Szingapúr: Mi lesz az alapító halála után?

2015. március 23.

Ma hajnalban 91 éves korában elhunyt a független Szingapúr megalapítója, Li Kuan Ju. A sokak által diktátornak, elnyomónak tartott keménykezű politikust a világ vezetői mégis Ázsia legendájának, igazi példaképnek tartották, például Obama amerikai elnök. Lee azonban nincs többé. De vajon nélküle összeomlik-e az általa megálmodott és felépített szingapúri modell vagy fiának, a jelenlegi miniszterelnöknek köszönhetően tovább él? Ma még mindkettőre van esély.

Korabeli visszaemlékezések szerint egy ritka intelligens, gyors észjárású és rendkívül határozott jellemű fiatal csatlakozott a legendás Cambridge-i Egyetem jogi karához az 1940-es években, aki angliai tanulmányait követően azonban szinte azonnal hazaköltözött Szingapúrba. Pedig Li Kuan Ju otthona ekkor még egy volt a rengeteg szegény és jellegtelen ázsiai brit gyarmat közül, amiről ráadásul sokan akkortájt úgy tartották, hogy több moszkitó lakja, mint ember. A városállam története és fejlődése ennek ellenére gyökeres fordulatot vett 1959-ben, miután Li-t miniszterelnökké választották az általa alapított, Népi Akció Párt (PAP) jelöltjeként. A kezdet persze, mint mindig, rettentő nehéz volt. 1963-ban a brit koronától függetlenedő Szingapúrnak két évvel később újabb függetlenségi harcot kellet folytatnia Malajziával (akikkel a britek után önszántukból összebútoroztak), ugyanis a felek szinte minden fajsúlyosabb politikai és gazdasági kérdésben ütköztek. A kenyértörést végül a maláj parlament döntése hozta el, amely egyhangú szavazáson (126 igen – 0 nem) lényegében kidobatta a szingapúriakat a föderációból. A döcögős indulás viszont nem szegte Li kedvét, aki ázsiai mintaállamot képzelt el hazájából. 50 év távlatából kijelenthető, hogy igaza volt, bármennyire is többen voltak azok, hosszú évtizedekig, akik kinevették és lesajnálták ezért. Az idő mindenben őt igazolta.

szing2.jpg

(Szingapúr az 1950-es években)

Lehet tehát szeretni vagy gyűlölni, átkozni vagy magasztalni Li Kuan Ju-t mindazért, amit és ahogyan tett Szingapúrral. Egy dolgot azonban nem lehet, nem elismerni az eredményeit. Talán Orbán Viktor magyar miniszterelnök is erre gondolt tavaly nyáron, az erdélyi Tusványoson elmondott, és azóta elhíresült beszédében, midőn követendő példakánt hivatkozott az országra. A kis délkelet-ázsiai városállam, amelyet nagyjából 5,4 millióan laknak, ma ugyanis az egy főre jutó GDP tekintetében például a világ harmadik leggazdagabbja; viszonyításként: ez az érték hazánk esetében kb. 20 ezer dollár, míg Szingapúr esetében kb. 80 ezer. De a sort még bőven lehet folytatni, hiszen az ország oktatása, egészségügye, versenyképessége, innovációs potenciálja évtizedek óta stabilan a világ legjobbjai között van. Ahogy korrupciós szintje is közel a nullával egyenlő. Nagybetűs gazdasági sikertörténet, amit tényleg nehéz vitatni. A külföldről érkező tőke egyik állandó lieblingje.

szing3.jpg

(Szingapúr a 2010-es években)

Szingapúrral kapcsolatban azonban – nem meglepő módon – a legtöbbeknek nem is a pénzügyi eredményei miatt van problémája, hanem sokkal inkább politikai hiányosságai miatt. Kér tagadni, ezekből is akad jó pár. Li Kuan Ju kreálmánya kezdetnek például egyáltalán nem rendelkezik szabad és független médiával. A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi civilszervezet legutóbbi felmérése szerint (2015 World Press Freedom Index) Szingapúr médiaszabadsága 139-ik helyen áll az összesen 180 államot listázó indexen. Ez azt jelenti, hogy olyanok is előzik, mint Afganisztán vagy Venezuela, akiket nem szoktunk mintaállamként emlegetni, maximum elrettentő példaként. Nem jobb a helyzet továbbá akkor sem, ha az ember fia helyi ellenzéki politikus vagy aktivista, a jutalma ugyanis könnyen bebörtönzés, pénzügyi ellehetetlenítés lehet, gyakran nevetséges, koholt vádak alapján. De említhetnénk még a Li-féle leplezetlen nepotizmust is, mint aggasztó politikai gyakorlatot, hiszen idősebbik fia a jelenlegi miniszterelnök, a fiatalabbik pedig a helyi légügyi hatóság első embere, míg lánya egy kiemelt finanszírozású állami intézet igazgatója. És, ha ez még nem lenne elég, mindeközben a nagyobbik fiának, a kormányfőnek a felesége a legendás szingapúri befektetési alapnak, a Temasek Holdingnak a mindenható vezetője.

szing1.jpg

("Örökre elbúcsúzott Harry Lee" - Li Kuan Ju)

A felvezetőben feltett kérdésre tehát, hogy Li nélkül összeomlik-e az általa felépített és sok, a világpolitikában ma is meghatározó politikus által követendő példaként emlegetett szingapúri modell, nagyon nehéz válaszolni. Hiszen egyfelől igen, lehet, hogy középtávon bedől az egész. A városállam mai lakossága ugyanis, és főleg annak fiataljai, tanultak, külföldet megjártak és tájékozottak. Nem beszélve arról, hogy az új média területein járatosak, melyeket már sokkal nehezebb cenzúrázni, mint a klasszikus napilapokat, tv-csatornákat vagy rádiókat. Ha az ő jövőbeli követeléseik, vágyaik nem lesznek reprezentálva a mindennapokban, a Li-család által irányított politikai elit könnyen súlyos problémák és zavargások elé nézhet, ami akár a végüket is jelentheti. Másfelől azonban könnyen előfordulhat, hogy a modell nem csupán fennmarad, de meg is erősödik alapítójának halála után. Li Kuan Ju fia ugyanis sok elemző szerint sokkal jobban érti már a modern világ folyamatait, és benne a modern szingapúriak elvárásait, mint apja, aki bár nagy idők szemtanúja és nagy tettek végrehajtója volt, a 21. század politikai sikereihez ez már édeskevés. 2011-ben ezt viszont maga Li is felismerte és távozott a hatalomból, még ha csak formálisan is. Ma éjjel viszont már informálisan is. Szingapúr, ennek a 19. században a britek által létrehozott kis városállamnak tehát az igazi ereje és sikere vélhetően csak most, Li Kuan Ju halála után mutatkozik meg igazán.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr237294725

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.03.23. 16:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Halálosztó Babgulyás 2015.03.24. 11:41:35

De jó kis cikk volt! Köszi! :)

belzebubó 2015.03.24. 13:43:37

Semmi nem fog történni, Lee király már évek óta otthon pihengetett, még a Minister Mentor (MM) nevű neki kreált sóhivatali posztjáról is évekkel ezelőtt lemondott. Az összes D-K ázsiai ország közül itt van arányaiban a legtöbb szegénységi limit alatt élő ember, 30 százalék. (Csak összehasonlitásként, de ez az arány Németországban 8% és Malájziában is csak 3%, Kinában 13%.)
Az össz GDP 17%-át osztja vissza. Ez magasan a legalacsonyabb a fejlett országok között. Franciaországban ez 50% fölött van, de a többi nyugati ország is 45-50%. Nem értem miért nem oszt vissza többet, 70-80 éves emberek dolgoznak totyogva a reptereken szedik össze a kocsikat, takaritják a wc-ket, mert éhen halnának különben. Nagyon szomorú ezt látni, miközben a PAP nyomja a propagandát, hogy becsüljük meg a pionirokat akik felépitették Szingapúrt. Az állam meg ahelyett, hogy ezekre költene, üzemben tart 100 db vadászgépet és többet költ GDP arányosan fegyverre mint Izrael.
Lee Kuan Yu a PAP szinte összes alapitóját, akikkel megalapitotta a pártot, tárgyalás nélkül sittre vágott, kedvenc barátját Dr. Chis Thye Poh-t többet ültette a sitten Lee király, mint Mandelát az apartheid. De még számtalan párttársát tárgyalás nélkül tüntette el a szinről 20 évekre. Annyi politikai foglyot mint ő, kevés diktátor vágott tömlöcbe. A szingapúri demokratákat pár éve azért vitték el bilincsben, mert 12-en ugyanolyan fekete polóban beültek kotlani egy kávéval egy Starbucksba a városban és az ellen tiltakoztak, hogy talán nem kéne egy kis semmi 5 milliós állam minisztereinek és miniszterelnökének évi átszámitva 400 millió forintos fizetést osztani.
The Singapore leader is still earning $1.7million a year (£1.089m) as the world's best paid leader however, over four times the salary of U.S. president Barack Obama
yoursdp.org/news/stop_harassing_singaporeans_who_speak_up/2011-06-14-2482
Az elnük fizuja 850 millió forint/év The President's salary, also known as the Privy Purse, is now set at S$4,267,500

Ezt is tessék szépen megemliteni amikor Szingapúrról irnak. A legtöbb szingapúri meg nem is utazik, még Malájziába is parázva mennek át, mert a propaganda szépen mossa az agyukat, hogy mindenhol csak "báncsák" őket. Az külföldön tanulók 30%-a meg haza se akar jönni. Honnan veszi a cikkiró, hogy tájékozottak a szingapúri fiatalok??? Sötétek borzasztóan. Ha az európai egészségügyi rendszerről beszélek (mert itt az öregeknek se jár semmi ingyen, haljon meg ha nincs biztositása) vagy a gyes-rendszerről vagy a bevándorlás-politikáról, azt hiszik a Marsról jöttem.

Göntér László 2015.03.24. 14:39:54

Az átlag sokmindent eltakar. Eltakarhatja a borzalmas különbségeket is. Ha a nép elviselhetetlennek érzi ezeket a jövedelmi és vagyoni különbségeket, akkor ez ellen tenni is fog. A szélesebb körben terített jövedelem nyilván alacsonyabb lesz, mint a szűk körben terített.

Nem leszünk gyarmat ! 2015.03.24. 14:53:47

Itthon is több korrupcióra lenne szükség.

A korrupt országok jobban teljesitenek.

Érdemes megnézni a CIA Factbook GDP növekedési statisztikáit. A legyorsabb gazdasági növekedést a közismerten korrupt országok produkálják (Dél Szudán, Türkmenisztán, Paraguay, Moldova, Elefántcsontpart, Kina, Ruanda, Ghana, Kirgizisztán,Tadzsikisztán), a mintaországok pedig a sor végén kullognak.

nlgy.blog.hu/2015/01/02/tobb_korrupciot

pitcairn (törölt) 2015.03.25. 14:43:22

@belzebubó:

ha olyan szar hely az a Szingapúr, akkor miért van ott olyan sok bevándorló? :)

"Foreigners constituted about 29% of Singapore's total labour force in 2000, which is the highest proportion of foreign workers in Asia "
en.wikipedia.org/wiki/Immigration_to_Singapore#Statistics

pitcairn (törölt) 2015.03.25. 14:45:28

@belzebubó:

máskülönben meg mit fanyalogsz? itt jóformán minden az állam kezében van:)

"The majority of the residential housing developments in Singapore are publicly governed and developed. As of 2013, 80% of the resident population live in such accommodation"
en.wikipedia.org/wiki/Public_housing_in_Singapore

nem véletlenül iszonyatosan drága a lakhatás...

belzebubó 2015.03.25. 16:14:50

Bevandorlo nincs sok, olyan van sok aki itt el bizonyos ideig. En pl. nem vagyok bevandorlo es itt elek 10 eve. Sosem fognak ugyanazok a jogok megilletni mint mondjuk egy 10 eve Nemetorszagban elo nem nemetet, aki rendesen adot fizet mindent megkap ugy mint egy nemet ( tudom, mert nemet vagyok) mert mas a rasszom. Ilyen lakast is a, amit belinketel csak szingapuri vehet. Aki kulfoldi expat az csak condominiumot ami a HDB arainak a 3-4-szerese.
Dolgozik egy csomo bangladeshi akik epitik a hazaikat, azokat sem tekintenem bevandorlonak. Es mostanaban sok indiai IT-s is jott de azok is csak bizonyos idore. Akik talan tenyleg bevandorlok de azok is altalaban papiron, olyan kinai es indonez sulyosan gazdag " uzletemberek" akik bejelentkeznek ide pl. Ugy, hogy vesz 2-3 condot, darabonkent kb. 4-5 millio dollarert egybol kap allando tartozkodasit es offshore geket alapitanak es penzt mosnak. De ezek is ki-be jarnak es foleg a penzmosas miatt kell nekik tartozkodasi. Oket bevandorloknak tekintik papiron a szingak, lehet, hogy engem is, de en " expat" vagyok mint a tobbi brit, svajci, nemet, sved, stb. Es a bangladeshi sem bevandorlo a mi klasszikus europai fogalmaink szerint, mint pl. A torokok Nemetorszagban, akik sose mennek haza.

belzebubó 2015.03.25. 16:22:32

@pitcairn: Anna ellenre amit leirtal es igaz de nem a teljes igazsag ez is nagyon elgondolkodtato: edition.cnn.com/2012/11/23/world/asia/singapore-emotions-gallup/
www.thewire.com/technology/2012/12/singapore-saddest-nation-earth/60232/
Tudom, hogy Magyarorszagon is azzal stresszelik a nepet, hogy Europa legpesszimistabb es legszomorubb nepe, de ezeknek sikerult a vilagelsoseget megszerezni. Vilag legmagasabb GDP-je, rend, fegyelem, Lee kiraly mintaallama ellenere.

belzebubó 2015.03.25. 16:37:15

A wikipedia amit linkeltel irja is, hogy kiket vesz bele. Ezek hatarozottan nem bevandorlok a mi ertelmezesunk szerint semmikeppen sem. Legtobbunk az expatok kozul itt van mert olyan a munkaja amihez nem talalnak helyi hozzaertot, ezt jol meg is fizetik, sajnos a szingak eleg lustak es nem tul kreativak a fent leirt oktatasi rendszeruk miatt is nagyon korlatoltak. Aki meg kulfoldon tanul, azok vissza se akarnak jonni. Jobban tetszik nekik az ausztral vagy londoni liberalis elet ennyi kotottseg utan. Es sok feher ember nem ker tartozkodasi engedelyt, mert elviszik a fiat 18 evesen 2 evre katonanak. Nincs kivetel. Azt meg egy angol vagy nemet nem nagyon szereti, hogy Borneora a dzsungelbe kirakjak tuleloturara egy kis Lee kiraly fele 2 eves agymosasra a kolket.

pitcairn (törölt) 2015.03.25. 20:11:23

@belzebubó:

én a szingapúri modell "sikerét" inkább a gyermekvállalási hajlandóság döbbenetesen alacsony szintjével reprezentálnám

e tekintetben Szingapúr a felmérésben résztvevő 224 ország közül a 224. helyen végzett...

www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2127rank.html

de a teljes (állami + magán) eladósodottsági szint se rossz...

Singapore Debt-To-GDP Almost 400%
www.tremeritus.com/2015/02/26/singapore-debt-to-gdp-almost-400/

mondjuk a problémákat én leginkább a lakhatás környékén látom

(bár persze lehet hogy tévedek, veled ellentétben én sohasem jártam Szingapúrban...)

liberalizálni kéne azt is...

bár akkor valószínűleg a véres verejtékkel összeizzadt lakáspiaci buboréknak is vége lenne és leolvadna az egész buborékgazdaság...

kb. vmi "game over" lenne "bezzeg-országban"

pitcairn (törölt) 2015.03.25. 20:15:58

@belzebubó:

nekem úgy tűnik, hogy a lakáspiac en bloc egy kupac sz@ar, az állami lakásszektort is inkább elrettentő példának szántam, szépen reprezentálja ennek az állítólagos "szabadpiaci" rendszernek a visszásságait...

belzebubó 2015.03.26. 05:28:27

Mivel 6 het az itteni szulesi szabadsag. Amikor elmeselem Europaban milyen, mondjuk Svedorszagban, nem ertik szerintem azt hiszik hazudok. Fizetniuk kell a felvett hiteleket a lakasra, ha elmegy gyereket nevelni, akkor kiesik egy fizetes. Ezert nem szulnek. De az azsiai orszagokban sokszor azert is szultek ennyi gyereket regen, mert a gyerek tartotta el a szulot kesobb. Nem volt nyugdijrendszer. Most mar van, de csak a fiatalabbaknak. De a mostani nyugdijasok kozott is van, aki 85 eves irastudatlan, akkor meg amikor ezek voltak fiatalok, sok irastudatlan volt, nem volt olyan allasuk, hogy felre tudjanak tenni, ezeket mind a gyermekeik tartjak el vagy ehberert asztal torolgetnek a street food kajaldakban. Meg most is latok sok irastudatlant, hozza a bankos ugyintezo a tintaparnat...
Raadasul Lee kiraly berakta oket ezekbe a kalitkakba, ahol 6-8 ember el egyutt, mivel a nyugdijasok nem tudnak sajat lakast venni, a gyerekeikkel, unokaikkal laknak, akik meg szerintem azert ilyen depressziosak, mert a vilag egyik legsurubben lakott varosaban, 20 emeletes kalitkaban kenytelenek elni hatodmagukkal es eselyuk sincs ilyen borzalmas dragasag mellett arra, hogy ebbol kitorjenek. Jelenleg a BBC felmerese szerint Szingapur a vilag legdragabb helye.
www.bbc.com/news/business-26412821
Sajnos a mentalitasuk miatt pedig borzasztoan szenvednek attol, hogy nem tudjak ezeket megngedni maguknak. A vilag egyik leganyagiasabb nepe.
en.m.wikipedia.org/wiki/Five_Cs_of_Singapore
A feher kulfoldiekkel szemben pedig ezert erezheto a xenofobia igen erosen, foleg az irigyseg miatt, hogy azoknak van autojuk, condoban laknak, cash is van es clubokba jarnak. Nekik ezek a legfontosabbak az eletukben. Ezeket szeretnek ok is es azt hiszik azert nincs,mert mi expatok, elvesszuk toluk a munkahelyet. Azt nem latjak, hogy naluk nincsenek olyan olajmernokok, furotorony szakemberek hajomernokok, vagy aerospace engineerek, ( nem tudom mi magyarul) akik alkalmasak lennenek ezekre a munkakra, ezert kell a feher ember, foleg specialis mernokok ide, ahol a vilag legnagyobb olajfinomitoi es hajoforgalma van.

en.m.wikipedia.org/wiki/Five_Cs_of_Singapore
Cash, credit card, condo, car, country club- ez a legfontosabb, hogy a stauszukat megmutassak. En kerdeztem toluk, miert ennyire fontos ez. Egyszer egyik nagyon oszinten elmondta. Te feher vagy kek szemu, szoke, europai ahonnan minden szarmazik, az egyetemes kultura alapja. Te mindig az leszel. En kinai. Van belolem meg egy millard. Raadasul osszekevernek a szarazfoldi kinaiakkal ( azokat ezek itt nagyon lenezik) ahogy kiteszem a labam innen. En ugy tudom megmutatni, hogy vagyok valaki, ha magamra aggatok draga ruhat, autot es meno helyen lakom. Egyebkent meg szarba se vesznek az azsiai materialis tarsadalmakban. Te ha kimesz egy gumipapucsban akkor is feher ember leszel aki idehozta a fejlodest, ti vagytok itt a mernokok, ha valami problema van mi hivjuk az " ang moh-t" ( feher ember) , hozzatok a penzt, ti tudjatok megszervezni, hogy mukodjon egy kikoto vagy repter vagy repulo. Nekem ehhez, hogy valaki legyek, kellenek ezek a kulso dolgok. Viszont nincs ra penzem, hogy megvegyem ezert frusztralt vagyok.
Aki azert ide eljut, a helyiek kozul, hogy felfogja az idegengyuloletenek motivacioit, az nincs sok.
süti beállítások módosítása