Thaiföld: Egy politikai klán lemészárlása

2015. április 02.

Thaiföld politikai életét a stabil kivételével már minden egyéb jelzővel illették. Egyesek szerint bohózat, mások szerint igazságos katonai kormányzás jellemzi az országot. Ha közelebbről megvizsgáljuk a thai belpolitikai történéseket, egyértelművé válik, hogy az elmúlt évtized minden fő eseménye a Sinavatra-klánhoz kapcsolódik. És ez mostanában sincsen másként. A jövőre vonatkozó legfontosabb kérdés azonban már nem arra irányul, hogy milyen kormányzati esélyekkel rendelkezik a klán valamely tagja, hanem arra, hogy lesz-e egyáltalán lehetőségük közvetlenül, vagy akár közvetve beleszólni a thai politikába? A Sinavatrák szempontjából ugyanis a jelenlegi állás igen borús. Út a demokrácia felé, vagy az ahhoz vezető útról való letérés? Merre tovább Thailföld?

A Sinavatrák ellentmondásos, ám rendkívül befolyásos politikai szerepvállalása Thakszin Sinavatra 2001-es hivatalba lépésével kezdődött. Kormányzatának népszerűsége, ami miatt a 2005-ös választásokon pártja, a Thak Rak Thai (TRT) ismételten győzni tudott, a vidéki, szegényebb rétegeknek volt köszönhető. Támogatásukat azzal nyerte el, hogy a „thakszinizmusnak” is nevezett gazdaságélénkítő program intézkedései következtében csökkentek a szegénységi mutatók, bevezetésre került az első általános egészségbiztosítási rendszer, valamint nagymértékben fejlődött az ország infrastruktúrája. 2006-ban azonban főleg az elitrétegben olyannyira elfajult a kormánnyal való elégedetlenség (hatalommal való visszaéléssel, korrupcióval, összeférhetetlenséggel, a sajtó manipulációjával, hivatali ideje alatt történő túlzott vagyonosodással, autoriter vezetéssel vádolták a kormányfőt), hogy Thakszin távollétében a katonai junta, amely később Nemzeti Biztonság Tanácsának nevezte magát, katonai puccsal mind Thakszint, mind a TRT képviselőit eltávolította helyükről, valamint eltiltotta a politikai élettől.

thai2.jpg

("Egy jellemző thai utcakép", f: aim.org)

Ha azt hisszük, hogy itt véget is ért a Sinavatra kormányzat hatalma, nagyot tévedünk. Ezek után Thakszin, ha közvetlenül nem is, de közvetetten annál inkább részt vett a politikai életben. Önkéntes dubaji száműzetéséből először a Nép Ereje Pártot, majd annak Alkotmánybíróság általi feloszlatását követően a Pheu Thai Pártot (melyet húga, Jingluck Sinavatra, 2014-ben lemondatott kormányfő vezetetett) támogatta. Mindkettő, a maga idejében meg is nyerte a választásokat. A szegényebb rétegek szavazói, azaz a párt legfontosabb bázisa kitartott a Sinavatrák mellett. A Pheu Thai Párt, és az élén álló miniszterelnök Jingluck esetében a sors ismételte önmagát. 2014-ben a kormányellenes és a kormánypárti tüntetők között az állapotok kaotikusra váltottak, és veszélyeztették Thaiföld közbiztonságát. A hadsereg beavatkozott, katonai puccsal átvette a hatalmat az ország első női miniszterelnökétől és kormányától.

Jingluck Sinavatra kormányának bukásához vezető okok közül elsőként megemlíthetjük azt, hogy miután a kormány 2013 novemberében amnesztiát ígért Thaksziknak, az ellenzéki erők rendkívüli mozgósításba kezdtek. A politikai krízist tovább súlyosbította, hogy a tüntetéssorozatok kitörése után Jingluck ragaszkodott az előrehozott választások kiírásához, annak megtartásához. Az eredmény megsemmisítése érdekében az ellenzéki Demokrata Párt bírósághoz fordult, hiszen a tüntetések miatt nem lehetetett minden körzetben azonos módon, azonos időben megtartani a szavazást, így azzal érveltek, hogy az eredmény alkotmányellenes. A kormány támogatóinak fő bázisát adó parasztság körében feléledt elégedetlenség, amelyet a beígért rizstermelési támogatás elmaradásának ténye okozott, visszafordíthatatlan következményekkel járt. Az ellenzék szerint a rendszer korrupciót szült, az állam eladósodott miatta. Mindezek következtében a hadsereg Prajuth Csan-ocsa tábornok vezetésével 2014. május 22-én, fél éves belpolitikai káosz és tüntetéshullám után felfüggesztette az alkotmányt, majd a politikai elit nagy részét, a kormány tagjait és Jingluckot is őrizetbe vették.

thai1.jpg

("Politikai értelemben végük" - Jingluck és Thakszin Sinavatra, f: kinibiz.com)

Az országot jelenleg vezető katonai kormánynak Prajuth miniszterelnökségével legfőbb célja a gazdasági károk felszámolása, a béke megteremtése, a belpolitika stabilizálása, majd a választások kiírása. Jingluck Sinavatra és bátyja támogatói szerint egy átmeneti kormány nem legitim, tiltakozni kell a nem választással hatalomra került kormány ellen, amely nyilvánvalóan halogatja a választások kiírását, és a hatalma megszilárdításával újból veszélyezteti az ország demokratikus fejlődését. Minden bizonnyal több politikai csoportosulás nemtetszését fogja kiváltani a tábornok héten bejelentett döntése, miszerint a hadiállapot megszüntetésével egy új biztonsági intézkedést vezetne be. Az életbe lépő alkotmánymódosítás korlátlan hatalmat adna a kezébe azáltal, hogy Prajuth ellenőrzéssel bírna a kormány összes szerve felett. Negatív hangok szerint a tervezet egyenlő a diktatúrával, Thaiföld lesodródik a demokratikus útról, miközben Prajuth vezetési stílusa, nyilatkozatai jócskán hagynak kívánni valót maguk után. Mindezek mellett a Legfelsőbb Bíróság arról ítélkezett, hogy májusban Jingluck Sinavatrának bíróság elé kell állnia, mert a vádhatóságok szerint hatalmas veszteséget okozott az államnak a rizstermesztőknek nyújtott állami támogatások hanyag kezelése során. Ha bűnösnek találják, akár tízévi szabadságvesztéssel is sújthatják. Jingluck politikai indíttatásúnak véli az ellene indított pert, és csak egy eszköznek arra, hogy a Sinavatrákat a kormányzó erő a lehető leghosszabb ideig távol tartsa a politikától.

Összegzésként elmondható, hogy a Sinavatrák nehéz helyzetben vannak. Jingluck per elé néz, Thakszin továbbra is száműzetésben. A Pheu Thai Pártnak új vezetőt kell találnia a választásokig, amely nem lesz könnyű feladat azt figyelembe véve, hogy mind a Thakszinnal kapcsolatban álló vállalkozókat, mind a rendőrséget érintő tisztogatások során a Sinavatrák számos bizalmi emberét eltávolították. A thai trón várományosa, a korona herceg Maha Vajiralongkorn korábban jó kapcsolatot ápolt a Sinavatrákkal, de most ő is a hadsereg oldalán találta meg érdekeit, hiszen a közelgő hatalomátvétel sokkal egyszerűbb a tábornok pártolása mellett. A szegényebb rétegek támogatására sem lehet építeni, hiszen a rizs botrány miatt bizonyos mértékben csalódtak a volt kormányfőben. Ha a híresztelések igazak, és a készülő alkotmányba a Pheu Thai Párt kormányzásának tiltását rögzítik, az negatívan befolyásolhatja mind a kormányról alkotott képet, mind a demokratikus értékeket. A junta félti a hatalmát, így a trónátadásig valószínűsíthetően húzni fogja a szavazás kiírását. A hosszú politikai játszma nagy vesztese azonban maga a thai nép, az ország fejlődése, amelyet visszavetnek a belső ellentétek. A Sinavatra-klán, mint politikai erő elpusztítása ugyanis nem fogja elhozni a vágyott békét, sőt, újabb erőszakot, instabilitást szülhet.

Gyuris Klaudia

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr477330202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koma_sz (törölt) 2015.04.03. 00:05:42

Jo tenykozlo iras, de hianyolom a vegerol a "so what"-ot. Kik johetnek szoba opciokent? Van mas kulcszsereplo a demokrata ellenzeken es Prajuthon kivul? Leszamitva persze a Sinavatrakat. Ha betiltjak a Pheu Thai-t, van szervezodes mas mar letezo part kore, vagy szobajott esetleges uj part alapitasa, ami betoltheti az urt? Ott ki johet szoba vezetokent? Milyen programmal allhatnak elo? Ki nyerhetenek meg tamogatokent? Biztos vagyok benne, hogy a bangkoki "elit" sargak elleneben a pirosak kiallitanak valakit, ahogy eddig is tettek, az elmult 20 evben...ha ez nem lehet egy Sinavatra, akkor ki lehet? Mekkora az eselye egy hasonlo helyzet kialakulasnak, mint 4-5 eve volt? Ugy tunik a szegenyebb reteg, aki kozel 60-70% -ot tesz ki a teljes populaciobol eleg szamottevo erot kepez. Meg ha szervezetlenek is, nem elhanyagolhato tomeg, nem? Bocs a sok kerdesert, de eleg keves infot talalni errol olyan nyelven, amit meg is ertek es otthon csak az egyik oldalt hallom, a masikat nem. Kivancsi lennek egy partatlan elemzesre is. Koszi!
süti beállítások módosítása