DiploMaci: Szerintünk ez volt 2014 és ez lesz 2015 (3)

2014. december 26.

Az Iszlám Állam megszületése és országhatárokat semmibe vevő hódításai kétségtelen ténnyé tették azt a nézetet, hogy a Marokkótól Indiáig terjedő térség a hidegháború béklyóit lerázva újrarendeződik. A véres folyamat során a Nyugatnak meg kell tanulnia egységes rendszerként kezelni törzsek sérelmeit és kontinenseken átívelő vallási irányzatok harcát az egyes fővárosok érdekeivel.

Van valami költői abban, hogy éppen száz évvel az első világháború kitörését követően, amelynek eredményeként kialakultak a korábbi Török Birodalomtól elcsatolt arab lakta területek határai, az Iszlám Állam egy Szíria és Irak jelentős területeire kiterjedő dzsihadista terrorállamot hozott létre. A mesterségesen, nagyhatalmak által megrajzolt határok által elfedett belső konfliktusok elemi erővel törtek elő, összekapcsolva olyan korábban önálló egységnek tűnő térségeket, mint Szíria és Irak, Afganisztán és Pakisztán, Gázai övezet és Egyiptom. Az egymással összekapcsolódó konfliktusok régiós válaszadást követeltek meg, amelynek kiemelkedő példája nem is annyira az Iszlám Állam elleni koalíciós légicsapások, sokkal inkább az informális együttműködés Irán és az Egyesült Államok között az iraki helyzet pacifikálásában. Az idei évben nyilvánvalóvá vált, hogy legalább három politikai szerveződési szint egymás mellett élésére és kölcsönhatására kell berendezkedni: ősrégi civilizációs egységek (Irán, Törökország, Egyiptom) emelkednek fel tökéletlenül lefedve és hivatalos országhatáraikon átnyúlva igyekeznek befolyási övezetet szerezni. A második jellemző egység a kizárólag papíron egyben maradó államok sora lesz, ahol azonban a főváros valójában csupán az országok egyes részeit uralmuk alatt tartó csoportok közötti az egyezkedési terület szerepét tölti be. Egyre inkább ilyen pre-modern állammá válik Irak, Szíria, Libanon és Jemen, az idei év végére már egyik államban sem ellenőrzi a területek felét se a hivatalos kormány. Amennyiben ez nem lenne eléggé aggasztó fejlemény, egy sor terület válik bukott állammá, azaz egymással harcoló vallási és népcsoportok folyamatos konfliktus-zónájává. Líbia és a szír-iraki front aggasztó példát mutat, mi történik egy területen megfelelő központi hatalom hiányában.

sziria_megeli_e.jpg

A Közel-Kelet teljes káoszba fordulását nem akadályozhatják meg a világ nagyhatalmai, hiszen a térség számukra csupán egy globális küzdelem egyik színtere és egyik ország, vagy országcsoport sem kíván a minimálisnál több energiát fektetni katonai és politikai rémálmot jelentő konfliktusok fegyveres megoldásába és megismételni az Egyesült Államok 2003-as iraki baklövését egy jóval nagyobb területen. Bármilyen regionális stabilitás kizárólag a térségben természetesen jelen lévő, ősrégi történelmi gyökerekkel bíró domináns államokon keresztül lehetséges. Jól mutatja ezt a tendenciát Irán egyre nyíltabb bevonása az érdekszféráiban zajló polgárháborúk megoldásába, felrúgva annak évtizedes nemzetközi elszigetelődését. Annak ellenére, hogy idén nem zárult le a perzsa állam atomprogramját ellenőrzés alá vonó diplomáciai folyamat, az Egyesült Államok és Irán közeledése megállíthatatlannak tűnik. A részleges amerikai elfordulás a térségtől nem valósítható meg anélkül, hogy a Közel-Kelet stabilitását ne a regionális nagyhatalmak koncertje szabályozza, (Törökország, Irán és szaúdi vezetéssel a szunnita arab államok).

A húsba vágó felismerés kiemelten hatott Izrael biztonságpercepciójára, amely túlélését mindig is nagyban köszönhette külső nagyhatalmaknak (rövid ideig a Szovjetunió, majd Franciaország, végül az Egyesült Államok játszotta el a garantor szerepét, persze mindig önös érdekekből), látva azonban fokozatos magára maradását, a zsidó állam újrapozicionálja magát a térségben. Külügyminisztere Avigdor Lieberman egyre gyakrabban beszél arról, hogy Izraelnek egy átfogó megállapodásra van szüksége a szunnita arab államokkal, csomagban kezelve a palesztin állam kérdését országa biztonságának regionális, nem csupán külső nagyhatalmi garantálásával. A korábban elképzelhetetlen együttműködések sora, többek között a nyári gázai háborúval összefüggő diplomáciai manőverek vagy Izrael, mint (újabb) regionális energianagyhatalom felemelkedése egybefonja az Egyiptomtól az Öböl-államokig terjedő térséget. A közös érdekek és a félelem a Közel-Kelet északi sávjában elterülő nagy államoktól meglepő kvázi-szövetséget kényszerít ki a szegény és gazdag szunnita arab államok és Izrael között. Az izraeli választópolgárok közvetve erről a szövetségről mondhatják el véleményüket a jövő évi előrehozott választásokon, hiszen minden további előrelépés kulcsa a zsidó állam térségi integrációjában a palesztin kérdés megoldása, amelyre a két izraeli politikai tömb radikálisan eltérő választ kínál.

middle_east.jpg

A Közel-Kelet megkésett újrarendeződését sok esetben elfedi a média és aktuálpolitika által gerjesztett hisztéria, amely az egymással átfedésben élő, kölcsönösen sértett vallási irányzatok, népek és törzsi csoportok harcainak híre. A tragikus emberi áldozatok tömegeinek hátterében, miközben természetes, hogy az első kérdés, ami felmerül a „mikor lesz a Közel-Keleten béke”, be kell látnunk, hogy a térség stabilitása főként nem rajtunk múlik. Örök figyelmeztetésként áll Irak példája, bizonyítva, hogy békés, demokratikus államokat nem lehet mesterségesen megteremti. Az idei év tanulsága, amelyet már működés közben láthattunk, hogy a Nyugat egyetlen lehetősége a szabályozó szerep áthárítása a térség erős államaira, a lehető legfinomabban befolyásolva hatalmi küzdelmüket. Emellett mértani precizitással kell beavatkozniuk, amennyiben az emberi ár elviselhetetlenné válik és határozott humanitárius beavatkozás szükséges (Iszlám Állam elleni harc), vagy a Nyugat elemi érdekei sérülnének (Az öböl-menti kőolaj tengeri szállításának veszélyeztetése). A Közel-Kelet, miközben szörnyűséges példáját adta az emberi kegyetlenségnek a szír-iraki fronton, egyben számos alkalommal a reményt is adott, hogy idővel rendeződnek a térség viszonyai és kiemelendő, hogy Tunézia idén szabad választásokat tartott és a cikk írásának napján jó úton halad, hogy az első valóban demokratikus arab állam legyen. Az észak-afrikai ország politikai fejlődése, méretét meghazudtoló kedvező hatást gyakorolhat a Közel-Kelet többi államára, miközben a folyamat a máshol zajló negatív fejlemények árnyékában nem kaphatta meg a szükséges figyelmet.

A következő évben tovább folytatódik a versenyfutás az idővel, hiszen miközben zajlik a hatalmi átrendeződés, olyan országhatárokon átívelő társadalmi és gazdasági nehézségek törnek egyre inkább felszínre, mint az egyre fokozódó vízhiány, fiatalok munkanélkülisége és az energiaforrások kimerülése. Egy működő regionális hatalmi struktúra, hasonlatosan az európai államrendhez, amely a harminc éves háború végére létrejött, alapvető eleme ezeknek az égető kérdéseknek a megoldásában, de legalább az alapvető stabilitás biztosításában. Egy dologban azonban biztosak lehetünk, az államrend és hatalmi szerkezet, amely a Közel-Keletet kiszakíthatja a most is tartó véres körforgásból szinte semmiben nem fog hasonlítani az európai vagy távol-keleti rendre, hanem ugyan erősen megkésve, de a térség sajátosságait fogja tükrözni.

Csepregi Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr597012373

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Cionista szórólap gúnyolódik Jézus születésén 2014.12.27. 13:26:14

A muszlimok elvágnák a torkát annak, aki vallásalapító prófétájuk, és annak édesanyja kárára eresztene meg egy hasonló poént. A zsidók meg két hétig hörögnének kártérítésért, ha velük szórakozna hasonló stílusban egy magyar valamelyik vallási ünnepük e...

Trackback: Szűz Máriának joga lett volna elvetetni a magzat Jézust! 2014.12.27. 13:24:03

Üvöltöző pucér nő balhézott a betlehemi jászol mellett a Vatikán főterén. Íme az emberfia, és íme az emberi mivoltából kivetkőzött liberális aktivista nőstény - írhatnánk a pápa Urbi et Orbi áldását ellenpontozni kívánó akcióról a Szent Péter téren dec...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2014.12.27. 09:12:15

Addig jó, amíg egymást gyilkolják és nem bennünket.

Mr. Rustical 2014.12.27. 10:36:20

Huntington majd húsz évvel ezelőtt pont ezt javasolta, lett is belőle első számú közellenség az USAban.
Sokat megspóroltak volna maguknak és a világnak, ha békén hagyják Irakot, és engedik Törökországnak és Iránnak, hogy súlyuknak megfelelő befolyással bírjanak a térségben.
Dícséretes, hogy végre felhagytak a közel-keleti demokrácia-exporrtal, csak az a kár hogy a most felszabaduló energiáikat az oroszok lenyomására használják fel, s ehhez pont mi vagyunk az egyik eszköz.

Világesemények · http://vilagesemenyek.blog.hu/ 2014.12.27. 10:44:27

Jó írás! De az egyik kulcsmondattal van némi problémánk:

" .... a nyugat egyetlen lehetősége a szabályozó szerep áthárítása a térség erős államaira, a lehető legfinomabban befolyásolva hatalmi küzdelmüket."

Jól hangzik a dolog, és kétségtelen, hogy most valóban ezzel kísérletezik az USA. Az ISIS ellen az Irán és Törökország közt formálódó együttműködésre, illetve Irak bevonására és a kurdokkal való összefogásra bízva az Iszlám Állam visszaszorítását. Ám hogy mindez sikeres lesz e, minimum kérdéses.

Ha a Közel-Kelet viszonyainak szabályozását néhány regionális helyi nagyhatalomra bízzuk (mint Törökország, Egyiptom, Irán és Szaud-Arábia), részint szabad pályát nyitunk a köztük fokozódó vetélkedéseknek (mely így is jelentős, tekintve például, hogy a síita Irán ősi vetélytársa a szunnita világot vezető Szaud-Arábiának) másrészt ez a helyzet kiszolgáltatottá teszi a kisállamokat a nagyokban uralkodó többnyire önkényes berendezkedéseknek!

Szerintünk a megoldás törvényes szövetségek létrehozása a helyi nagyhatalmak és nagy nemzetközi szervezetek bevonásával.

Zárásul: a posztban számtalan nagyon jó gondolat is szerepel. Színvonalas, gratulálunk Csepregi Zsoltnak!

profilo 2014.12.27. 12:09:07

@Világpolitika:

"Szerintünk a megoldás törvényes szövetségek létrehozása a helyi nagyhatalmak és nagy nemzetközi szervezetek bevonásával."

Ez mekkora ostobaság...
Az elefánt is kisérletezett hasonlóval,de miután ez életképtelennek bizonyult - sokszor pont a helyi "nagyhatalmak" ellentétes érdekei miatt - most már szabadulna a "porcelánboltból. Sajnos a kijáratot nehezen találja és tör,zúz tovább. Ha végre kikecmereg is onnan,a kár,amit okozott hatalmas és nehezen helyrehozható.
Azaz igen...Rengeteg vér,szenvedés és biziony igen,háborúk árán.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.12.27. 12:09:37

"Az Iszlám Állam megszületése és országhatárokat semmibe vevő hódításai "

Az Iszlám Államot az USA háttér-érdekkörei és befolyásos (zsidó) pénzemberei hívták életre, és finanszírozzák.

Az eredeti cél az volt, hogy sakkban tartsák és megfélemítsék vele az USA-befolyás alatt álló Európai Egyesült Államok létrehozását halogató, a függetlenségének legalább a látszatát megtartani kívánó Európai Unió döntéshozóit. Emellett cél volt a békés, muszlim többségű államok, valamint a muszlim vallás lejáratása is.

Mostanában időnként kezd kicsúszni a létrehozók kezéből az irányítás.

Nem véletlen, hogy az Iszlám Állam eddig még SOHA semmilyen terrorcselekményt nem hajtott végre az Egyesült Államokban, és aktív beszervezést se végeznek náluk. Nem szarnak oda, ahonnan az ebédjüket kapják.

brumeszkosz 2014.12.27. 12:25:11

Had gyilkolják egymást isten nevében!!!

dr Smittpálelnökúr 2014.12.27. 12:25:12

@polyvinyl: te megint bizonyítottad, mekkora idióta vagy.
A zsidók irányítanak mindent, ugye húgyagyú?

Pan Modry 2014.12.27. 12:27:37

@polyvinyl:
Ne remenykedj, probalod rossz szinben felturnetni az usat, de ennek ellenere az usa teljesen jogosan ki fogja szivarogtatni hogy milyen mocskos korrupt a fideszes bunbanda es hogyan adta el orban magyarhont putyinnak.

ephart 2014.12.27. 12:29:13

az elemzés jó.a jövőkép amit vázol illúzió

gizmo266 2014.12.27. 12:37:28

Az USA csak oda exportálja a demokráciát, ahol ásványkincsek, vagy egyéb anyagi haszonszerzési lehetőség van. Vagy ahol a befolyási övezetének elvesztése anyagi haszon kiesésével járna.

sanyix 2014.12.27. 12:48:01

@Pan Modry: mondjuk az usát nem kell rossz színben feltüntetni, az már elég rossz színben tűnik fel.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.12.27. 12:49:13

@Világpolitika:

"Szerintünk a megoldás törvényes szövetségek létrehozása a helyi nagyhatalmak és nagy nemzetközi szervezetek bevonásával."

Szerintetek a megoldás az USA vezette Világállam lenne.

Aki nem akarna önként csatlakozni, azt ERŐSZAKKAL vonnátok be, például úgy, hogy egy laza népirtással egybekötve megszállnátok.

STIRLITZ 2014.12.27. 13:32:57

@polyvinyl: azt írták "nagy nemzetközi szervezetek bevonásával" nem azt hogy az USA bevonásával. Olvasni tudni kéne.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.12.27. 13:39:49

@polyvinyl:
"Az Iszlám Államot az USA háttér-érdekkörei és befolyásos (zsidó) pénzemberei hívták életre, és finanszírozzák."

Ühüm. Ugyanazok, akik nálunk is pénzelik a kormányellenes tüntetéseket, ugye?

Te lagalább olyan hülye vagy, mint a Birca bammeg. Vagy te vagy Birca (is), nem csak batyu?

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.12.27. 13:52:43

@dr Smittpálelnökúr: Abban igaza van, hogy a szíriai konfliktus USA általi kirobbantása kellet az IS felemelkedéséhez, és az is lehet hogy eleinte támogatást is kaptak, éppúgy mint Bin Laden az Afganisztáni háború idején a 80-as években.
Mindkét esetben kicsúsztak a dolgok az amerikaiak kezéből, és fordítva sült el a puska..

Mr. Waszabi 2014.12.27. 14:07:19

Meg kell érteniük, hogy a világgazdaságba senki nem kapcsolódhat egyoldalúan. A nyugatnak pedig fel kell fognia, hogy ha valaki a létére tör, ott muszáj radikálisan elszigetelődni, hiába jár gazdasági veszteséggel. Kevés ember számolta ki, hogy kevesebbe kerülnek a gazdasági szankciók - amiktől a beutazási korlátozások függenek adott országokból -, mint a háborúk, amiket a megtámadott félnek kell finanszíroznia. Előbb-utóbb megtanulja a nyugat, hogy kevesebbe kerül és hatékonyabb rázárni a határokat a keletre, mint játszani a demokratát a kelettel szemben, majd orbitális veszteségek elszenvedése után még háborúkra is költeni.

dunántúli gyerek 2014.12.27. 14:13:48

Az új év se legyen rosszabb, mint az óév!

Mindenkinek örömökben gazdag, ballibmentesitett új évet kivánok!

dunántúli gyerek 2014.12.27. 14:18:48

@Mr. Waszabi:'kevesebbe kerül és hatékonyabb rázárni a határokat a keletre, mint játszani a demokratát a kelettel szemben, majd orbitális veszteségek elszenvedése után még háborúkra is költeni.'

Már ha annyira ostoba vagy hogy azt hitted hogy a nyugatot érdekli a keletiek demokráciája.

Krisz11 2014.12.27. 14:22:54

Én is Balliberálismentes Boldog Újévet Kívánok!

Mr. Waszabi 2014.12.27. 14:27:10

@dunántúli gyerek: ostoba az, aki elhiszi ezt a kb. 50 éves kommunista dumát, amit itt lenyomtál. Szerintem az ostobaság fokmérője, ha valaki 20 év demokrácia alatt se volt képes kinőni a Párt Központi Bizottság dogmáiból. Persze, hülyének lenni alapvető emberi jog a demokráciában, de ez itt károsnak mutatkozott, úgy látom. Ébredj fel, hátha ébren nem beszélsz baromságokat.

ogli dzsí 2014.12.27. 14:37:50

@Mr. Waszabi: Jelenleg a küfődi tőkéé itt minden, szóval ide se a szent demokrácia miatt gyüttek. Igy megy ez, nem megsértődni kell hanem kiszoritani őket a gecibe.

Mr. Waszabi 2014.12.27. 15:00:10

@ogli dzsí: ember, hát tedd oda a sokat és értelem nélkül sérelmezett külföldi tőke helyett a sajátodat. Várok pár másodpercet, amíg leesik, hogy neked olyan nincsen. Annyi nincsen, legalábbis, amivel kiválthatnád. Bazmeg, 2014 karácsonyán kell beszélgetned bárkivel, hogy rájöjj, hogy nincs magyar tőke? Erre rájöhettél volna akkor, amikor itt a kommunizmus megbukott '88-'89-ben. Hogy az Orbán kormány 4 év óta (igazából 15 év óta) hazudik a szemedbe erről az illúzióról, csak nem volt időd észrevenni, hogy átbasztak, mert azzal voltál elfoglalva, hogy nem jön ki a matek? Most ki kérjen elnézést azért, hogy te hülye voltál? Én? Ne már. Ember, el lehet küldeni a külföldi tőkét - csak éppen te fogsz könyörögni, hogy jöjjenek vissza, amikor a pénztárcád tolmácsolja neked, hogy nem megy másképpen. Az elmúlt 4 éves hőskorszakban az ország eredménye annyi lett, hogy minden volt cucalista ország megelőzött minket a régióban - immáron Romániával állunk versenyben. Ja, hogy nem tudod, hogy volt ez 30 évig, hogy nem ez a normális? Hogy a hazugság nem teremt gazdasági teljesítményt? Hát felőlem lehetsz hülye, de csak addig, amíg nem fertőzöl vele egészséges magyar embereket. Mert onnantól nem magánügy, hanem hazaárulás inkább, s így kénytelen vagyok beszólni, hogy ne legyél hülye. Mert abból nem élünk meg, hogy te mennyire vagy hiszékeny. Persze, ha utalsz balfasz kommentenként 5 rugót, akkor befogom a számat, de szerintem Lázár nem fizet neked ilyen jól:)

borzimorzi 2014.12.27. 15:17:25

@Sir Galahad: Stimmt. Még jobb, hogy olyan népességcsökkenést okoznak, hogy az Európában és Amerikában végképp beilleszkedésképtelen muszlimok számára is lesz hely elég a Közel-Keleten.
Üdv:
b

borzimorzi 2014.12.27. 15:23:35

@Mr. Waszabi: Ez pontosan így van.
Üdv:
b

zobod 2014.12.27. 15:40:51

Az olajár tartósnak tűnő beszakadásával az olajmonarchiáknak nem lesz annyi pénze mint az elmúlt évtizedben, nem fogják tudni az elmúlt években hatalmasra duzzadt underclassnak megadni azt az egzisztenciát mint a 2000-es években. A szaudi átlagember nem él túl jól most sem, a lakosság jelentős része képzelten fiatal, van ott elég nagy feszültség a királyi család és környezetük luxusa és a mindennapok problémái okán. Megismétlődhet az, ami a kilencvenes években, mikor szintén nem volt túl sok pénze a szaudi költségvetésnek szociális célokra. Akkor a szélsőséges iszlamisták előre törtek, és a történet vége a wtc lerombolása, a pentagon megtámadása volt.

Az USA az imperializmus! 2014.12.27. 16:51:09

@polyvinyl: "Az Iszlám Államot az USA háttér-érdekkörei és befolyásos (zsidó) pénzemberei hívták életre, és finanszírozzák."
- Egyetértek.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.12.27. 17:14:27

@zobod: A 70-es évek nagy olajár válsága sem tartottt örökké. Akkor mesterségesen nagyon magasan tartották az olajárat az Opec országok. Nem lehet a végtelenségig a természetes piaci folyamatokat blokkolni. Egyébként az alacsony világpiaci kőolaj ár az amerikai palaprojekteknek is betesz hosszú távon.Az ilyen cégeknek hitelező bankok részvényárfolyamai már esésnek indultak..

zobod 2014.12.27. 17:42:36

@A megvalósult amerikai ólom..: igen, bár már nincsen akkora piaci részük mint akkoriban. Az elmúlt évtized magas olajárai rentábilissé tettek olyan beruházásokat is, mint a repesztéses bányászat, az olajhomok, a mélytengeri vagy éppen a sarkvidéki kitermelés. Az usa import így visszaesett, ahogy a kínai és EU is a gazdasági lassulás illetve az európai stagnálás miatt ezek a térségek is is kevesebbet importálnak, a felesleg meg rászabadult a világpiacra. A szaudi olajminiszter a napokban nyilatkozta, hogy őket ez állítólag nem zavarja, de a valószínűbb az, hogy árháborúba kezdenek. Szakértők szerint a sarkvidéki és mélytengeri mezők kitermelése már nem rentábilis ilyen árak mellett, ahogy már az olajhomok sem 70 dolláros olajár alatt. A repesztéses amerikai mezők, bakken, eagle ford formációknál állítólag 50 dollár körül van a fedezeti pont. A sejkek ki akarják csinálni a konkurenciát. Csak érdekesség kedvéért, az ft elemzés szerint náluk egy hordó önköltsége 4-7 dollár körül van...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.27. 18:45:39

Az Iszlám Állam az USA projektje, mely fellázadt a gazdái ellen.

Az eredeti cél az oroszbarát szíriai rezsim megdöntése volt.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.12.27. 19:41:45

@zobod:Több helyütt is olvastam, hogy a szaudiak amerikai nyomásra nem csökkentik a kitermelésüket. Lehet hogy az amerikai kormányzati politika szembefordult a saját nagytőkével? Amely elég komoly összegeket áldozott már a palaprojektekre, és nem igazán lelkes az alacsony kőolajárak láttán..

ogli dzsí 2014.12.27. 20:20:30

@A megvalósult amerikai ólom..: Amit én qrvára nem értek, az az, hogy ha az 1oldalú orosz gazdaság miatt a ktgvetésük szétesik az alacsony olajártól, akkor hugyan lehet az, hogy az ezerszer egyoldalúbb kitermelőállamok ktgvetéséről semmi hir?

Kapnak demokráciát péz helyett, vagy mi?

zobod 2014.12.27. 20:32:38

@A megvalósult amerikai ólom..: meglehet, ki tudja... ami a feltevés ellen szól, hogy az elmúlt évtizedben a magas olajárak nagyon nagy terhet róttak az USA-ra, különösen a pénzügyi válság idején, és után. Ha ilyen nagy befolyásuk van a szaudiakra, sőt nem is csak rájuk hanem az egész opec kartellre, talán már korábban próbálkoztak volna valamivel hogy lenyomják az árakat, de ez nem történt meg. Az elmúlt évek történései alapján a külföldi kitermelők befolyásolása helyett inkább lehetővé tették a belföldi nem konvencionális termelést felfutni (pl. az usa-ban nem blokkolják a repesztéses bányászatot míg az EU-ban nem nagyon mögötte sem társadalmi sem politikai támogatás), illetve egy időben az alternatívokba is komoly pénzt öltek.

zobod 2014.12.27. 20:43:25

@ogli dzsí: dehogy nem lehet tudni, legfeljebb a gazdasági ügyek iránt kevésbé érdeklődő sajtó nem ír róla annyit, mint az oroszországi következményekről. Pl. Szaud-Arábiának a londoni elemzők szerint kb. 38 milliárd dolláros luk lesz a költségvetésében a beszakadó olajárak miatt. Nigéria - mivel de facto egy hordó olajat nem importált tőle idén az eddigi fő piaca az USA - a káosz szélén, a brazil mélytengeri projekteket egyre inkább kezdik megkérdőjelezni illetve üzlet helyett az energetikai függetlenség eszközeként tartalék szerepben nézni, becslések szerint Venezuela chavezista rezsimje össze fog roskadni egy-két éven belül, ahogy Bolívia szocialistái is komoly bajban vannak. Még Norvégia és Kanada is át kell kalibrálja a költségvetést, mert úgy tűnik, most egy ideig maradnak ezek az árak. Cumi van a kitermelőknél. Ugyanakkor Kína, Japán, EU örül mint majom a farkának.
süti beállítások módosítása