Angela Merkel jött, látott, beszélt és távozott

2015. február 03.

Angela Merkel német kancellár asszony tegnap Budapesten járt. A rövid látogatásból a honi politikusok, politikai újságírók és véleményformálók zöme levonta saját, legtöbbször pártos és szelektív következtetéseit. A baloldaliak a magyar miniszterelnök rendreutasítását vélik felfedezni Merkel határozott fellépésében, míg a jobboldaliak a „minden rendben a német-magyar viszonyban” klisét mantrázzák, vélhetően saját maguk megnyugtatására. Mindkét csoport téved.

Számomra a külpolitikai érdekérvényesítés négy legfontosabb tényezője az alábbi: 1) földrajzi méret, 2) gazdasági potenciál, 3) nemzetközi kapcsolatok, 4) valamiféle stratégia előny az adott régióban fekvő országokkal szemben. Angela Merkel német kancellár asszony tegnap délelőtt annak tudatában érkezett Magyarországra, hogy hazája mind a négy előbb említett területen remek adottságokkal rendelkezik. Bár a történelem a franciákat és a briteket tartja számon, mint az Egyesült Államok legfőbb európai szövetségesét, teljesen egyértelmű, hogy ezt a szerepet mára átvették a németek. Merkel dönt az euró jövőjéről. Merkel dönt arról, hogy merre induljon az Európai Unió. Merkel dönt a kontinens orosz politikájáról. És Merkel dönt arról is, hogy lesz-e transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás vagy sem. Az egykorvolt hamburgi fizikus tehát mindig érvényre tudja juttatni akaratát. Ennek fényében azt is mondhatjuk, hogy ami Amerika a világban, az Németország Európában. A kontinens legbefolyásosabb politikusánál ma nincsen fontosabb szereplő az EU életében. Ezt persze tudja Orbán Viktor miniszterelnök, ahogy tudja a magyar újságírói-, véleményformálói kaszt is.

merkel-orban1.jpg

Az utóbbiak által levont tegnapi következtetések azonban szokás szerint – minimum – fárasztóak. Az általam elolvasott néhány (pl. Magyar Hírlap, Magyar Nemzet, Népszava, Galamus) írás hemzseg a kliséktől, a szelektivitástól, a szerzők számára kedves pártpolitikusok által szajkózott butuska pártos szlogenek mantrázásától. Lényegében az összes a merkeli látogatás neki tetsző, ám alapvetően érdektelen momentumait emeli ki. Feszült volt-e a légkör a nemzetközi sajtótájékoztatón a résztvevő politikusok arckifejezését vizsgálva? Vajon rendreutasította-e Merkel Orbánt a magyar kormány orosz közeledése miatt? A miniszterelnök valóban packázott-e a német kancellárral ukrán kérdésben? Természetesen nem kérdés, hogy mind a szerzők, mind a szerkesztők úgy érzik, hogy lapjuk/portáluk olvasóik ezekre a tartalmakra kíváncsiak; pedig közel sem, a lényeg sokkal fontosabb lenne.

Félretéve tehát a pártos szelektivitást, a kelet-európai miszticizmust és a testbeszédet értelmezni tudó készségeket, amiben a mainstream sajtó munkatársai jó ideje élen járnak, nézzük a tényeket. Magyarország ma egy alig 10 milliós, közepesen fejlett és közepesen tehetős európai demokrácia. Ennek okán sem világpolitikai, sem világgazdasági értelemben nem vagyunk említésre méltóak. Nem vagyunk sem túl kicsik – sem túl nagyok. Nem vagyunk sem túl szegények – sem túl gazdagok. Nem vagyunk sem túl képzetlenek – sem túlképzettek. Röviden: nem vagyunk elég fontosak vagy érdekesek ahhoz, hogy akármennyi vizet is zavarjunk. Az egyedüli dolog, amiért hazánk fontos, az nem más, mint az itthon sokak által (köztük e sorok szerzője által is) szidott Európa Unió és NATO. Ma ugyanis itthon, aki azt gondolja vagy írja, hogy előbbiek nélkül a németek (ide tetszőlegesen behelyettesíthető bármilyen más nagyhatalom) számára érdekesek lennénk: hazudik. Hazánk birtokában nincsen semmi, ami fontos a nagyok sakktábláján. Persze ilyenkor sokan jönnek például a stratégiafekvéssel. Ám, amíg nem válunk szigetté, és nem leszünk függetlenek a velünk egy földrajzi tengelyen mozgó, szintén uniós tagállam Lengyelországtól, Csehországtól, Szlovákiától vagy Horvátországtól, amelyek legalább annyira központiak, mint mi, addig hazánk unikalitása népmesei magasságokat súrol.

merkel-orban2.jpg

A Merkel-Orbán találkozónak és sajtótájékoztatónak ezért igazán rajtunk kívül nincsen senki számára jelentősége. A felek vélhetően nem egyeztek meg, és nem beszéltek semmi olyan eget rengető témáról, amit az elmúlt 4-5 év során már ne beszéltek volna át ezerszer. Orbán Viktor most is, mint mindig, biztosította lojalitásáról Angela Merkelt, és kész. A kormány láthatóan semmivel sem szeretné kockára tenni Németország barátságát, vagyis, amikor a németek mögött fel kell sorakoznia az uniónak, például az oroszok vonatkozásában, hazánk éltanulóként az elsők között érkezik majd. Merkelnek csak ez számít. A szokásos köröket persze megfutja (meggyőződésből és/vagy tanácsadói véleményre hallgatással) kormány és ellenzék közötti normális viszonyról, a kompromisszum fontosságáról és a civilek munkájának jelentőségéről. Ebbe ráadásul bőven belefér az is, hogy hangot adjon tökéletes értetlenségnek az „illiberális demokrácia” fogalmiságával kapcsolatban. Nyilván sokan szeretnék látni szinten mindenben a magyar miniszterelnök külföldi megalázását, vagy épp ellenkezőleg azt, hogy minden kormányzati kurucosság ellenére helyünk van a nagyok asztalánál, mert hazánk furcsa retorikai szabadságharcát minden más ország megértéssel figyeli. A helyzet azonban az, és ez a tegnapi napnak a legnagyobb tanulsága, amíg tettekben azt csináljuk, amit és ahogy kell, addig a magyar politika nem számít Berlinnek. Többet persze el lehetne érni a külpolitikában, csak ahhoz nem ilyen újságírók, és végképp nem ilyen politikusok kellenének.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr957136363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ad Dio 2015.02.03. 18:05:12

Ez az első normális cikk a témában. Respekt.

Ad Dio 2015.02.03. 18:43:58

Minél többet gondolkozom rajta, annál kevésbé tartom ostobaságnak azt a feltevést, hogy Merkel Asszony valójában keresi azt az országot, aki VALÓBAN bevállalja majd a vétót a gazdasági szankciókra. Ami valójában a németeknek is érdeke, de csak úgy, hogy felháborodhassanak rajta és az USA felé tiszta maradjona kezük (kérem mi megpróbáltuk, csak ez a fránya demokrácia ugyebár...). Erre jelenleg Orbán a legmegbízhatóbb jelölt. A görögök kiszámíthatatlanok és túl rövid az idő. Nem lennék meglepve ha valójában azt ajánlotta volna fel, hogy Orbán vállalja az egyébként durva következményekkel járó vétót, cserébe lesz BMW beruházás meg miegymás.

Persze lehet csak fáradt vagyok és ez egy baromság...

Furusina 2015.02.03. 19:01:44

Nem tudom, hogy Merkel akart- e egyáltalán valamit, tekintve hogy nem Orbán meghívására érkezett, valamint nem volt hajlandó közös Zsinagóga programra. Mindenesetre nagyon érdekes Ad Dio fölvetése, még igaz is lehet.

Krisz11 2015.02.03. 19:21:03

Felesleges a ballib erőlködés, még Szanyi Tibor is megmondta, hogy merkel baráti hangvételű és visszafogott volt. Az eu-ban ennél sokkal jobban oda mondanak egymásnak ha tényleg valami gixer van. Pedig szanyi tudtommal nem szélsőjobboldali.
Ennyit a ballib hülyékről ...

röf 2015.02.03. 19:23:29

@Furusina:
Lehet....
De akkor mire volt jó tegnap egész délután szegény Kálmán Olga és űberszakértő válogatottja, akiknek egyetlen témája Merkel állítólagos fintora volt.
Ebből vezettek le mindent, amiről már napokkal korábban tudták, hogy ez lesz a következtetés, történjék bármi.
Komolyan mondom, a végén már sajnáltam szegény megmondóasszonyt a kétségbeesett erőlködésért, hogy lehetne a semmit valaminek eladni....
Aztán Kuncze föltette a koronát a délutánra, szerintem be volt könnyűdrogozva.

Ms Diane Choksondik 2015.02.03. 21:24:28

ez egy jó poszt. amit @Ad Dio: mond az érdekes felvetés. én nem tartom kizártnak, h a zárt ajtók mögött komoly témák is voltak, de ez nem tartozik a plebs-re. sose tartozott, kormányoktól függetlenül.

Advanced Flight 2015.02.03. 21:31:51

Ha Mo. ennyire nem oszt-nem szoroz, akkor minek jött ide Merkel?

zobod 2015.02.03. 22:20:06

@Ad Dio: szerintem fáradt vagy :) A német politika elkötelezett a szankciókat illetően, nem kiskaput keres. Szerintem a belengetett, valóban nagyon grandiózus - gyakorlatilag a Kelet-Európa műhelyéről szőtt orbáni álmot megvalósító, neki és pártjának a '18-as sikert alighanem garantáló - gigaberuházásokra épp hogy akkor lehet számítani, ha nem fog a magyar kormány kekeckedni, és beáll a sorba.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.02.03. 22:31:46

@zobod:

Szerintem is erről lehet szó, Ad Dio kicsit túlkombinál. :) Merkel stílusával és eddigi politikájával érzésem szerint ellenkezne, ha egy strómanon keresztül próbálná megvétózni a szankciókat.

Ha megengedsz egy stílusnáci megjegyzést: A grandiózus szó elé nem célszerű jelzőt tenni, önmagában elég. Nincs nagyon meg csak kicsit grandiózus. Hasonlít ahhoz, ahogy nincs legoptimálisabb meg legtökéletesebb sem.

rezícökkentész 2015.02.03. 22:32:49

merkelel nemkel szövetkezni merkel a hanyato atlantista nyugatho tartozik oroszországgal kel szövetkezni ők a jövő!!!!!!!!!!!!

J.László 2015.02.03. 22:40:27

@Ad Dio:
Egyáltalán nem baromság.

mortullus 2015.02.04. 00:01:57

@Ad Dio: Kérdés mit tudtak lehallgatni a találkozóból az amerikaiak. Figyelni kell majd Badfriendet, mennyire lesz aktív az elkövetkezendő napokan.

sierrahun 2015.02.04. 06:14:49

A szerzőnek van realitásérzéke. Nagy szó manapság.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.02.04. 06:26:49

@Krisz11: A dollár hiperinflációjával mi van? Mi is van a közgazdasági elméleteiddel?

Arthur Bloch 2015.02.04. 06:30:13

@Ad Dio:- A BMW ügy sajnos vagy sem: kamu volt=baromság...- A cég azonnal cáfolt!!! - Amúgy ez a cikk az egyetlen, - a hozzáértő!

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.02.04. 06:30:55

@Advanced Flight: Szoroz. De csak most, mert az orosz szankciókhoz egyhangú szavazás kell. Az oroszokat meg most lehet földbe döngölni, amikor alacsony az olajár. Magas olajárnál nem lehet nem venni az oroszoktól energiát.
Gyakorlatilag egy alacsony szintű orosz-ukrán háború van.
Magyarország itt egy ütköző állam az Eu határán. Ezért nem engedhetik meg hogy különutas legyen a szövetségben. Ezért jön Putyin is.
Viktorka csak eddig lesz fontos.

DiploMaci · http://diplomaci.blog.hu/ 2015.02.04. 07:38:36

@Ad Dio: Bár izgalmas a felvetésed, szerintem vajmi kevés esély van rá. Minimum két okból. Az első, hogy egy ilyen nyomásgyakorlás által elért döntés a legtöbbször gyorsan visszaszáll a feladóra, vagyis, ha Németország gazdasági előnyökért cserébe el is érné, hogy hazánk vétózzon az orosz szankciók ügyében, az kitudódna. És ha ez megtörténik, Merkelnek olyan mérvű népszerűségvesztéssel kellene szembe néznie, ami nem csupán a nemzetközi, hanem a számára oly fontos helyi porondon is megtépázná saját és országa hírnevét.

A másik ok pedig lényegében tükörmása az elsőnek, csak itt nem Merkel, hanem Magyarország és Orbán Viktor áll a középpontban. Tehát, ha mondjuk mégsem tudódna ki, hogy külső nyomásra cselekedett Orbán a vétó alkalmával, akkor hazánk maradék pozitív megítélésnek és az ő politikai karrierjének lőttek. Kizártnak tartom, hogy ezt ő bármikor is kockára tenné; főleg a másodikat.

Kösz a pozitív visszacsatolást és a kommentet.

Németh Áron Attila 2015.02.04. 07:46:04

@röf: Ezek az erőltetett "elemzői" fejtegetések elvben a saját tábor mozgósítására jók. Tulajdonképpen ezt csinálja a kormány is (lásd pl.: IMF-ellenes- és multiellenes kampányok). Persze az, hogy ez pontosan mennyi embert érdekel a balliberálisnak mondott politikai oldalon, lényegtelen, hiszen ez valahol - ahogy írtam is - a saját maguk megnyugtatására is szolgál. Kell nekik a "nem vagyunk egyedül" érzés.

Németh Áron Attila 2015.02.04. 07:49:57

@Advanced Flight: Erre választ ad a cikkem alábbi mondata: "Az egyedüli dolog, amiért hazánk fontos, az nem más, mint az itthon sokak által (köztük e sorok szerzője által is) szidott Európa Unió és NATO." Kicsit bővebben kifejtve: Németország, mint az EU és NATO legfontosabb európai tagállama szükségét érzi, hogy a problémásabb tagállamokat is folyamatos ellenőrzés alatt tartsa, és biztosítékokat szerezzen tőlük afelől, hogy a fontos döntésekben az esetleges kikacsintók a többség akaratának megfelelően fognak szavazni. Szerintem ezt, ahogy a múltban, úgy most is maradéktalanul megkapta a magyar kormánytól.

Ad Dio 2015.02.04. 08:05:26

@DiploMaci:

Még kevés az idő ezt megítélni, én meg pláne nem tartom magam kompetensnek ebben a dologban, csak az időzítés... meg mit is keres a Siemens Paks 2-ben (már ha a sajtóhír valós)... miért is jött ide Merkel?... mi az amit nem tudott volna sima diplomáciai csatornákon keresztül intézni?... mi az amit feltétlen személyesen kellett megmondani?

Ha OV vétózik, biztosan szőnyegszélére kerül. Ez tutti. Viszont lehet úgy ítéli meg, hogy 2018 még nagyon messze van, addig van ideje visszakapaszkodni. OV szereti a kockázatot, ezt már számtalan ügyben láttuk. Olyan ügyekben is vállalt konfliktusokat, amikben nem is kellett volna (szvsz). Ha úgy véli hogy a hozam arányban áll a kockázattal, szerintem simán beleáll. Mondjuk a legnagyobb eddigi játszmája lenne és tényleg simán rámehet a karrierje.

Merkelre ez nem tud visszaszállni. Az ő (belpolitikai) pozíciója ebből a szempontból sért(het)etlen.

Németh Áron Attila 2015.02.04. 08:34:40

@Ad Dio: Merkel azért jött ide, mert 5 éve könyörögnek neki a háttérben, hogy jöjjön. És azzal, hogy a CDU egy európai pártcsaládba tartozik a Fidesszel, ez a gesztus kvázi kötelező volt. Én ennek nem tulajdonítanék nagy jelentőséget. De ezen a vonalon tovább indulva szerintem a többi kérdésed is inkább spekulatív alapokra épít. Egyszerűen arról van szó, hogy egy szövetséges állam vezetője, melynek kormánya és kormányfője ráadásul egy politikai oldalon helyezkedik el az ittenivel, eleget tett egy régi ígéretnek. Eljött, megbeszélt néhány ezerszer átbeszélt témát, puffogtatott pár klisét, és ennyi.

A Siemens szerepvállalásáról pedig csak annyit, hogy a németeknek van egy Északi Áramlata, a volt kancellár Schröder pedig Gazprom felügyelőbizottsági tag, tudtommal még mindig. Tehát, amennyiben ez a paksi szerepvállalás igaz, nagy meglepetés ott sincs. A német politikai elit és értelmiség alapvetően oroszbarát (lásd: diplomaci.blog.hu/2014/11/14/valoban_a_nemetek_vallaltak_hazank_regulazast). Az elmúlt pár hónap keményebb német fellépése az oroszokkal szemben inkább magyarázható a választói vélemények megváltozásával, mint tényleges meggyőződéssel.

Orbán ilyen irányú döntése valószínűtlen. Ebben a helyzetben arról beszélhetnénk, hogy vajon elveszít-e mindent, amit felépített. Kizárt, hogy ezt megkockáztatná.

Merkel pozíciója közel sem sérthetetlen. Nem véletlen, hogy a korábbi oroszbarát politikát erélyesebb fellépésre cserélte Berlin, és nem csak retorikailag, hanem gyakorlati értelemben is. Merkel is a modernkor politikusa, a választói vágyaknak való megfelelés őt is ugyanúgy mozgatja, mint mindenki mást.

Ad Dio 2015.02.04. 09:29:37

@Németh Áron Attila:

Merkel pozíciója nem magában sérthetetlen, hanem ez az ügy nem tudja érinteni. Minden amit nyilvánosan tesz, az beáll a fősodorba. Épp ezért senki nem hinné el, ha a háttérben engedélyt adna/biztatna egy ilyen akcióra. Épp az általad is említett német gazdasági körök nyomására. Egy dolog hogy mit csinál egy politikus a felszínen és egy másik hogy mi zajlik a mélyben.

Nekem továbbra sem tiszta hogy miért pont most és miért pont így...

"Orbán ilyen irányú döntése valószínűtlen."

Szeptember óta volt egy pár olyan lépés, ami ebbe a kategóriába sorolható... a ciklus elején még sok olyan is vállalható lehet, ami rizikós.

De igazad van, ez tisztán csak spekuláció. Annak is minden bizonnyal rossz. Csak ilyen politikai környezetben nehezen hisz az ember abban, hogy unalmában/protokollból utazna hozzánk Európa vezetője.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.02.04. 16:00:11

Teljesen nyivánvaló, hogy Merkel azért jött ide most, mert Putyin két hét múlva érkezik ugyanide, és az orosz-ukrán konfliktus miatt ismét fontos térség lettünk.
Ezenkívül talán üzenni is akart Orbánon keresztül valamit Vladimirnek. (Mióta beléptünk a Snowden korszakba nem igazán biztonságos a telefonos érintkezés...:))
süti beállítások módosítása