin (törölt) 2014.11.21. 20:50:01

@Éhes_ló: Szóval, miért Orbán érdemelne Nobel-díjat és nem Obama? Nem értetted a kérdést? Kérsz tolmácsot?
@polyvinyl: Hülye, olvasd el újra, amit írtam. Nem árt, főleg ha válaszként fel akarsz köhögni valamit, kollaboráns majom.

Orbán Mutyin (törölt) 2014.11.21. 20:57:34

@Krisz11: " A CIA emberei viszont ott voltak a háttérben, meg egyéb ügynökök."

Be tudnád linkelni a felvételeket, nevekkel és időpontokkal? Moszad ügynökök is voltak?

"5 milliárddal a zsebedben még te is meg tudtad volna az ukrán kormányt valahogy dönteni."

5 milliárddal a zsebemben gázszerelő lennék a Viktorod birtokain.

Tudományos libsizmus 2014.11.21. 21:18:28

Ezek az @Orbán Mutyin féle liberális demokraták igazolják nap mint nap ("Remélem, hogy én is segédkezek majd, amikor felhúznak a lámpavasra"), hogy az Úristen óvjon minket mindenféle "liberális demokráciá"-tól.

billy reed 2014.11.21. 21:23:48

Kedves posztíró!
Felesleges ez a szómenés.

Orbán hatalmat akar minden /bármi/ áron. Mivel a nyugati irány szerint ez nem elérhető, megy keletre. Pont ennyiről szól az egész.

Olyan, hogy magyar külpolitika, jelenleg nincs. Van helyette kapkodás, csapkodás, aránytéveszett kioktatás, és egyre röhejesebb megnyilvánulások /pl. NAV-ügy, azeri koszorúzás, majd másnap euroatlanizás, bezárt észt követség, meg Szíjjártó Petyka, aki már nem is miniszter, hanem maxiszter, annyira érti a dolgát. Ölég vicces/.
És itt visszautalnék az első gondolatomra.
Uroborosz.

Fejesrob 2014.11.21. 22:03:26

Orbán egyszerűen magyar érdekek szerint dönt és ezért nem tüntetünk ellene kétszázezren.

Továbbá nem illiberális demokráciát mondott, hanem illiberális államot. Elég nagy különbség, továbbá az illiberális demokrácia szóösszetétel egy marhaság, jelzi amúgy, hogy tökmindegy, csak orbánozás legyen.

Fejesrob 2014.11.21. 22:09:16

@billy reed: Ez így nettó baromság, ugyanis minden politikus hatalmat akar, ha egyszer ő méretteti meg magát a választók előtt, akkor nyilván szeretné, ha nem más döntene helyette. Gondolod, pld. Fodor, vagy Schiffer azonnal átadná valakinek a hatalmat ha végre elvergődne a miniszterelnöki székig?

Keletre pedig azért megy, mert egyrészt ott vannak kihasználatlan export szálak, másrészt onnan jön az energia.

A kormány pedig tényleg szánalmas, ahogy Orbánék kénytelenek rendesen nyalni annak az USA-nak a fenekét, akik azon ügyködnek, hogy lecseréljék őket szolgálatkészebb emberekre, de el lehet gondolkodni ki miatt szánalmas ez.

Fejesrob 2014.11.21. 22:11:01

@Tudományos libsizmus: A csákó szerintem csak azt igazolja, hogy elég ostoba.

Fejesrob 2014.11.21. 22:11:45

@polyvinyl: Liberális a srác, nyilván demokrata is:)))

Velemenyem szerint.... 2014.11.21. 22:33:21

Putyin és az oroszok egy nemzetnek sem barátja, de mindig megtalálják azokat a gyenge jellemeket akiken keresztül ezeket a nemzeteket destabilizálni lehet.

Pár embernek biztos barátja lesz, de ezek előnyeiért egy egész ország fog fizetni közép és hosszú távon.

"Magyarország számára az unión kívül is van élet": ez a legsúlyosabb hazugság amit valaha magyar politikus mondott, nemcsak az a baj hogy egy mindenen túlmenő hazugság, de sok választót képesek behülyíteni. Ez pedig már a nemzetrontás kategóriája...

Fejesrob 2014.11.21. 22:57:32

@Velemenyem szerint....: Egyenlőre az USA találta meg a ballibsiket.

Krisz11 2014.11.21. 23:46:31

@Orbán Mutyin:
"Be tudnád linkelni a felvételeket, nevekkel és időpontokkal?"
Úgy érzem csak terelsz. Általában nem túl sok ügynök posztol magáról facebook-on.

Viszont: szerinted nem volt jelen az amerikai titkosszolgálat Ukrajnában? Aki amúgy a világ minden részén jelen van? Nagy ostobaság lenne ebben hinned, de a te dolgod.

Krisz11 2014.11.21. 23:49:57

@Velemenyem szerint....: "Putyin és az oroszok egy nemzetnek sem barátja"
Amerika viszont az? Az iraki nép nagy barátja?

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.22. 07:51:08

Nem tudom tanult-e valamit Orbán napjaink legnagyobb államférfijától. Jó lenne, ha igen lenne a válasz a kérdésre.

Putyin neve egyet jelent Oroszországban az életszínvonal drasztikus emelkedésével, a gazdaság fejlődésével, az idegen agresszorok feletti győzelemmel, a humanizmussal, a keresztény értékek igenlésével.

nu pagagyí 2014.11.22. 07:53:15

Én úgy látom, Orbán saját népével szemben akar mozgásteret kialakítani, ezért keresi címeres despoták társaságát. Arról ugyanis nincs szó, hogy az EU-nál pénzesebb kuncsaftokat hajtana fel. Az általa kívánatosnak tartott, olcsó és kizsákmányolható munkaerőn alapuló újfeudális elnyomó rendszer csak külső segítséggel tartható fent. A segítségnek ára lesz, az ország szuverenitása. Úgy tűnik a protektor szerepre az oroszok jelentkeztek be.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.22. 07:55:44

"Putyin országhatárokat rajzolt át önkényesen, árnyékháborút indított Kelet-Ukrajnában, átvette olyan területek adminisztrációját, amelyek felett törvényesen a mai Oroszország soha nem rendelkezett stb. Putyin újra feltalálta a háborút (hiszen Kelet-Ukrajnában nincsenek reguláris erők, nincsen hadüzenet), a neki nem tetsző játékszabályokat pedig nemes egyszerűséggel figyelmen kívül hagyta."

Oroszország 1999-ben erősen tiltakozott a koszovói precedens ellen. Senki sem hallgatott rá, a nyugat kiröhögte Oroszországot. Most a nyugat tiltakozik SAJÁT precdense ellen, mert az éppen nem áll az ő érdekükben... ez enyhén szólva szánalmas.

Az USA találta ki 25 éve, hogy az ENSZ felesleges, a nemzetközi jog lényegtelen, s az a legjobb, amit Washington akar. Igen, de ehhez világhatalom is kell, amit az USA nem tudott kiépíteni, mert beletört a foga Kínába és az új, putyini Oroszországba. Szóval sokat akart a szarka, de nem bírta a farka...

nu pagagyí 2014.11.22. 08:30:39

@maxval birca hozzászóló: A világot régóta megosztja az emberek akaratán alapuló demokráciák és a nép igényeit figyelmen kívül hagyó, tekintélyelvű diktatúrák küzdelmeként. Nekünk azt kell eldöntenünk, hová állunk. A történelmi tapasztalat azt mutatja, hogy éles konfliktus helyzetben az erőszakkal és hazugsággal összecsirízezett diktatúrák elbuknak. A demokráciában élők a bajban szolidárisak egymással, pontosan tudják miért küzdenek: a saját jólétükért és jogaikért, amit közös művük, az államuk biztosít nekik. A diktatúrák népét kényszerrel hajtják a frontra, azok érdekeiért kell küzdeniük, akik békeidőben is megfosztják őket a boldogulás lehetőségétől.

Fejesrob 2014.11.22. 08:43:24

@nu pagagyí: Amit írsz, kizárt, hiszen Orbán hatalmát egyetlen tényező tartja és tarthatja fent, a választók. Ergo Orbánnak egyáltalán nem érdeke a nép ellenébeni "saját mozgástér", ezt jól láthattad pld. a netadó kapcsán is. A demokrácia "fizikájának" egyik törvénye éppen az, hogy a választók többségének bizalmát élvező kormányzat csak jelentős külső behatással váltható le és tartósan csak külső támogatással tartható fent az a kormányzat, amely nem élvezi a választók többségének a bizalmát.

El lehet szórakozni a ballibsiknek a demokráciával, még azt a hihetetlen baromságot is megtehetik, hogy magukat nevezik ki demokratának, de a demokrácia törvényeit nem, vagy csak időlegesen képesek befolyásolni.

Az ország pedig (pld.) akkor szuverén, ha a nép által nagy többséggel megválasztott politikusok szabad akaratukból dönthetik el kikkel üzletelnek.

Jelenleg nem Putyinnak van problémája azzal, hogy Mo. az USA-val és az EU-val üzletel, hanem az USA-nak azzal, hogy Mo. az oroszokkal üzletel.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.22. 09:04:02

@nu pagagyí:

Oroszország nem diktatúra, így érvelésed alapja hamis.

Larry Silverstein 2014.11.22. 09:20:30

Mesélek egy történetet. Az egyik ikonikus amerikai IT multi(mondhatjuk hogy a legmenőbb) nemrég hozott létre egy vevőszolgálati központot Prágában, többek között a magyar vevőszolgálatot is onnan bonyolitja. Meg a csehet, és az oroszt.

Az oroszok létszáma 100, a csehek, magyarok összesen vannak 15-en. Ez mutatja hogy az oroszok nem csak a rohadt almára vevők.

Kérdés, hogy miért nem Moszkvában jött létre ez a support centrum? Azért, mert Prágában alacsonyabbak a bérek. És mert prága tele van orosszal (ezért nem Bp. lett a helyszin).

Ezek a kollégák sok esetben ukránok, kazahok, grúzok, stb., de anyanyelvi szinten vakernak oroszul és angolul is. Mindenben előnyt élveznek az orosz kliensek más közép európaiakhoz képest, sokkal specializáltabb szakembergárda álla rendelkezésükre mint pl. nekünk. A magasabb szintü ügyintézést is anyanyelvén intézheti az orosz kliens, mig a magyaroknak ez már csak angolul lehetséges.

+az oroszoknak minden szolgáltatás 'ingyen' van ennél az ámerikai multinál, nem úgy mint az usa-ban, nyeu-ban vagy magyarországon ahol minden fizetős.

ki érti ezt? csak meséltem.

Fejesrob 2014.11.22. 09:35:06

@Larry Silverstein: Az oroszok nekünk egy óriási potenciális kereskedelmi lehetőség az EU államai mellett. Gyakorlatilag egy kereskedelmi kitörési pont, nem véletlenül nyomulnak rá Orbánék.

Fejesrob 2014.11.22. 09:36:33

@maxval birca hozzászóló: Meg is nézném hol lenne a srác állampolgár. Oroszországban grúz, vagy Izraelben arab.

Azt hiszem, megváltozna a véleménye nagyon hamar, hol is van diktatúra.

nu pagagyí 2014.11.22. 09:38:32

@Fejesrob: Orbán valóban a szavazók akaratából jutott hatalomra 2010-ben, pont úgy, mint Hitler annak idején és akörülmények is hasonlatosak voltak: válság, militáns gárdák garázdálkodásai. Az azóta eltelt időben sikerült kiküszöbölnie, hogy választások révén leváltható legyen: az ország összes erőforrása kizárólag pártját és hűbéreseit szolgálja, a törvényeket hatalmi érdekeihez szabta, az összes demokratikus intézményt pártcsicskákkal töltötte fel, ténylegesen üldözik azokat, akik nem eléggé lelkesednek a diktátorért és módszereiért.

Larry Silverstein 2014.11.22. 09:43:35

@nu pagagyí: miért ne lenne leváltható? ez kurvára uncsi szöveg érdemben nem pazarolok rá választ.

nu pagagyí 2014.11.22. 09:50:31

@Fejesrob: Nem hinném, hogy hatalom fenntartóinak, besúgóinak és kitartottjainak véleménye mérvadó lenne a fennálló rendszerről. 56-ig is csak dicsérték a kopasz zsenit, aztán Kirgizisztánig menekült. Elődje, Horthy legalább egy meleg, kellemes helyen merenghetett az általa vágóhídra küldött vagy kifosztásra ítélt magyarok sorsáról.

Larry Silverstein 2014.11.22. 09:57:30

@nu pagagyí: 'Elődje, Horthy legalább egy meleg, kellemes helyen merenghetett az általa vágóhídra küldött vagy kifosztásra ítélt magyarok sorsáról.'

- egy gazdag zsidó család jóvoltából, úgyhogy ez a történet lehet hogy büzlik egy kissé.

nu pagagyí 2014.11.22. 10:07:40

@Larry Silverstein: Például azért, mert a falvakban már a nyílt szavazás dívik, kényszerrel vagy üveggyöngyökért cipelnek egy csomó kiszolgáltatott embert saját érdekei ellen szavazgatni. A nagy többség által elérhető médiából csak göbbelsi típusú agymosás és propaganda folyik, a hierarchikus hatalmi rendszer képviselői élet-halál urai területükön és pont elég alattomosak, hogy tartsanak tőlük az emberek. Ezt a rendszert a közeljövőben csak egy népfelkelés döntheti meg vagy a fényes seggű vezér idő előtti alkalmatlanná válása (kipurcanás, agylágyulás).

Larry Silverstein 2014.11.22. 10:08:35

@nu pagagyí: erre felesleges választ pazarolni

Larry Silverstein 2014.11.22. 10:10:21

Úgy tünik Badfriend úr nem teljesjtett jobban, igy még nagyobb potentátot kell bevetni Budapesten:

www.origo.hu/itthon/20141121-december-1-jen-szavaz-a-szenatus-a-budapesti-amerikai-nagykovetrol.html

nu pagagyí 2014.11.22. 10:13:31

@Larry Silverstein: Nyilván ezért hizlalja Deutschot Orbán. Ő gondol a jövőjére, a gettósításért meg majd más lesz a bűnbak.

nu pagagyí 2014.11.22. 10:16:23

@Larry Silverstein: Szóhoz sem jutsz, mi? Mit is mondhatnál, amikor neked minden príma, zavartalanul szophatod le az én befizetett adómat is a csáprágóiddal.

igazi Ténytár 2014.11.22. 11:12:35

@maxval birca hozzászóló: "Putyin neve egyet jelent Oroszországban az életszínvonal drasztikus emelkedésével, a gazdaság fejlődésével, "

Orban ebbol melyik?

Az hOgy mar hamisítják az EU-ben rekorder magyar szegénységi adatokat alatta?

___
index.hu/belfold/2014/11/21/ksh_szegenysegi_adatok/

Hiányoznak a laekeni indikátorok közül a súlyosan depriváltak (akiknél kilenc fogyasztási tételből – például rendes fűtés vagy elég hús – legalább négy hiányzik) arányára vonatkozó számok. Ahogy csütörtökön az MTA munkatársainak ismertetése alapján megírtuk: ez az arány Magyarországon meredeken nőtt 2009 és 2013 között: 20,3 százalékról indult, legutóbb már 26,8 százalék volt. Az uniós átlag 9,6 százalék, de például a szomszédos Szlovákiában is csak 10,2 százalék, Lengyelországban 11,9 százalék.
___

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.11.22. 22:56:11

A magyar fajtának erős kézre van szüksége. Ha ezt nem érti meg a Nyugat, majd lesz egy másik Birodalom, ami megérti. Na oda kell tartozzunk.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2014/11/unalom.html

Krisz11 2014.11.23. 00:28:53

@Hurka Kolbász:

"A CIA emberei viszont ott voltak a háttérben, meg egyéb ügynökök."

"Ja, Mulder ügynök az X-Aktákból, meg Smith ügynök a Mátrixból."

Figyelj fogyatékos, Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő, Gereben Ágnes Oroszország szakértő, vagy Nógrádi György magától értetődően beszél az amerikai titkosszolgálat aktív tevékenységéről Ukrajnában, mint ahogy kb minden más biztonságpolitikai szakértő is. Szóval vedd be a gyógyszered és menj vissza aludni.

Ne erőltesd a humort, nem áll jól neked.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.23. 07:36:18

@Hurka Kolbász:

A diktatúra jellemzői:

a hatalom nem vátható le,
a hatalom nem a népszuverenitásból eredeztetik,
nincs jogállamiság,
nem biztosítottak az emberi és polgári jogok.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.23. 07:37:52

@Hurka Kolbász:

Ez a választási rendszer van 1990 óta. Logikád alapján minden eddigi választás csalás volt.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.23. 07:39:03

@Hurka Kolbász:

Nem éppen. Csecseniában polgárháború volt két csecsen frakció között. Moszkva az egyiket támogatta, hozzáteszem: a nyugat teljes támogatásával.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.30. 07:49:35

@Hurka Kolbász:

Dehogy ismerem el. Egyik ismérv sincs meg, azaz nincs diktatúra.

igazi Ténytár 2014.12.03. 05:18:30

@"A kérdés az, hogy Magyarország élére tud-e állni a játékszabályok átírásának vagy inkább most kéne visszahúzódni?"

ja, épp most buktunk be UTOLSÓ CSATLÓSKÉNT megint! :-((

igazi Ténytár 2014.12.16. 19:45:12

A bukast... (a baj csak az hogy az ország is vele)

___________
index.hu/gazdasag/2014/12/16/orosz_osszeomlas/

___________

igazi Ténytár 2015.01.22. 04:42:44

@ Most majd kiderül

magyarinfo.blog.hu/2015/01/21/orban_megvetozza_az_oroszorszag_elleni_szankciokat

(...) a magyar kormány tényleg készül megvétózni a szankciókat. Csakhogy ennek beláthatatlan következményei lennének, amelyek többe kerülnek, mint az orosz export 13%-a. Az ország végelegesen elköteleződne a putyini érdekszférába, és a nyugati hatalmak legjobb esetben is a semleges, de valójában inkább az ellenséges zónába könyvelnék el.

De egy ekkora keleti fordulat magával hozná a szabadság csökkenését is, hiszen a csökkenő nyugati befolyás és Putyin védelme mellett a kormány számos olyan lépést megtehetne, amire eddig nem volt lehetősége.!

igazi Ténytár 2015.02.16. 05:30:02

@ EZT!

___
index.hu/kulfold/2015/02/15/200_milliard_dollaros_vagyona_van_putyinnak/

Szerinte az a pénz, amelyet Oroszország Putyin kormányzásának 14 éve alatt megtermelt és amelyet nem költöttek el iskolákra, utakra és kórházakra, ingatlanban, svájci bankszámlákon, részvényekben, valamint az elnök és a csókosai javára kezelt befektetési alapokban van. Az üzletember azt is mondta, hogy

Putyin Oroszország feletti uralmának első 8-10 éve arról szólt, hogy annyi pénzt lopjon, amennyit csak tud. (...)

Néhányan, beleértve magamat is, úgy hisszük, hogy ő a világ leggazdagabb embere, vagy az egyik leggazdagabb ember a világon, több százmilliárd dolláros vagyonnal, amelyet Oroszországtól loptak el.

___

Éhes ló 2015.02.16. 22:01:22

@igazi Ténytár: ha Putyin egy magadfajta, a zindexról szalajtótt kibuclakó lenne, akkor ezért a bőrt is lepereltetné rólatok a kíbereivel.
Szerencsétek van, hogy le se szarja a magadfajta pitiáner hazudozó patkányokat, mert annyit sem értek senkinek, mint a legyek farkán a pörsenés..
süti beállítások módosítása