Ausztrália: Rosszabb hely lesz terroristáknak

2015. június 29.

Tavaly november óta napirenden van egy új, a mainál sokkal szigorúbb terrorizmus ellenes törvény Parlament elé terjesztése az Egyesült Királyságban. A radikálisokkal szembeni harcot azonban nem csak a britek, de volt koronagyarmatuk, az ausztrálok is rendkívül komolyan veszik, főleg a múlt decemberi Sydney-i terrorcselekmény óta. Útlevél elkobzás, állampolgárság felfüggesztése, kitoloncolás, hazatérés megtagadása: Tony Abbott koalíciós kormánya jelentősen átalakítaná a helyi állampolgársági törvényt.

Pontosan még nem lehet tudni, hogy a Tony Abbott vezette liberális-konzervatív koalíciós kormány milyen változásokat tud majd végrehajtani a jelenleg hatályos állampolgársági törvényen, hiszen a módosításokhoz szüksége lesz a kormánynak a vezető ellenzéki erő, a Munkáspárt támogatására is. Kétsége viszont nem lehet senkinek, hogy lesznek változások, méghozzá jelentősek, mert az ellenzék eddig szinte minden abbotti szigorítás mögé odaállt. Ez persze annak fényében nem meglepő, hogy a tavaly decemberben két halálos áldozattal járó Sydney-i fegyveres merénylet (Man Haron Monis iráni származású ausztrál terrorista, aki magát IS szimpatizánsként definiálta, elfoglalt egy ismert és forgalmas kávézót a város üzleti negyedében – a hatóságok a rajtaütésben a két ártatlant meggyilkoló férfit is lelőttek) óta a közvélemény mellett a politikai elit is a szigorítás pártján áll. Utóbbi esetében nyilván a tényleges területekről, a módosítások mélységről lehet eltérés, lehet komoly vita, ám maga a szigorítás, mint cél, semmilyen politikai szereplő számára nem kérdéses.

ausztralterror2.jpg

("A Sydney-i merénylet áldozataira emlékezve", f: abc.net.au)

De mégis milyen változások körvonalazódnak? Az első és legfontosabb, hogy a kormányzati tervek lesújtanának mind a kizárólag ausztrál állampolgársággal bíró, mind pedig a kettős állampolgársággal bíró ausztrál civilekre, akik terrorizmus gyanújába keverednek. Előbbiek esetében szó van például az állampolgárságukkal járó előjogok átmeneti felfüggesztéséről (pl. állami juttatások elvesztése), míg utóbbiaknál a hazatérés megtagadásáról, és – jogerős bírósági ítélet kiszabása után – a kitoloncolásról. A kettős állampolgárok vonatkozásában ráadásul az is felmerült, hogy a jogszabályi változások visszamenőleges hatállyal is rendelkezzenek, vagyis, a jövőben nem csak a frissen terrorgyanúba keveredett, majd ezen vádakban bűnösnek talált polgárokat lehet kitoloncolni, hanem a korábban elítélt, büntetésüket már letöltött személyeket is. További ötlet még, szintén a kettős állampolgárok esetében, hogy a terrorizmus vádjában bűnösnek talált egyének elveszhetnék ausztrál állampolgárságukat – ez felmerült a csak ausztrál papírokkal bíró személyekkel összefüggésben is, ám ezt alkotmányossági aggályok miatt egyelőre elvetették, hiszen ez az eljárás lényegében hontalanná tenné őket, ami szakértők szerint sem alkotmányilag, sem emberi jogilag nem áll meg.

A módosított jogszabály által érintett állampolgárok számát pontosan amúgy nehéz megmondani, hiszen az ausztrál és nemzetközi sajtóban hol néhány tucat, hol ötven (esetleg hatvan), hol pedig száznál is több érintettről beszélnek. A kormány egyik legutóbbi becslése mindenesetre a vonatkozó számot valahova 60 körülire teszi, kiemelve, hogy ez azért az esetleges visszamenőleges hatállyal tovább, akár a duplájára is emelkedhetne. Fontos viszont aláhúzni, hogy ez az emelkedés könnyen ellentétes irányba is végbemehet, vagyis, csökkenés állhat be. Hiszen a kormány szavai szerint a szigorított törvény rendelkezései nem azonnali, hanem feltételes hatállyal bírnak majd; tehát nem arról lesz szó, hogy a terrorgyanúba keveredett polgárok rögtön kitoloncolásra kerülnek, vagy az ítélethirdetéssel párhuzamosan elveszítik állampolgárságukat, hanem módjukban áll majd bíróságon megtámadni a rájuk kiszabott büntetést és védekezni. Persze, hogy ezzel a lehetőséggel az érintettek valóban élni tudnak-e, és ha igen, hányan lesznek olyanok, akik nyernek is az állammal szemben, megmondhatatlan.

ausztralterror1.jpg

("Keménységet várnak, keménységet kapnak" - Tony Abbott, f: thenewdaily.com.au)

Egy azonban biztos, terrorfronton az Egyesült Királyság mellett Ausztrália is bekeményít. És a friss tunéziai, francia, valamint kuvaiti merényletek árnyékában minden jel szerint további országok sora követi majd az ő példájukat: vélhetően a helyi közvélemény támogatásával.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr877582516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

frob 2015.06.30. 12:17:44

Itt nem is szaroznak, nem olyan puhák mint Orbánék.

Itt a plakátokra azt írják, ne reménykedj, itt te nem telepedhetsz meg.

Medgar 2015.06.30. 12:28:02

Meg orbánbérencek!

_Epikurosz_ 2015.06.30. 13:31:14

Aki középkort rendelt, azt fog kapni. :)
süti beállítások módosítása