DiploMaci: Szerintünk ez volt 2014 és ez lesz 2015 (4)

2014. december 28.

Az idei év rég nem látott változásokat hozott a magyar külügyminisztérium részére – kezdve például azzal, hogy új néven, mint Külgazdasági és Külügyminisztérium tisztelhetjük ezentúl. Ez a szimbolikus változás úgy vélem, hogy tökéletesen fémjelzi a hazai külpolitika irányát 2014-ben, és míg a helyzet gazdasági vonulatával, a keleti nyitással egy előző összefoglalónkban már foglalkoztunk, én inkább ennek a külkapcsolatokra való hatásáról írnék. Jövőre pedig vendégül látjuk Angela Merkel német kancellárt, akinek itteni üzenetei minden kétséget kizáróan markánsan fogják alakítani a következő időszak külügyi stratégiáját.

Nekem: 2014

Nem lehetett könnyű dolga Szijjártó Péternek azon az általam elképzelt karácsonyi minisztériumi bulin, amin megpróbálta a dolgozók összeterelése után szép szavakba önteni, mit is ért el az újjászervezett külügy 2014-ben. Főleg, mivel valószínűleg elég kevesen mertek elmenni az eseményre, attól félve, hogy a nagy „össznépi örömködés” közben valaki esetleg egy tollvonással megszünteti az osztályt, ahol épp reggel még dolgoztak.

Túllépve a felesleges dramatizáláson, valóban nagy változásoknak lehettek tanúi a külügyminisztérium munkatársai. Idén hárman (Martonyi János, Navracsics Tibor és Szijjártó Péter) váltották egymást a miniszteri székben, és belsős információk szerint minden egyes váltás teljes átalakítást eredményezett a minisztérium vezetői beosztottjainak soraiban is. A Martonyi-korszak atlantizmusa keleti orientációra cserélődött, az irányok nagy vonalakban jobban hasonlítanak egy profitorientált gazdasági társaság értékesítői osztályának stratégiájára, mint egy hagyományosan diplomáciai feladatokat ellátó intézményére. A keleti nyitás ötlete nem idén fogant meg a magyar kormány fejében, intézményesülése azonban nagyon is idei. Hatásaiban ez a hivatalos váltás nagyon is észrevehető.

martonyi-navra.jpg

("Személyi és orientációs csere" - Navracsics Tibor beiktatása után elbúcsúztatja Martonyi Jánost; f.: nol.hu)

Mert amíg „csupán” egy külgazdasági stratégia volt, addig egy eleinte nem sok valódi sikert hozó iránymutatás volt, ami mostanra szépen-lassan elkezdett bizonyos új gazdasági kapcsolatokon keresztül hasznot hozni. Ám most, hogy a keleti nyitás (bár hivatalosan globális nyitás néven fut), a gazdasági területről a diplomáciai vizekre is átevezett, látható, hogy eredményei több tekintetben okoznak problémát, mint azt eleinte gondolhatták. Az idei év ugyanis a külügyi fiaskók éve, legalábbis az én szememben – ezen véleményemhez vegyük hozzá, hogy én azon csoporthoz tartozom, akik szerint fontos az, milyen is az ország megítélése a határainkon kívül. A teljesség igénye nélkül állon itt (véletlenszerű sorrendben) pár mérföldkő:

  • Orbán Viktor illiberális államról szóló beszéde;
  • A kárpátaljai magyarok önkormányzati jogainak felemlegetése, de főleg annak időzítése;
  • Az észt követség bezárása, de újfent főleg annak időzítése;
  • Az Ukrajnába addig szállított földgáz leállítása;
  • A norvég civil alapok nyomás alatt tartása;
  • Az amerikai kitiltási botrány és annak oldalágai – McCain neofasisztázás és az André Goodfriend ellen irányuló kormánykommunikáció (még ha ez „csak” belső használatra is szól)
  • A Déli Áramlat tervének leállásáról való kormányzati információhiány

Sok ezek közül közvetlenül köthető a számomra a 2014-es év szimbolikus eseményének tekinthető külügyminisztériumi átnevezéshez. És egytől-egyig olyan helyzetek és konfliktusok, amelyek helyrehozása komoly munkát és elköteleződést fog kívánni Szijjártó Pétertől és munkatársaitól. Jelen formájában, amikor a miniszter láthatóan még mindig a jól bevált Fidesz munkatervet követi, és csakis egyfajta kormányzati szócsőként próbál meg érvényesülni, ez nem lesz elegendő. A változáshoz mindenképp szükség lesz arra, hogy a megszerzett pozícióhoz ne csak operatív (például a minisztérium újjászervezéshez szükséges) önbizalmat szerezzen, hanem valós, stratégiaalkotó és elképzelésekben is aktív magabiztosságot is, amelyet egy kipróbált, tapasztalt szakmai csapatnak kellene támogatnia. Az októberi leépítések árnyékában erre egyre kevesebb az esély, így van mit kívánnunk a Külgazdasági és Külügyminisztérium részére a jövő évben.

Nekem: 2015

A fentiekben említett nyugati kapcsolatok kihűlése magával hozott egy vendéget, akire nem igazán számíthattunk: Angela Merkel 2015 februárjában Budapestre látogat, hogy Orbán Viktorral tárgyaljon. Berlin, mint az Európai Unió egyik legerősebb hangja, nagyon fontos partner számunkra, ez igaz mind a gazdasági, mind a politikai oldalon. Ám míg a gazdasági, export-import vonal hagyományosan erős (bár a német nemzetközi cégek ellen tett idei lépések ezen még tudnak változtatni), addig a külpolitikai közösség eszméje fakulóban. Az Orbán-kormány lépései, cselekedetei és retorikája ugyanis szignifikáns távolodást eredményeztek a német pozícióktól. A helyzet főleg azért kritikus jelentőségű, mert a német „védőernyő” az, amibe a Fidesz-KDNP az elejétől kezdve bizalmat helyezett annak érdekében, hogy segítségével nagyobb mozgástere legyen a magyar külügyi hintapolitikának.

merkel_orban.jpg

("Vidámabb idők emlékei" - Orbán berlini látogatása 2012-ben; f.: origo.hu)

Merkel idelátogatása (amire a 2010-es kormányváltás óta nem volt példa) komoly jelzés mindezzel kapcsolatban, hiszen előzetes információk szerint a kancellár az öt órás megbeszélés során kifejezetten nem szeretne a protokolltémák mellett maradni, és erős véleményt fog megfogalmazni a kormány jelenlegi stratégiájával kapcsolatban – legyen szó a brüsszeli kapcsolatok megromlásáról, az orosz-nyugati oldal közti libikókáról vagy „csupán” a jogállamiság helyzetéről.

Orbán Viktor számára láthatóan fontos a német irány megközelítőleges követése, a német jóváhagyás a háttérből, így vélhetően a Merkellel való beszélgetés hathatósan fogja befolyásolni a miniszterelnök jövőképét és a tervezett külpolitikai, diplomáciai és külgazdasági lépéseket. A német kancellár szimpátiájának esetleges visszaszerzése/megerősítése sokat segíthet az előző blokkban említett fiaskók rendezésében is, így számomra jelenleg ez tűnik az jövő év során a legfontosabb eseménynek a magyar külügy szempontjából.

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr447016369

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az MSZP bejelentette, hogy árulni fogja a hazát 2014.12.29. 12:46:36

A párt EP-képviselői a lehető legtöbb külföldi politikust rá fogják venni, hogy a lehető legrosszabb véleménnyel legyen hazánkról a nemzetközi sajtóban és minden egyéb fórumon, ahol megfordulnak. Tudják, hogy ezzel a lejárató kampánnyal súlyos erkölcs...

Trackback: Amerikai zsoldosokkal erősít a liberális baloldal január másodikán? 2014.12.29. 12:42:06

Három busznyi civil ruhás, fegyveres amerikai katona érkezett december 16-án Ukrajnából. Ukrán kísérőjük a Luzsanka-Beregsurány közúti határátkelőhöz vezető útszakasz egyik ellenőrzőpontján állítólag lelőtt két ukrán tisztet, akik nem akarták engedni a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Roland Oranky 2014.12.28. 14:51:19

Igaz de nem teljesen. Szeretnélek arra kérni benneteket, hogy foglakozatok egy másik témával is és ez a román -magyar iszony. Segítségül erre két írás egy román ügyész, volt kormánypárt tag-Bogdann Diaconescu írása az Adevarul (román NOL) két kb két héttel ezelőtrül:"

USA zöld utat ad az RMDSZ eltörlésére az orosz modellű etnikai konfliktusok uszítássa miatt

Ez nem az első alkalommal benyújtott büntetőjogi panasz magyar szélsőségesek ellen De hirtelen, váratlanul felfigyelt DIOCT (román korrupció ellenes ügyészség) és végül eljárás indul az RMDSZ ellen. Ez szoros Összefüggésben van az amerikai diplomáciai offenzívával a Orbán Viktor diktatúrája ellen, egyértelmű, hogy Washington már belefáradt sok Russian Hungarian affair-ba mind Magyarországon és Romániában. És így Romániában legálisan megszabadulhatunk a magyar szélsőségesektől!

RMDSZ súlyos veszély Románia ellen egy komolyabb feszült geopolitikai kontextusban, amelyben az etnikai uszítás szolgálja Moszkva érdekeit és ez a vég kezdete az RMDSZ számára. Azért a meglepetés és sokk volt az RMDSZ számára DIOCT akciója. Figyelmeztettem Kelemen Hunor ismételten hogy ne tegye Budapest játékát, mert az valójában az Oroszország játéka, és ez véget fog vetni a karrierjének. Végre Itt lesz a vége, az RMDSZ játékának!

Ahogy a korrupció elleni küzdelemben, amerikai beavatkozásra volt szükség ahhoz, hogy a dolgok mozogjanak. A RMDSZ vezetőit esetében, hasonló a helyzet. Szóval mehetnek panaszkodni RMDSZ a külföldi nagykövetségek felé már Senki sem fog Budapest eszközeiért szót emelni-Moszkva eszközeiért- és senki nem fogja elhinni az áldozattá válás meséjét és ez így van rendjén.. És, lám ahogy Orbán Viktort is egyre támadják az utcán, Budapesten, úgy Kelemen Hunor soha nem látott elszigeteltségben van és bíróság elé fog állni csakúgy, mint Antal Árpád (Kovásznai Megyei Tanácsi elnök). És az RMDSZ ráébred, hogy szervezet "terrorista" megjelölését, hogy soha nem fogja letörölni a homlokáról.

Ezen a ponton, nyugati kormányok nem mozdítják a kisujjukat sem, hogy megmentsék Orbán Viktor a szövetségesét Romániában. Olyan ez, mintha ők Észak-Korea vagy a tálibokkal vállalnának barátságot. Tény, hogy az RMDSZ előre elkészített etnikai szecessziós játékot játszik, és így sikeresen támogatta a Putyint úgy az RMDSZ és más szélsőséges romániai magyar Csoportok.

Itt a büntetőjogi panaszt, amit én nyújtottam be a Legfőbb Ügyészségre, Antal Árpád ellen mert nyilatkozataival erőszakra uszít:

Uszítás a vád Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármester ellen. Aki Képviselők Tanácsa Unió vendégeként a szónoki emelvényen a következőket mondta: ha a miniszterelnök ,Victor Ponta ,nem fogja megfékezni " Kovászna prefektusát " akkor Székelyföldön is megtörténhet az, ami megtörtént 1990 márciusában Targu Mures (Marosvásárhelyen). az Agerprestól átvett idézet -(amúgy pontatlan fordítás, mert nem egészen ezt mondta és nem fenyegetve, hanem inkább úgy hogy ne engedjük, hogy ez így megtörténjen)- A vád bűncselekményre való uszítás.

-Nemzetbiztonság ellen elkövetett bűncselekmények, feltéve, és bünteti a művészet. 394-as paragrafus A büntető törvénykönyv;

• gyűlöletkeltés és diszkrimináció, és bünteti art.369-es paragrafus büntető törvénykönyv;

• a gyűlölet-bűncselekmények és a nyilvános bocsánatkérést, feltéve, és 368-as paragrafus büntető törvénykönyv.

A másik vádlott Marko Attila képviselő akit elítélték a tulajdonok illegális visszaszolgáltatásáért aki most sürgeti az Egyesült Államok és Magyarország védelmét, elsősorban a magyarok ellen indított eljárás ellen, valamint többek között az egyik kolozsvári Napocai templom bontási munkálatainak megállításáért.

Antal Árpád a médiában azt állította, hogy "az igazságosság ebben az országban nem igazságos, hanem arra szolgál, a rendszer révén, hogy a szegény magyarok, ugyanarra a sorsra jussanak, mint a szászok". ................stb

És egy mai a Jurnal National ujságban megjelent Dan Constantin cikk:

Hogy profitálhat Johannis elnök Orbán Viktor izolálódásából

Az újonnan megválasztott Román elnök ujra kell pozicionáljaa Magyar Román kapcsolatokat kapcsolat,a Néppárt keretén belül és kívül is. Tőkés László támogatásától gyorsan megkell szabadulnia mert ez egy balaszt.

A kapcsolat romlása az Egyesült Államokkal, gyengíti Magyarországot. Ez a helyzet lehetővé teszi Magyarország követeléseinek gyengítését az etnikai autonómia követelésénél.

Egy évszázadal nagy Unió után, Románia elnöki Hivatala végrea módosítíthatja az alkotmány fejezeteit, amelyre Budapest mindig belső tényezők révén , a nyomást gyakorolt. Komoly lehetősége lesz a regionalizálás (Székelyföld feldarabolása)projekt folytatása amely világosan megmutatja majd Johanis elnök lehetőségét és érdekérvényesítő képességét.

Keyboard:

Keyboard:

Sexual Harassment Panda 2014.12.29. 12:03:03

Mèg itt sincs a bundesmutti, de a megmondòemberek màr most tudjàk hogy orbànt "helyre fogjàk tenni", "kiosztanak pàr sallert", stb.
LOL
Lòfasz se lesz.
Csak egy sajtòtàjèkoztatò, ahol elmondjàk, milyen fontosak a politikai/gazdadàgi kapcsolatok, a 2 nèp közötti baràtsàg, stb.
Aztàn minden megy tovàbb.

Tudományos libsizmus 2014.12.29. 12:38:52

2015-ben tervezik aláírni az USA-EU szabadkereskedelmi megállapodást. Ezt Magyarország valószínűleg nem fogja aláírni. A vétójog miatt ebből k...va nagy balhé lesz, ha valóban így alakul. Ezen a szemüvegen keresztül tessék szíves lenni Badfriend, Mekkén, Gáti, Soros, stb. akcióit szemlélni.

midnight coder 2014.12.29. 12:45:26

Amúgy Merkeléket is szopatják az amcsik. A németek naftája is jórészt az oroszoktól jön, és az hogy az amcsik nem csak a mi kontónkra akarják megbuktatni Putyint, de az övékre is. A másik érdekes dolog ugye az amcsi lehallgatási botrány, ahol Merkelt személyesen is lehallgatták az usákok. Szóval, a németeknek elég sok okuk van nem szeretni az usákokat. Másrészt viszont a németek póráza Izrael kezében van a mai napig, azóta amióta az usákok oda helyezték a II világháború után. Szóval, érdekes ez.

Sexual Harassment Panda 2014.12.29. 12:58:10

@Tudományos libsizmus: baromsàg.Az eu/usa zabadkereskedelem magyar cègeknek is jò.

Tudományos libsizmus 2014.12.29. 13:15:39

@Sexual Harassment Panda:
A DNS-hekkelt élelmiszerek miatt nem fogja Magyarország aláírni. Persze azért még várjuk ki a végét, de most eléggé így néz ki.

Krisz11 2014.12.29. 19:10:59

@Sexual Harassment Panda:

".Az eu/usa zabadkereskedelem magyar cègeknek is jò"

Cukrászdát fogunk nyitni Bostonban?

Krisz11 2014.12.29. 19:26:25

Állítólag az USA eddig a csendes-óceáni térségre koncentrált. Csak rá kellett jönnie, hogy ott Kínával nem érdemes b.szakodni, maximum a Japán-Kínai ellentétet tudta felszítani amennyire lehetett. Miután erre rájöttek, időben eltakarodtak, most ide koncentrálnak, műveleti terület lettünk, itt próbálják az ellentéteket szítani és az országokat egymás ellen kijátszani (lásd Orosz-Német ellentét szítása).

gigacherry 2015.01.02. 22:07:58

A Kanzlerin meglátogatja legkeletibb tartományát. :)
Ha már valakinek a hátsóját kényeztetnünk kell, akkor még Merkellel járunk relatíve a legjobban. Ő kéri a legkevesebbet és érti meg belőlünk a legtöbbet, amit egy külföldi felfoghat Magyarországból.
süti beállítások módosítása