Konfliktusok sorával terhelt év lehet az idei

2015. január 06.

Európát külső és belső konfliktusok veszítik szét, miközben a kínai gazdaság lassulása komoly gondokat okoz több feltörekvő világpolitikai aktornak, ahogy az ISIS szunnita terrorszervezet befolyása is egyre inkább behálózza a muszlim világot. A világ egyik legismertebb politikai kockázatelemző vállalata, az amerikai Eurasia Group idén is kiadta globális előrejelzését. Nem sok jót ígérnek.

A napokban jelent meg Ian Bremmer írása az amerikai politikai magazin, a Time online felületén arról, hogy tanácsadócége, az Eurasia Group (EG) mit vár 2015-től. Az EG által évente kiadott politikai előrejelzés nem csak azért érdekes, mert azt a világ egyik legismertebb és legrespektáltabb politikai kockázatelemző vállalata adja ki, hanem azért is, mert többnyire bejön nekik az, amiről írnak. Sajnos.

Az idei év kiemelt folyamatait végigolvasva ugyanis minden olvasónak jogosan támad az az érzése, hogy 2015-ben sok mindennek nem tudunk majd örülni, vagy maximum csak annak, ha az EG prognózisa olyan lesz, mint az EU legtöbb dokumentuma: sok mindent ígérnek bennünk, de a nagy részükből nem lesz semmi. Ettől függetlenül a Top Risks 2015 remek olvasmány. Érdemes is megvizsgálnunk, hogy melyek azok az országok és kiemelt folyamatok, amelyekről idén sokat fogunk beszélni:

Európai politika: Bár az EU gazdasága – és ezt nem csak Bremmer állítja – valóban jobb állapotban van, mint a válság tetőfokán, az unión belüli szolidaritás, valamint az egyes tagállamok cselekvőképessége (elsősorban a kontinens-szerte erősödő szélsőséges pártoknak köszönhetően) és ezáltal reformhajlandósága a nullához konvergál. A német közvéleménynek és politikai elitnek egyre inkább terhes a periféria magatartása, míg a perifériának (pl. Görögország) gyakorlatilag elfogyott a türelme, hogy a németeket senki sem tudja befolyásolni, hiszen a britek, franciák, olaszok különböző belpolitikai okok miatt mind erőtlenek a merkeli Németországgal szemben. Ezt a rendkívül labilis állapot pedig csak tetézi az orosz külpolitika agresszivitása és megosztási szándéka, illetve az ISIS terrorszervezet által jelentett egyre növekvő veszélyérzet és félelem.

Oroszország: A nemzetközi szankciók szorongatása ellenére Vlagyimir Putyin helyén marad és folytatja, Európára nézve meglehetősen destruktív külpolitikáját. Az EU tagok egymás elleni kijátszása, valamint Ukrajna ellehetetlenítése tehát napirenden marad, egyelőre még függetlenül a gazdasági visszaesés mértékétől. Bremmer szerint azért Putyin lokálisan sem hagyja annyiban a szankciókat, emiatt a legtöbb nyugati vállalat és befektető meglehetősen kellemetlen oroszországi év elé néz.

putyin-blog3.jpg

Kínai gazdaság lassulása: Az EG előrejelzése alapján, amíg Kínát kevésbé fogja megérinteni önön gazdaságának lassulása, addig több nagy nyersanyag beszállító hatalom (pl. Brazília, Indonézia, Ausztrália, vagy Thaiföld) növekedését megroppanthatja a mérséklődés, és ez komoly belpolitikai feszültségekhez vezethet az említett országokban.

Amerikai gazdasági diplomácia: Az elmúlt pár évben már látható volt, az idén azonban az EG szerint teljes fokozatba kapcsol az Obama adminisztráció az amerikai külpolitika átalakításában. Ennek a változásnak az eredményként az Egyesült Államok akaratát ezentúl főleg nem hadserege, hanem gazdasági eszközei (nemzetközi tőkepiacokhoz jutás + kiterjedt szankciók) útján kívánja majd érvényre juttatni. Nem törődve azzal, hogy ennek a levét a kétoldalú kapcsolatok, illetve az amerikai vállalatok isszák meg (lásd: Oroszország).

ISIS általi fenyegetés: Az egyelőre még inkább csak a szír és iraki területeken aktív szunnita terrorcsoport, az ISIS, 2015 folyamán kiterjeszti befolyását Észak-Afrika és Közel-Kelet további területeire. Ez részben saját szervezetek alapítását (pl. Jemen, Szaúd-Arábia), részben pedig szövetségek kötését (pl. Líbia) jelenti más szélsőséges csoportokkal. Az ISIS így egy régiós, marginális szervezetből globális tényezővé válik.

isis4.jpg

Szaúd-Arábia kontra Irán: Bremmer szerint az átláthatatlan belpolitikai helyzetből fakadó feszültség, illetve az iráni atomprogram (de talán még idevehető az ISIS is) okozta nyomás kiélezi az egyébként sem túl harmonikus viszonyt a síta Irán és a szunnita Szaúd-Arábia között. Ennek eredményeként a két ország más régiós államokat finanszírozva és tüzelve továbbra is ellehetetlenítik a Közel-Kelet normalizálódását. Nem beszélve arról – mint arról mi magunk is írtunk –, hogy ezzel a Nyugat, de főleg az Egyesült Államok befolyását egyre jobban erodálják, elvonva tőle a beavatkozás esélyét.

Az EG elemzéséből számomra ez a hat pont a legfontosabb. Ugyanakkor tény, hogy az összes többi, mondjuk, mint a Tajvan és Kína között esetlegesen kiéleződő viszony, Törökország instabilitása, vagy több meghatározó nemzetközi politikus (Brazíila: Rousseff, Törökország: Erdogan, Nigéria: Jonathan) erejének és befolyásának gyengesége komoly aggodalomra adhat okot. De nem ám csak a helyieknek, vagy az ottani régiónak/kontinensnek, hanem az egész világnak. Hiszen egy globalizált világban minden mindennel összefügg, és ha valamire, akkor erre a 2007-2008-as nagy gazdasági válság mindannyiunkat megtanított.

Hamarosan pedig az is kiderül, hogy mi tanít nekünk 2015.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr467047039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása