Hamarosan Izraelt is magába szippanthatja a szír polgárháború

2015. június 04.

Az izraeli drúz közösség vezetője Sejk Maufak Tarif felszólította hazáját, hogy szálljon harcba a szíriai drúzok lemészárlására készülő Iszlám Állammal szemben. Miközben a zsidó államnak morális kötelessége megvédeni a szíriai drúz kisebbséget, a szír polgárháború hatalmi viszonyai radikálisan megváltoznának Izrael hadba lépése következtében.

Az iraki kurd és jazidi kisebbség után egy újabb nem szunnita muszlim kisebbség került a terjeszkedő Iszlám Állam csapatainak markába. Az Izrael által 1967-ben elfoglalt Golán-fennsík szomszédságában koncentráltan élő szíriai drúzok száma mintegy 700.000 főre tehető, akik a síita iszlámhoz közel álló vallásuk miatt nem számíthatnak kegyelemre a vallási kisebbségeket elpusztítani kívánó Iszlám Állam részéről. Bassár el-Aszad szír elnök stratégiai megfontolásokból és egyben büntetésül, amiért a drúzok igyekeznek kimaradni a polgárháború káoszából, fokozatosan kivonta csapatait az Iszlám Állam által elfoglalt terület és a drúzok által lakott Dzsabal al-Drúz (Drúzok hegye) között elterülő sávból, ezzel egy újabb népirtásnak adva terepet.

izraeldruz1.jpg

(Bibi Netanjahu a drúz közösség vezetőjével, f: aljazeera.com)

Az izraeli kormány a polgárháború kitörésétől kezdve felkészült a drúzok nagyszámú átmenekülésére, azonban szíriai drúzok a héten kinyilvánították, hogy nem kívánják elhagyni otthonukat, felveszik a harcot a radikális szervezettel szemben. A drúz vallás egyik legfontosabb hitelve, hogy nem hagyják el szülőföldjüket, így lettek az 1948-ban megalakuló zsidó állam polgárai, majd 1957-ben követelték, hogy fiaikat a zsidó közösség tagjaihoz hasonlóan sorozzák be az izraeli hadseregbe. Mára a 140.000 lelket számláló izraeli drúz közösség száma a fegyveres erőkben és a politikai elitben jelentősen meghaladja a népességen belüli számarányukat, különösen az északi elit katonai egységekben szolgálnak nagy számban, sokszor magas parancsnoki pozíciókban. Az izraeli és szíriai közösség évtizedek óta intenzív kapcsolatot ápolt egymással, a Golán-fennsíkon békefenntartást végző ENSZ erők közreműködésével házasságokat kezdeményeztek a fiataljaik számára, így számos rokoni szál is összeköti a két közösséget.

Izrael így nehéz döntés elé került, hiszen egyrészt morális kötelessége az ország leghűségesebb arab anyanyelvű polgárainak segíteni szíriai testvéreik megvédésében, miközben sem a szíriai harcoló felek, sem a felkelőket a Nyugattal közösen támogató szunnita arab államok nem néznék jó szemmel a zsidó állam beavatkozását a konfliktusba. Ugyanakkor Izraelnek fel kell készülnie, hogy a jelentős katonai erőt képviselő drúz közössége saját kezébe szíriai rokonaik megvédelmezését, amelynek eredménye végeredményben így is nagyszámú izraeli állampolgár részvétele lenne a szíriai polgárháború forgatagában, miközben ezzel egyszer és mindenkorra megtörne az izraeli zsidóság és a drúz közösség szoros kapcsolata.

izraeldruz2.jpg

(Szíria a francia mandátum idején, f: wiki.com)

Az izraeli drúz vezetés nyilvános nyomásgyakorlása a zsidó állam vezetésére ugyanakkor legalább annyira szól az Iszlám Államnak és az Aszad-rezsimnek, hiszen kedvező esetben egyik harcoló fél sem kívánja magára vonni a régió egyik legerősebb katonai hatalmának haragját és inkább nem kockáztatják meg a drúzok bevonását a polgárháborúba. Nem biztos azonban, hogy az Iszlám Állam a fent vázolt racionális elvek alapján dönt majd a drúzok elleni támadás kapcsán, így Izraelnek heteken vagy akár napokon belül döntenie kell, megkockáztatja-e a szíriai polgárháborúba való közvetlen beavatkozást. Ezzel egy kvázi független drúz állam kialakulását segítené elő, amely már 1921 és 1936 között létezett. Ellenkező esetben Izrael (és a világ) magára hagyná a több mint félmillió szíriai drúzt és ezzel felbontaná az izraeli zsidóság és a drúz közösség között kialakult, az izraeli hadseregben dívó kifejezéssel élve „vérszövetségi kapcsolatot” (héberül: brit damim), amelyre jelenleg mindkét közösség oly büszke.

Csepregi Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr987517030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.06.04. 21:03:09

A háború nagyon sokba kerül . Háborúzni csak akkor szoktak országok ha ;
1- van valami bazinagy hasznon kilátásban
2- ki akarnak fosztani pár országot maguk körül

Sima nyomásgyakorlás és egyéb marhaságok miatt soha nem megy háborúba egy ország sem .

Késes Szent Alia 2015.06.04. 22:48:05

Katonailag amúgy itt mik a lehetőségek? Légicsapás nem volna elegendő, szárazföldi bevonulás szerintem kizárva.
Nem tudom, drúz csapatok + izraeli légierő?

Blogger Géza 2015.06.06. 18:52:14

@Késes Szent Alia: Izrael jelenleg is megszállva tartja Szíria egy részét (Golán), ennyi erővel ki is terjesztheti ezt a zónát. Jelenleg úgy néz ki, hogy így is - úgy is létre fog jönni egy Izrael - IS határ, csak az a kérdés, milyen messze Izrael elvi határától. Az IS számára pedig hatalmas propaganda erővel bír majd egy közvetlen IS-izraeli összecsapás.

Késes Szent Alia 2015.06.07. 11:51:16

@Blogger Géza: Képzelem a nemzetközi reakciót egy ilyen kiterjesztésre... És elég nagyot kéne terjeszkedni, ha a drúzok védelme a cél: a Dzsabal al-Drúz jócskán odébb van a Golántól.

Közben Ayoob Kara szerint zajlanak a dolgok, csak nem árulja el, hogy mik:

www.algemeiner.com/2015/06/05/israel-is-secretly-protecting-druze-community-in-syria-hints-likud-lawmaker/

D/Csepregi Zsolt 2015.06.11. 21:42:39

@Késes Szent Alia: szerintem kapcsolódóan a lehetséges katonai megoldáshoz, azt tudom elképzelni, hogy a libanoni drúz közösségen és Jordánián keresztül kapnak a szíriai drúzok annyi fegyvert amennyivel megvédhetik magukat, háttérben pedig ott lesz a fenyegetés, hogy Izrael nem megy be katonai erőkkel az IS ellen, de légicsapások útján nagyon nagy károkat okozhatna nekik. Így mindenkinek előnyösebb lesz a drúzokat békén hagyni. Véleményem szerint Izrael, egy olyan állam, ahol a polgárok 20%-a nem zsidó nem engedheti meg magának belpolitikai okokból sem, hogy magára hagyja a határon túli drúzokat, mert az nagyon komoly jelzés lenne a többi etnikai, vallási kisebbség felé. Láttunk már hasonlót Libanonban a keresztényekkel kapcsolatban is.

Késes Szent Alia 2015.06.14. 17:52:59

@D/Csepregi Zsolt: "Israel is considering creating a bufffer zone reaching up to 10 miles inside Syria... “A buffer zone set up with the co-operation of local villagers lies at the heart of the plan. If the country remains unstable we might have to stay there for years,” The Times quoted a military planner as saying."

www.jpost.com/Defense/Israel-considers-building-buffer-zone-inside-Syria

Jöhetnek a tömegdemonstrációk az újabb izraeli földrablás ellen.
süti beállítások módosítása