Egyesült Királyság: Rekord bevándorlás és Brüsszel

2015. május 21.

Nem csillapodnak a kedélyek a csatornán túl sem a bevándorlás és az Európai Unió kérdéseiben. Sőt, a mai napon napvilágra került, legfrissebb bevándorlási adatokat látva ez minden bizonnyal még eszkalálódni is fog. A magyarázat egyszerű: 2014-ben az Egyesült Királyságba irányuló nettó bevándorlás (bevándorlók és kivándorlók különbsége) mértéke elérte a 318 ezer főt. Ez a szám pedig majdnem eléri az eddigi rekorder 2005-ös, 320 ezres értéket. Sokan mondták, hogy az abszolút többséggel újraválasztott Konzervatívok dolga nem lesz könnyű. Ám ennyire nehéznek talán ők sem gondolták a kormány dolgát, hiszen a cél: 100 ezer fő alá menni, közben pedig megegyezni az EU reformjáról.

David Cameron konzervatív brit miniszterelnök meglehetősen izgalmas és intenzív két nap elé néz. A hírek szerint ugyanis ma a közvélemény elé tárja a kormány, illegális bevándorlásra, valamint nettó bevándorlás visszaszorítására vonatkozó terveit. Előbbi minden jel szerint tartalmazni fog olyan passzusokat, miszerint lebukás esetén az illegális bevándorlók fizetése elkobozhatóvá válik a rendőri szervek által, továbbá, hogy az érintett személyeket azonnal őrizetbe lehet venni, illetve, hogy a rájuk kiszabható bírság mértéke nem lesz előre meghatározott, azokat eseti jelleggel állapítják majd meg. Az előbbiek mellett ráadásul szó van még gyorsított eljárásban lefolytatott kitoloncolásról is. Az új törvény tehát jól láthatóan szigorúbb lesz, mint az összes ezt megelőző, bár látva a bevándorlási adatokat, valamint Cameron korábbi ígéreteit, ezt a szavazóik nagy többsége el is várja a kormánytól.

cameron-eu3.jpg

("Komoly harcok várnak rá" - David Cameron, f: telegraph.co.uk)

Kifejezetten a számok aggaszthatják a konzervatív kormányfőt, lévén, 2010-es első megválasztásakor ő maga tett (ma már láthatóan elhamarkodott) kijelentést, miszerint a bevándorlást az új kormány drasztikusan vissza fogja szorítani, és ha mégsem, nyugodtan le lehet őt és pártját váltani. Ma látszik, végül egyikre sem került sor. Hiszen a Királyságba irányuló bevándorlás bár 2005 óta a második legmagasabb – dacára minden múltbéli, „néhány tízezerben maximalizáljuk a bevándorlást” cameroni kijelentésre –, a konzervatívokat mégis abszolút többséggel választották újra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a 2019-ben vagy 2020-ban Cameront váltó, következő konzervatív pártelnök-miniszterelnökjelöltnek nem kell elszámolnia a jelenlegi kormány ígéretével a bevándorlás 100 ezer fő alá csökkentésével. Mert el kell majd, ez biztos.

Fontos azonban hozzátenni, hogy a bevándorlás kérdésének rendezése természetesen szorosan összefügg az Európai Unióval történő, manapság nem éppen kielégítő kapcsolat normalizálásával. Ennek első lépése lehet a holnap Rigában tartandó uniós Keleti Partnerségi csúcs, amin a hírek szerint – még ha csak röviden is – a brit miniszterelnök felvázolja európai kollégái számára, hogy az Egyesült Királyság mit is akar elérni a legkésőbb 2017-ben (vagy talán már 2016-ban) megrendezésre kerülő helyi uniós népszavazás előtt. A brit sajtó a következő pontok felvetését tartja valószínűnek:

1) Minden munkanélküli uniós bevándorló számára négy évig elérhetetlenné kell tenni a befogadó országok jóléti támogatásait – például nincs lakhatási támogatás, nincs adókedvezmény; 2) A minél szorosabb egységre (=integráció) vonatkozó uniós elvet az Egyesült Királyság nem köteles magára nézve irányadónak tekinteni; 3) Garanciákat akar arra vonatkozóan, hogy a jövőben semmilyen, eurozóna tagok által kezdeményezett (egységes piacot és annak szabályait érintő) módosítás nem lesz kötelező érvényű Londonra; 4) Biztosítani annak a lehetőségét, hogy bizonyos új uniós jogszabályok elfogadását tagállamok egy csoportja megakadályozhatja.

orbaneu2.jpg

("Talán most visszatalálnak a többiek asztalához")

A fenti pontokat állítólag a brit uniós maradás mellett leginkább elkötelezett Németország vezetői már látták, és nem is zárkóznak el ezek tárgyalásától. Az igazi kérdés tehát az lesz, nem is most, sokkal inkább a június végén esedékes nagy EU-csúcson, ahol David Cameron A-tól Z-ig kiteríti uniós reformra vonatkozó lapjait, hogy mennyi brit változtatási kérelmet lehet a jelenlegi keretek között elintézni, és mennyihez kell a hatályos jogszabályok változtatása. Ez utóbbit ugyanis a német külügy és kancellária egyaránt kizárta. Legalábbis a brit uniós népszavazásig biztosan. Utána viszont, ha a Királyság a maradás mellett dönt, Németország sugalmazása szerint minden asztalra kerülhet, akár még a jelenleg hatályos szabályok átírása is.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr397479160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erő e-meló 2015.05.22. 00:14:44

Egy kelet-európai kisországot elhajtanának hasonló követelésekkel. Nem az számít tehát hogy mit mond, hanem hogy ki mondja. Így működik minden autokrata szervezet, többek között az EU. Jó nagy PR munka kell ennek az elfedéséhez.

Etniez 2015.05.22. 00:33:18

4.-es pont a legkeményebb.

klacus 2015.05.22. 06:53:37

Éljen a 4-es pont alapján lehet pálinkát főzni, önfeledten... mármint Londonban, ha azt úgy tartják jónak.

Valaki mondja meg nekem, hogy az európai egyesült államok, mint cél, ezzel hogyan realizálódik? Illetve, ha mondjuk ezt mi itt a végeken elfogadjuk, akkor mit tegyünk még, hogy ez létrejöjjön? Persze ez után az is érdekelne, hogy mit tennének ők? Ez az egész EU ügy, tök zavaros. Hofi szavai itt is igazak
"A mama megmondta.:
- Géza, amíg ezek nem tudják merre mennek, Te ne tudd hová állsz."

Szerintem egy átlag rabszolgának, nem sok perspektíva jut. Igaziból a helyzet annyiban változik, hogy a megnevezett okok és felelősök, intézmények változnak. Egy valami állandó, az a nyomor. Lassan persze elfogy a türelem, mert a magyar birka, illetve kiváló és hűséges alattvaló, de a radikálisok egyre többen és többen lesznek, szépen és csendben. A feszültség és a "mindenkiből elegem van" érzés lappang régóta, ha ez robban, azt nem ússzuk meg olcsón. Lásd az ukránokat, görögöket. Sokkal nagyobb szarba kerültek mint voltak, sőt mióta segítenek rajtuk egyre szarabb a helyzetük. Ez vár ránk is.

igazi Ténytár 2015.05.22. 08:48:37

@Erő e-meló:
Érdekes ha itthon van így a politika (2/3 szavazott ránk, kuss 4 evig!) akkor az a demokrácia csúcsa! Az EU-ban meg a tokmag országok kovetelzonek a 5x nagyobbak karara.

Pont az a baja az EU-nak, hogy nem egyenertekuek a szavazatok mert nem a valós lakossag aranyosan vannak az EP képviselők elosztva

Rob67 2015.05.22. 10:18:25

Azert tenyszeruen szogezzunk le nehany pontot.
A jóléti támogatásait – mint például nincs lakhatási támogatás, adókedvezmény, csaladi potlek - jelenleg sincsen az ujonnan erkezoknek. Cameron egy amugy is meglevo szabalyt siman elad az angol valasztoknak ujracsomagolva.
A jelenlegi szabalyok szerint egy even belul meg kerdezni sem nagyon lehet. Szocialis lakhatas szinte kizart. Tax Credit elerhetetlen. Adokedvezmeny sosem volt. Csaladi potlek csak egy ev utan adhato. Munkanelkuli segely? Na ez a legmokasabb. Ez nem csak ido, hanem az elozo ket evben befizetett NI jarulek alapjan is szamoljak. Keves bevizetes 0 azaz zero font tamogatas.
szoval ez egy netto baromsag, de siman lenyomja a torkukon sikerkent. Nem veletlenul latja az Angliai magyar kozosseg brit Orbannak ezt a figurat. Populizmusra es nepszeruseghajkuraszasra hajlamos, a tudatlan de nagy valasztoi tomeghez fordul. Foleg azokhoz akik amugy eletukben a munka helyett sokkal inkabb szocialis seglyeken eltek. Az o szamuk komoly szazalekban merheto.
Kozel 10 eve elek Angliaban, pontos ralatasom van ezekre.

frob 2015.05.22. 10:23:18

Az angolok sikereiket nem csak a gyarmatosításnak köszönhetik, hanem alapvetően olyan politikusoknak, akiknél elsődlegesek voltak az angol érdekek és olyan angoloknak, akik kiálltak hazájukért.

Az egyik leggazdagabb EU ország amely egyébként épp okos és egyébként az EU országok közül a legnagyobb formátumú bevándorlási politikájának is köszönhető.

Nyilván nem fogják odadobni az országukat az EU liberálisainak, ez nem is kérdés.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.05.22. 10:44:14

@igazi Ténytár: Mi összefüggés van a kettő között? Egész más eg ország parlamentáris rendszere mint az EU. Ez utóbbi inkább egy klub, amely sokkal közvetettebb módon szankcionálja azt, ha valamelyik tagja nem tartja be a szabályait. Egy országban a parlament által hozott törvények nem betartása viszont törvénysértés..

Erő e-meló 2015.05.22. 11:30:22

@igazi Ténytár:
Végül is igazad van, minek foglalkozni a kicsik nyavalygásával? A kis nyelveket például simán ki lehetne hagyni, végül is mindenki megtanulhat angolul, vagy valami más világnyelven. Egy-két milliós országok kedvéért nem érdemes a drága fordítóapparátust fenntartani

Csak arra lennék kíváncsi, mi lesz az EU hivatalos nyelve, ha az angolok a kilépés mellett döntenek?

Erő e-meló 2015.05.22. 11:39:25

@klacus:
Én azért ezt másként látom. Görögország és Ukrajna is csak sodródott jópár évig, mint ahogy Magyarország is sodródott mert senkinek nem volt ereje és hatalma megradadni a kormányt. Régi tengerészmondás szerint egy kormányos nélküli hajó rosszabb, mint a rosszul kormányzott hajó

Erő e-meló 2015.05.22. 11:45:31

@A megvalósult amerikai ólom..:
Az EP valóban egy szabadidőklub, ebben egyetértek. De a normális parlamentnek se az a dolga hogy szankcionáljon, sőt a demokrácia játékszabályai kizárják ezt. Hiszen akkor hol van a törvényhozó és végrehajtó hatalom szétválsztása?

Az EP csak arra jó, hogy elkendőzze és ezzel újratermelje a demokráciadeficitet

klacus 2015.05.22. 12:22:20

@Erő e-meló: Értem, én hogy a Viktor határozott, de a jó elképzelések között, van pár idióta dolog. A kivitelezés és a kommunikáció alacsony színvonala miatt, legalább annyit ártanak, mint a határozottsággal, és azzal a pár jó dologgal nyernek. Ugyanolyan bénán lopnak mint a szocik 2002-2010 között.

A média nagyon hatékonyan fordítja el az embereket a pártoktól. Nincs nehéz dolga, hiszen csak el kell menni Felcsútra, és meg kell mutatni azt a félhülyét akiből milliárdost csináltak ripsz ropsz. Középszerűnek is gyenge emberek kerülnek olyan pozíciókba, hogy az egészen elképesztő. A folyamat 2018-ig olyan szintű lehet, hogy az alacsony részvételi arány hozhat egy radikális fordulatot. Nna akkor aztán lesz határozott irány! Bár lehet, hogy ránk fér...

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.05.22. 18:13:55

@Erő e-meló: Természetesen nem azt állítottam, hogy az adott ország parlamentje szankcionálna, hanem nyilván az igazságszolgáltatás rendszere.
Én annyit állítottam, hogy a tagországaok saját parlamentáris rendszereiben sokkal közvetlenebb és komolyabb következményei vannak a törvények be nem tartásának, mint annak, ha egy tagország az EU-ban szembe megy a szabályokkal. Ezért értelmetlen a kettőt hasonlítgatni egymáshoz..
süti beállítások módosítása