Megválthatja-e Romániát az Országos Korrupcióellenes Ügyészség?

2015. március 20.

Manapság kevés népszerűtlenebb politikai kijelentést lehet tenni Romániában, mint az Országos Korrupcióellenes Ügynökséget (DNA) kritizálni. Ha az átlag romániai reggeli híreket hallgat, akkor a hírek kétharmada jó eséllyel olyan politikusokról fog szólni, akiket épp „elvitt” a DNA, esetleg olyanokról, akiket épp börtönbe csuktak korrupciós ügyek miatt.

Az elmúlt időszakban a DNA által letartóztatottak között találunk volt miniszterelnököt, tábornokokat, bírókat, képviselőket és szenátorokat is. Ma már senki se lepődik meg azon, ha a miniszterelnök sógorát viszik el, és kihallgatják az anyját, meg a testvérét. Ahogy azon se, ha letartóztatnak egy azóta lemondott alkotmánybírát, vagy a volt államelnök pártfogoltját. Sőt, még talán azon se, ha elviszik a többi célzott területen jelentkező bűnözés leküzdésére létrehozott speciális intézmény vezetőjét: a Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) időközben lemondott vezetőjét, és azt megelőzőleg a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) vezetőjét.

dna2.jpg

("A korrupt politikusok réme" - Laura Codruța Kövesi, a DNA vezetője, f: www.presalibera.net)

Mindeközben az ország - valahogy úgy, mint a középkori kivégzések közönsége -, remegve várja az új neveket, lesi, hogy ki bukik. A tévéállomások állandó stábokat állomásoztatnak az ügyészség székhelye előtt, minden nap folynak a találgatások, hogy még kire terjed ki az éppen elindult nyomozás.

Közkívánatra… meg egy kis európai és amerikai hátszéllel

Az ezen a néven 2004 óta létező DNA-nak két fontos legitimációs bázisa van a működését és hatáskörét szabályozó törvényi keret mellett: a belpolitikai támogatottsága, valamint a külpolitikai szereplők Romániára gyakorolt nyomása.

A belpolitikai népszerűségéről elég annyi mondani talán, hogy Romániában 2004 óta majdnem minden kiélezettebb választási hajrát a korrupcióellenesség mantrájával és ígéretével nyertek meg. A jobboldali Traian Băsescu 2004-ben úgy tudott az államelnök-választás második fordulójában fordítani, és legyőzni Adrian Năstaset, hogy a politikai osztály megtisztítását ígérte. De az elmúlt év őszén ugyanígy tett Klaus Johannis jelenlegi államfő is, aki Băsescuhoz hasonlóan vert helyzetből fordított. A DNA emellett az egyik legnépszerűbb intézménynek számít Romániában. A legfrissebb felmérések szerint februárban 58,9 százalékos bizalmi indexen mérték, ami meglehetősen magasnak számít. Ezzel szemben például a Parlamentben csak a megkérdezettek 17,5 százaléka bízik.

A DNA ugyanakkor hangsúlyos külpolitikai hátszelet is kap. Az uniós Együttműködési és Értékelési Mechanizmus – amely Románia igazságügyi előrelépéseit vizsgálja - jelentésében az ügyészség teljesítményének szánják az egyik legfontosabb szerepet. Van azonban a DNA-nak egy geopolitikai kontextusból fakadó jelentősége is. A térségben érzékelhetően felerősödő orosz titkosszolgálati mozgás következtében, valamint az ukrajnai események eszkalációja után, az Amerikai Egyesült Államok kelet-európai stratégiájában egyre nagyobb szerephez jutnak olyanok, mint a lassan uniós középhatalommá váló Lengyelország, valamint a Fekete-tengerre kijárattal rendelkező, telepített amerikai rakétapajzsot befogadó Románia. Az ország döntéshozóinak köztudott korruptsága az amerikaiak számára – bár a romániaiak számára nem kevésbé - fokozott biztonságpolitikai rizikót jelent, hiszen a korrupt köztisztviselők könnyen zsarolhatóvá válhatnak.

Egy szuperintézmény az egyik legkorruptabb országban

A DNA a nagykorrupciós ügyekben, vagyis azokban az esetekben illetékes eljárni, amelyekben 10 ezer eurónál nagyobb összegű megvesztegetésről vagy 200 ezer eurónál nagyobb kárról van szó, illetve minden olyan esetben, amelyben a gyanúsítottak köztisztviselők.

Megítélésem szerint két meghatározó értelmezés létezik arra, hogy mi a DNA és mit jelent jelenleg a romániai közéletben. Az egyik a „minden politikus bűnös” alapelv szerint értékeli az ügyészség működését. A másik szerint Románia ügyészállammá vált, ahol a DNA-t senki és semmi nem ellenőrzi, éppen ezért visszaél hatalmával.

Az első értelmezés szerint a romániai politikai osztály – történelmi premisszáiból eredően – velejéig korrupt. Minden tisztséget lefizetéssel nyernek el, és minden politikus bűnös legalább egy kisebb vétekben. Ezért abban valójában semmi meglepő nincs, ha valamelyik politikust perbe fogják, és abban még kevesebb, ha bűnösnek találják. A DNA csak keres, és értelemszerűen találni fog. Mindenki sáros. Az esetleges ballépések pedig nem számítanak érdemben, hisz a romániai politikai osztály végső megtisztulása a cél.

dna1.jpg

("Tényleg a DNA Románia megmentője?, f: www.enational.ro)

A második értelmezés meghatározó eleme az, hogy ha a DNA nem lenne egy „vágóhíd”, akkor nem lenne lehetséges az, hogy az ügyészségnél dolgozó 86 ügyész 2014-ben több mint 900 ügyben nyomozzon, és több mint 1000 vádlottat – köztük 35 bírót és ügyészt - küldjön bíróság elé. Ez a vélemény – miszerint az ország ügyészállammá vált - Romániában, éppen a „vérszomjas” közhangulat miatt nem számít túl népszerűnek, bár néha-néha elhangzik, ahogy egy amerikai politológus, Patrick Basham is megfogalmazta. Ennek az interpretációnak fontos elemei a fent említettek mellett a kiszivárgó/kiszivárogtatott magánbeszélgetések, az előzetes letartóztatás majdnem kivétel nélküli használata, és a korrupciós ügyekre irányuló fokozott médiafigyelem. A kiszivárgó magánbeszélgetések általában a romániai belföldi hírszerzéssel, a Securitate utód SRI-vel való összefonódottságra enged következtetni. Ezek a magánbeszélgetések és a bilincsbe vert politikusok látványa a képernyőkön könnyen a politikai karriere végét jelenthetik bármilyen politikus számára.

Ezt az interpretációt vallók néha arra is hajlamosak, hogy a DNA-t külföldi érdekek képviselőjének lássák: konkrétan az Egyesült Államokénak. Sőt van, aki továbbmegy ennél, mint Patrick Basham, aki kijelentette, hogy szerinte itt valójában egy bizonyítási kényszerrel állunk szemben, amely a romániaiak komplexusaiból fakad.

És persze ebben az értelmezésben szerepel az is, hogy a Traian Băsescu és köre által létrehozott, és egy pontig az ők érdekeiket szolgáló DNA egy adott pillanatban „elszabadult”, és jelenleg gigásszá nőve csapja le a fejeket maga körül, rendet téve még a hozzá hasonló profilú intézmények között is; így a DNA maradhat az egyetlen legitim intézmény az országban, amelyre a gyanú árnyéka sem vetülhet.

Egy sor válasz. Egy kérdés.

Nem szabad azonban abba a tévedésbe esnünk, hogy bármelyik eddig vázolt interpretációnak végérvényesen helyt adjunk, főleg, hogy mindkettő csak részigazságokat tartalmaz a DNA jelenlegi helyzetét illetően. Egyfelől nem valószínű az az elmélet, miszerint a DNA politikai megrendelésre dolgozik, ahogy az sem, hogy egyetlen politikai csoport érdekeit elégítené ki – elég megnézni az eddig letartóztatott személyek névsorát, politikai elköteleződését. Csekély az esély továbbá arra is, hogy az ott dolgozók inkompetensek, hiszen komoly versenyvizsga és nagyon eredményes munka révén lehet bekerülni a DNA-hoz. Másfelől tény, hogy az Ügyészség számtalan gazdagsági és politikai érdeket sért tevékenységével, éppen ezért nagyon fontos támasz számára a közvélemény támogatása. Ugyanebben a kontextusban válik érthetővé a média viselkedése – melyik hírügynökség nem követné a hasonló eseményeket, főleg, hogy azok legtöbbször közpénzek elsikkasztásáról szólnak?

dna3.jpg

("Politikus rendőrkézen: mindennapos kép Bukarestben", f: www.nineoclock.ro)

Annak a veszélyével is egyet kell valamilyen szinten értenünk, hogy egy ilyen demokratikus hagyományokat nélkülöző államban, mint Románia egy minden demokratikus kontrollt nélkülöző intézmény megnövekedett hatalma káros lehet az társadalom demokratizálódásának a szempontjából. Főleg akkor, ha ennek az intézménynek a számon kérhetősége minimális, tekintve a téma kapcsán hiszterizált közbeszédet. Továbbá gyanítható, hogy a visszaélések előfordulása esetén inkább a szőnyeg alá söprik az ügyeket, mint hogy elismerjék a hibát, ami megkérdőjelezhetné az egész korrupcióellenes harcot.

A kérdés tehát mindezek után annyi, hogy – miközben úgy tűnik, hogy a bizonyítottan korruptak is csak fél szájjal merik megkérdőjelezni a határozott korrupcióellenes fellépések szükségességét – biztos-e, hogy ez a legjobb módja annak, hogy Románia leszámoljon a korrupt vezetőivel?

Főcze János

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr927285929

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Főcze János: Megválthatja-e Romániát az Országos Korrupcióellenes Ügyészség? 2015.03.20. 12:26:01

Nem valószínű az az elmélet, miszerint a DNA politikai megrendelésre dolgozik – elég megnézni az eddig letartóztatott személyek névsorát, politikai elköteleződését.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.20. 11:11:19

A DNA gyakorlatiag Washington hosszú keze, a cél Románia felfegyverzése az amerikai célok érdekében.

Toportyán Zsóti 2015.03.20. 14:18:52

@maxval bircaman szerkesztő: Megértem ha azért kell dolgoznod hogy a világon mindenhol nyugodtan ellophassanak4 rubelből 3-at a nemzeti offshorkkok,csak nagyon hülyének látszol,szénné égeted magad és putin gazdádat.Ráérnél akkor beleszólni a dolgokba ha már 4 rubelből csak 1-et lopnak el a lieblingjeid akik polóniumos teával kedveskednek bírálóiknak.

Toportyán Zsóti 2015.03.20. 14:20:43

@maxval bircaman szerkesztő: Washington nélkül már rég nem lenne oroszhon,a fajtád meg sem születhetne.

savanyujóska 2015.03.20. 16:38:34

@maxval bircaman szerkesztő: "A DNA gyakorlatilag Washington hosszú keze"

Birkán már régóta tűnődök. Láthatóan nem buta gyerek, nem is egy tipikus fideszbarom, többnyire indulatoskodás nélkül, visszafogott stílusban kommentel. Mégis akkora baromságokat ír, hogy az olvasója rögtön arra gondol, ember ennyire hülye nem lehet. Szerintem lehet, hogy egyszerűen csak parodizál, mint a Hírcsárda.

VérBulcsú 2015.03.21. 15:34:13

Az is igaz azonban, hogy a letartóztatás és bebörtönzés nem jár automatikusan vagyonelkobzással is, így aztán pár évet kibírnak a honatyák a "hűvösön"(lefizetik az őröket és így még könnyebb a benn töltött idő), aztán minden megy változatlan formában tovább. Adrian Năstase volt miniszterelnök rendszeresen blogot írt a börtönben. Jó írás, egyetlen dolgot hiányolok, az erdélyi magyar politikai elit korruptjairól nem szól a cikkíró elég, ha megemlítem Nagy Zsolt volt távközlési miniszter jogerős börtönbüntetését, de Olosz Gergely volt szenátor folyó ügye, valamint a gyergyószentmiklósi polgármester Mezei János előzetesbe helyezése is megér egy misét. Hogy a Borbély László volt környezetvédelmi miniszter elleni eljárásról - őt a román képviselőház nem "adta ki" a DNA-nak - ne is szóljak...

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.21. 15:37:27

Ezek a szarháziak a Föld összes államát végigkóstolgatják a korrupció-kamuval?

Utána meg csodálkoznak, ha mindenhol megerősödik a széljobb.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.21. 15:39:48

@savanyujóska:

"Mégis akkora baromságokat ír"

Attól, hogy amit a Birca ír, az nem vág egybe azokkal az állításokkal, amikkel a média fősodrában találkozol, attól még egyáltalán nem biztos, hogy a Birca ír baromságokat, és nem a fősodor manipulál.

HaKohen 2015.03.21. 15:53:26

@beszélő majom:

Hát persze, hogy kamu. Mindenki tudja, hogy sehol sincs korrupció.

Magyarországon pedig még annyira sem.

Te nem is annyira beszélő, mint inkább hörgő majom vagy.

Ilyenkor mindig eltűnődök, hogy veleszületett ostobaságból vagy pénzért.

Gyűrött Papír 2015.03.21. 17:54:41

Szegény bircat egy majomnak kell védenie.
Sic transit gloria mundi :(

2015.03.21. 18:01:01

Az előző rendszerben nemes egyszerűséggel bebörtönözték a nemkívánatos politikusokat. Most pedig kiderül róluk, hogy korruptak. Jó, a román közéletben nem nehéz találni valami terhelőt az érintett ellen...

Csehország: Az oroszok nyertek erőmű építési tendert, hirtelen korrupciós vádakba belebukik a kormány. A beruházást törlik.

Szlovákia: a Fico kormány Magyarországhoz hasonló (nem kizárólag Nyugt fele forduló) külpolitikája sokaknak szúrja a szemét. Pozsonyban korrupcióellenes tüntetések kezdődnek, kevés sikerrel...

Magyarország: talán nem kell bemutatni.

Szelid sunmalac 2015.03.21. 18:28:21

Talan ha a dragalatos politikusok maguk kozul szitalnak ki a selejtet, es elhatarotlodnanak mindenfele korrupciotol, akkor nem lenne szukseg ilyen szervezetekre. Talan ha nem allandoan elkennenek mindent, es nem mindenki "artatlan" lenne meg ha nyilvanvalobb a buncselekmeny mar nem is lehet, akkor az emberek megbiznanak bennuk is. De az elmult evekben itthon minden kibaszott bunozot vallvetve ved a tobbi.

Tudományos libsizmus 2015.03.21. 18:34:03

A világon a legnagyobb korrupció az USA-ban van. Emellett még legális is: lobbizásnak becézik, hogy legyen valami pofája a dolognak.

tarnaveni 2015.04.21. 22:50:41

„DNA által letartóztatottak között találunk volt(!!!!!) miniszterelnököt, tábornokokat, bírókat, képviselőket és szenátorokat is.”
Hát igen a tengerentúli nagytestvér hálából minden anyagot átadott a korábbi évtizedeken történő lehallgatásokból, mivel a Ponta kormány gyakorlatilag átadta Románia Fekete tengeri
felségvizeit, légterét az USA hadseregének. Az USA által átadott anyagot a kormány politikailag ki is használja, aki a kormány útjában van, azt eltünteti. Ezt hívják Judás pénznek.
Az nem érdekli Pontáékat, hogy e nemes USA segítség az oroszoknak nem nagyon tetszet és ezért „hálából” agypár atomtöltetű rakéta célkeresztjébe helyezték a „Drákok” ősi államát.
süti beállítások módosítása