Újabb görög csatára készül Merkel

2015. július 21.

A német kancellár vasárnapi nyilatkozatában adósságkönnyítést helyezett kilátásba Görögország számára, azonban kizárta, hogy annak akár egyetlen eurócentjét is elengednék. A német rugalmasság hangsúlyozása egyszerre szolgálja a görögök gyors lefegyverzését a harmadik mentőcsomagról szóló tárgyalásokon, és a görög válság kezelése kapcsán Németország és Franciaország között kialakult feszültség enyhítését.

Hiábavaló volt az idén januárban megválasztott, radikális baloldali pártnak tartott Sziriza által vezetett görög kormány európai hitelezőivel szembeni küzdelme. A fél éves kálvária végére egy megalázó parlamenti szavazás tett pontot, ahol a görög törvényhozók, szembemenve a nép július 5-én kinyilvánított akaratával, elfogadták a nagyrészt hitelezői diktátumot. Az ellenzéki pártok segítségével átvitt gazdasági reformcsomag-javaslattal sikerült elkerülni, hogy az Európai Központi Bank beszüntesse a görögök euróval való ellátását és gyakorlatilag bekövetkezzen a görög államcsőd. Nem lélegezhet azonban még fel az EU, hiszen a korábbi hetek harcias tárgyalásai csupán a Görögországnak nyújtott harmadik mentőcsomagról szóló tárgyalások nyitányát képezték. Ennek a most induló tárgyalási körnek az alaphangját kívánta most megadni Angela Merkel vasárnapi kijelentése, amely továbbra is megfosztja a görögöket attól a reménytől, hogy a gazdaságuk zsugorodása miatt folyamatosan duzzadó adósságrátájukból levághassanak. Ugyanakkor a német vezetés rádöbbent, hogy túl messzire mentek a görög népszavazás után Athén megtörésében, és hatalmas politikai árat kellene fizetniük, amennyiben az adósságkönnyítés pártján álló Franciaországot és a Nemzetközi Valutaalapot elidegenítik.

hollande_merkel_web-thumb-large.jpg

("Rajtuk áll vagy bukik minden")

A görög válság sokkal inkább szól az Európai Unió jövőjéről, mint egyetlen tagország sorsáról. A több mint fél évtizede húzódó európai gazdasági krízis számtalan eddig lappangó törésvonalat hozott felszínre az EU-n belül. Ezek között a legfontosabb a fiskális szigort alkalmazó Németország vezette északi államok és a Földközi-tenger mentén elhelyezkedő, gyenge hatékonyságú tagországok között feszül. Az Unió jövőjét azonban legfőképpen a Berlin-Párizs kapcsolat határozza meg, míg Németország gigászi exporttöbbletét kívánja fenntartani az Unió egyben tartásával, addig Franciaország számára azonban sokkal inkább politikai, mint gazdasági szempontból létfontosságú az EU. A második világháborút követően egyedül ez a szupranacionális szervezet képes megőrizni az európai nagyhatalmak globális befolyásának maradékát és megelőzni, hogy azok újra egymás ellen forduljanak, magukkal rántva a kisebb szomszédjaikat. Franciaország éppen ezért nem hagyhatja, hogy a déli tagállamokat Németország kedvére megfegyelmezze, és adott esetben kirúgja a monetáris unióból csak azért, hogy ne jöjjön létre precedens az északi hitelezők követeléseinek semmibevételére, a politikai racionalitás elé helyezve a szűklátókörű gazdasági érdekeket és a német lakosság populizmusba hajló igényeinek kielégítését.

Németország azonban pontosan tudja, hogy nem mehet közvetlenül szembe Párizzsal, így minden bizonnyal teret fog engedni némi könnyítésnek a görögöknek nyújtott harmadik mentőcsomag odaítélése feltételét képező gazdasági reformok terén. Az északi hitelezők által erőltetett megszorítási politika Görögország esetében egyáltalán nem vált be, a nemzeti össztermék idén akár négy százalékkal is csökkenhet. Ezzel gyakorlatilag lehetetlenné vált a görög államadósság „kinövése”. A görögök talpra állásának egyetlen esélye, hogy az adósságszolgálatukat átütemezik, időt adva Görögországnak, hogy nemzetgazdaságát újraépítse, versenyképességét növelje, majd pedig egy erősebb pénzügyi pozícióból fizesse vissza a hiteleket. Angela Merkel vasárnapi nyilatkozata ennek a mindenki számára kedvező megoldás előtt nyitotta meg az utat, azonban igen szűk mozgástere marad a német vezetésnek a fiskális szigort követelő német közvélemény, a görög teherbíró képesség és a francia nyomásgyakorlás között.

Csepregi Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr217644160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szivesen 2015.07.22. 17:36:42

Zsoltika leírta, hogy miket olvasott a héten az újságokban, köszönjük!
Én azért leírtam volna azt is, hogy újabb hitelfelvételekből az adósság törlesztése tovább növelte a hiteltartozást, és úgy tűnik ez a további menetrend. Ez szerinte hogy fogja jobban megmenteni az EURÓT az eddigiekhez képest?

na4 2015.07.23. 06:49:24

Blabla. A politika és a matematika vetélkedésében mindig a matematika győz. Lehet itt hőbörögni, hogy így meg úgy populizmus, meg bármi, de a ki többet költ, mint amennyit keres, az így jár mint a görögök - eladósodik. A németek többek között éppen azért állnak stabilan, mert takarékosak, szorgalmasak, fegyelmezettek. Most akarnak a görögök gazdaságot élénkíteni? Akkor mi a ló--t csináltak a milliárdokkal eddig? A válasz egyszerű: elqurták. A görögöknek pénzt adni annyi, mint kiönteni a lefolyóba. 193 év alatt volt 183 miniszterelnökük! A stabil ország - hahaha. Európa legjobban teszi, ha szabadul ettől a csődtömegtől, nem pedig azt erőlteti, hogy életbentartson egy kaotikus, diszfunkcionális, életképtelen társadalmat, ahol dúl a korrupció, az adóelkerülés, burjánzik a pazarló, korrupt, bürokratikus államaparátus, stb. gyakorlatilag semmi sem működik normálisan.
süti beállítások módosítása