Magyar segítséggel zúzzák szét az Iszlám Államot?

2015. március 13.

Az Egyesült Államok kérésére Magyarország 100-150 katona Kurdisztánba küldését helyezte kilátásba az Iszlám Állam elleni „végső hadjárat” támogatására. Miközben a magyar politikai pártok kisded politikai játszmákra használják fel a szövetségesi kötelezettségünk teljesítésének kérdését, tisztázatlan, hogy egy valóban elpusztítható ellenséggel állunk-e szemben Európa kapujában.

Már februárban felmerült, hogy Magyarország katonai erőkkel segítené az Iszlám Állammal szembeni fegyveres kampány kiterjesztését, amelyben már most is számos közel-keleti és nyugati állam légi és szárazföld ereje vesz részt. Az Iszlám Állam, miközben hatalmas területeket ural a szétesett Szíriában és Irakban, megjelent Líbiában és a napokban a nigériai Boko Haram terrorszervezet is hűségesküt tett a szélsőséges dzsihádista szervezetnek.  Március tizedikén felpörögtek a hazai események, a kormány előreláthatóan április közepén benyújtaná a törvényhozásnak a katonai szerepvállalásunkról szóló javaslatot, amelyhez kétharmados parlamenti támogatás szükséges. A FIDESZ-KDNP koalíció kétharmados többsége a veszprémi vereséggel szertefoszlott, így az ellenzék körében keres szövetségeseket a katonai akció megszavazásához.

(Kurd pesmerga harcosok: Hamarosan találkoznak a piros-fehér-zöld lobogóink? f: basnews.com)

Fontos szem előtt tartani, hogy nem harcoló alakulatok kiküldéséről van szó, hanem Irak északi részén elterülő Kurdisztán fővárosába, Arbilba küldenénk egy százfős katonai kontingenst, amely a kurd fegyveres erők kiképzését végző bázisokat védelmezné. A magyar katonák így sokkal inkább arra szolgálnának, hogy olyan erőket szabadítsanak fel, amelyek a fronton bevethetőek lesznek az Iszlám Állammal szemben, márpedig az elmúlt hónapokban bebizonyosodott, hogy légitámadásokkal az Iszlám Állam nem semmisíthető meg. Szerepvállalásunkkal, amely Szijjártó Péter külügyminiszter elmondása szerint az Egyesült Államok kérésére jönne létre, egy széles nemzetközi koalíció tagjai leszünk, Irak megsegítésére felsorakozott szinte minden nyugati állam és a szunnita arab államok. A Nyugati szerepvállalás megerősítése egy olyan kritikus pillanatban érkezik, mikor az Irán által támogatott síita bagdadi kormány csapatai nagyszabású kampány során Tikrit városa körül igyekeznek a szunnita arabok területén berendezkedő Iszlám Államot és a vele szövetséges szunnita törzsi erőket felmorzsolni. Kurdisztán megerősítése így ellenpontot is képez az iráni hatalmi ambíciókkal szemben. Nem szabad elfelejteni, hogy Kurdisztán jövője hazánknak sem közömbös, hiszen számos gazdasági érdekeltségünk, többek között a MOL jövőjét jelentő olajmezők is itt helyezkednek el. Egy stabil Irak, beleértve Kurdisztánt, nem csupán nemzetbiztonsági, hanem gazdasági érdekünk is.

A geopolitikai sakkjátszma helyett azonban a magyar szerepvállalásról folytatott hazai vitában a pártpolitika került előtérbe. A FIDESZ, javítandó az Egyesült Államokkal finoman szólva is megromlott kapcsolatát elkötelezett a fegyveres hozzájárulás mellett, azonban igyekezne a felelősséget szétteríteni a magyar politikai élet minél több szereplője között, amelyre kiváló okot ad a kétharmados parlamenti többség hiánya. A Liberálisok megszavaznák a csapatok küldését, azonban az ellenzék többi pártja a távlatos külpolitikai gondolkodás jegyében sokkal inkább belpolitikai szempontjaiktól vezérelve cselekszenek. A Jobbik természetesen úgy véli, hogy az emberek millióinak életét megnyomorító, a közel-keleti keresztények üldözését prioritásként kezelő Iszlám Állam elleni háború „nem a mi harcunk”. A baloldali ellenzék viszont részt se vett a katonai akcióról folytatott egyeztetésen (bár az Együtt egy ponton jelezte, hogy elviekben a beavatkozás mellett van). A parlamenti vitában Mesterházy Attila lemondásra szólította fel Szijjártó Pétert, felelősséget nem mernek vállalni se a fegyveres beavatkozásért se annak ellenzéséért. Az MSZP jelenlegi álláspontja szerint „a kormány már mindent eldöntött”, így nekik véleményt se kell nyilvánítani Magyarország egyik legfontosabb kül- és biztonságpolitikai lépését illetően, ami logikus, hiszen akár népszerűségvesztéssel is járhat egy határozott kiállás egy ilyen összetett ügy mellett.

A magyar kormány minden bizonnyal meg fogja szavaztatni a katonai beavatkozást, amely bár nem közvetlen követelménye NATO tagságunknak, hiszen területen kívüli hadműveletről van szó, szövetségesi és véleményem szerint morális kötelességünk. Az erőteljes nyomás hatására az Iszlám Állam vissza fog szorulni, azonban nem csupán egy fegyveres erővel, hanem egy folyamatosan átalakuló ideológiával állunk szemben. Ameddig a Közel-Keleten nem szűnnek meg a nyomor és megosztottság valódi okai, addig nincs esély a dzsihádista terrorszervezetek teljes elpusztítására, azonban a régióban uralkodó mostani rémálomszerű biztonsági helyzetnek és az Európa elleni terrorfenyegetés jelentő Iszlám Kalifátusnak véget vethetünk.

Csepregi Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr717264099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tudományos Iibsizmus 2015.03.14. 04:32:33

Mit vergődnek a libsik? Emlékszem amikor a KISZ alapszervezetünk nevében, Komócsin elvtárs jelenlétében búcsúztattuk a Vietnámba induló katonáinkat, akik az imperialista USA elleni harcban segítették a hős vietkongokat.

Arthur Bloch 2015.03.14. 06:52:57

@"Tudományos...":Talán valamiféle véleményt kellene inkább írni, - ha van - az kevés,hogy a másikat alpári szöveggel, "szarral dobáljuk".Tessék kezet mosni: bozo...

Bafana 2015.03.14. 07:35:55

Kedves Csepregi úr!
Milyen szövetségesi kötelezettségeinkről hablatyol??? A NATO egy védelmi szervezet, majd ha Görögországot megtámadja valaki, akkor teljesítsünk, de sem szíria, sem Irak - tudtommal, de lehet, hogy tévedek - nem NATO ország.

Amúgy pedig ha valóban szövetségesi kötelezettség lenne belemásznunk a háborúba, akkor NEM AZ USA(!), hanem a NATO parancsnoksága adna UTASÍTÁST(!), és nem felkérést bármi nemű részvételre.

Egyáltalán ki ellen harcolnánk? Az USA és a "kistestvére" hozta létre a problémát, talán nekik kellene megoldaniuk.

Nem lenne terrorveszély Magyarországon? Figyelmébe ajánlom a két lefejezett japán túszt. Pedig Japán csak pénzelte az Iszlám Állam elleni fellépést, még katonát sem küldött.

Értem a média erőlködését az emberek megpuhítására, de ez veszélyes dolog!!!

Bafana 2015.03.14. 07:49:45

De még mielőtt a politikusaink és a háborúpárti újságírók és poszt-tolók megnéznék a neten az első lefejezett magyar katonát, a figyelmükbe ajánlok egy írást, ami érdekes dolgokat feszeget:
kuruc.info/r/7/140593/
Kellemes gondolkodást!

blaubner 2015.03.14. 08:33:56

@Bafana:
Gondolom, te az a fajta alak vagy, aki mindig kurvara leszarja masok problemajat...

Légy a levesedben · http://www.elitharcos.hu/ 2015.03.14. 08:54:45

Kiválóan képzett, korszerűen felszerelt, jól fizetett hivatások katonáinknak meg se kottyannak holmi ISIS.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.14. 08:58:18

"morális kötelességünk"

Igen, Horthy is ezt gondolta 1941-ben.

paráznabillegető 2015.03.14. 08:59:36

amelyik oldalon a magyar van, az a vesztes.
még ha győztesnek is deklarálják...

chrisred 2015.03.14. 09:10:12

@Bafana: Mert ha Görögországot valaha támadás érné, akkor nyilvánvalóan a magyar katonai segítségre lesz szükségük. :) A dolog rohadt egyszerű: beléptünk egy katonai szövetségbe, mert a saját erőnkből képtelenek lennénk megvédeni magunkat bármilyen támadás ellen. A szövetségeseink garantálják a határaink biztonságát, cserébe mi jelképes, inkább erkölcsi támogatást nyújtunk nekik, ha igénylik.

Bafana 2015.03.14. 09:18:16

@chrisred: Szerintem egyről beszélünk. Görögország megtámadása esetén KÖTELESSÉGÜNK lenne megvédeni őket a lehetőségeinkhez képest.
De nekünk sem Irak, sem Szíria nem szövetségesünk, nem NATO tagok, amelyet támadás ért.

cziczoma 2015.03.14. 09:35:42

A magyarok nem értenek a tábor őrzéséhez, ezt pont Irakban bizonyították. A magyar táborba be akart hatolni egy öngyilkos merénylő kisteherautóval. Pont mongol katona volt az őrtoronyban. Észlelve a közeledő autót, tüzet nyitott, a merénylő kénytelen volt a kerítésen kívül fölrobbantani a járművet, így a táborban csak kisebb károk keletkeztek. Következő alkalommal lengyelek hagyták el a magyar tábort. Ahogy kihajtottak a kapun, megtámadták járműveiket. Komoly tűzharc alakult ki. A toronyban lévő magyar katona, bár kedvező pozícióban volt, nem nyitott tüzet a lengyelek védelmében. Utólag a magyar szolgálati szabályzatra hivatkozott, miszerint ha az őrzendő objektumot, vagy az őrt támadás éri akkor köteles a fegyverét használni, az incidens bár csak pár méterrel, de az őrzendő objektumon kívül volt. Ez a felkészítés súlyos hiányosságaira utal. Irakban nem a szolgálati szabályzat érvényes, hanem a többnemzetiségű kötelék parancsnoka által kiadott "harcbavetési rendszabályok" Rule of Engagement (ROE). Ha most megint ilyen felkészületlenül, ilyen mentalitással küldjük katonáinkat, alkalmas fegyverek helyett lejárt szavatosságú naptejjel bőségesen ellátva őket, akkor nem kell majd csodálkozni a váratlan és súlyos veszteségeken.

neduddgi99 2015.03.14. 09:46:00

amíg ilyen alacsony a magyar katonák fizetése, addig az ilyen missziók mentenek meg sok katona családot az anyagi csődtől (hitel, rezsi stb) egyébként meg Afganisztánban százszor jobbak voltak tábor őrzésben, mint az őket váltó Jordánok, akik majdnem minket is lelőttek....

BiG74 Bodri 2015.03.14. 09:48:21

Azért nem adni segítséget az iszlám állam ellen, mert akkor itt is terror veszély lesz, ez az események tükrében szimpla baromság. Az iszlám állam ha terjeszkedni tud akkor addig terjeszkedik ameddig engedik, az oszmán birodalom sem azért állt meg mert unta már a sok menetelést. Bűnös az aki háborút kezd, de az is aki nem veszi fel a kesztyűt amikor elkerülhetetlen.
Elég baj az, hogy eléggé gyanús módon előbújt a semmiből az iszlám radikális formája, és minden embertelensége ellenére szinte elfojthatatlan. Elég baj az, hogy ma Magyarországon van olyan ember és párt aki támogatja őket.

chrisred 2015.03.14. 09:48:26

@Bafana: Ahogy kötelességünk lenne az elvárt mértékben hozzájárulni a NATO katonai erejéhez, azt hiszem, a védelmi kiadások szintjének el kellene érnie a GDP 2%-át. Tudtommal a belépéstől fogva ettől elég távol voltunk, manapság már az 1%-ot sem érjük el. Szóval hivatkozási alapnak elég kevés, hogy mi lenne a kötelességünk a katonai szövetségen belül, hiszen valamennyit folyamatosan megszegjük. :)

Etniez 2015.03.14. 09:57:24

Ez az egész arról szól, hogy magyar katonák vérével akarja magát tisztára mosni a Fidesz. UNDORÍTÓ!

Menjen a gyökér Szijjártó harcolni.

Etniez 2015.03.14. 09:59:13

@blaubner: Mi vagyunk a világ egyik legkisebb országa. Had ne mi oldjuk már meg a nemzetközi terrorizmus kérdését.

BiG74 Bodri 2015.03.14. 10:00:44

@chrisred:

Arról nem is beszélve, hogy a megfelelő felszerelés és kiképzés egy katona számára fontosabb, mint az hogy bízunk benne, hogy nem kell őket bevetni.
Magam részéről, azt mondanám, hogy a kis haderőnk legyen hi-tech eszközökkel ellátva, profi kiképzéssel felkészítve, mert az a túlélés záloga.

BiG74 Bodri 2015.03.14. 10:01:24

@Etniez:
Nem fogjuk, nem is erről szól a dolog.

Etniez 2015.03.14. 10:06:22

@BiG74: Így van, semmi közünk az iszlám államhoz. Harcoltunk mi már az őseik ellen, szarban hagyott minket Európa. Mi álltuk a sarat egy erősödő és hatalmas túlerőben lévő Oszmán-Birodalom ellen, ők meg kiverték innen, amikor már teljesen meggyengült és hanyatlott.
Most a jön a többi "nyugati" ország. Magyar katonákat nem szabad odaküldeni, mert Budapest is célpont lesz.

Bafana 2015.03.14. 10:06:26

@chrisred: Értem az érvedet, bár nem ide tartozik. Sőt, az egész NATO téma nem ide tartozik. Az IÁ. elleni katonai műveletekhez a NATO-nak annyi köze van, mint vaddisznónak a farzsebhez. Ezt azért tarom furcsának, mert egyes médiumok agymosása valamilyen "szövettségi kötelezettség" felé próbál ideológiát ideerőszakolni. Ami böszmeség.

BiG74 Bodri 2015.03.14. 10:13:39

@Etniez:

Budapest így is célpont lehet, ez nem érv.
A kérdés az, hogy miért kell egy olyan embertelen államalakulat ellen fizikálisan felvenni a harcot, mely valójában önmagától is elgyengülhetne, ha nem kapna utánpótlást, pénzt, fegyvert? Láthatóan elhúzódó konfliktust kíván valaki kialakítani az amúgy is háborgó régióban, a mi néhány száz katonánk semmit sem érhet el, tapasztalaton és veszteségeken kívül.

A múlt a jelenben sajnos kicsit sem jelent.

val 2015.03.14. 10:13:50

Csepregi Zsolt szépen mehet és szétzúzhatja az Iszlám Államot. Mondjuk az első sorból, ahol a háborús részvételt feltétel nélkül támogató liberálisainknak is bőven lenne hely.

sedi 2015.03.14. 10:18:33

@val: Csepregi Zsolt is liberális, az Izraeli Kulturális Intézet megbecsült munkatársa. :D

BiG74 Bodri 2015.03.14. 10:19:10

@val:

Lehet, hogy elkerülte a figyelmedet, de a jelenlegi illiberális kormány kíván katonákat küldeni az iszlám állam ellen. Valószínűleg putyin után az usa vezetése tette szopóágra a kedves vezetést.

Persze, ha még nem volt meg a kötelező számú libsizés akkor hajrá.

val 2015.03.14. 10:31:53

@BiG74: A jelenlegi kormány ugyanolyan liberális mint akik támogatják. Meg lehet kérdezni a fidesz alapító Fodor Gábort, aki Orbánék puszihaverjaként kezdte.

BiG74 Bodri 2015.03.14. 10:47:59

@val:
A jelenlegi kormány nem tudom, hogy politikailag mi. Szerintem csak egy egyszerű bűnszövetkezet. Viszont ők szedték össze a jobboldal krémjét, mint nemzeti polgári illiberális stb. párt. Ezt a kurmányt támogatja a jobboldal, akik a legkevésbé sem szeretnék magukat libsiként megnevezni. Kár a köpenyt forgatni, ha nekem jó akkor nemzeti polgári, ha nem jó akkor libsi.
Apropó csodás kisgazdák, kdnp az mind libsi volt mi?

A szarházi az szarházi akár libsinek, akár konzervatívnak, vagy szocialistának hívja magát.

D/Csepregi Zsolt 2015.03.14. 12:59:44

@Bafana: Kedves Bafana! Ezért hablatyoltam azt is, hogy ez a kötelezettség nem fakad közvetlenül a NATO tagságunkból, mert nem támadták meg tagország területét sem (bár emlékezzünk vissza, hogy a törökök egy éve majdnem rászabadították a NATO-t Szíriára pár félrement tüzérségi támadás miatt), de ha a szövetség háborúba megy, hogy rendet tegyen a határai mentén, akkor illik azt támogatni, önös érdekektől vezérelve és humanitárius okokból is. Arról nem is beszélve, hogy ez az egész "területen kívüli beavatkozás" idejétmúlt fogalom, például senkiben soha fel nem merült kérdésként, hogy ha a hajózási útvonalainkat bárhol a világon blokád alá vennék az casus belli lenne, nem értem, hogy az Iszlám Állam tettei, céljai miért nem adnak elegendő indokot egyeseknek a beavatkozásra.

Krisz11 2015.03.14. 15:13:31

@chrisred:

"hivatkozási alapnak elég kevés, hogy mi lenne a kötelességünk a katonai szövetségen belül"

Nem, hivatkozási alapnak az nagyon gyenge, hogy azért mert benne vagyunk a NATO-ban, azért NATO-n kívüli katonai akciókban is részt kell vennünk, ha az USA füttyent. Már bocs, de ez nagyon gyenge :).
Ennyi erővel hódító háborúkba is mehetnénk.

Krisz11 2015.03.14. 15:46:56

@D/Csepregi Zsolt:

1.) Mi csak a védelmi szövetségben vagyunk, majd szólj, ha NATO tagországot támadnak meg

2.) Köztudott, hogy Szíriában az USA a fanatikus terrorista "ellenzéket" támogatta Aszad ellen (míg az oroszok a kormányt), az USA támogatásnak köszönhetően alakult ki az IÁ és lehet most ilyen erős, ezekből az emberekből. Takarítsa el a mocskot maga után.

3.) "nem értem, hogy az Iszlám Állam tettei, céljai miért nem adnak elegendő indokot egyeseknek a beavatkozásra." "véleményem szerint morális kötelességünk"

Messze a legelítélendőbbek és kétszínűbbek ezek az uszító kijelentéseid, ugyanis:

- A világon számtalan háborús/terrorista konfliktus van, ott van például egész afrika, most akkor "erkölcsi alapon" küldjünk magyar katonákat százával azokba az országokba is, kockáztassuk a honvédek életét ázsiától a közelkeletig, csak mert meg lenne rá az erkölcsi alkapunk.
- A magyar honvédeknek az ország védelme a dolguk, nem játszhatunk az életükkel, a szóban is benn van a lényeg: "Hon Véd".
- Ha az "erkölcsi alap" megfelelő hivatkozás, és nem csak bohóckodás, akkor miért nem mész te ki harcolni az IÁ ellen? Fogj egy fegyvert aztán indulás, várják szeretettel az önkénteseket. Vagy csak a duma megy?
- Ha a saját gyerekedről lenne szó, küldenéd-e azért hogy a Magyar-USA kapcsolatokat javítsuk, kvázi emberáldozatot felajánlva? Bár szerencsére a Fidesz csak objektumot védeni küldi a katonákat.

4.) Mielőtt az IÁ bármeddig is eljutna ott vannak a nagyágyuk, Irán és Törökország, majd azok elintézik. Irán már most is harcol ellenük, csak a nyugati sajtó elhallgatja

D/Csepregi Zsolt 2015.03.14. 16:32:47

@Krisz11: 1. ha szerinted Magyarországot csak akkor kell majd megvédeni, amikor már határon belül van az ellenséges erő, akkor nem is tudom melyik évezredben élsz, de hogy nem most az tuti.

2. Szíriában nem a lánycserkészek harcolnak egymással, szóval azt hagyjuk ki a fanatikus terrorista, az IÁ mindenesetre arra használta fel a polgárháború káoszát, hogy területet szakítson ki ahol realitássá tette a fanatikus terrorista rezsimet, tetszik, nem tetszik ezt együtt kell eltakarítani, arab államokkal, Iránnal stb. lehet Svájcot játszani, de nem sokáig menne Magyarországnak

3/1 igen, csak nem mindegy a kivitelezés, Mali jól sült el, Líbia katasztrofálisan, legtöbb helyen pl. Ukrajna olyan regionális nagyhatalom van amelyik megbosszulná a kéretlen csendőrködést, szóval az általad felvázolt helyzettől nem kell tartani, de most az IÁ ellen oda kell lépni
3/2 lásd első pontra adott válaszom
3/3 ha szerinted az a "csak a duma megy" kategória, hogy véleményt nyilvánítok arról, hogy a hazám hivatásos fegyveres ereje milyen műveletekben vegyen részt, akkor meg lennél lepve, hogy fontosnak tartom a rák elleni kutatást, mégse vagyok orvosi kutató...
3/4 ha a gyerekem hivatásos katona lenne, akkor igen, menjen. Csak azt rakd össze, hogy szerintem azért kell menni, mert így lehet megvédeni az országot, akár közvetve az által is, hogy szoros legyen a magyar-USA szövetségesi viszony. Emberáldozatot meg az inkák ajánlottak fel az isteneiknek, a NATO legfeljebb harcba küldi katonáit...

4. lehet több nyugati hírforrást kéne olvasnod, mert egyáltalán nem hallgatja el, lásd a mostani Tikrit elleni ostrom. Az IÁ nem ostoba és először Jordánia és Libanon ellen menne, destabilizálná az Arab-félszigetet, miközben európai, észak-amerikai híveit támadások elkövetésére szólítja fel.

A lényege mindennek, hogy szerinted bármilyen szörnyű is az IÁ Magyarországnak semmi dolga vele, szerintem meg annyira szörnyű és veszélyes az IÁ hogy minden komplikáció ellenére oda kell menni és le kell verni, de minimum támogatni kell az elpusztítását.

Krisz11 2015.03.14. 17:15:55

@D/Csepregi Zsolt:

"A lényege mindennek, hogy szerinted bármilyen szörnyű is az IÁ Magyarországnak semmi dolga vele"

Én legalább annyira utálom az Iszám Államot, mint te, ez biztos. De ha az embertelenségre hivatkozás valódi érv, akkor harcoljunk a Boko-Haram ellen is, meg Kim Dzson Un, stb ellen is, ők talán nem elég embertelenek? A lényeg, hogy a moralizálás sehova nem vezet, nincs erőnk hozzá, hogy a világon minden erkölcstelen diktátor ellen harcoljunk, a nato-nak sincs.

"Magyarországot csak akkor kell majd megvédeni, amikor már határon belül van az ellenséges erő, akkor nem is tudom melyik évezredben élsz"

Ez némi indoklást is igényelne, mert így csak a levegőben lóg az állítás. Ugyanis baromira nem látszik, hogy Magyarország létét, életét bárki is fenyegetné. Akik a legjobban utálnak (Románia, Szlovákia) azok meg szövetségeseink.
Ameddig az iszlám állam meg eljut ide, addig át kell mennie Törökországon, a világ egyik legerősebb hadseregén, tehát az, hogy nekünk az IÁ-tól kell tartani, komolytalan.
Ha te magányos terroristáktól tartasz, akkor állítsuk le 100%-ban a bevándorlást a délről, zárjuk le a határt és ennyi. De a terroristák az IÁ leverése után is ugyan úgy robbantanának - ha be tudnak jönni az EU-ba, és nem kapják el a titkosszolgálatok.

"Svájcot játszani, de nem sokáig menne Magyarországnak"

Finnország sem NATO tag, pedig ott van Oroszország a szomszédban.. Miért is nem menne akkor nekünk a dolog? Őket nem fenyegetik? Megköszönöm, ha megindokolod.

Főleg, hogy most csak egy NATO-n kívüli USA akcióról van szó.

Veled ellentétben az a véleményem, hogy Magyarország akkor van a legnagyobb biztonságban, ha minél nagyobb mértékben semleges. Pontosan a semlegesség/háttérben maradás miatt nem támadtak még a terroristák kelet-európai országokat.

D/Csepregi Zsolt 2015.03.14. 17:40:55

@Krisz11: szerintem a Boko Haram ellen fel kell lépni, Kim Dzsong Un-t fel kell tartóztatni, hatalmát aláásni, a nagy moralizálásomban nem kezelem a kettőt ugyanúgy.

én sem attól félek, hogy májusban már a Pécsett fejezik le a magyarokat az Iszlám Állam harcosai, hanem, hogy széttúrják a Közel-Keletet, ahogy írtam a szunnita területeket destabilizálják, veszélyeztetik a kőolaj és földgázlelőhelyeket (tudom hogy mi az oroszoktól függünk, de a világpiaci ár nekünk se közömbös). Egyiptom a szétesés szélén van és akkor már csak pilloghatunk, amikor az Iszlám Állam franchise Fekete-Afrikától Közép-Ázsiáig mindenhol megjelenik. Egy kis nyitott gazdaság mint Magyarország nagyon érzékeny a világgazdaság minden rezdülésére, ami pedig a biztonsági helyzettől is nagyban függ (olaj, hajózási útvonalak stb.) Félreértés ne essék, én jobban félek attól, hogy még néhány terrortámadás után leállítjuk Európában a polgárok szabad mozgását, ezt követné (jogosan) a szabadkereskedelem leállítása és a dominó vége az, hogy pontosan azokkal az államokkal kell megint szembenéznünk, akiknek valóban komoly politikai ellentéteink vannak a mai napig és te is említettél, de az EU-NATO lehűti ezt. Ezért vallom azt hogy el kell menni ennek a forgatókönyvnek az első állomására és a gyökerénél megszüntetni a problémát, mert az Iszlám Állam egy sokkal potensebb modellt nyújt, mint az al-Kaida volt, vagy bármi más eddig (kivéve a bolsevikokat és a kommunistákat).

Finnországhoz vagy Svájchoz képest mi marhára útban vagyunk mindenkinek, aki errefelé terjeszkedne, itt a nagyhatalmak közötti ütközőzónában nem lehetünk semlegesek, ahogy Szerbia, Lengyelország se lesz soha semleges. Geopolitikai átjáróház vagyunk és egymagunkban életképtelenek, szomszédaink pedig khm nem mindig a legjobb barátaink. A második világháború előtt a lengyelek akartak egy Baltikumtól Romániáig terjedő szövetséget, az Intermariumot a németekkel és az oroszokkal szemben, ilyesmi lehetne egy alternatíva, de az is csak valamelyik globális nagyhatalom támogatásával, amiből jelenleg egy van, az USA, akinek az oldalán most a beavatkozás mellett agitálok.

Krisz11 2015.03.15. 16:21:07

@D/Csepregi Zsolt:

Értem. Mindenesetre egy nagy előnye van annak, hogy gyarmat vagyunk, az, hogyha bármelyik szomszédunk csúnyán nézne ránk, akkor nagyon komoly nyugati ellenállással, elsősorban német érdekvédelemmel kellene szembenéznie. Nem "csak" Audi meg Mercedes gyár van itt, hanem a külföldi befektetések 1/3-a német, számos amerikai, japán, stb befektetés mellett. Bármilyen dűtés-borítás az országban az ő gazdaságukat ugyan úgy sértené, mint a miénket.

Jelen körülmények között ez a tény legalább annyira véd, mint egy erős hadsereg. Amellett, hogy ezek a fejlett országok a szomszédainknál is ugyan úgy befektetők.
süti beállítások módosítása