A krími annexió első évfordulójára

2015. március 17.

Viktor Janukovics ukrán elnök tavaly februári megbuktatásával úgy tűnt, új időszámítás kezdődik az ország történetében. Azonban míg az Euromajdan résztvevői egy prosperáló államot vizionáltak, a valóság ennek pontosan az ellenkezője lett: ma egy mind területileg, mind társadalmilag szétszabdalt Ukrajnát látunk. Milyen folyamatokat indított el a krími annexió?

Az elmúlt hetekben számos hírportál számolt be arról, hogy Moszkvának már Janukovics távozása előtt is voltak olyan kész tervei, amelyek a Krím megszállására vonatkoztak. Ezen dokumentumok alapján már nem is áll olyan biztos lábakon az a feltételezés, miszerint a Krím annektálása kizárólag a Janukovics elmozdítása miatti bosszú volt – valószínűleg Putyin előbb-utóbb amúgy is lépett volna a Krímmel kapcsolatban, egyedül az időzítést befolyásolták a 2014. februári események.

("Még Krím előtt" - Janukovics és Putyin, f: www.us-russia.org)

Mivel is magyarázható tehát Oroszország offenzív fellépése Krím kapcsán, ha nem a kijevi elit megbüntetésével? Egyrészt azonosíthatók történelmi okok; sokat emlegetett hivatkozási alap, hogy az 1783-tól a cári birodalom részeként funkcionáló területet 1954-ben a Szovjetunió vezetői csak egyfajta gesztusként adták át az Ukrán SZSZK-nak, és ennek az átadásnak az államalakulat egészére nézve semmilyen komolyabb jelentősége nem volt. A manőver csak most, hatvan évvel később kapott igazán nagy jelentőséget – Oroszország ugyan a Szovjetunió felbomlása után ki tudott alkudni a maga számára különleges jogokat (ld. a fekete-tengeri flotta különleges státusza), ez azonban messze nem jelentette azt, amit Putyin a valóságban is szeretett volna. Putyinnak a tengeri kijárat növelése mellett reális célja lehetett a katonai jelenlét növelése a Fekete-tenger térségében, valamint ezzel párhuzamosan a parti tenger és a csatlakozó övezet feletti rendelkezés megszerzése. Ezek a jogok a jövőben bármikor jól jöhetnek, ha Oroszország éppen új csővezetékek kiépítésére adná a fejét akár Románia, akár Törökország irányába.

Másrészt ne felejtsük el, hogy a terület évtizedek óta vitatott hovatartozását - többek között - az 1994-es Budapesti Memorandum is rendezni kívánta, kimondva azt, hogy Ukrajna területi integritását mindegyik aláíró fél (beleértve Oroszországot is) garantálja. Oroszország szemszögéből a krími annexió lehetett a főpróbája annak, amibe később Kelet-Ukrajnában teljes erővel belekezdett: viszonylag kis kockázattal járó vállalkozás révén megtudhatta Putyin, hogy mekkora a nemzetközi közösség tűrőképessége, és hogy a nemzetközi jog egyes szabályainak felrúgása milyen következményekkel járhat. Utólag látjuk, hogy Moszkva egészen jól mérte fel a helyzetet, és amikor a Krím annektálása mellett döntött, nem vállalt túlzott kockázatot. Oroszország ugyanis hiába szegte meg nemzetközi szerződéses kötelezettségeit, hiába hivatkozott egy senki által nem elismert népszavazás eredményeire, a külső (nyugati) beavatkozás elmaradt. Még az ENSZ Közgyűlésnek is csak egy határozat meghozatalára volt ereje, az ENSZ BT-ben vétójoggal bíró oroszokat itt sem lehetett megfogni.

Mi a fő tanulság mindebből? Talán az, hogy továbbra is adódhatnak olyan helyzetek, ahol a nemzetközi jog normáinak áthágása ellen továbbra is tehetetlen a nemzetközi közösség. Tagadhatatlan, hogy az ENSZ 1945-ös megalakulása óta számos jól működő garancia épült be a nemzetközi külpolitikai körforgásba, de - mint azt az orosz-ukrán példa is mutatja - ezek messze nem nyújtanak 100 százalékos biztonságot. A Krím de facto elvesztését mára már mind a nyugat, mind Ukrajna elfogadta. A kijevi elit azonban egyelőre nem vállalja fel a beismeréssel járó politikai kockázatot, továbbra is az ukrán állam részeként hivatkoznak arra az országrészre, amit jó eséllyel végleg elvesztettek. A gond az, hogy sem Ukrajna, sem a NATO nem tudott érdemben reagálni erre a hirtelen kialakuló, területi szuverenitást sértő helyzetre. Az uniós szankciók bevezetése egy megkésett, a probléma gyökerére hatni nem tudó eszköz. És ha mindez nem lenne elég tanulság, akkor vegyük ide a kelet-ukrajnai területek kirobbant árnyékháború káros következményeit, ami a nemzetközi jog perspektívájából egy még nehezebben megfogható konfliktus.

("Nazdarovje Európa")

Visszatérve a cikk elején feltett kérdésre: mit is eredményezett a krími példa? Egyrészt megértette mindenkivel, hogy a nemzetközi jog továbbra is korlátozott eszköztárral bír, ha területi konfliktusokról van szó. Továbbá rámutatott az ENSZ működésének gyenge pontjaira, amelyek a délszláv háború óta (köz)ismertek. És akkor vegyük ebbe a kalapba az EU-NATO tandemet is, akik csak a távolból kiabáltak át az oroszoknak, hogy aztán Brüsszel közel fél év elteltével tudta megtenni az első konkrét lépést a szankciók bevezetésével. 

A krími példa azonban bizonyította azt is, hogy a nyugat elmaradt reakcióinak távolabbi vonatkozásai is vannak - Ukrajna egy helyben toporogva várja a megváltást az Európai Uniótól, miközben az új kijevi elit saját belső harcai is feszültséget gerjesztenek. A kör bezárult, Ukrajna nem jut előre, az EU leszerepelt, Oroszországnak pedig volt egy sikeres éve. Egy dolog biztosnak tűnik: a folytatás már nem lesz diadalmenet Moszkva számára sem.

Hámori Viktor

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr917277047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.17. 11:36:23

Oroszország nem sértette meg a nemzetközi jogot, hanem annak megfelelően járt el, lásd a koszovói precedenst.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.17. 11:39:15

A folytatás diadalmenet lesz Oroszország számára. Ugyanis ahhoz, hogy Oroszország vesztesként kerüljön ki az egészből az kellene, hogy a nyugat hatalmas pénzeket ömlesszen Ukrajnába. Ez azonban nem fog bekövetkezni, mert ennyit nem ér meg az egész a nyugatnak. Az meg, hogy Ukrajnában az életszínvonal az oroszországi harmada, nem éppen meggyőző érv Ukrajna lakossága számára a nyugati orientáció igazságáról.

Roland Oranky 2015.03.17. 17:03:01

Amíg az etnikai határok és az államhatárok nem esnek egybe addig a "történelem nem ér véget". Remélem így lesz Erdélyben is.

Arthur Bloch 2015.03.17. 17:38:33

Lehet drukkolni az EU ellen,-a "magyar" sosem tanul a múltból,a történelmet sosem az adott időben értjük meg... ez van fiúk,"huszáros" tempó.

Veridicus76 2015.03.17. 21:31:15

A Krím annektálása 1954-ben történt, amikor az orosz többségű félszigetet Hruscsov az Ukrán SZSZK-hoz csatolta. 60 évvel később a Krím békésen, demokratikusan, népszavazás útján hazatért Oroszországhoz, ahová tartozik.

HgGina 2015.03.18. 00:42:28

@Veridicus76: így igaz. Most csak visszakapták az oroszok a nemzetiségi területük egy apró részét egy elnyomó, fasisztoid bábországtól.
Ukrajnát már 1920 körül szét kellett volna verni. Ugyanolyan összetákolt, bukásra ítélt, csak erőszakkal összetartható hulladék, mint Csehszlovákia, Jugoszlávia vagy a SZU volt. És ahogyan Románia vagy Spanyolország és Belgium is rövidesen szétesik. Teljesen felesleges ez ellen hadakozni, a sok idióta politikus felfoghatná ezt, de hát politikusok. Sosem tanulnak többezer év történelméből. Aztán szerencsés esetben az ilyen politikusok kötélen végzik. Megérdemelten.

midnight coder 2015.03.18. 06:54:02

@Arthur Bloch: Idáig két világháborúban harcoltunk a Nyugat mellett az oroszok ellen. Mind a két esetben bukta volt a vége.

midnight coder 2015.03.18. 07:01:07

Amúgy mintha ehhez hasonló történet zajlott volna már itt Európában nemrég, az EU és az USA aktív támogatása mellett. Akkor Koszovó vált ki Szerbiából, most az orosz területek Ukrajnából. Akkor az EU és az USA támogatta katonailag a kilépő felet, most az oroszok.

Nzoltan 2015.03.18. 07:16:25

@HgGina: Románia miért esik szét? Valamiről lemaradtam?

Nzoltan 2015.03.18. 07:18:03

@midnight coder: Az albánok azóta sem tudtak élni az ölükbe hullott lehetőséggel.

Arthur Bloch 2015.03.18. 07:25:07

@midnight coder: - "bukta"... kinek volt bukta,vajh mire gondolt a T. kommentelő.
süti beállítások módosítása