Indul az EU-orosz versenyfutás a Kaukázuson?

2014. december 18.

2014. november 24-én írta alá Vlagyimir Putyin orosz és Raul Hadzsimba abház elnök azt a közös védelmi partnerségről szóló stratégiai megállapodást, amelynek értelmében Abházia (egy de facto független kaukázusi állam) Grúziával közös határáig adhatnának határőrizetet az orosz katonák. A lépést a grúz külügy nyilvánvaló provokációnak tartja, az EU pedig kivár.

Abházia státusa 1992 óta vitatott, mivel a Szovjetunió felbomlását követően a kevert etnikumú (abház, grúz, örmény, orosz) terület függetlenségéért harcoló erők fegyveres konfliktusba kerültek az akkor már független Grúziával, és a véres harcokat követően a mai napig nem sikerült a helyzetet megnyugtatóan rendezni. Az elszakadás papíron a mai napig nem ment végbe, de a kialakult status quoban Abházia mindennapjait leginkább az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok határozzák meg.

A vitatott hovatartozású államot azóta is – az 1992-es háború kirobbanásáért részben felelős – Oroszország támogatja, ugyanakkor a 2008-as orosz-grúz konfliktusból tanulva Moszkva kerüli a nyílt konfrontációt, és eddig inkább a háttérből mozgatta a szálakat. Dél-Oszétia kapcsán az orosz beavatkozást a kiújuló fegyveres harcok és nem mellékesen a NATO-grúz kapcsolatok intenzív fejlődése indokolta, most azonban ilyen konkrét precedenst nem lehet azonosítani. Így a november 24-i megállapodás ebből a szempontból váratlannak tűnhet.

("Meglepő szövetség" - Raul Hadzsimba és Vlagyimir Putyin; f.: theguardian.com)

Ami az orosz lépést indokolhatja, az egyrészt a január 1-jével induló Eurázsiai Unió, amelynek kaukázusi „leágazását” az orosz elnök az utóbbi három hónapban kezdte el fejleszteni. Előbb az örmények csatlakoztak a kezdeményezéshez, most pedig a közös határőrizethez kapcsolódóan a jövőben az orosz vámhatárok is kitolódhatnak az abház-grúz határvonalig, tovább növelve az új unió területét.

Másrészt ezzel a lépéssel Oroszország ismét lépéselőnybe került az EU-val szemben, hiszen Ukrajna után itt is az Uniónak kell majd a megfelelő válaszlépéseket kitalálnia. Az orosz terjeszkedés ezúttal nem fegyveresen ment végbe, és nyilvánvaló, hogy Moszkva ezzel a szerződéssel inkább provokálni akart; a békét és prosperitást ígérő Európai Unió nehezen tud majd korrekt választ adni.

Márpedig a régióban éppen Grúzia az egyetlen olyan ország, amely hosszú távon is az Unióval való együttműködésben gondolkodik. Súlyosbítja az EU helyzetét az is, hogy a krími bevonulástól eltérően Abházia esetében Oroszország erőterének kiterjesztéséhez nem katonai erővel, hanem egy szerződés aláírásával jutott hozzá, amit egyértelműen nehezebb támadni, mint egy illegitim katonai beavatkozást.

Putyinnak tehát ez egy olcsó részsiker volt, azonban az amúgy is labilis kaukázusi régióban minden hasonló megmozdulás könnyen a visszájára fordulhat. Oroszország szénhidrogén-exportja számára egyre nagyobb konkurenciát jelentenek az azeri-grúz útvonalakon zajló szállítások, a földrajzilag meglehetősen elszigetelt Örményországgal folytatott szárazföldi kereskedelem pedig nagyban függ a grúzok jóindulatától is. Éppen ezért a status quo tudatos felborítása, a regionális viszonyok további mérgezése nem biztos, hogy a megfelelő lépés volt Putyinék részéről.

(A Kaukázus; f.: wikimedia.org)

Ami a megfelelő lépéseket illeti, Angela Merkelnek is lesz min gondolkodnia. A 2008-as orosz-grúz háború kapcsán Berlin nem tartotta valószínűnek, hogy Oroszország máshol is beavatkozna fegyveresen a posztszovjet térségben. Az erőteljes válaszlépések (amelyeket többek közt az észt-litván-lengyel trió szorgalmazott) elmaradtak, Moszkva pedig folytatta erőpolitikáját (például 2010-ben orosz rakétákat telepített Moszkva az abház-grúz határ közelébe). Az idei év eseményei már a német kormány szemét is felnyitották, és két nappal a cikk elején tárgyalt orosz-abház megállapodást követően Federica Mogherini, ez EU külügyi vezetője is a grúz területi egység mellett foglalt állást.

Az ilyen retorikai megnyilvánulások fontosak ugyan, de messze nem kielégítőek, hiszen egy-egy nyilatkozat nem fogja az orosz külpolitikát békésebb utakra terelni. Az ukrajnai helyzet kapcsán bevezetett szankciók már más megítélés alá esnek, azok valódi gazdasági hatással bírnak, azonban hasonló intézkedések meghozatala Oroszország Kaukázus-politikájával összefüggésben újabb hónapokba telhet majd.

Pedig a mielőbbi reagálás az esetleges fegyveres harcok megelőzése, és a grúzok uniós elköteleződésének erősítése miatt is fontos lenne. Grúzia fontos játékos az EU számára, hiszen a Kaukázusban az egyetlen olyan állam, ahol a demokrácia megerősítésének reális esélye van. Ennél is fontosabb, hogy földrajzi elhelyezkedéséből fakadóan a grúzokon keresztül érkezik az Unióba a nem orosz forrásokból származó földgáz és kőolaj jelentős része – erre az útvonalra az Uniónak középtávon mindenképp szüksége lesz.

Az Európai Unió jelenleg is fenntart egy megfigyelő missziót Grúziában, azonban félő, hogy egy esetleges orosz agresszióval szemben sem Grúzia, sem a NATO nem tudna mit kezdeni, főleg a megelőzés nehézsége miatt. Oroszország továbbra is a kiszámíthatatlant játssza a régióban, és amíg az abház elnök (akinek Putyinhoz hasonlóan van KGB-s múltja) úgy nyilatkozik az orosz elnökről, mint Abházia biztonságának letéteményeséről, addig nehéz a helyzet normalizálásáról beszélni. A labda mindenesetre ismét az Unió térfelén pattog.

Hámori Viktor

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr866994861

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.12.19. 17:52:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.18. 13:32:59

Fontos figyelmeztetés ez a grúzoknak: ne próbáljanak agressziót elkövetni a független abház állam ellen.

toportyánzsóti 2014.12.18. 17:56:14

@maxval bircaman szerkesztő: Kérdezted már putin gazdád mennyivel tud menni a szopórollerrel?

Krisz11 2014.12.18. 22:39:30

"Grúzia fontos játékos az EU számára, hiszen a Kaukázusban az egyetlen olyan állam, ahol a demokrácia megerősítésének reális esélye van."

Mekkora baromság. Kötelező kör, de kár volt leírni. Majd pont az EU-t érdekli a demokrácia. Ha érdekelné, már rég Afrika államaiba exportálnánk mi is a demokráciát egy keresztes hadjárat keretében.
Az EU propagandistákat hamarabb utolérik mint a sánta kutyát..

Patreides · patreides.blog.hu 2014.12.19. 01:13:09

Azért azzal legyünk tisztában, hogy Abházia és Dél-Oszétia kb. annyira nem részei történelmileg Grúziának, mint Komárom megye és Csongrád megye Magyarországnak.
A dél-oszétiai terület még annál nagyobb mértékben volt szerves része mindig is Grúziának történelmileg, mint Erdély Magyarországnak. Kb. annyira, mint Koszovó Szerbiának.
Ha mi jogosan panaszkodunk Erdély miatt, még jogosabban kiabálhat Szerbia Koszovó miatt, illetve Grúzia az (lényegében az oroszok által) elszakított Dél-Oszétia miatt, mely utóbbi részre Grúzia annak idején befogadta az oszét menekülteket, akik (eloroszosodva, illetve a betelepült oroszokkal együtt) most, sok száz évvel később kiverték onnan a grúzokat, és lényegében (ha hivatalosan nem is) Oroszországhoz csatlakoztak.

Rudi Kató 2014.12.19. 05:55:22

Grúzia az előretolt helyőrsége a zsidó terroristáknak!

midnight coder 2014.12.19. 07:17:40

Érdekes az amikor az az EU ígér prosperitást ami évtizedek óta leszállóágban van.

Amúgy pedig itt nem az EU a fő játékos, hanem az USA. A kérdés pedig az, hogy mi a fenét keres ott ? Mi olyanja van a szőrös talpú kaukázusiaknak, ami az USA-nak nincs ?

Éhes ló 2014.12.21. 18:01:54

@toportyánzsóti: te szerencsétlen hülye, bármiféle szopórlleren ti kuksoltok, a szopóálarc a magadfajtákon van fenn 2006 ősze óta.
Nem tűnt fel, hiába buktatok el bármit, te szerencsétlen barom?
2018-ig rajtatok is marad az álarcotok, egészen biztosan, ajvékolhattok bármit, lehet bármilyen jóbarátotok, de ha rajtam műlik, még tovább is.

Putyin pedig köszöni, de jól van és csak egy magadfajta barom lehet az, aki azt a szopóálarcába rohadva elhiszi, hogy az oroszokat erőből lehet kezelni a fél világot lángba borító néróként tomboló obamakival, a pénzügyileg kivérzett, katonailag tönkrevert, fűtés és energia nélküli ukrajnával, no meg a pénzügyi összeomlás szélén szédelgő eu-val.

fundman.postr.hu/nem-vennek-valo-videk-a-hosszucombu-lanyok-es-a-felrobbano-dev?utm_source=origo-nyito&utm_medium=cimlapi_box&utm_campaign=sec

Ébredjetek fel, mert bilibe lóg a mancsotok.

toportyánzsóti 2014.12.22. 06:21:10

@Éhes ló: Eddig sem volt titok hogy szerencsétlen barom vagy,szétröhögöm magam a fajtádon akik gyermeklefejezőkkel vagytok azonos platformon.

Éhes ló 2014.12.22. 14:20:41

@toportyánzsóti: te szerencsétlen hülye, kettőnk közül ki röhög a másikon?
Az nevet kínjában, mint te, aki itt okádva bukik el bármiféle választást a bandájával 2006 ősze óta, szopórolleren kuksolva és mára már csak az a reménye maradt, hogy valami kohn, vagy csermanek majd a jóbarát révén előmászik egy harckocsiból és a patkányforradalmatok élére áll?
Ne reménykedj ilyesmikben.
A szopóálarc a magadfajtákon van fenn 2006 ősze óta, nem rajtunk és azokon akiket támogatunk és támogattunk.
Szerintem az nevet, mint én, aki demokratikus többséggel békében, elhajtotta a magadfajtákat 2006 óta minden szabad választás során a politikai nihilbe, vagy pöcegödörbe ahonnan most acsarogsz itt is.

Nem tűnt fel, hiába buktatok el bármit, te szerencsétlen barom?
2018-ig rajtatok is marad az álarcotok, egészen biztosan, ajvékolhattok bármit, lehet bármilyen jóbarátotok, de ha rajtam múlik, még tovább is.

A gyermeklefejezőkkel a jóbarátotok maki-káinja van egy platformon, nem én:
youtu.be/iTZPkfpcw2E
www.dailymail.co.uk/news/article-2762680/Feeding-frenzy-debunks-Rand-Paul-claim-John-McCain-met-ISIS-linked-jihadists-Syria.html

Ők fegyverezték fel őket, akár a tálibokat és ők hitték azt, hogy ez a gólemjük sem ellenük támad majd, hanem Asszadot söpri el.
Nos Irak hamarabb lett áldozat, mint Szíria és mára már a gólem ellen harcolna az elmebeteg csodarabbik hada akik életre keltették nagy tudatlanságukban.

A lényegre visszatérve:
Putyin pedig köszöni, jól van és csak egy magadfajta barom lehet az, aki azt a szopóálarcába rohadva elhiszi, hogy az oroszokat erőből lehet kezelni a fél világot lángba borító néróként tomboló obamakival, a pénzügyileg kivérzett, katonailag tönkrevert, fűtés és energia nélküli ukrajnával, no meg a pénzügyi összeomlás szélén szédelgő eu-val.

fundman.postr.hu/nem-vennek-valo-videk-a-hosszucombu-lanyok-es-a-felrobbano-dev?utm_source=origo-nyito&utm_medium=cimlapi_box&utm_campaign=sec

Ébredjetek fel, mert bilibe lóg a mancsotok!

toportyánzsóti 2014.12.22. 18:48:35

Halmozod a degradáló jelzőidet,melyik vagy tulképpen?Szerencsétlen barom,vagy szerencsétlen hülye?Szopóállarcod összezavart makika?Kiképzett gyűlöletdroidja vagy a KGB-nek aki népnemzeti keresztény hitűnek mondja magát miközben gyermeklefejezőkkel cseresznyézik 1 tálból,szégyene vagy a magyar népnek.

toportyánzsóti 2014.12.22. 18:49:35

@Éhes ló: Halmozod a degradáló jelzőidet,melyik vagy tulképpen?Szerencsétlen barom,vagy szerencsétlen hülye?Szopóállarcod összezavart makika?Kiképzett gyűlöletdroidja vagy a KGB-nek aki népnemzeti keresztény hitűnek mondja magát miközben gyermeklefejezőkkel cseresznyézik 1 tálból,szégyene vagy a magyar népnek.

Éhes ló 2014.12.22. 21:39:09

@toportyánzsóti: nem halmozom, hanem az általad putyinra alkalmazott jelzőidet fordítom rád vissza te szerencsétlen hülye.
Nem tudom milyen szerkeet szedsz, de én itt (sem) írtam semmiféle népnemzetiról és keresztényről sem.
Azt látom, hogy ezek a kifejezések zavarnak, de keresd meg azt itt a kommentelők között aki erről írt, mert nem én voltam te szerencsétlen hülye, te.

Az előző hozzászólásomban próbáltam a meglehetősen csekély értelmedre hatni, miszerint a makikáin volt az, aki a gyermeklefejezőkkel povedált és a maki volt az, aki felfegyverezte őket Asszad ellen, nem én és nem is Putyin.

youtu.be/iTZPkfpcw2E

www.dailymail.co.uk/news/article-2762680/Feeding-frenzy-debunks-Rand-Paul-claim-John-McCain-met-ISIS-linked-jihadists-Syria.html

Sajnálom, hogy nem vagy képes megérteni. De sebaj, ahhoz, hogy tovább szopjatok ennyi ész is elég bőven a magadfajta mesügének.
További vidám epeömlést kívánok!

toportyánzsóti 2014.12.23. 14:23:43

@Éhes ló: Nem csodálom ha epeömlést kapsz a szopórollertől csekély értelmű gyűlöletgombóc,csak így tovább vannak még dehonesztáló jelzők amiket magadra aggathatsz gyermeklefejezőkkel 1 tálból cseresznyéző orálcseléd.

Éhes ló 2014.12.23. 19:16:59

@toportyánzsóti: itt mindne blog alatt tucatszor te okádsz emberálrcodat szopóálarcra cserélve, nem én.
Te gyűlölködsz itt szakmányban, jó bérért ezer helyen, nem én.
Az előző hozzászólásomban próbáltam a meglehetősen csekély értelmedre hatni, miszerint a makikáin volt az, aki a gyermeklefejezőkkel povedált és a maki volt az, aki felfegyverezte őket Asszad ellen, nem én és nem is Putyin.

youtu.be/iTZPkfpcw2E

www.dailymail.co.uk/news/article-2762680/Feeding-frenzy-debunks-Rand-Paul-claim-John-McCain-met-ISIS-linked-jihadists-Syria.html

Sajnálom, hogy nem vagy képes megérteni.
De sebaj, ahhoz, hogy tovább szopjatok ennyi ész is elég bőven a magadfajta mesügének.
További vidám epeömlést kívánok!

Toportyán Zsóti 2014.12.24. 06:39:29

@Éhes ló: Emberállarcod sajna nem jött össze kevés értelmű,így hát szopjad tovább az arabok göcsörtös répáját jobbermaki sajna észt nem adhatok amivel sikerrel keresztény nemzeti úriember lehetnél.

Éhes ló 2014.12.24. 20:51:08

Szerencsétlen elmegyenge vagy.
Foglalkozzon veled az ápolód, vagy a hóhér.

Éhes ló 2014.12.26. 16:14:59

A toportyánféreg pedig ki lett irtva, pár hírmondóját már a kóbor kutyák marcangolják szét.
süti beállítások módosítása