Vélemény: Orbán Viktor csak az EU-ban szereti a multikulturalizmust

2015. május 20.

Tegnap este zajlott Strasbourgban a komoly előzetes várakozásokat tápláló európai parlamenti szócsata Magyarország aktuális helyzetéről. Orbán Viktor miniszterelnök a tőle jól megszokott lendületével nem a kispadról kívánta végignézni az eseményeket, hanem személyesen is megszólalt a vitán. Jelenléte és felszólalása pedig újfent megmutatta, hogy a magyar kormány valószínűleg célzottan soha nem akar az európai fősodorhoz csatlakozni – még akkor sem, ha a véleménye részben egyezik is az EU nagyhatalmaival.

Orbán Viktor nem új keletű vendég az EP-ben, hiszen több alkalommal is aktív szereplője volt az itteni, Magyarországgal kapcsolatos programpontoknak (például a magyar EU-elnökség kapcsán). Az, hogy a mostani vitán is úgy érezte, jelen kell lennie, számomra igen kettős képet mutat: első körben politikailag valamilyen szinten érthető, hogy egy nemzetközi szervezet előtt az éppen hatalmon lévő kormány- vagy államfő szeretné megvédeni országának álláspontját. Második körben azonban felettébb visszás üzenete van annak, hogy Orbán (aki eddig is számos oldalról kapta meg az autoriter vezetési stílus melletti elköteleződés kritikáját) úgy döntött, nem bízza ezt a szituációt a magyar választópolgárok által kiválasztott, a magyar pártok által létrehozott EP-képviselői listákról bekerülő politikus honfitársaira – akik többségében ugye a Fidesz-KDNP soraiból valók –, hanem ő maga, mint a nemzet egyszemélyes védelmezője kell a vita feloldásához.

 orbanep.jpg

("Ismert kérdések, ismert válaszok" - Orbán Strasbourgban; f.: nol.hu)

Lényegében ez csak elméleti kérdés, hiszen a gyakorlatban az eredmény közel hasonló volt, mint bármikor, amikor az elmúlt pár évben Magyarországgal kapcsolatos kérdések kerültek terítékre: egy-két politikai témapont köré csavart vagdalkozás és kritikaözön hangzott el a képviselőktől, amelyekre a magyar miniszterelnök a már eddig is ismert logikai háló mentén válaszolt. Mindenki nyugodtan nyugovóra térhet: az EP újra kifejtette ellenérzését bizonyos magyar gyakorlatokkal szemben, Orbán Viktor pedig újra úgy utazhat haza, hogy megvédte a magyar érdekeket. Nincs új a Nap alatt.

Egy kérdés azonban mégiscsak felmerül: a magyar diplomáciának valóban egyáltalán nem fontos, hogy milyen a megítélése külföldön/nemzetközi szervezeteknél/a világban? Felmerül, mert ha kifejezetten feketén vagy fehéren akarjuk értékelni a politikai kommunikációt, akkor két alapvető stratégia létezik: az egyik szerint a külföldi megítélés alapvetően befolyásolja egy ország gazdasági és politikai mozgásterét, így kis- és középhatalmaknak (de akár még nagyhatalmaknak is adott kérdésekben) érdemes egyfajta pozitív képet és együttműködési hajlandóságot mutatniuk magukról. Csapatjátékos-szemlélet. A másik stratégia szerint viszont mindaddig, amíg az ország/választópolgárok többségének érdekeit tartom szem előtt, és azok előremozdításán tevékenykedem, teljesen mindegy, mit szólnak mások, sőt, ez csak még jobban erősíti azt a képet, hogy a politikai elit a köz javáért dolgozik. Bármi áron.

A Fidesz-KDNP kormány eddig kifejezetten az utóbbi személetet vallotta a gyakorlatban és retorikában is magáénak. A sokszor „szabadságharcos” szemléletnek titulált, a Brüsszellel végletekig szembemenő kommunikáció sokszor helyezte Magyarországot az (Orbán Viktor által tegnap este „nem kellemesnek” mondott) fekete bárány státuszba. Ilyen volt (és mai napig az) az Oroszországgal kapcsolatos szankciók kérdése, Ukrajna támogatása vagy a Keleti Áramlat építésének terve. A kérdés csak az, hogy egy olyan helyzetben, amikor a magyar kormány és annak külügyi stratégiája kivételes összhangban lehetne a francia, brit és spanyol véleménnyel, miért választják mégis ezt a második, „szabadságharcos” szemléletet?

francois-hollande_1.jpg

("Van még min gondolkodni" - Hollande és Merkel közös sajtótájékoztatója a menekültügy kapcsán; f.: europe1.fr)

Francois Hollande francia államfő, David Cameron brit miniszterelnök és José Manuel García-Margallo spanyol külügyminiszter már mind jelezték, hogy országuk elfogadhatatlannak tartja az EU által elővetített menekültügyi kvótarendszert – amelyben központilag szabnák meg, melyik tagállam hány menekültet köteles befogadni. Orbán Viktor és kormánya szintén hangosan ellenzi a lépést. Valószínűleg hamarosan többen csatlakoznak majd a vétóhoz, amit az is jelez, hogy Angela Merkel német kancellár már közös állásponton dolgozik Hollande-al.

Ezt látva tehát felmerül az előzőleg feltett kérdés: a magyar diplomáciának valóban egyáltalán nem fontos, hogy milyen a megítélése külföldön/nemzetközi szervezeteknél/a világban? Amikor végre közösen, egy népesebb blokk tagjaként harcolhatna saját érdekeiért, akkor sem vetődik fel, hogy részt vegyenek egy kis kontinentális csapatjátékban? Amikor „közös európai megoldáson” szeretnének gondolkodni a menekültügy kapcsán, akkor miért kell az aktív részvételünk esélyeit egy már előre láthatóan minden fronton támadható, irányított kérdésekkel operáló és kvázi-értelmetlen nemzeti konzultációval elrontani?

Orbán Viktor tegnap este azt mondta, hogy „mi (magyarok – a szerk.) sohasem voltunk multikulturális társadalom”, és hogy „értéknek tekintjük azt, hogy Magyarország egy homogén ország, kultúrájában, gondolkodásmódjában, civilizációs szokásaiban meglehetősen homogén képet mutat. Szerintünk ez egy érték, és nem is szeretnénk ezt föláldozni.” Továbbra is megdöbbentő számomra azt látni, hogy a magyar kormány ezeket az elveket pont fordítva szeretné a gyakorlatban látni az Európai Unióban: ahol is mindenki fogadja el, hogy Magyarország mindig más véleményen van, mint a többi tagország. Ha pedig nem, akkor is. Mert hát mi ez, ha nem multikulturalizmus, nem igaz? Az, hogy közben az ország gyakorlati külpolitikai érdekei sérülnek egy amúgy is kifejezetten megosztott diplomáciai időszakban, csupán mellékes zaj, ami úgy tűnik, senkit sem zavar a magyar kormányban.

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr817474716

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mészáros Tamás: Orbán Viktor csak az EU-ban szereti a multikulturalizmust 2015.05.20. 12:13:01

A magyar kormány ezeket az elveket pont fordítva szeretné a gyakorlatban látni az Európai Unióban: ahol is mindenki fogadja el, hogy Magyarország mindig más véleményen van, mint a többi tagország.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.20. 10:41:00

Erősen növekedett Orbán nemzetközi hírneve ezzel.

Urfang 2015.05.20. 12:41:46

@maxval bircaman szerkesztő:
Erősen növekedett Orbán hírneve azzal, hogy ő az az ember aki halálbüntetésre és deportálásra vágyik. Jobban járt volna ha ezt inkább eltitkolja. Európában pont az ellenkezőjét éri el vele, mint a szélsőséges, fóbiás, gyűlölködő híveinél. Európában ezzel nem csodálatot és imádatot szerez, hanem csak megvetést és iszonyt.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.20. 13:05:01

@Urfang:

A halálbüntetést sokan támogatják. De nem is ez a valódi kérdés: mindenki tudja, hogy Orbán NEM fogja bevezetni a halálbüntetést, ez csak egy gumicsont. Orbán népszerűsége azűltal növekedett, hogy hivatalban lévő állami vezetőként kiállt a liberális statusquo ellen.

"Európa" ugyanúgy nem egy monolit, liberális egység, ahogy a "magyarok" sem az. A monolit, liberális Európa csak a magyar ballibák nedves álmaiban létezik. Európa népei ébrednek, lásd Sziriza, Podemos, UKIP, Nemzeti Front, stb.

Toportyán Zsóti 2015.05.20. 16:56:52

@maxval bircaman szerkesztő: Beee bőven elég lett volna homofób putinbirca.Ne égesd a gazdát mert megfőzet.

Toportyán Zsóti 2015.05.20. 17:03:00

Csuti putinpincsi fullba nyomja a kretént,így jár aki az MTV-ből és a többi jobber szemétből tájékozódik.Vigyorgó világ hülyéje lett mára már szegény,valaki komolyan veszi akkor reszeltek neki mint berluscának.

csak egy néző 2015.05.20. 21:22:18

"Orbán Viktor az EU szemére vetette, hogy az valósággal behívja a bevándorlókat, a magyar fél viszont azt akarja, hogy senki ne jöjjön, illetve aki már itt van, az menjen haza."

Akkor kinek akarják megépíteni a fél kerületnyi mecsetet?

Tamáspatrik 2015.05.20. 22:53:40

Amilyennek látják Orbánt a saját pártszövetségéből is, alighanem a tipikus bajkeverő, szalonképes megfogalmazásban. Mindig is az volt, a legelső esetben az EU elnökeként (!) védte országát az EU-val szemben. Kb. amire kimegy a dolog e logika mentén: a nagy SZU. is szétesett, hát az EU is essen szét mennél hamarabb, minket pedig hagyjanak békén.
Az ilyen destruktív gondolatokkal nem tudok azonosulni, mert hatásuk a történelemben előre nem látható bajokat hozott, minden esetben.

Alick 2015.05.20. 23:07:50

Orbán provinciális puhapöcs - sokat tanulhatna még Nigel Farage-től...

Erő e-meló 2015.05.20. 23:54:48

Ezek a performanszok arra jók, hogy mindenki láthatja: meztelen a király. Az EP egy dilettánsokból összetoborzott pletykaklub. Hatalmi centrumnak teljesen alkamatlan, soha semmi valós problémát nem fog megoldani. Szvsz még felfogni sem képes hogy mi a gond, igaz, nem is ezért küldték a játszóházba őket

sierrahun 2015.05.21. 09:23:33

@Tamáspatrik: Kb. amire kimegy a dolog e logika mentén: a nagy SZU. is szétesett, hát az EU is essen szét mennél hamarabb, minket pedig hagyjanak békén.

-- Ha valóban az EU felbomlasztásán dolgozna, akkor nem csak üdvözölné a bevándorlást, de ingyen busszal vinné a menekülteket Hegyeshalomig. Az aztán betenné a kaput az EU-nak.

sierrahun 2015.05.21. 09:44:22

"Továbbra is megdöbbentő számomra azt látni, hogy a magyar kormány ezeket az elveket pont fordítva szeretné a gyakorlatban látni az Európai Unióban: ahol is mindenki fogadja el, hogy Magyarország mindig más véleményen van, mint a többi tagország. Ha pedig nem, akkor is. Mert hát mi ez, ha nem multikulturalizmus, nem igaz?"

-- A multikulturalizmus azt jelenti, hogy országomnak (uniómnak) nincs kulturális identitása, bármi jöhet. A véleményszabadság meg azt, hogy elmondhatom, ami gyötör, nem kell hozzá mások engedélye. Ezek nem egymás szinonímái.

"Amikor „közös európai megoldáson” szeretnének gondolkodni a menekültügy kapcsán, akkor miért kell az aktív részvételünk esélyeit egy már előre láthatóan minden fronton támadható, irányított kérdésekkel operáló és kvázi-értelmetlen nemzeti konzultációval elrontani?"

-- Ha naív akarok lenni, akkor egy konzultáció nem elrontás. Az irányított kérdésekre kapott válaszokat a Fidesz úgyis arra használja, amire jónak látja. Ha azt látja jónak, akkor semmire sem használja, aztán kalap. De maga a szerző is naív, ha azt hiszi, hogy bármely európai vezető valóban bázisdemokrata módon akarja szabályozni a bevándorlást (Svájc kivételével - oszt attól aztán hörgést is kapott az európai "közvélemény", amikor ők lehúzták a rolót). Meg amúgy is: akkor ebben az esetben a homoszexuális házasságot, a cigánykérdést miért is nem bázisdemokrata vélemény alapján oldjuk meg? Jahogy mer az olyan lenne. No, ez is olyan lenne.

"Orbán Viktor tegnap este azt mondta, hogy „mi (magyarok – a szerk.) sohasem voltunk multikulturális társadalom”, és hogy „értéknek tekintjük azt, hogy Magyarország egy homogén ország, kultúrájában, gondolkodásmódjában, civilizációs szokásaiban meglehetősen homogén képet mutat. Szerintünk ez egy érték, és nem is szeretnénk ezt föláldozni.”"

-- Be kéne látni, hogy Európa és Magyarország erősen jobbra tolódik. Éspedig nem egy ördögi összeesküvés, vagy pedig Orbán Viktor ármányai miatt. Hanem azért, mert az eddigi kurzus olyan problémákat termelt ki, amelyekre ez a válasz. És ha extrapolálom ezt mondjuk 20 éves távlatba a jövőbe, akkor a mai helyzet kutyafüle ahhoz képest, ami akkor lesz. Miközben jópárak, mondhatni a túlnyomó többsége továbbra is teljesen vak a bevándorlás okozta veszélyeket illetően. Láthatóan semmiből nem von le következtetéseket, csak mikor már a nyakunkon egy polgárháborús jellegű katasztrófa. Na az az igazi multikulturalizmus. Pl. Bostonban jól megfigyelhetőek az áldásai: a világ legnagyobb jóléte és azonos beszélt nyelve mellett is etnikai jellegű összecsapások vannak.

Erő e-meló 2015.05.21. 11:14:20

@sierrahun:
"jópárak, mondhatni a túlnyomó többsége továbbra is teljesen vak a bevándorlás okozta veszélyeket illetően"

Ha ezt az EU polgárokra érted, akkor nem igaz. Az átlag német és az átlag magyar is ugyanúgy elutasítja azt az emberözönt, ami elárasztja Európát, csak a német a PC jólneveltsége miatt ezt nem mondja meg nyíltan. Bizalmas formában az már más. És ami a lényeg, hogy a politikusok meg se kérdezik

sierrahun 2015.05.21. 14:41:37

@Erő e-meló: "csak a német a PC jólneveltsége miatt ezt nem mondja meg nyíltan."

-- Hát erről van szó. A médiájuk, a parlamentjük és legszorosabb baráti, családi körükön kívül nem merik nyíltan megmondani. A legkeményebben bevándorlásellenes Alternative für Deutschland is kénytelen azt kitűzni maximumként, hogyaszongya "bevándorláspártiak vagyunk, de korlátoznánk a jogosultságot". Eközben már vannak komplett városok, amiket a német nép teljesen föladott, költözéssel menekült mindenki a környékről, a lakosság maximum 10%-a német és az is öreg, aki már nem akar és nem tud sehova kötözni, a többi török és más bevándorló. Miközben a német népesség öregedik és fogy, az új bevándorlók pedig egyre kevésbé akarnak asszimilálódni (hiszen egyre többen vannak, nincs kényszer rá, nyelvet sem muszáj megtanulni egy komplett török városban pl.) Ilyen kondíciók mellett nem arról folyik a vita, hogy mi az, ami olyan végletesen félrement, hogy a német szülők gyermekátlaga 1,3, generációnként majdnem feleződik a létszámuk, a bevándorlóké meg duplája. Nem arról folyik a vita, hogy ennek pont fordítva kéne lennie és mit kéne tenni ahhoz, hogy megforduljon. Nem. Azon, hogy vajon fasiszta-e, aki felveti, hogy itt nincs valami rendben. Nem azon folyik a vita, hogy kinek a hibájából özönlik a balkáni és közel-keleti menekültáradat és mit kéne tenni ellene. Nem. Hanem azon, hogy az rasszista, aki felveti, hogy ez hova vezet. Vajon hány millió asszimilálatlan bevándorló beözönlése kell ahhoz, hogy feltűnjön, hogy az adott befogadóországban lényegében két nép él, amelynek az életmódja köszönőviszonyban sincs a másikéval és aktívan akadályozzák egymás boldogulását. Félek tőle, hogy nagyon sok.

Roland Oranky 2015.05.21. 23:45:54

Kedves Tamás' Engedd meg, hogy röviden válaszoljak és aztán bővebben kifejtem. Nem érezzük jól magunkat Európában, nem vagyunk Európaiak és veszélyesnek érezzük őket. Az elsőt a kisebbségi jogok benemtartásában, a kisebbségek zaklatásában és a beolvasztás -beolvadás elősegitése miatt (lásd 1 millió aláirás és megvitatunk bármit az EU parlamentben kivéve ezt, lásd továbbá román régiositási elképzelések), a másik DNS szerint és a szlovákok, románok, szerbek és ukránok szerint nem és a harmadik egy keresztény vallású k9zpkori EU hoz könnyebb volt csatlakozni mint ehhez ahol a fennt emlitett 4 szomszéd vmint Ausztria és mások állandóan kereszbetesznek.

klacus 2015.05.22. 07:14:10

Lehet, hogy Orbán azért ment ki, mert nem bízik a kint lévőkben. Vajon hány hű káder tartozik odakint az Ő érdekbaráti, és hány tartozik Simicska köreibe.
Nem szabad elfelejteni, hogy a pénz indukálja a politikát, és nem fordítva. Hiszen először volt a pénz, ami bejuttatta a politikust oda ahol most van. Kis hazánkban, most a politika indukálja azt a tőkét ami kell neki a működéshez. Gondolom Simicska elzárta a pénzcsapot, ezért is növekszik a mutyi tempója, az új szereplőkkel. Kínosan ki is lóg a lóláb, szinte mindenhol.
süti beállítások módosítása