Pro/Kontra: Kell-e kerítés a szerb-magyar határra? (2)

2015. június 25.

A szerb-magyar határra tervezett, hazánkat a hivatalos statisztikák szerint a kiugróan magas illegális bevándorlástól megvédeni akaró kerítésrendszert a szükség és a kapkodás szüli, és mint ilyen, sikertelenségre van ítélve. Ez a kudarc azonban nem minket, hanem az Uniót minősíti. Ettől viszont még a kerítés, mint szimbólum, ránk, magyarokra fog égni, ezért nem szabad megépíteni.

Nincs egy hete, hogy a kerítés körüli indulatok és viták megindultak. A magát baloldalinak tartó értelmiség és politika berlini falról, elnyomásról, kiszolgáltatott emberek kivéreztetéséről, diktatúráról, álproblémáról, szovjet időkről, 56-ról, Rákosiról meg Honeckerről beszél. A magát jobboldalinak tartó értelmiség és politika ezzel szemben nyugati árulásról, szükséges és jogos intézkedésről, az ország védelméről és elkerülhetetlenségről beszél. Kinek van igaza? Senkinek.

A kerítés (vagy fal, ahogy tetszik) ugyanis soha sehol nem volt jó megoldás. A számok szintjén egy rövid ideig talán, de morálisan semmiképp. Persze a politika soha sem az erkölcs elsődlegességéről szólt. Én mégis azt gondolom, hogy egy magát keresztény-konzervatívnak valló kormány részéről egy a szerb-magyar határra tervezett, az illegális bevándorlást megfékezni igyekvő kerítés ötlete – nem beszélve arról, ha fel is épül – mélyen immorális. Részben, mert szembe megy alapvető keresztény értékekkel. Részben pedig, mert a kormány jelenlegi tervei nem oldják meg a nyugat-balkáni bevándorlás kérdését, maximum kreálnak belőle egy szárazföldi Lampedusát. És ez, nem lehet érdeke semmilyen felelősen gondolkodó magyar kormánynak. A rövid távú politikai haszon ugyanis minden bizonnyal sokkalta kisebb lesz, ha egyáltalán lesz, mint a hosszú távú hatalmas megítélésbeli veszteség.

kerites4.jpg

("Akadály, amin át lehet mászni", f: telegraph.co.uk)

Mi támaszthatja alá ezt a nézetet? Az első, hogy a szerb határon életét vesztett illegális bevándorlók száma a kezdeti időkben vélhetően növekedni fog – de még ha nem is lenne növekedés, csak egy relatíve stabilnak nevezhető szám, az is sokkal több lesz, mint a mostani nulla érték (média visszhanggal bíró eseteket számítva). Ez tehát azt jelenti, hogy azok a halálesetek, amelyek a kerítés felállítása után történnek majd, könnyen a kormány, és ezáltal az ország számlájára írhatók.

A második, hogy hiába a kezdeti, vagy akár tartós siker, onnantól kezdve, hogy a 4 méter magas és 175 kilométer hosszú határrendszer állni fog, úton-útfélen megkaphatjuk a nemzetközi sajtótól, hogy megcsúfoltuk a saját múltunkat, és újra építettük a berlini fal kicsinyített mását.

A harmadik, hogy a fal önmagában nem old meg semmit. De nem is feltétlenül azért, mert ki lehet kerülni, mint mondják sokan, hanem sokkal inkább azért, mert át lehet rajta mászni és át lehet vágni. Több ismert példa bizonyítja, hogy az Egyesült Államokban csak azok a kerítés/fal részek bírnak jelentős feltartoztató erővel, amelyek mentén folyamatos és megerősített a fegyveres határőri jelenlét. Az ehhez hasonló védelmi rendszerek esetében tehát a kezdeti 15-20 milliárdos anyag- és építési költség mindössze a kezdetet jelenti, az igazán nagy összegek csak később jönnek: fenntartás, megerősített határőrség (mind állományilag, mind felszerelésben és gépparkban), környezeti károk helyreállítása.

A negyedik, hogy külpolitikai offenzíva helyett, amely hazánk nem különösebben kedvező nemzetközi megítélését is részben célozhatta volna, beleállunk egy újabb olyan konfliktusba, ami tartósan rosszat tesz nekünk. Pedig lehetett volna ez az egész számukra pozitív is: például az olaszokkal, spanyolokkal, britekkel karöltve hónapok óta a nyugati média címoldalain szerepelve ostorozhattuk volna Brüsszelt, hogy találjon végre megoldást az illegális bevándorlás kérdésére, mert ha nem, kerítést leszünk kénytelenek emelni, holott, semmit sem szeretnénk kevésbé. Meglehetett volna tenni? Igen, meg. Sikeres lett volna? Annyiban biztosan, hogy a nemzetközi közvélemény előtt most úgy állnánk, mint áldozat. Egy szokás szerint inkompetens és döntésképtelen Brüsszel áldozata, amely a tengeri bevándorlást kezelni akarja, mert látványos, és mert Olaszország révén fajsúlyos tagállamot érint, a magyar problémákat viszont nem, mert szárazföldi utakat érint és a Nyugat-Balkánt. Utólag persze elindult valami hasonló mártírtánc Budapest részéről, ám a kerítés elkészülte után erre már senki sem lesz kíváncsi. Ott és akkor ugyanis csak egy dolog fog számítani, hogy minden előzetes konzultáció nélkül megépítettük az egészet, ellenségképet kreálva sok ezer elesettből.

kerites3.jpg

("Akadály, amit át lehet vágni", f: nyugat.hu)

A fentiek alapján úgy gondolom, hogy a szerb-magyar határra tervezett kerítés sem morális, sem gazdasági, sem politikai szempontból nem állja meg a helyét. Szövetségeseket kellett volna inkább keresnünk az illegális bevándorlás által sújtott más uniós tagállamok közül, akikkel együttesen fellépve tematizálhattuk volna nekünk tetsző és hasznos módon a párbeszédet. Például, hogy a magyar kormány nem a levegőbe beszél, amikor azt állítja, hogy a nyugat-balkáni illegális határátlépők számban legalább annyian vannak, ha nem többen, mint a tengeren érkező sorstársaik, hanem ez a szomorú valóság, még a Frontex (EU határvédelmi ügynöksége) szerint is. Addig pedig meg kellett volna erősíteni a határellenőrzést minden szabad felhasználású forinttal és uniós forrással, és közben minden nap, minden percben verni kellett volna az asztalt, hogy Brüsszel egyfelől találjon ki valami átfogó megoldást, ami nem szelektál a tagállamok között, hanem egységesen kezeli a blokkot, mert a probléma mindenkit érint. Másfelől pedig, biztosítson nagyobb pénzügyi keretet azon tagok számára, akiket méretüknél, gazdasági fejlettségüknél és erőforrásaikhoz mérten sokkalta komolyabb és veszélyesebb leterheltségnek vannak kitéve, mint a többiek. Hazánk ugyanis nem csak a saját területét védi, hanem az Európai Unió egészét is.

Ezt a stratégiát azonban a kormányzati meggondolatlanság, kapkodás és a hosszú távú (valójában átmeneti) népszerűségi vágy a radikálisokkal szemben felülírta, és a kerítés ennek állít majd csúfos emléket.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr857569190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

==T== 2015.06.26. 00:40:30

Hát én ezzel nagyon nem értek egyet.

Szvsz pont hogy egy keresztény kormánynak meg kell védenie Magyarországot a nemhogy nem keresztény, de a keresztényekkel - és fehérekkel - szemben kifejezetten agresszív és ellenséges népségekkel szemben.

A külföld véleménye irreleváns, a magyar kormány a magyar választóknak, és legfőképp a jövő magyar nemzedékeinek tartozik felelősséggel, és már csak miattuk sem engedheti be ezt az emberáradatot az országba.

A falat/kerítést lehet - és kell is - őrizni, lehet áramot vezetni bele - nem feltétlenül halálosat - vizesárokkal kombinálni - esetleg rendszeresen sertéstrágyával kezelni a környezetét (ez is megszűrné a migránsokat).

És ha meghalnak páran a kerítésnél, akkor mi van? 7 milliárd ember él a bolygón, ami kb. a duplája annak, amit a föld elbír úgy, hogy még a természetből is marad valami.

A szövetségesek keresgélése brilliáns ötlet, nyilván senkinek nem jutott eszébe, csakhogy amikor havonta tízezrével jönnek a migránsok, akkor cselekedni kell, nem ötletelni.

zerolime · http://nullacitromos.blog.hu 2015.06.26. 02:55:58

@==T==: nagyon keresztényi" ennèl bármelyik pogány emberségesebb... Ferenc pápa keresztényi, ez a hozzáállás meg rasszista. :(

Aquilonius 1 2015.08.01. 20:48:23

Először is: magyar-szerb államhatár, és nem fordítva.

Attila azt hiszi, hogy Brüsszel azért van, hogy a neki síró államokat meghallgassa, és intézkedjen.
Nem, Brüsszel a nemzetközi nagytőke központi intézménye, amelynek a feladata a nemzetállamok lebontása és velük szemben, a globalizáció előtti akadályok elhárítása.
Az arab tavasz, a kievi Majdan tér, Szíria, stb., egy-egy láncszem a legújabb eseményekben, mint ahgy az előre el volt tervezve.
Ezt a hadműveletet Londonból és New Yorkból irányítják, Brüssszel cinkos hallgatása és egyetértése mellett.
Mi ez a művelet? - Amerika, azaz az USA gazdasági erőfölényének megőrzése.
Milyen úton?- Ék verése Oroszország és Európa együttműködése közé, és, Európa elárasztása, tönkretétele a tízmilliós nincstelen tömegek szervezett ide irányítása útján.
JÓ E A KERÍTÉS ? - igen, kiváló. Egy nemzetállam, Magyarország délről megvédi magát. Kerítés, határőrizet, határozottság.
ELELNKEZŐ ESETBEN, HA NEM ÉPÍTENÉNK KERÍTÉST?- az álnok nyugat, ide diszponálná vissza az innen hozzájuk érkező menekülteket, ide telepítené őket, majd Szlovákiába, Lengyelországba, stb.
Van e nekünk jogalapunk megvédeni a határainkat? Igen, nekünk ehhez jogunk van.
Attila, képzelje el, hogy most itt mi fog történni: nem az asztalt verjük Brüsszelben, hanem feltartóztatjuk a HOZZÁNK érkezőket.
Menjenek másfelé, mert, nem is ide indultak!
Láthatná, hogy mi van Calais-ban, gondolja, ha ott képtelenek intézkedni, majd rajtunk segítenek?
A Cohn-Benditek és társaik?
Attila, a magyar kormány szent kötelessége megvédeni a Hazát. És, meg is fogja tenni.
Tudja, nekünk, magyaroknak a kommunistákból is a legalja jutott, mindig. Most is azok verik a nyálukat, és feljelentgetnek, mert másra képtelenek.

2015.09.13. 06:32:06

EU uzsorásai bedöntötték Görögországot! Viszonzás, Németország,+ EU kamatpótlásul kapja a bevándorlókat, NÁTO/USA szövetségesük küldeményét! Isten nem bottal ver! Gazemberség elnyeri jutalmát!
Remete levele (a kőtsönről) Kedves komám, Gábor!

Tudod, írtam már sokat olvasok, mindenféle ócska könyveket. No, el nem hiszed, mit leltem! 1875. november havában, arra kérte az Egyiptomi (Kedive, miniszterelnök féle, a marha,) az angol kormányt, küldjön pénzügyi szakértőt nékije!
Disraeli, angol miniszterelnök, hogy kihasználja a kedive nehéz pénzügyi helyzetét, A pénzügyi kölcsön fejében, rákényszeríti Anglia ellenőrzését, és protekorátusát. A misszióját, Cave főkincstárnok vezette! A kedive megengedte,, hogy megvizsgálja Egyiptom pénzügyeit. De a kölcsön tekintetében, nem tudtak megegyezni! Az államcsőd arra kényszerítette a kedivét, hogy siettesse a bankárokkal a megegyezést! Majd a hitelezők, és a kedive megegyeztek, hogy nemzetközi pénzügyi ellenőrzést, úgynevezett államadóssági pénztárt szervezzenek, és az államkölcsönöket konszolidálják!
A pénzügyi ellenőrzés nem jelentett egyebet, mint Egyiptom bevételeinek teljes kifacsarását! 9,5 millió Font bevételből 7,5 öt fizetett külföldi hitelezőinek! Kihasználták Egyiptom nehéz helyzetét, hogy még nehezebb helyzetbe hozzák az országot. Több minisztérium élére külföldieket neveztek ki! A sajtó azt állította, hogy az ország összes bajai, a kedive önkényéből erednek! Ez a liberális frazeológia, csak a valóságot leplezte! A valóságban a kormány, csak a külföldi bankoknak volt felelős! A parlament, üres fikció volt!
Nubár pasa, aki a hitelezők kielégítésére, több pénzt akart megtakarítani, csökkentette a hadsereg létszámát! Az elbocsátott tisztek lázadása elzavarta! Határtalan volt a bankárok, és a külföldi sajtó felháborodása!
A külföldi ellenőrzés visszaállítása Egyiptom további elszegényedéséhez vezetett! Figyelsz haver! 1882 Alexandriában felkelés tört ki, 50 külföldit megöltek! Válasz: Alexandria bombázása, Anglia Egész Egyiptomot megszállta! Ez lesz a mi jövőnk is? Mit gondolsz errűl? A föd is csak egy tengejen forog, és nincs új a nap alatt! Csak buta rövideszű népség! Kőccsőn kell? Megkapjátok, a cumit meg bekapjátok! Ja a könyv, elolvashatod, Az újkori diplomácia története!
Kipróbált, bevált módszer!

Ellenzéki Tüntető 2018.10.23. 13:42:14

No három év múlva vicces ez a blog.

A kerítés, mint kiderült, megállította a migriket, nem vágták meg mászták át, akik igen azokat elkapták, és a többi ország rólunk vett példát. A nemzetközi sajtót meg pont három napig érdekelte, mint minden más.

Ez az érv meg, hogy "legyünk áldozatok, és akkor nem éri szó a ház elejét", már akkor is baromság volt, utólag sem tűnik úgy hogy jó ötlet lett volna több ütőkártyát adni Brüsszel kezébe.
süti beállítások módosítása