Izrael: Bibi Netanjahu marad Izrael első embere

2015. március 18.

Izrael polgárai két éven belül másodszorra járultak a szavazóurnákhoz. A tegnapi választáson az előzetes eredmények alapján a regnáló miniszterelnök nagy győzelmet aratott legfőbb kihívója a balközép Cionista Tábor fölött, a harmadik legerősebb izraeli politikai erő az arab egységpárt lett.

Az izraeli választási törvények szerint három munkanappal a szavazást megelőzően már nem lehet friss közvélemény-kutatási eredményeket közzétenni, így a szavazók abban a tudatban járultak tegnap az urnákhoz, hogy a Cionista Tábor balközép formációja magabiztosan vezet a jobboldali Likud előtt. A következő, 120 fős izraeli törvényhozásban 26 mandátumot jósoltak az ellenzék legerősebb pártjának és 22-t a kormány vezető erejének. Tegnap magyar idő szerint este 9 órakor zárult le a szavazás, és míg az előzetes adatok holtversenyt jósoltak a két nagy párt között, a legfrissebb adatok szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök pártja 30, míg kihívója 24 mandátumot szerzett. A miniszterelnök, látva a kampány utolsó hetében egyre rosszabbodó eredményeket igyekezett a szétforgácsolt jobboldaltól szavazatokat visszaszipkázni, amely a jelek szerint sikerült is neki. Természetes szövetségese a Habajit Hajehudi (Zsidó Otthon) párt szinte egy az egyben elveszítette mindazt a mandátumot, amelyet a Likud pénteki álláshoz képest megnyert, így Naftali Bennett gazdasági miniszter pártja lett a választás legnagyobb vesztese .

likud1.jpg

("Sokáig úgy tűnt, hogy korai a Likud-pártiak öröme. Ma már nem az.", f: www.ynetnews.com)

Netanjahu hétfő este visszavonta korábbi kijelentését, hogy támogatja a palesztin állam megszületését és kijelentette, hogy mindent meg fog tenni, hogy megakadályozza Jeruzsálem megosztását. A jobboldali szavazók további mozgósítása érdekében a választás napján már az „amerikai pénzek”-nek tulajdonította az arab szavazók állítása szerint nagymértékű mozgósítását, amely ezzel szemben az arab egységpárt megjelenése ellenére se ugrott meg jelentős mértékben. Netanjahu ugyancsak beavatkozással vádolta az európai „balliberális” erőket, amelyek az izraeli „nemzeti oldal” megbuktatására törnek, bizonyítva, hogy a jobboldali populizmus nyugaton megszokott ideológiai reflexei Izraelben is szépen kirajzolódnak.

likud2.jpg

("Netanjahu félelemkeltő stratégiája bejött", f: www.time.com)

A miniszterelnök pártja mellett a választás legnagyobb nyertese az Egységes (Arab) Lista, amely a korábbi iszlamista, kommunista és arab nacionalista formációkból jött létre, lemondva az ideológiai meghatározottságról, cserébe a parlamenti helyek több mint 10 százalékát tudhatják majd magukénak a 20. Knesszetben.

Reuven Rivlin, az izraeli államfő közelében lévő források úgy nyilatkoztak az előzetes adatok nyilvánosságra kerülését követően, hogy az elnök egy nemzeti egységkormány híve, a két nagy politikai erőt kiegyezésre fogja felszólítani az ország stabil kormányozhatósága érdekében. Ez a forgatókönyv minden bizonnyal megbukott, hiszen a reggeli információk szerint Netanjahu már meg is kezdte a jobboldali és a vallásos pártokkal a koalíciós tárgyalásokat. A következő izraeli kormánynak 61 mandátumot kell összegyűjtenie a 120 fős törvényhozásban, Netanjahu álomkoalíciójának jelenlegi állás szerint 67 helye lenne a most felálló Knesszetben.

likud3.jpg

("A tegnapi nap vitathatatlan győztese", f: www.timesofisrael.com)

Netanjahu a választási kampányban olyan ígéreteket tett, illetve vont vissza, amely Izraelt igen nehéz helyzetbe hozzák a nemzetközi porondon, amennyiben ő alakíthat kormányt. Persze a kampányidőszak kijelentéseit is a helyükön kell kezelni, hiszen esti győzelmi beszédében már igyekezett békülékeny hangot megütni. Összességében egy nemzeti-vallásos kormánykoalíció erősen kérdéses, hogy visszanyerheti az Egyesült Államok és az Európai Unió jóindulatát és egyre nehezebb évek következhetnek a zsidó állam modern történelmében.

Csepregi Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr117280447

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.03.18. 11:52:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása