Olvasók a DiploMaci ellen: Kelet-Európa jelenleg nem bízhat a NATO védelemben

2015. május 15.

A héten két olyan találkozó is lezajlott, amelyek eredményei alapjaiban fogják befolyásolni az európai biztonságpolitikát, valamint az éppen javában zajló fegyveres konfliktusokat: kedden John Kerry amerikai külügyminiszter találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, csütörtökön pedig a NATO tagországok külügyminiszterei gyűltek össze, hogy megvitassák a legfontosabb kérdéseket. Az eredmény cinikusan fogalmazva: a hibrid hadviselés mélységesen elítélendő, de ha ilyen támadás ér, akkor csak magadra számíthatsz.

Az amerikai diplomácia megtörte a 2013 májusa óta tartó jeget, és külügyminisztere személyesen tett látogatást a mostanában egyértelműen agresszornak bélyegzett Oroszországban. A hivatalos vélemények szerint kifejezetten jó hangulatúra sikeredett a találkozó Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Vlagyimir Putyinnal, így nem véletlen, hogy hamar széles körben elterjedt a nézet: végre megkezdődhet az enyhülés a kelet-ukrajnai konfliktus okozta helyzet kapcsán. Kerry természetesen azért nem nyújtott egyből békejobbot az orosz félnek, azonban kijelentette, amennyiben Moszkva kész betartani a minszki megállapodás feltételeit, mind az EU és mind az Egyesült Államok kész enyhíteni, végső soron pedig eltörölni az országot sújtó gazdasági szankciókat. Egy pontról viszont lényegében egyáltalán nem esett szó: a Krím-félsziget elfoglalásáról.

us-russia-talks-london-ukraine-crimea-invasion.jpg

("Megértő fülekre talált?" - John Kerry és Szergej Lavrov; f.: ibtimes.co.uk)

Pedig akármennyire is már-már a közelmúlt ködébe vész ez az esemény, mégiscsak ez jelentette az Ukrajnában zajló háború kezdőpontját, egy olyan mérföldkövet, amely a hibrid háborúk új korszakát jelezte. Olyan háborúkét, amelyekben egy olyan egyszerű tény, hogy egy adott ország katonái nem viselnek reguláris egyenruhát és jelzéseket, kényszerű megtorpanásra készteti a nemzetközi jogot és így a nemzetközi szervezeteket. Olyannyira, hogy jelenleg ott tartunk, nem is akarunk és valójában nem is tudunk mit tenni a krími annexió ellen. Ezt az irreguláris inváziót – ha kéretlenül is, de – lenyelték az európai kontinens és a világ nagyhatalmai. Nem nehéz sajnos a jelenlegi helyzetet párhuzamba állítani az 1938-as müncheni konferencia (amely során a megbékéltetési politika eredményeképp a náci Németország magához csatolhatta a németajkú csehszlovákiai Szudéta-vidéket, abban a reményben, hogy ezzel elkerülhető egy nagy háború) által létrehozott állapottal – még ha egyértelmű is, hogy Vlagyimir Putyin összehasonlítása Hitlerrel mérhetetlenül túlzó is. A Krím elesett, de nem most esett el: a NATO és az EU az első pillanattól kezdve felkészületlenül állt az elvesztése előtt.

Ezt a helyzetet szerette volna orvosolni a Törökországban tartott két napos NATO külügyminiszteri csúcstalálkozó. Jens Stoltenberg főtitkár és Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentették, aktívabban kell együttműködniük a jövőben, hogy szembe tudjanak szállni a hibrid hadviselés által okozott kockázatokkal. Jelen pillanatban nem egyértelmű, hogy ez valós katonai szempontból mit jelent, de az már biztos, hogy a kibervédelem és az információs (propaganda elleni) stratégiák és lépések erősítése erős fókusz alá kerül. Arra azonban, hogy minek kell követnie egy esetleges észtországi orosz kisebbségi csoport támadását mondjuk Võru vagy Haanja városa ellen, még mindig nincs válasz.

dragoon-ride-20150330-161004-242.jpg

("Vajon békeidőn kívül is jönnének?" - Amerikai katonai felvonulás Észtországban; f.: yahoo.com)

Nem véletlen, hogy a Baltikum államai és például Lengyelország sokkal inkább számítanak egymásra egy ilyen helyzet során, mint a NATO V. cikkelyére. Persze ha reálisabbak akarunk lenni, akkor ez az állítás inkább úgy szól, hogy a Baltikum számít Lengyelországra és annak (a régióban legnagyobb méretű) haderejére. Ez természetesen nem jelenti a nyugati szövetségi szálak kifejezett megromlását, csupán azt mutatja, hogy bizonyos tekintetben több tagország kezd ráébredni, hogy a NATO képtelen volt eddig megfelelően adaptálódni a megújult konfliktustípusokhoz. Jelenleg egyértelmű, hogy egy esetleges oroszországi támogatással rendelkező baltikumi konfliktus esetén a katonai szövetség ugyanolyan tehetetlenül állna, mint ahogy tette azt a Krím kapcsán.

Pontosan ezért véleményem szerint nehezen lehetett volna kétszínűbb vagy nagyképűbb helyzetet teremteni a csütörtöki NATO találkozón annál, hogy a jelenlévők széles mosollyal az arcukon elénekelték a „We Are The World” című számot. 

Egy olyan időszakban ugyanis, amikor mind a katonai szövetség mind a politikai-gazdasági szövetség láthatóan képtelen egyként értékelni, egyként kommunikálni és egyként cselekedni ilyen súlyos, minden tekintetben fenyegető helyzetek során, akkor egy ilyen demagóg lépés azt gondolom, csak még jobban rámutat arra, mi is jelenleg a közös európai biztonságpolitika: a régi számok szövegét még mindig ismerjük, ha nagyon kell még el is énekeljük kéz a kézben, azonban ha valaki nem a mi lejátszási listánkból választ zenét, az egységnek hamar vége. Ideje lenne komolyan elgondolkodni, mire is lenne szükség ahhoz, hogy ez az összetartás ne csak retorikai szinten tudjon jól működni a XXI. század kihívásaival való szembenézéskor.

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr957460810

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mészáros Tamás: Kelet-Európa jelenleg nem bízhat a NATO védelemben 2015.05.15. 19:26:01

Nem nehéz sajnos a jelenlegi helyzetet párhuzamba állítani az 1938-as müncheni konferencia eredményével. A Krím elesett, de a NATO és az EU az első pillanattól kezdve felkészületlenül állt az elvesztése előtt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.15. 10:37:52

Amerikában kezd kialakulni egy józanabb irányzat. Ezt jelzik pl. Kissinger nyilatkozatai is.

Ezek lényege: semmi értelme teljes fronton támadást indítani Oroszország ellen, mert ezt Oroszország fogja megnyerni.

A szankciókat illetően pedig a nyugat rádöbbent: ezek kevés kárt okoznak Oroszországnak, s az orosz átlagember nem úgy reagál életszínvonala csökkenésére, hogy az orosz vezetés ellen fordul, hanem ellenkezőleg: a nyugat ellen fordul.

Ami a Krímet illeti: Washington kezdi belátni, ez az orosz Koszovó. Nem lehet védeni Koszovót és ellenezni Krímet, a kettő együtt hiteltelen. Mert vagy fontosabb az önrendelkezés a szuverenitásnál, vagy pedig nem az. Kettős mérce nem lehetséges.

maretz 2015.05.15. 12:38:18

@maxval bircaman szerkesztő:

1) Amerika soha nem akart "teljes fronton támadást" indítani Oroszországgal szemben. Ez olyan abszurdum, ami csak egyes paranoiás oroszok fejében foganhat meg...

2) A szankciók viszonylag jól működnek: Oroszország idén 4,5%-os GDP-zuhanásra számíthat. Hogy az orosz ember ezt miként fogadja, az teljesen érdektelen. Nem Putyin megdöntése a cél, hanem az orosz gazdaság olyan helyzetbe hozása, hogy további hódító háborúkon és masszív hadseregfejlesztéseken ne nagyon járhasson az esze...

3) Krímnek semmi köze Koszovóhoz. Az utóbbi függetlenséget harcolt ki magának (nyugati támogatással) miután népirtást indított ellene a többségi nemzet, míg az előbbit egész egyszerűen erővel annektálta a szomszédja. Ennél még Hitler is elegánsabb volt a Szudéta-vidék esetében, ugyanis legalább lenyomta a többi nagyhatalom torkán, mielőtt lépésre szánta magát...

Koszovó emlegetése a legújabb moszkvai aduász?:) Mert akkor legalább egy kis látszat-függetlenséget hagyhattak volna a Krímnek is pár évig... hogy legalább minimális alapja legyen az összehasonlításnak.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.15. 13:04:07

@maretz:

"Az utóbbi függetlenséget harcolt ki magának (nyugati támogatással) miután népirtást indított ellene a többségi nemzet"

Mese. Hol vannak a sírok? Sehol.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.15. 13:04:42

@maretz:

"Mert akkor legalább egy kis látszat-függetlenséget hagyhattak volna a Krímnek is pár évig... hogy legalább minimális alapja legyen az összehasonlításnak."

A krímiek nem akarták ezt.

maretz 2015.05.15. 13:14:12

@maxval bircaman szerkesztő:

Voltál már Koszovóban? Vannak ott sírok szép számmal... kb. 14 ezret kinyírtak, a maradékot elüldözték. Koszovó albán lakosságának 90%-át elüldözték a szerbek a NATO-intervenció előtt (a felük kénytelen volt elmenekülni az országból), több tízezren bújkáltak bármiféle élelem vagy fedél nélkül az erdőkben. Erről ENSZ BT-határozat is született, amit még az oroszok is kénytelenek voltak megszavazni, annyira nem lehetett már tagadni a helyzet súlyosságát...

Nézd, ha történelmi tényeket tagadsz, akkor fölösleges beszélni. Holokauszt se volt ezek szerint, mert hogy hol vannak a sírok?...

maretz 2015.05.15. 13:16:10

@maxval bircaman szerkesztő:

Hogy a krímiek mit akartak, azt nem tudhatjuk. Az ember hajlamos olyan választ adni, amit a felettes hatalom szeretne hallani, ha éppen gépfegyverrel küldik szavazni, és azok számolják a szavazatokat, akiknek már eleve megvan az eredmény...

Ha a krímiek akarták is volna, az oroszoknak nem volt kötelező elfogadniuk. Mint ahogy az Egyesült Államok se fogadta volna el, ha Koszovó csatlakozni akart volna hozzájuk.

Na itt bukik a koszovói párhuzam.

Danubium 2015.05.15. 13:31:59

@maretz:
1.) Hülyeség, lásd Wolfowitz-doktrína.
en.wikipedia.org/wiki/Wolfowitz_Doctrine

2.)Hülyeség, a szankciók semmit nem értek az olajár-zuhanás mellett.
Igen zavarodottnak kell lenned, ha a stratégiai védekezést "hódító háborúnak" hallucinálod.

3.)Hülyeség, mert a népirtást Koszovóban az albán milíciák hajtották végre a szerbek ellen, nem fordítva, mint ahogy a papagájsajtó beállította.
www.chomsky.info/articles/200005--.htm

Sajnálattal tudatom veled, hogy debil rigmusok skandálása nem helyettesíti a tájékozódást és értelmes gondolkodást, bármennyire is megnyugtat téged érzelmileg.

Danubium 2015.05.15. 13:37:57

@maretz:
Az ember hajlamos összeesküvést hallucinálni, amikor kedvenc mesevilágába rondít a valóság, gépfegyverrel küldött szavazókat és előre írt eredményeket vizionálva a csúnya, gonosz tényállásba...

Nem ciki ilyen kétségbeesetten kapaszkodni nem létező szalmaszálakba?

maretz 2015.05.15. 13:40:18

@Danubium:

1) Az ugye megvan, hogy Wolfowitz-nak 2005 óta semmilyen tisztsége nincs az amerikai kormányban? Obama azzal kezdte a kormányzatát, hogy békejobbot nyújtott Oroszországnak, és meghirdette a "reset-politikáját"...

2) Stratégiai védekezés? A határaidon túl?:) Érdekes... ez amolyan orwelli doublespeak? Védekezünk... egy nem létező támadás ellen... egy másik ország területén. Érdekes.

3) Persze. Nyilván. Sőt, Auschwitzban is a zsidók irtották a németeket, nem fordítva :) És a világ összes nagyhatalma, amelyik egyhangúlag megszavazta a koszovói etnikai tisztogatásról szóló 1199-es ENSZ BT határozatot, azok mind hazudtak, vagy félrevezették őket.

Gratulálok :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.15. 13:42:00

@maretz:

Mese. Fegyveres harc volt albán terroristák és szerb katonák között.

maretz 2015.05.15. 13:42:33

@Danubium:

Várj... tehát a Krímben hivatalos nemzetközi megfigyelők által ellenőrzött, érvényes és hiteles választási névjegyzék alapján szabályosan megszervezett népszavazás történt, és nem egy sebtében összedobott kamuszavazás, amely olykor mókás eredményeket produkált (pl. a 124%-os részvétel Szevasztopolban), melyet az orosz fekete-tengeri flotta fegyveresei "biztosítottak"?:)

Mesélj még!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.15. 13:43:20

@maretz:

Miért utasította volna vissza Oroszország Krím akaratát?

A te logikád alapján Texasnak ma külön országnak kellene lennie, s nemlett volna szabad az USA-nak befogadnia.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.15. 13:44:16

@maretz:

A hivatalos adatok szerint 70 % körüli részvétel volt. A 120 %-os adat nem krími adat, hanem az oroszellenes kampány fantáziája.

maretz 2015.05.15. 13:45:00

@maxval bircaman szerkesztő:

Aminek következtében, hogy hogy nem 14 ezer albán civil meghalt, és többszázezer "elűződött"... A fegyveres hadviselésnek vannak szabályai, az etnikai tisztogatás minden esetben háborús bűn.

Amúgy vicces ez a terroristázás... tehát ha egy színalbán autonóm tartomány függetlenségéért küzdő felkelők terroristák, akkor a kelet-ukrajnai népi köztársaságok fegyveresei micsodák?:)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.15. 13:46:07

@maretz:

Az ENSZ-határozat nem albánok irtásáról szól egyébként, hanem felhíbja MIND A 2 FELET a harcok beszüntetésére... Miért ne szavazta volna ezt meg Oroszország?

maretz 2015.05.15. 13:46:13

@maxval bircaman szerkesztő:

Összességében 70%, igen. Amit némileg megkérdőjelez az, hogy egyes helyeken 100% fölötti részvétel született. Pl. Szevasztopolban. Ezt az oroszok persze azzal magyarázzák, hogy nem voltak kellően frissek a választási névjegyzékek... ami szintén nem éppen támasztja alá a választás hitelességét :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.15. 13:47:24

@maretz:

A terrorista ugyanaz mint a szabadságharcos.

Szóval szerinted jogosan harcolnak a kelet-ukrán partizánok a kijevista erők ellen? Vagy ez csak az albánoknak szabad?

maretz 2015.05.15. 13:48:32

@maxval bircaman szerkesztő:

"Gravely concerned at the recent intense fighting in Kosovo and in particular the excessive and indiscriminate use of force by Serbian security forces and the Yugoslav Army which have resulted in numerous civilian casualties and, according to the estimate of the Secretary-General, the displacement of over 230,000 persons from their homes,

Deeply concerned by the flow of refugees into northern Albania, Bosnia and Herzegovina and other European countries as a result of the use of force in Kosovo, as well as by the increasing numbers of displaced persons within Kosovo, and other parts of the Federal Republic of Yugoslavia, up to 50,000 of whom the United Nations High Commissioner for Refugees has estimated are without shelter and other basic necessities"

Szerintem elég egyértelműen fogalmaz (természetesen a diplomácia nyelvén).

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.15. 13:49:19

@maretz:

Mindenki aki ismeri a helyzetet, tudja: az emberek nagy többsége csatlakozni akart Oroszországhoz. Ezt nyugati megfigyelők is elismerik.

maretz 2015.05.15. 13:49:25

@maxval bircaman szerkesztő:

Az ukrajnai oroszoknak is szabadna, ha etnikai tisztogatás ellen védenék magukat. Nem erről van szó.

De örülök, hogy akkor egyetértesz abban, hogy a kelet-ukrán "felkelők" terroristák.

maretz 2015.05.15. 13:50:44

@maxval bircaman szerkesztő:

"Mindenki aki ismeri a helyzetet, tudja: az emberek nagy többsége csatlakozni akart Oroszországhoz."

Akkor miért nem lehetett normális, hiteles népszavazást tartani?

Másrészt hogy a Krím lakossága mit akar, az irreleváns. Oroszországnak szerződéses kötelezettsége van Ukrajna területi egységének fenntartására. Amit megszegett. Egy kétes hitelességű népszavazás következtében, ráadásul miután de facto már megszállta a területet.

Danubium 2015.05.15. 13:51:14

A XXI. század kihívásait eddig éppen maga a NATO hozta létre, a maga idióta, hidegháborúból visszamaradt doktrínáival, meg az élősdi és haszontalan bürokráciájával.
foreignpolicy.com/2014/09/04/nato-owes-putin-a-big-thank-you/

maretz 2015.05.15. 13:53:33

@Danubium:

Persze. A NATO szállta meg Transznyisztriát, Abháziát, Dél-Oszétiát, és most Ukrajna egyes részeit. A NATO mond olyanokat, hogy a Szovjetunió összeomlása a XX. század legnagyobb geopolitikai katasztrófája volt, és a NATO-tagországok annektálnak sorba területeket a szomszédos országokból... Világos :)

Mesélj még!

Danubium 2015.05.15. 14:03:49

@maretz:
1.)És az ugye megvan, hogy az USA teljes külpolitikáját az ő elveit követve vezetik?

2.)És akkor, a geopolitika hirtelen elfelejtődik egy olcsó odamondás kedvéért...
foreignpolicy.com/2015/02/17/what-putin-learned-from-reagan-ukraine-nicaragua/

3.)Lám, lám, az eretnek tényeket módszeresen kerülni látszol.
www.globalresearch.ca/no-evidence-of-genocide-or-ethnic-cleansing-in-kosovo/625

A fennálló világrend kottájának szajkózásától láthatóan fontosnak és okosnak képzeled magad.
A magadfajta korcs, rohamosztagos nívójú személyiségnek szüksége van efféle mantrákra, hogy valakinek érezze magát.

Danubium 2015.05.15. 14:07:48

@maretz: A zagyva mellébeszélés számodra belső kényszer lehet, trollocska.

www.theguardian.com/commentisfree/2008/aug/14/russia.georgia

Talán szorongsz?
Kell a fennálló rend támogatása, hogy egész lénynek érezd magad?

maretz 2015.05.15. 14:09:31

1) És erre bizonyítékod is van? Mert az állításod jókora marhaság. Látszik, hogy az égvilágon semmit nem tudsz az amerikai belpolitikáról...

2) Jah értem, szóval ha Reagan imperialista volt, akkor Putyintól is rendben van? Világos :)

3) Hogy mindig vannak eltérő hangok, az megszokott. X millió emberből mindig van, aki máshogy gondolja. Attól, hogy linkelsz egy másképp gondolkodót, az még nem válik igazzá. Nyilván a világ összes nagyhatalma egyhangúan tévedett, amikor 230 ezer elűzött koszovóiról beszélt, igaz?:)

A személyeskedő fröcsögéseddel magadat minősíted. Nyilván, ha nincsenek érvek, jön a személyeskedés. Megszokott folyamat. Ez itt viszont nem trollblog, ha ezt a stílust akarod folytatni, szerintem nyugodtan mehetsz vissza a barikádra, vagy az alfahírre... esetleg a hirfo.ru-ra.

Danubium 2015.05.15. 14:13:46

@maretz: Már a beismerték, hogy a koszovói népirtás egy kacsa volt.

www.nlpwessex.org/docs/kosovofalsehoods.htm
www.newstatesman.com/node/136124

Hány évtized kell, hogy ez a te mohos agyadig is eljusson?

maretz 2015.05.15. 14:18:24

@Danubium:

Áh igen, a szokásos konteós "már elismerték" szöveg jön ilyenkor, amire általában két noname alternatív hírportáljainak a cikke következik "bizonyítékként", akik huszadrangú ellenőrizhetetlen figurákra alapozzák a bombasztikus leleplezéseiket :)

Népirtás szerencsére csak részben volt, mert az intervenció megakadályozta. Különben ugyanúgy jártak volna mint a bosnyákok...

Én egyébként etnikai tisztogatásról beszéltem.

Danubium 2015.05.15. 14:23:15

@maretz:

1.) Olvassam helyetted a híreket, vagy mi?
www.globalresearch.ca/colored-revolutions-a-new-form-of-regime-change-made-in-the-usa/27061

2.)Az külpolitikai érdekvédelem hirtelen imperializmus?
foreignpolicy.com/2015/02/09/how-not-to-save-ukraine-arming-kiev-is-a-bad-idea/

3.)Ez sajnos nem "egy hang" hanem a tényállás. Az egész népirtósdi egy kacsa volt.
www.newstatesman.com/node/136124

A "személyeskedésem" sajnos tényekre támaszkodik, trollocska. És itt nem én fröcsögök hülyeségeket...

Danubium 2015.05.15. 14:26:54

@maretz: Megint az a zagyva mellébeszélés...

www.globalresearch.ca/no-evidence-of-genocide-or-ethnic-cleansing-in-kosovo/625
www.chomsky.info/articles/200005--.htm

Konteót kiabálva védeni egy konteót, elég kóros elmeállapotra vall.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.15. 14:27:39

@maretz:

A terrorista/partizán kérdés csak oldalfüggő. A másik terroristája az én partizánom, s fordítva.

Danubium 2015.05.15. 14:32:03

@maretz: "Oroszországnak szerződéses kötelezettsége van Ukrajna területi egységének fenntartására. Amit megszegett."

Javaslom, járj utána, mit jelent a "memorandum" szó. Tipp: nem szerződést.

Mellesleg éppen a te kedvenc szuperhatalmad mutatta/mutatja meg a világnak, mennyire kell komolyan venni a nemzetközi jogot.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.15. 14:35:23

@maretz:

Oroszország a nemzetközi jogot szigorúan betartotta az ügyben. Oroszország sosem válalta egy oroszellenes Ukrajna határainak biztosítását. Azaz itt a nemzetközi jog rebus sic stantibus jogelve lép életbe.

A népszavazás sürgős volt, nem akart senki időt hagyni az ellenségnek. Azt hiszem, ez normális, békét erősítő lépés háborús időszakban. Lám, ma már Washington sem feszegeti a Krím kérdését, a krími kérdés békésen megoldódott, az áldozatok száma 2-3 volt összesen.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.15. 14:36:43

@maretz:

Ezek mind a népek önredelkezésének esetei. Ezeket azóta a koszovói precedens is legitimálta.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.15. 14:44:05

@maretz:

A helyzet az: az USA megsértette a nemzetközi jogot Koszovóval, azaz precenst teremtett. Abban a hiszemben, hogy más ország ezt nem fogja merni utánozni. De, merte, 2014-ben Oroszország a Krímben. A fagyi visszanyalt. S ezt a washingtoni elit is tudja, ezért vannak ennyire csendben az ügyben.

Az USA próbálja folyamatosan megsérteni az orosz érdekeket. Persze mindig helyetteseken keresztül, hiszen igazi háborút az USA nem akar. Ez volt 2008-ban is, amikor washingtoni unszolásra Grúzia megtámadta a független Dél-Oszétiát. A számítás az volt: Oroszország tudomásul fogja venni, nem fog merni visszacsapni. Hát nem, Oroszország visszacsapot, mire az USA kihátrált Grúzia mögül azonnal.

A tavalyi ukrajnai helyzet hasonló eset. Itt Oroszországnak fel se kell lépnie, mert csak türelem kell mikor bukik meg a kijevi hunta. Ugyanis az nem képes magát fenntartani külföldi segítség nélkül, márpedig se Washington, se Brüsszel nem akar túlságosan költekezni Kijev miatt. Ők arra számítottak: ingyen meglesz Ukrajna. Hát, ez megint nem jött össze. Most jön a lassú kihátrálás a puccsisták mögül.

toportyánzsóti 2015.05.15. 17:32:56

@maxval bircaman szerkesztő: Már megint hangosan menstruálsz putinorálcseléd,hogy van pofád hazát árulni nyílt szinen homofób kérődző?Gazda egyik buktát a másik után kapja be,rendesen felültették a szopórollerre,lassan már benzint is külföldről kell vennie olyan szar olaja van csak.

Mark Bolt 2015.05.15. 19:17:16

A gondolatmenet azért hibás, mert egy nem NATO országot vet össze NATO tagokkal. Ha egy NATO tagból rabolt volna ki Oroszország egy szeletet és menne ez a huzavona, akkor lehetne egy ilyen írást helyeselni. De nem NATO tag országot támadott meg. A NATO tagság garanciákat jelent, nincs mérlegelési lehetőség egy ilyen ország megtámadása esetén.

sztd 2015.05.16. 11:00:57

Szerintem az a hatalom, amelyik kicsi terroristák ellen katonai drónokkal tud támadni, az képes kicsi zöld emberkék ellen is erre.
Ukrajna nem NATO tag, igazán komolyan ők sem veszik a területük integritását (a nyugati többség simán lemondott már a (még mindenki által elismert) keleti területeikről is), így nem túl értelmes a Balti-államokkal ebben a tekintetben összehasonlítani. Míg a Balti-államok igen, Ukrajna saját magát sem veszi komolyan.

Szóval az összehasonlítás sántít. Ha 2011 szeptember 11-ét lehetett az V. cikkely hatálya alá tartozónak tekinteni, akkor egy Baltikum elleni támadást is lehet. Ha ezt másként értelmezik, az árulásnak, nem pedig joghézagnak hívjuk.

Alick 2015.05.17. 00:15:05

Végülis az oroszok nem csináltak mást, mint Hruscsov bácsi határtologatását lágyan resetelték, miután az ukrán puccsisták egyoldalúan felrúgták az addigi status quo-t...

Megszivtam 2015.05.17. 01:15:13

@maretz:

Remélem a Forbes magazin elég "hiteles" és "nyugati" a számodra.

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket, persze lehet, hogy mind a Gallup, és a Gfk nem elég nyugati (esetleg Putyin befolyása alatt áll) és hibás a felmérése miszerint egy év után is a lakosok 97% helyesli a csatlakozást.

www.forbes.com/sites/kenrapoza/2015/03/20/one-year-after-russia-annexed-crimea-locals-prefer-moscow-to-kiev/

Persze könnyü az USÁ nak más farkával verni a csalánt. A szankciók leginkább a Németeket és az EU-t (bennünket is) sújtanak.

Közben az USA jól elvan, az Orosz exportja annyit növekedett, amennyit az EU-é csökkent.

Az USA atomerőművek egy része Orosz uránnal üzemel és pl. a Boeing a szankciók várható életbelépése előtt gyorsan berendelt 3 évnyi felhasználásnak megfelelő mennyiségű Orosz titánt, ami nélkül a Boeing repülőket nem tudnák megépíteni.

De ha úgy gondolod, hogy a Krími népszavazást megbundázták, akkor miért nem kérdezel meg egy külföldi megfigyelőt, aki ott volt. Van köztük magyar is.

Arról pedig, hogy ki hol fenyegeti a másikat nézd meg az ARD interjúját Putyinnal,

www.youtube.com/watch?v=BdlXqyZHB9k

vagy a Bundestagban mondott beszédét.

www.youtube.com/watch?v=9jyLQmyg9hs

Ha pedig a nyugati sajtót bármennyire is hitelesnek tartod, akkor neked kötelező olvasmány Udo Ulfkotte könyve

Eredetiben : www.amazon.de/Gekaufte-Journalisten-Udo-Ulfkotte/dp/3864451434/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1431817787&sr=1-1&keywords=ulfkotte

Vagy már magyarul is elérhető : www.libri.hu/konyv/udo_ulfkotte.megvasarolt-ujsagirok.html

Nem tudom, hogy hány éves vagy, de ennyi idős koromban én már nem hittem a mesékben. A mai világban különösen Ukrajna ügyében nagyon komoly hit kell, hogy valaki elhiggye a nyugati "sajtó" meséit.

apro_marosan_petergabor 2015.05.17. 01:52:38

Sokan teljesen félreértik itt a dolgokat.
1) Krimet a szudétavidékhez hasonlítani marhaság. Az, hogy egy Hruscsov nevü bunkó kommunista a sosem létezett Ukrajnának adta Krímet, orosz belügy volt, most visszacsinálták, megmutatva, ha a NATO-USA nem tartja be a Gorbacsov-Reagan megegyezést, plusz provokál, hol tart Oroszország a katonapolitikai realitások területén.

2) Oroszország egyszerre elvi-és parktikus politizálást folytat. Mert van ereje ahhoz, hogy gerince is legyen. Gázvezetéket építtet Törökországon át, de nyugodtan kimondja azt, ami van, Törökország kiirtott 1,5 millió örmény keresztényt! Moszkvában nem fognak mecsetek épülni...

3) Kosovo az USA "ajándéka" Európának. Cserébe a zsidóknak ajándékozott Palesztínáért. ?.
Palesztínában az iszlám vereséget szenvedett az amerikai-zsidó fegyverekkel szemben, kompenzálásképpen lehetőséget kapott az iszlám Kosovoban.
Ezzel sikerült évzsázados iszlám tüskét bökni Európa talpába...
Ezt a tüskét a barom Európa segített saját talpáb döfni.
Mint ahogy az USA helyett laposra bombázta a jólműködő Líbiát, megszüntetve vele azt az államot, mely megszűrte a menekült áradatot az EU felé... - Újabb öngyilkos lépés... (De Gaulle sose csinált volna ilyet, ehhez kellett egy másfelé húzó Sárközy...

4) Merkel félig érzi, több érdek köt bennünket az Oroszokhoz, mint nem, s jólenne az EU nak, mint agg óriáscsecsemőnek leválnia az USA fonnyadt, kiszáradt melléről, onnan tejet Európa utoljára R. Reagantól kapott, aki még elvi politizálást csinált, azóta csak az olaj és fegyverlobbik működettik az USA-t, meg a pénz, a pénz, a pénz, ebben Pedig az EU erős konkurens volt, Izrael pedig partner.

5) Amig az EU-nem nő fel katonailag (már pedig az USA mindent elkövet, hogy ne nőjön fel), addig szopni fog, és csicskája lesz az USA-nak.
(Az USA azonnal fúrni kezdte az önálló, gyorsreagálásu EU haderőt, amint ez az ötlet felmerült.)

6) Az USA másik, barátságtalan "ajándéka" az EU-nak az Ukrán puccs volt, ezzel nem az oroszokkal szúrtak ki, hanem az EU talpába verték a második tüskét...

7) Oroszország elszigetelése, ugyan - kik vonultak fel a Vörös téren?
Indiai, kínai, szerb csapatok....
Ma már Oroszország nem biztos, hogy tűrt volna egy ilyen jellegű kosovoi rendezést, mint 1999-ben... Az EU-nak hagynia kellet volna, hogy Szerbia megvédje a szerbeket Kosovoban az iszlám nyomulás ellen...

8) Hova áljon Magyarország ebben a buliban?
A saját oldalára. Ez semmiképpen sem iszlám központ kialakítását jeleniti Kőbányán...
Ausztria semleges, de volt olyan bátor és kijelentette, nem azért harcolt 500 éven át a Török birodalom ellen, hogy most vörösszőnyeget teritsen nekik...
Tehát:
1) Magyarország - védekezés a bevándorlás ellen!
2) EU - erőteljesgazdasági kapcsolódás és diplomáciai - saját - érdekképviselet
3) Oroszország - gazdasági kapcsolódás
4) USA - együttműködés és önálló arcunk megőrzése

lezsír (törölt) 2015.05.17. 02:00:55

Otthonról végezhető másodállást keresek! Hol lehet jelentkezni oroszpárti, putyinista bérkommentelőnek? Jól fizet? Ti mennyit kerestek hetente ezzel és milyen pénznemben fizetnek? Ugye nem kell valóban hinni amit leírunk? Azt látom, hogy néhányan itt valószínűleg tényleg hisznek abban, hogy Putyin a legfaszább arc a világon, de én erre képtelen vagyok, de remélem ez nem kizáró ok. Én tényleg csak a pénz miatt csinálnám.
És ugye nem kell majd odaköltözni Oroszországba? Lehet a liberális, toleráns, kényelmes, szabad nyugaton élve is kommentezni a liberális, szabad, kényelmes nyugat ellen?

Leléptem 2015.05.17. 06:49:03

@lezsír: Nem is tudtam volna szebben megfogalmazni.

klacus 2015.05.17. 07:24:14

Tök jó, hogy ez a Kerry gyerek, úgy beszél végre az EU-ról ahogy van. Majd Ők megmondják, hogy Európa meddig és mit szankciózik.. Nem "csak" Magyarország gyarmat, hanem az egész EU az. Egy vicc, az egész. Úgy ahogy a Nato tagságunk is csak arra jó, hogy a hőn szeretett szomszédokat távol tartsa. Ergó egy védelmi pénz, amit kifizetünk a jelenlegi határok tiszteletben tartásáért. Soha nem számíthattunk senkire, és az is hülye aki a jelenben, vagy a jövőben számít ilyen szövetségesekre. A többi mese habbal. Az ukránokat is szépen lassan felosztják maguk között, és ennyi. A jelenlegi károk elhanyagolhatóak a 20-30 éves időtartamban jelentkező profithoz képest. Micsoda üzlet lesz a német cégeknek a Krímben infrastruktúrát építeni, a turizmus fellendítése érdekében. Mekkora jó lesz már, hogy amerikai cégek veszik kilóra az ukrán termőföldet, és bagóért termeltet ukrán bérért.
Kicsit nekünk is jó lesz, mert tudunk szállítani, meg pár lerombolt cuccot, alvállalkozásban majd az itteni cégek csinálnak majd.
Az ukránok úgy jártak, mint az indiánok. Üres ígéretek, és pár üveggolyó ennyi jut nekik.

klacus 2015.05.17. 07:39:07

Ukrajnában addig volt béke, amíg az USA elnézte az oroszoknak, hogy az amerikai modellt használják. Nyilván nem volt olyan fejlett, és kifinomult, mint az amcsi de működött. Jött a forradalom, és gazdát cseréltek a pénzcsapok. Ekkor kitört a polgárháborúnak nevezett orosz agresszió.

A történelemben hasonló események sokaság játszódott már le. Közép-Amerikát kell csak végignézni. A világban egy tucatnyi helyen ilyen-olyan kötődésű katonai junták alakítottak "demokratikus" kormányokat, vagy harcolnak a démoszért és majd fognak alakítani ilyesmit. Egyik sem jobb, mint a másik.

A fontos az, hogy bármely országról is beszélünk, tartozzon sokkal az IMF-nek, és exportáljon nyersanyagot, és vegyen nyugati készterméket. Az oroszoknak az a bajuk, hogy le vannak maradva ezen a téren is.

Killary Fucking Clingon 2015.05.17. 07:54:03

Kedves szerző és @lezsír:

1. A NATO-nak semmilyen biznisze nincs az Ukrán konfliktust illetően.
Ukrajna nem tag, nem ígért a NATO védelmet, semmi köze a NATO-nak
a kialakult helyzethez az esetleges megfigyelésen kívül.

2. Az amerikaiak mióta képviselik az EU-t??? Mióta beszélhet Kerry az én nevemben
az EU szankciók fenntartásával vagy feloldásával kapcsolatban????

3. Nem kell Putyinistának lenni a józan ítélethez. Attól még lehet Oroszország
a " jó fiú " ebben a történetben ha az ember nem szívleli Putyint és politikáját.

4. Ha ismernéd Obama politikáját és munkásságát, még az elnöki idők előttről akkor
számodra is nyilvánvaló lenne hogy a faszi kb annyira erkölcsös és igazmondó
mint Bush W.

5. Hányingert kapok attól ahogy nyomul a demokratikus nyugat amikor
gazdasági érdekei úgy kívánják. Érdekes hogy Afrikában nem nyomulnak..
Ott nincs értelme puccsot szervezni és megdönteni egy kormányt vagy országot.
Ott nem kell "igazságot" és demokráciát hirdetni mert nincs fizetőképes kereslet
a nyugati faszságokra.

6. Putyin és az Oroszok azt csinálnak amit akarnak, ahogy az Irániak is, meg Kína is
és ebbe beleugatni akkor sem ildomos ha azt hiszi néhány ország hogy a világ
sorsa a kezében van. Ahogy Ron Paul mondta..Nem azért rühelli a világ nagyobb
része az USA-t mert gazdag és jól él, hanem azért mert beleugat olyan országok
belügyeibe melyek 10.000 vagy több kilométerre vannak a partjaitól.
Nincs szükség világ rendőrségre, se amerikaira se másfajtára.
Tévedés ne essék az USA egy nagyszerű ország és remek emberek alapították
de a leszármazottaik szem elöl tévesztették az alapító atyák örök érvényű
célkitűzéseit.

7. Egyetlen fillért sem kapok azért sehonnan mert leírom az igazságot :)

♔batyu♔ 2015.05.17. 09:13:50

@klacus: Az oroszok pontosan azt csinálják a szomszédjukban mint az USA és pontosan ugyanazért.

Ráadásul az oroszok által ellenőrzött területen sok az orosz, ezért meg is tudják tartani.

Az USA inkább arra jöhetett rá, hogy az EU nem fogja sem korlátlanul önteni a pénzt ukrajnába csak azért, hogy az USA multijai gazdagodjanak, és a segélyek nagy részét maguk az ukránok lopják el, de arra is, hogy az oroszokat az EU egészen biztosan nem fogja megtámadni.

A NATO valóban nem védene meg senkit pár EU-s nagyhatalmon kívül, ráadásul az irányítás az USA kezében van, az államok jelképes haderőkkel (mi is) az USA mocskos ügyeinek legalizálásában veszünk részt. Ki kellene belőle lépni.

Európának önállóan kellene döntenie katonapolitikai és gazdasági kérdésekben ráadásul döntés szinten ki kellene rekeszteni ezekből az USA-t.

Liquid_Night 2015.05.17. 09:32:58

"Kelet-Európa jelenleg nem bízhat a NATO védelemben"

Lévén hogy a lengyeleket leszámítva mindenki potyautasként működött a szövetségben, ezen nincs mit csodálkozni.

Killary Fucking Clingon 2015.05.17. 09:46:20

@Liquid_Night: Értelem szerűen mindenki méreteihez mérten fejlesztette a haderejét, persze mi ebben is elmaradunk,de a lényeg a Lengyel - USA barátság. A lengyelek amerikai F16 gépeket vásároltak, amerikai helikoptereket, bombákat, radarokat etc etc. Mi nem. Amerikában a Lengyel lobby és szavazóbázis eldönthet egy elnökválasztást. Magyarok már nem számítanak jelentős tényezőnek az USA-ban. Nem vicc, ahol sok milliós számban vannak lengyelek ott fontos a barátság, márpedig az USA-ban sok millió ember neve végződik sky-ski-vel. Szóval a Lengyel fegyverkezés nem csak és kizárólag az Orosz kardcsörtetés miatt létezik, sokkal inkább az USA-Lengyel barátságot erősítendő okokból.

wolves84lb 2015.05.17. 11:04:53

@Danubium:
"A fennálló világrend kottájának szajkózásától láthatóan fontosnak és okosnak képzeled magad.
A magadfajta korcs, rohamosztagos nívójú személyiségnek szüksége van efféle mantrákra, hogy valakinek érezze magát."

Ugye nem szükséges átfordítani rád azt, amit írtál? Mert olvasóként inkább te vagy az, aki a magaslórólvalókioktatóhangnemet használja.
Kicsit nézz már tükörbe, nem vagy te akkora spíler.

Carl Tycon 2015.05.17. 13:39:21

@maretz: "Nem Putyin megdöntése a cél"

Tényleg? Már nem? Egy-másfél év hiábavaló próbálkozás után erről is lemondott a virágzó, erőtől duzzadó Nyugat?

Hát, ezt is megértük... akkor most Putyin fellélegezhet, biztos nagy kő esett le a szivéről.

Már csak azt reméljük, hogy azért nem áll be a "We are the World"-öt énekelni a többi bohóccal.

♔batyu♔ 2015.05.17. 14:36:28

@lezsír: Te normális vagy b+. Itt csak egyszerűen leírják a véleményüket. Akkor téged pedig Washington fizet?

B+, az ilyet nem is értem. Te hogy vitatkozol a való világban?

♔batyu♔ 2015.05.17. 14:39:17

@Liquid_Night: Igen, ez így van. Ennek oka viszont nyilván az, hogy az USA katonai "igényeit" nem szívesen szolgálja ki egyetlen EU tagállam sem adófizetői pénzéből.

Mi is csak jelképesen és legfőképpen kényszerből.

♔batyu♔ 2015.05.17. 14:44:57

@klacus: "Mekkora jó lesz már, hogy amerikai cégek veszik kilóra az ukrán termőföldet, és bagóért termeltet ukrán bérért."

Már megvalósult, USA cégek vásárolják fel az ukrán "feketeföldeket". Ráadásul Ukrajnában a GMO sem szabályozott. Azt el lehet képzelni, hogy az USA technológiájával és az ukrán munkaerővel micsoda haszon vágható zsebre.

STIRLITZ 2015.05.17. 14:55:27

Egy komoly problémám van a poszttal! Nevezetesen, hogy az az eset, amikor egy NATO tagállamot egy harmadik országból fegyveres agresszió ér, eddig nem következett be a történelemben. Erre egyszerűen még nem volt példa. És a cikk egyáltalán nem foglalkozik ezzel, csak valószínűsíti, hogy a NATO nem tudna egységesen fellépni egy ilyen esetben! (Ugyan honnan veszitek?)

Ráadásul ennek a sugalmazásnak alátámasztására a krími orosz annexiót hozzátok fel! Nos, a Krím Ukrajna része volt, ám Ukrajna soha nem tartozott a NATO "kötelékébe". Tehát a párhuzam sántít. Magyarul: nem mérvadó, hogy a NATO "tehetetlenül" nézte végig a Krím orosz megszállását, mivel az égvilágon semmi nem kötelezte őket a katonai beavatkozásra. (Két NATO -n kívüli ország konfliktusáról volt és van szó.)

Még két dolog:
1.) Ha az oroszok hibridháborút kezdenének valamely NATO állam ellen, annak NATO beavatkozás lenne a következménye.
2.) Nincs jelenleg olyan NATO tagállam, melyben olyan etnikai feltételek volnának, melyek az ukrajnaihoz hasonló hibridháborúra adnának lehetőséget. A Baltikumot szokták felhozni, ... DE ... Litvániában 5% alatti az oroszok aránya, és bár Lett-, illetve Észt országban 25-30% -os az oroszok aránya, ezek nem egy-egy körülhatárolt területen élnek (mint Kelet-Ukrajna) ahol szeparatista mozgalmat lehet kezdeményezni, hanem elkeveredve a két parányi ország városaiban.

grani 2015.05.17. 16:22:54

@maretz:
A 90%-át elüldözték? Na mesélj :D Akkor milyen alapon akartak az albánok még egy államot Albánia mellett, ha 9o%-uk már nem élt ott?
Jesszus, meddig fogják még a ballibcsi kommenterek mindenkit hülyének nézni? A Soros féle propaganda, provokátor felforgató képzés színvonala azért alaposan visszaesett...

grani 2015.05.17. 16:27:14

@lezsír: Mi az, már nem fizet Soros bácsi? A norvégok is elzárták a pénzcsapot és nem kifizetődő a nyugati propagandát nyomni ? :)
Gyere csak ki Moszkvába. Igaz, itt a bérkommentelést nem fizetik, de van munka dögivel és nem is fizetnek rosszul. Az adó meg 13% és semmi azon felül.
Ja, itt nincs PC és a libcsizmus helyett szabadság van. :)

nemecsekerno_007 2015.05.17. 17:20:57

@STIRLITZ: fogadjunk, hogy ha NATO országot érne ilyen hibrid támadás akkor a jelzés nélküli katonák egyből terroristáknak lennének nyílvánítva és akkor már más a helyzet. Azokra már erősen lehetne lőni, lásd ISS :) Amúgy igazad van a cikkel kapcsolatban. "Ha Julcsa néninek pöcse lenne, ő lenne a Jancsi bácsi..."

Jules Verne (törölt) 2015.05.17. 18:02:50

@♔batyu♔: Megjelentél, geciputtony? Ma mit loptatok a fidesz maffiával?

csi szi 2015.05.17. 18:35:43

Az USA nem fog Ukrajnáért háborúzni (pontosabban azért, hogy Ukrajna visszaszerezze a fennhatóságát a Krím meg Donyeck és Luhanszk felett), rendesen behúzták a csőbe az ukránokat, akik elhitték, hogy "Amerika velük van", meg hogy hipp-hopp felveszik őket az EU-ba majd, és mehetnek ők is Nyugatra dolgozni milliószámra. Még igazi hidegháborút sem vállalnak be ezért Moszkvával (nem vonult ki az összes amerikai cég Oroszországból, nem zárják ki őket a nemzetközi bankátutalásokból, nem zárolják a külföldön lévő orosz vagyont, csak szankciócskákat hoznak, amik ugyan fájnak - nyilván örültek volna a francia helikopterhordozóknak pl. - de az olajár csökkenéséhez képest csak apró kellemetlenségek voltak).
Ez van, Moszkva sem örülhet viszont, hogy elérte a célját, az új kijevi rezsimet a nyugat azért nem fogja teljesen cserbenhagyni, Oroszország 2014 elejéig komoly befolyással rendelkezett Ukrajnában, most már ezt elvesztették valószínűleg végleg, meg kell elégedniük Krímmel és esetleg Ukrajna keleti szélével, de ott sem tudtak végleg felülkerekedni az oroszbarát erők még átdobott orosz katonák segítségével sem, még Donyeck és Luhanszk megyék teljes területét sem ellenőrzik. Washingtonnak megfelel a helyzet, kérdés, hogy a kiábrándult ukránok nem buktatják-e meg Porosenkót, ha nem tud katonai győzelmeket sem felmutatni, sem gazdasági javulást. Ha megbukik utána radikálisabb nacionalisták jönnek, az oroszbarátok Ukrajnában (a szeparatista részt leszámítva) végleg diszkreditálódtak, örülhetnek ha nem lincselik meg őket az utcán.

borzimorzi 2015.05.17. 21:10:07

@Alick: Hruscsov bácsi nem határtologatott, hanem így kért bocsánatot a szovjet kommunisták által 1932-33-ban a Holodomor során kiirtott, mintegy 7-10 millió ukrán haláláért. Hruscsov ukrán származású volt, és emlékezett az 194-es évre, amikor a fekete gyász süket csöndje ülte meg Ukrajnát. 20 év múlva, immár pártfőtitkárként, megpróbált bocsánatot kérni. Nyilván nem ismerhette el nyilvánosan a népirtást. Akkor cseszhette volna a morális felsőbbrendűséget, ugye, a nácikkal szemben, akik meg Holokausztot csináltak. Hruscsov már abba is majdnem belebukott, hogy kritizálta Sztálint a XX. konresszuson és a Gulágokat elkezdte felszámolni. Nem kockáztathatott meg egy nyilvános bocsánatkérést, mert kicsinálta volna az apparátus...

Üdv:
b

Alick 2015.05.17. 23:03:27

@borzimorzi: na ja, ez akkor az oszthatatlan SZU-ban jelképes gesztus volt... de utólag nézve, akkor még nem gondolta végig Hruscsov, hogy kiknek a farkával veri a csalánt, hogy egykoron még etnikai-hatalmi konfliktust alapozhat meg.
Feltehetően a birodalom szétbomlásakor az oroszok nem kifogásolták foggal-körömmel a hruscsovi határokat... úgy vélhették, hogy a Brit Nemzetközösséghez hasonló hosszútávú és sokoldalú partnerségnek néznek elébe, ami alapja a status quo-nak. Ezt viszont érezhetően felrúgta a kijevi hatalomátvétel...

Wildhunt 2015.05.18. 18:11:58

@borzimorzi: Meg nem utolsósorban területileg a Krím képtelen önálló lenni. A vizet, ételt, energiát Ukrajnából kapja, vagyis ha orosz akar lenni aegy k..va drága híd, vagy folyamato légi, vízi utánpótlás nélkül, amúgy is el kell foglalni hozzá Ukrajna egy darabját, lehetőleg nem a saját impotenciára, hanem valami magasztos NEMZETHY okra hivatkozva. Oh Wait....

borzimorzi 2015.05.18. 19:25:43

@Wildhunt: Stimmt. Túl azon, hogy Ukrajna területi épségének megsértését nem helyeslem, azért annak örülök, hogy ez is egy jó nagy lyuk lesz Putyin zsebén. SŐt, remélem, mág lesz sok parádé meg minden, ami jó sokba kerül... Tyutcsevnek igaza volt: "Oroszországot, ész, meg nem értheted". Ha felkopik az álluk, majd kijózanodnak. Következő lépésben elküldik szépen a putyiniótákat is, meg az oligarchákat is a fenébe, és csinálnak maguknak egy normálisan fejlődő kapitalista országot, számottevő szociális ellátórendszerrel. 1,3 millió intravénás droghasználó él Oroszországban, ráadásul a legolcsóbb krokodillal ölik magukat. A gyermekszületések száma évek óta meredeken esik vissza. Baromi boldog nemzet lehet, mi?

De nem az a fontos, dehogy! Krím kell, meg háború, meg parádé.

Üdv:
b

Carl Tycon 2015.05.18. 20:44:53

Visít a sok liberálpatkány, mert már az egész világ látja, hogy Ukrajna az évszázad, ha nem az évezred buktája a Nyugat számára. A nyugati liberálmédia propagandája elhitette ugye a szerencsétlen ukránokkal, hogy várja őket a nyugati Kánaán, csak döntsék meg Kijevből az oroszbarát, mellesleg demokratikusan választott elnököt. A szerencxsétlen ukránok pedig beszopták, megdöntötték. A nyugati Kánaán helyett pedig jött az államcsőd, a gázhiány, a fűtés tehénlepénnyel (nem vicc, sajnos), energiakorlátozás, lekapcsolt közvilágitás, kifizetetlen bérek, stb. stb. stb. Gyakorlatilag a teljes anarchia. És ami a legrosszabb, a felismerés, hogy a Nyugatnak/az EU-nak annyira kellenek, mint egy púp a hátukra.

Nem csoda tehát, hogy visít a sok liberálpatkány, és őrjöngve mutogat Putyinra, hogy agresszor, diktátor, meg minden amit el lehet képzelni. De a világ közvéleménye nem hülye, pontosan tudják hogy ki áll az ukrán csőd és káosz mögött: az itt is visító liberálpatkányok.

Wildhunt 2015.05.18. 23:57:29

@Carl Tycon: Míg a diadalmas, vassisakban masírozó, hős, árja, antibuzi, szuperkeresztény OROSZ anyácska (Hoppá, csak nem nemi identitászavar?) majd most megmutatja, hogy az elmúlt évtizedekben csak azért fetrengett saját hányásában és ürülékében, mert meg akarta téveszteni a mocskosliberálbuzi visítópatkány nyugati értelmiséget. Világos. Ne fogd vissza magad.

Papichulo 2015.05.19. 09:39:34

@lezsír: "Otthonról végezhető másodállást keresek! Hol lehet jelentkezni oroszpárti, putyinista bérkommentelőnek? Jól fizet?"

Az a szornyu, hogy tenyleg van ilyen munka Oroszorszagban es eleg jol is fizet:

"The nondescript building has been identified as the headquarters of Russia’s “troll army”, where hundreds of paid bloggers work round the clock to flood Russian internet forums, social networks and the comments sections of western publications with remarks praising the president, Vladimir Putin, and raging at the depravity and injustice of the west.
[...]
The LiveJournal blogger, who spent two months working at the centre until mid-March, said she was paid 45,000 roubles (£520, $790) a month, to run a number of accounts on the site. " - Salutin' Putin: inside a Russian troll house (www.theguardian.com/world/2015/apr/02/putin-kremlin-inside-russian-troll-house)

Papichulo 2015.05.19. 09:44:05

@apro_marosan_petergabor: "ha a NATO-USA nem tartja be a Gorbacsov-Reagan megegyezést, plusz provokál, hol tart Oroszország a katonapolitikai realitások területén."

Nem volt semmilyen megegyezese, ez csak egyike Putin hazugsagainak:

"Russia behind the Headlines has published an interview with Gorbachev, who was Soviet president during the discussions and treaty negotiations concerning German reunification. The interviewer asked why Gorbachev did not “insist that the promises made to you [Gorbachev]—particularly U.S. Secretary of State James Baker’s promise that NATO would not expand into the East—be legally encoded?” Gorbachev replied: “The topic of ‘NATO expansion’ was not discussed at all, and it wasn’t brought up in those years. … " - Did NATO Promise Not to Enlarge? Gorbachev Says "No" (www.brookings.edu/blogs/up-front/posts/2014/11/06-nato-no-promise-enlarge-gorbachev-pifer)

Bicepsz Elek77 2015.06.02. 09:54:48

@borzimorzi: na minthavnem Jelcin idejeben kezdodott volna ez. 1.3 millio a 150 milliobol az semmi!!!
A nepessegfogyas minden feherek lakta allamban jelen van(+Japanban, Koreaban stb.), csak nyugaton bevandorlokkal(nem europaiakkal es.europaiakkal) lassitjak a nyilvanvalo folyamatot. Ez Kelet~Europaban a kommunizmussal(egykezes)indult es az oroszoknal mar Brezsnyev idejeben.komoly problema volt, hogy pl. a hadsereg altiszti kara is "eldeliesedett"(muszlimok, kaukazusiak.es kozepazsiaiak vallaltak csak ezt a fajta munkat). Putyin idejeben eppen elkezdett valtozni a helyzet.
süti beállítások módosítása