A Grexit biztonságpolitikai hatásai Európára

2015. július 07.

Valószínűleg mindenkinek feltűnt, hogy jelenleg minden Görögországról és az ország az EU-ból és/vagy az eurózónából való kilépéséről szól. A gazdasági és politikai hatások mellett azonban van egy terület, amiről sokkalta kevesebb szó esik: vajon miképp is befolyásolná a kontinens és a régió biztonságpolitikáját Athén esetleges kiválása?

Görögország már csak elhelyezkedése miatt is egyértelműen stratégiai helyet foglal el az európai kontinens védelmi hálózatában. Az ország a második hullámban, az alapításához nagyon közel, 1952-ben csatlakozott a NATO-hoz (Törökországgal együtt), számos, lokációjában kardinális pozíciójú katonai bázis helyezkedik el a területén. A SIPRI kimutatásai szerint – adósságválság ide vagy oda – továbbra is kifejezetten sokat költ katonai kiadásokra – 2013-ban 2,5 százalék, 2014-ben kb. 2,2 százalék az éves GDP-ből. Ez az érték, összevetve a többi NATO tagállam költségvetésével, magasabb mint például Olaszország, Franciaország vagy akár Németország hasonló számai. Mindezek mellett azonban ez a hatalmas összeg korántsem arról árulkodik, hogy a görög hozzájárulás milyen nélkülözhetetlen lenne az észak-atlanti szövetség szempontjából: ugyanazoknak a pazarló, belső elégedettségi mutatók javítását szolgáló lépéseknek vagyunk tanúi, mint máshol a görög gazdaságban.

hollande_merkel_web-thumb-large.jpg

("Komor hangulat" - Merkel és Hollande a tegnapi sajtótájékoztatón; f.: liberation.fr)

Athén ugyanis nem kifejezetten aktív a különböző missziókban: az afganisztáni küldetés során még a kezdetekben is csupán 170 katonával vett részt és ez folyamatosan csökkent: jelenleg 5 katonájuk van az országban (csak összehasonlításul: Magyarország 180 katonával kezdett, ami folyamatosan nőtt. Jelenleg 97-en teljesítenek ott szolgálatot).  Az országban található számos katonai bázis létrejötte és folyamatos fenntartása kritikusai szerint korántsem annak köszönhető, hogy a katonai szövetség olyan mértékben kihasználta volna őket – sokkal inkább a folyamatos infrastrukturális befektetések és a munkanélküliség leszorítása volt a cél. Görögország pozíciója már csak azért sem kifejezetten erős a NATO-n belül, mert a ciprusi helyzet okán (erről korábban itt írtunk) jelenleg is fennálló konfliktusa van egy másik NATO-tagállammal, Törökországgal, amely hozzájárulása a jelenlegi közel-keleti katonai műveletekhez sokkal nagyobb, mint Athénnak (vagy más nagyobb NATO országénak).

Másrészről azonban egyértelmű, hogy a görög részvétel kifejezetten fontos az Európai Unió mentési és megfigyelési missziójában a Földközi-tengeren. A jelenlegi menekültáradat során az olasz és görög haditengerészet oszlopos tagjai a Frontex (EU határvédelmi ügynökség) által irányított együttműködéseknek, ami jelenleg főleg a Triton misszióban ölt testet. Ez elsősorban olasz irányítás alatt áll, a múltban azonban az ehhez hasonló küldetést, a Poseidon-t a görögök vezették – ez azonban 2015 elején lezárult. A migrációs hullámok egyik közkedvelt útvonala a görög szigetvilágon keresztül vezet, így a jelenlegi menekültügyi helyzet biztonságpolitikai oldalát nehezen lehetne Athén hathatós közreműködése nélkül kezelni vagy megoldani a későbbiekben. Az Európai Unió szempontjából tehát Görögország „megtartása” már csak emiatt is kiemelt fontosságú lehet.

greece02.jpg

("Spártai tradíciók? Korántsem."; f.: network54.com)

Christos Manolas, a görög vezérkar korábbi vezetője szerint Európa fel sem méri jelenleg, hogy milyen fontos a biztonsága szempontjából országának tagsága az EU-ban és a NATO-ban. Interjújában elmondta, hogy a közel-keleti, észak-afrikai polgárháborúk miatt Görögország geostratégiai pozíciója elengedhetetlen a megfelelő védelem és reakcióidő fenntartása miatt. Ezzel kapcsolatban azt érdemes megjegyezni, hogy bár a görög válság – amelynek megoldása továbbra is bizonytalan lábakon áll – bár elhozhatja Athén kilépését az EU-ból vagy az eurózónából, ez korántsem jelenti azt, hogy a NATO-ból is ki kellene lépnie. A NATO-ban jelenleg is több tagország van, amely nem tagja az EU-nak, így ez a fejlemény az észak-atlanti védelmi hálóra nem feltétlenül lenne hatással.

A görög válság láthatóan tehát minden tekintetben meghatározza az európai kontinens jövőjét. Az eurózónában vetett hit megrendülése, a brit EU-tagságról szóló népszavazásra való hatás, a kontinens általános politikai egységében létrejött rés és a régió biztonságpolitikai kockázatainak növekedése mind az adósságválság számlájára írhatóak. Ezek közül jelenleg a biztonságpolitikai vetületről esik a legkevesebb szó, hiszen, mint láthattuk, ennek hatásai nem rendítenék meg komolyan a kontinens védelmi kapacitásait, sem annak stratégiai helyzetét. Azonban a jelenleg kulcsfontosságú menekültkérdésre Athén nélkül nehezen tudna megfelelően válaszolni Brüsszel, így Görögország kilépése az EU-ból vagy az eurózónából nem kis csapás lenne a szervezetnek. Hatalmas tétje van tehát az EU-s vezetők eheti tárgyalásainak, amelyek során csak bízhatunk benne, hogy sikerül elfogadható kompromisszumot kialakítani a kérdésben.

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr317607096

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mészáros Tamás: A Grexit biztonságpolitikai hatásai Európára 2015.07.07. 14:13:01

A gazdasági és politikai hatások mellett azonban van egy terület, amiről sokkalta kevesebb szó esik: vajon miképp is befolyásolná a kontinens és a régió biztonságpolitikáját Athén esetleges kiválása?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.07.07. 13:20:46

ha Gorogorszag is elbalkanosodik regen rossz :(

Le Orme 2 2015.07.07. 21:44:27

"Görögország geostratégiai pozíciója elengedhetetlen a megfelelő védelem és reakcióidő fenntartása miatt" Ezek elavult kategóriák. Biztonságpolitikailag nincs jelentősége az országnak.

@FeketeMacska73: Mindig is Balkán volt, a legrosszabból.

"A görög válság láthatóan tehát minden tekintetben meghatározza az európai kontinens jövőjét."

Nagy szavak. Jelentéktelen, érzékelhetetlen, semmilyen probléma a harmadik világbeli bevándorlókhoz képest.

Mr. Hyde 2015.07.07. 22:34:49

Az EU az USA parancsára inkább Görögország véres hulláját is magával hurcolja, különben összedől az egész kártyavár a picsába, amit már így is csak az a marketingbullshit tart össze, amit a "piacok bizalmának megőrzése" miatt sulykolnak.
Görögország azért kapott hiteleket a centrumállamoktól, hogy a NATO hadikikötője lehessen.
Ha akarnak még hadikikötőt a Pireuszon, fizessenek.
Ennyire egyszerű.

vilaggazdasagi.blog.hu/2015/07/06/gorogorszag_tegnap_es_ma#comment-form

Etniez 2015.07.08. 11:44:31

Attól, hogy visszaveszik a Drachmát, maradnak az EU-ban. Innentől kezdve nem értem az írást.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.07.08. 12:32:44

Az EU fizet mint a katonatiszt, mást nem tehet. A görögök kilépése túl sok belátható, és beláthatatlan kockázatot rejt magában..

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2015.07.08. 13:08:46

"a jelenleg kulcsfontosságú menekültkérdésre Athén nélkül nehezen tudna megfelelően válaszolni Brüsszel, így Görögország kilépése az EU-ból vagy az eurózónából nem kis csapás lenne a szervezetnek"

Mi lenne a "megfelelö válasz"?
A csempészhajók elsüllyesztése, amihez kellhet esetleg a görög haditengerészet. Csak mert jelenleg ilyenröl szó sincs. A menekülteket kimenteni, és utána persze befogadni, s ezzel tovább gerjeszteni a népvándorlást, na az megy Görögország EU-, pláne Eurozóna-tagsága nélül is.

-

"Magyarország 180 katonával kezdett, ami folyamatosan nőtt. Jelenleg 97-en teljesítenek ott szolgálatot" - a matematika és a logika is komoly pofont kapott...

MEDVE1978 2015.07.08. 15:25:31

Van benne egy pár túlzás.

1. A görögök esetében jelenleg a tét az euroövezetből való kilépés, nem pedig az EU-ból vagy a NATO-ból való kilépés. Az EU kilépést számos okból nem akarhatják sem a görögök, sem az EU tagok, hiszen az EU oldaláról a görögök továbbra is exportpiacot jelentenek, görög oldalról pedig az ország nettó haszonélvező az uniós pénzekből. Mindenki szegényebb lenne az EU kilépéssel. A NATO kilépés alapvető baromság. Görögország történelmileg elhúzódó konfliktusa a törökökkel fennálló konfliktus. Ha Görögország kilépne a NATO-ból és a törökök maradnának, a görögök gyakorlatilag egy konfliktus esetén a teljes NATO-val néznének szembe...
2. Görögországnak nincsen különösebb geostratégiai vagy katonai szerepe. A NATO gépei, hajói csapásmérésnél használhatják az EU mediterrán országok és Törökország kikötőjét is. Ha mondjuk a görög kikötőket nem lehetne, az csak azt okozná, hogy kicsit nehezebb megoldani a logisztikát.
3. A menekültek ügyében az egyik fő folyosó valóban Görögországon keresztül vezet, ezért egy görög összeomlás valószínűleg felnagyítaná a problémát, viszont ebben az esetben az olasz és bolgár határt még az uniós jog szerint is le lehet zárni, az ellenőrzést meg lehet szigorítani.

Tudományos libsizmus 2015.07.08. 15:40:26

Oroszország legfontosabb stratégia célja Nagy Péter óta a tengerszorosok megszerzése. A nyugat legfontosabb európai stratégiai célja Nagy Péter óta ennek megakadályozása.

Mivel Görögország egy köpésre van a szorosoktól és a birtokában lévő Égei tenger a szorosok kijárta, Görögországot a nyugat mindig ki fogja húzni a szarból. Ez lesz most is. Elbaszhatnak mindent, 20 évenként csődbe mehetnek. A nyugat mindig ki fogja húzni őket a szarból.
süti beállítások módosítása