NATO tagállamok: Fogyóban az egymás iránti szolidaritás

2015. június 11.

Alig egy hónapja írtam le a véleményemet azzal kapcsolatban, hogy Kelet-Európa jelenleg nem bízhat a NATO védelemben, vagy legalábbis nem bízhatja biztonságát kizárólag erre a védelmi hálóra. A régió valós vagy érzékelt fenyegetettsége az elmúlt évek csúcspontjára jutott a kelet-ukrajnai konfliktus okán, a NATO védelemben azonban nem csak az itt élők, hanem Nyugat-Európa is megosztottá vált.

Mint tudjuk, a NATO-szerződés V. cikkelye mondja ki, hogy a szövetség bármelyik tagja elleni támadást valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekintenek, és ennek megfelelően (az ENSZ által szabott feltételek mellett) egyéni és kollektív védelmi intézkedéseket tesznek a konfliktus feloldására. Az orosz határ mentén fekvő országok és NATO tagállamok – látva a Krím-félsziget könnyűszerrel végrehajtott annexióját – jelenleg egyre kevésbé bíznak abban, hogy a nyugati szövetségeseik mindenfajta hezitálás nélkül érkeznének a segítségükre.

nato_merkel.jpg

("A békés megoldás híve - hiszen katonát nem küldenének" - Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Angela Merkel; f.: nato.int)

Főleg akkor, ha az orosz agresszió nem nyílt, hanem a kelet-ukrajnai helyzethez hasonlóan, egyfajta hibrid háborús hatásként lépné át határaikat. Erre a balti államokban a magas orosz kisebbségi arányok miatt meg is van minden elméleti esély, így a nyugati hozzáállás a kérdéshez kardinális fontossággal bír. A legújabb közvélemény-kutatások szerint pedig tényleg érdemesebb lehet egy kis önállóságra készülni, ha védelmi kérdésekről van szó.

A fenti grafikán látható, hogy arra kérdésre, miszerint „Abban az esetben, ha Oroszország komoly katonai konfliktusba keveredne egy vele határos NATO-tagállammal, egyetértene-e azzal, hogy az országa katonai erővel védje meg a megtámadott országot?” igen megosztó válaszok érkeztek. Egyértelműen látszik, hogy a szituációban sokkal inkább középpontban lévő Lengyelország sokkal erősebb támogatója jelenleg az V. cikkelynek, mint például „Európa erős embere”, Németország. És bár a teljes kép mediánját tekintve a helyzet még mindig pozitív, hiszen a válaszadók 48 százaléka a kollektív védelem mellett áll, és csupán 42 százaléka ellenzi azt, ez a megosztottság már érezhetően nem egy hangos kisebbség és egy erős többség között zajlik. A két csoport megoszlása olyan szinten erős tömböket hozott létre, amelyek bár remélhetőleg nem képezik le a valós biztonságpolitikai és védelmi döntéshozók véleményét, azt egyértelműen mutatják, hogy a kérdés valós problémát okozhat egy esetleges konfliktusnál.

A békeidőre pedig még sajnos nem számíthatunk a régióban, ugyanis a múlt héten újra fellángoltak a harcok Donyeck térségében, amely egyre inkább azt mutatja, hogy a II. minszki fegyverszüneti megállapodás alapjaiban véve nem hozta el a várt eredményt. Szemtanúk állítása szerint az orosz-ukrán határon nagy erőkkel folyik a további csapatösszevonás, előrevetítve az orosz-párti szakadár csapatok erősödését. Nem véletlen, hogy az Európai Unió két hét múlva újra döntést hoz a már fennálló Oroszország elleni gazdasági szankciók kiterjesztéséről – bár Vlagyimir Putyin továbbra is minden fórumon próbálja azt a látszatot fenntartani, hogy ezek a lépések nem ártanak országának.

Az orosz elnök épp a tegnapi napon találkozott Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel Milánóban, ahol Renzi meleg fogadtatásban részesítette a nyugati vezetők által minden téren kritizált politikust (legutóbb épp a G7 találkozón adtak hangot a putyini agresszió beszüntetésének szükségességéről) – még ha említést is tett a két ország közti ellentmondásokról Ukrajna kapcsán. Az olasz miniszterelnököt tartják például Orbán Viktor mellett Moszkva legnagyobb szövetségesének: ő az egyetlen nyugat-európai vezető, aki a krími annexió óta látogatást tett az orosz fővárosban – ráadásul pont a Nyemcov-gyilkosság után nem sokkal. Érdekes látni, hogy ezzel összefüggésben épp Olaszország az, ahol az előző kutatásra válaszolók 51 százaléka ellenezte a NATO kollektív védelmi stratégiáját.

Egy esetleges kelet-európai konfliktus során úgy tűnik, hogy a kontinens korántsem lesz annyira egységes, mint ahogy azt a NATO vezetői és szóvivői szeretnék láttatni. A fenyegetettség-érzet nyugatra haladva történő csökkenésével felmerülhet a kérdés, hogy adott helyzetben valóban számíthat-e majd a régió a szövetséges csapatok megjelenésére, vagy csupán hasonló szólamokra számíthatunk, mint a Krím-félsziget esetén.

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr677533404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Roland Oranky 2015.06.11. 13:59:53

Tisztelt uram' Számunkra erdélyi magyarok az oroszok veresége Moldova egyesülését hozná és Nagy Romániát valamint a teljes eljelenktelenedést egy sovin országban. Azokat a magyarokat akik ezt szeretnék és Romániának segytséget nyujtana ellenségemnek tekintem még ha csak elméleti segytségről is van szó.

PonDrow 2015.06.11. 17:02:57

@Roland Oranky: jól értem, hogy amennyiben Oroszország megtámadná Romániát, és ezért életbe lépne az V. cikkely, melynek alapján Magyarország aktívan részt venne az oroszok elleni harcban, akkor az Ön szerint az erdélyi magyarok ellen irányuló lépés lenne Magyarország részéről?

Értem. Azt hiszem először a fejekben kellene rendet tenni arrafelé is.

Helmut von Offenburg 2015.06.12. 13:32:29

@PonDrow: Nem sok magyart fogsz találni, aki a románok oldalán harcba vonulna az oroszok ellen.
De mielőtt a fejekben való rendről értekeznél, talán érdemes lenne tanulmányozni a romániai magyar kisebbség államon belüli helyzetét, a többség bánásmódját a minoritással szemben. Ebben a kontextusban talán mást mutatna az összkép.
Mindenesetre a személyes tapasztalatgyűjtést ajánlanám, nemcsak a virtuális okoskodást. Csakúgy mint Kárpátalja esetében.

Carl Tycon 2015.06.12. 13:44:00

@PonDrow: @Roland Oranky: Hát az érdekes szituáció lenne, ha az oroszok, akik Erdélyt nekünk szánják, megtámadnák Romániát, a magyar hadsereg pedig a NATO-ra hivatkozva a románok oldalán, az oroszok és az erdélyi magyarok ellen lépne háborúba.

Kiváncsi lennék akkor, hogy adják el ezt a fideszbirka idiótáknak. Pl. Orbán kiáll, hogy "mától az erdélyi magyarok a zellenségünk, meg kell védenünk tőllük a virágzó EU-t" ??

És senki ne gondolja hogy ez távoli, elképzelhetetlen verzió. Máig se cáfolta senki az Orbán által az ukrán hadseregnek küldött 80 db T72-es tankról keringő hireket. Ha esetleg a kárpátaljai magyarok is függetlenedésen gondolkodnának, Orbán tankokkal segit az ukrán hadseregnek halomra lőni őket.

Carl Tycon 2015.06.12. 13:55:56

@Carl Tycon: Jut eszembe, az oroszok nem csak Erdélyt, hanem Kárpátalját is nekünk adnák. Erre Orbán 80 db tankot küld az UKRÁN hadseregnek.

Lehet, hogy ha magyar, nem hazaáruló kormányunk lenne, akkor Kárpátalja már Magyarországhoz tartozna?

STIRLITZ 2015.06.12. 14:57:24

Próbálom kitalálni, mi értelme van az ilyen posztoknak, de nem sikerül. A diplomaci sokadik cikkét írja már arról, hogy a NATO holtbiztosan nem védi meg európai tagjait egy esetleges orosz agressziótól! De hogy honnan veszik ezt, az sosem derül ki a posztokból. Most mondjuk annyi utalást azért sikerül "elhelyezni" a cikkben, hogy a NATO államokban a lakosság körében végeztek valami felmérést arról, hogy ki szeretné is ki nem, a NATO erők beavatkozását és ruszki támadásnál. Na ez aztán nagyon komoly "bizonyíték" arra, hogy a NATO főparancsnokság mit tenne egy adott szituációban! Az ilyesfajta saccolgatás nem túl profi. Ezzel az egész blog szakmai hitele romlik fiúk! Ugye tudjátok! Ez a bulváros pletykálkodás, és ijesztgetés nem méltó a diplomacihoz, mert más cikkeitek meg kifejezetten színvonalasak.

Carl Tycon 2015.06.13. 14:10:16

@STIRLITZ: Látszik hogy fiatal vagy, nem tanultál meg olvasni a sorok között. Az ilyen cikkekkel készitik fel az embereket az orosz-ukrán(-balti? -lengyel?) háborúra, amiben a NATO nem akar/nem tud (mindenki döntse el saját izlése szerint) részt venni.

Bálint László Hatfaludy 2015.06.13. 15:21:51

A vélemények feltérképezésére tényleg jó módszer egy provokatív téma köztudatba dobása, de van másféle eljárás is:lehet, hogy valaki még emlékszik a BÁLNÁ-ra. Nyugat-Európából küldték konténerben és olyan paraméterekkel ( súllyal, méretekkel), ami megegyezett a frissen rendszeresített NATO-harckocsi mutatóinak. Mikor megkérték hazánkra az útvonalengedélyt, (mert szinte az egész országban be akarták mutatni!) a hidak, utak áteresztőképességét mérték fel vele: amerre a BÁLNÁ-t vihették, arra jöhettek volna a tankok is. Ilyen egyszerű volt.
Sosem tudni, hogy egy elhangzott kérdés, nyilvánosságra hozott információ mi célt szolgál!!
Kicsit olyan ez, mint a bridzsben a licit, mondok valamit és figyelem , hogy a többiek mit reagálnak.
süti beállítások módosítása