Harcot hirdet az EU az orosz propaganda ellen

2015. július 23.

A kelet-ukrajnai konfliktus során bebizonyosodott, hogy a küzdelem nem csak hogy nem nyíltan – tehát nem konkrét orosz és ukrán katonák között – hanem jelentős része egyenesen a harcmezőktől távol, az információs fronton zajlik. Ez nem kifejezett újdonság a modern háborúk kapcsán, az EU viszont úgy döntött, itt az ideje aktívan fellépni az orosz kommunikációs hadjárat ellen.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a szélsőjobboldali Jobb Szektor pártjára állt a kárpátaljai konfliktusban”, „John McCain amerikai szenátor sértegette az ukrán hatóságokat egy interjúban”, „az Oroszország szó használatért börtön jár Ukrajnában”: csak pár példa a közelmúltból arra, milyen híreket terjesztenek orosz nyelvű hírportálok a kelet-európai régióban élő orosz kisebbség és persze az oroszországi olvasók számára. Bár ezek a torzítások részleteiben talán elhanyagolhatónak és alacsony hatásfokú akciónak tekinthetők Moszkva részéről, az EU korántsem szeretné félvállról venni a problémát.

putinpropaganda.jpg

("A csapból is ő?" - Vlagyimir Putyin interjúja az orosz Rosszija 1-es csatornán; f.: buzzfeed.com)

Ez nem is meglepő, tekintve, hogy az orosz propaganda-gépezet működése olyan szervezetten és központi politikai irányítás mellett folyik, ami komoly kockázatokat jelenthet a jövőben. Főleg látva az ukrajnai helyzet kapcsán kialakult helyettesítő háborút (amelyben hivatalosan az orosz egységek nem vesznek részt a konfliktusban, csupán az orosz párti szeparatisták), ami bár nem nevezhető Putyin számára teljes sikernek, a metódus más kelet-európai országban is felhasználható lehet. Ehhez pedig hatalmas segítséget nyújt a helyi erők feltüzelésében a fals információkkal szított indulatok hulláma.

Ezt ismerte fel Brüsszel is, amikor a márciusi előzetes megbeszélések után június végén előterjesztett és megtárgyalt egy stratégiát a kommunikációs válaszlépések kapcsán. A terv szerint szeptemberben létrejön egy öt európai országból toborzott vezetők irányítása alatt álló kommunikációs egység az EU-n belül, East StratCom néven. Ennek lenne a feladata a jövőben, hogy leleplezze a hamis és téves információkat, amelyek negatívan befolyásolnák a közvéleményt, emellett elő kell segíteniük az uniós gazdasági, politikai és társadalmi reformok előnyeinek bemutatását közvetlen (tehát aktív kommunikációs) és közvetett (pl.: civil szervezetekkel való együttműködés) módszerek segítségével.

Többek szemében azonban a lépés túl későn és túl lassan jön. Az Egyesült Királyság például már idén áprilisban létrehozott egy 1500 fős egységet (a 77. Brigád) a hadsereg keretin belül, hogy felvegye a harcot az pszichológiai hadviselés ellen – legfőképp az orosz és az Iszlám Állam által generált közösségi média tartalmakra fókuszálva. Hollandia és Lengyelország sem bíznak feltétlenül egy közös EU-s kezdeményezésben, így jövőre saját hírügynökséget állítanak fel, hogy ellensúlyt nyújtson az orosz propagandával szemben. A televíziós, rádiós és online felületen terjesztett objektív információk orosz nyelven fognak megjelenni a kelet-európai államokban, hogy bemutassák, milyen más álláspont is létezik még Moszkváén kívül. A projekt természetesen nem az EU-s East StratCom ellenében, inkább a mellett jön létre, az azonban látható, hogy az önálló kezdeményezés értékében még mindig sokszor jobban bíznak a tagállamok, mint egy teljesen átfogó megoldásban.

krimpropaganda.jpg

("Éles választóvonal" - orosz plakát a krími népszavazás kapcsán; f.: telegraph.co.uk)

Az viszont egyértelmű, hogy a probléma és annak hatásától való félelem jelentős erőket mozgat meg a kontinensen. A digitális információs korszakban a gyors reagálás, a megfelelő csatornák használata és a lokális társadalmi folyamatok aktív lekövetése jelenthet biztosítékot arra, hogy az Európai Unió sikeresen fel tudja venni a harcot az orosz propagandával szemben. Teljes bizonyossággal azonban nehéz kijelenteni, hogy pár új hírügynökséggel sikerülhet minden szinten leépíteni a fals információkból épített, Moszkvából irányított információs hálózatot, hiszen belátható, hogy a téves adatok és összefüggések egyszerű köztudatba hozása sokkalta egyszerűbb, mint az objektív cikkek és anyagok elkészítése. Ahogy a hatásuk és terjedésük is teljesen más: egy direkt helytelenül interpretált videó, kép vagy hír, amely akár csak egy főcímmel terjed a közösségi médiában sokkal rövidebb idő alatt fejt ki érzelmeket, mint egy hosszasabb elemzés a helyzet mélyebb hátteréről. Azonban akármilyen szélmalomharcnak is tűnhet mindez, a kezdeményezés mindenképp fontos és stratégiailag helyes válaszlépés az EU részéről.

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr327649146

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mészáros Tamás: Harcot hirdet az EU az orosz propaganda ellen 2015.07.23. 21:26:01

Az orosz propaganda-gépezet működése komoly kockázatokat jelenthet a jövőben. Ezt ismerte fel Brüsszel is, azonban többek szemében a lépés túl későn és túl lassan jön.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.23. 12:44:39

Készül az EU a cenzúrára és a szólásszabadság elleni harcra.

Wildhunt 2015.07.23. 17:08:20

Majd a szabad sajtó és a teljes transzparencia híve és elkötelezett támogatója (értsd: VV Putyin) megsegít, csak szépen kell kérni.

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2015.07.23. 17:40:39

Készül a cenzúra az EU és a szólásszabadság elleni harcra.

Roland Oranky 2015.07.23. 17:41:45

Ma mar ha igazat akarsz hallani az orosz sajtot es mediat nezed, mert az EU hazudik es sajtojaval sokszor egesz nepeket megalaz pl gorogoket es magyarokat.

Carl Tycon 2015.07.23. 17:55:40

@Roland Oranky: Igy van. A "fals információkat" a liberálmédia, az ehhez hasonló fizetett szennyportálok terjesztik, ebből élnek, és irtózatosan fel vannak háborodva, ha valaki nem hiszi el - egyábként óvodás szintű - hazudozásukat.

Alick 2015.07.23. 23:59:14

Minden média hazudik.

Kéne egy nick... (törölt) 2015.07.24. 01:52:28

Az is vicces, hogy az oroszok magukat meg a kelet-ukrajnai terroristáikat is valami antifasiszta harcosnak tekintik, miközben az orosz média nyíltan zsidózza az új ukrán vezetést és az orosz titkosszolgálat önti a pénzt az európai szélsőjobb pártokba. Viccesek ezek az oroszok. Nem véletlen, hogy a Cion bölcseinek jegyzőkönyve is onnan indult a világba. A cári propaganda, az ortodox egyház és a szovjet birodalmi propaganda egy tőről fakadt anno. Sztálin is papnak készült, aztán magát tette meg a kultusz közepének. Az orosz, ortodox lélek az ilyen. Kell nekik az erős, de retardált vezető (cár atyuska, sztálin bácsi, putyinka, ortodox pópák), akiben hinni kell, mert amit mondanak, azt épeszű ember nem hinné el.

Killary Fucking Clingon 2015.07.24. 03:55:32

@Kéne egy nick...: a faszfejhez mit szólnál? találó nick lenne..

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.24. 05:54:15

@Kéne egy nick...:

Gyakorlatilag az összes leírt mondatod hamis, de minimum csúsztatás.

különvélemény2 2015.07.24. 06:22:03

Jajj, a libsi propagandába becsúszott egy kis orosz.
Felháborító!

Az Euronews is azért lett lefordítva magyarra, mert nem tűnt elég hatásosnak a hírportálok lefizetése (2x is nyert a fidesz, a jobbik meg egyre erősebb), csak a kutya sem nézi.

különvélemény2 2015.07.24. 07:10:00

@Punxsutawney Mormota:
Nézem azt is, meg az RT-t is, a nyugatiak mellett.

Csak az idióták néznek 1 forrást.

Punxsutawney Mormota 2015.07.24. 07:10:07

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Szerintem meg rendben van. Sztálin tényleg papnak készült. Persze nem kizárt, hogy csak a az ingyen kajáért adták be, de attól a tény még tény marad.

Punxsutawney Mormota 2015.07.24. 07:20:57

@különvélemény2: Minek nézel ilyeneket? Ott van az m1, m2, m3, m4,

Toportyán Zsóti 2015.07.24. 07:48:39

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Keveset fizetnek vagy csak ennyire fussa az intellektusodból homofób kérődző?

Toportyán Zsóti 2015.07.24. 07:51:00

@különvélemény2: Libsiző illibsi képviseli itt is a jobber kultúrfölényt,röhög a vakbelem a fajtádon.

Toportyán Zsóti 2015.07.24. 07:52:37

Amerika Hangját ideje ujra beüzemelni,sok félművelt félállat száját legalább elkeni.

króm nickel 2015.07.24. 08:06:08

Putyinnak egy egész trollhadserege van. Ha az orosz témájú cikkekhez adott hozzászólásokat nézem, úgy tűnik, hogy legalább egy hadosztályt hazánkban is állomásoztat. Persze, csak ideiglenesen, ahogy szokták.

chepunk 2015.07.24. 08:07:41

Idáig úgy néz ki, hogy mindenben az a bizonyos ruszki suttogó propaganda hazudott...

1, A szankciók bizony igencsak nem jöttek jól nekik, maximum kínjukban "röhögtek" rajta.

2, A polgárháborút bizony ők robbantották ki.

3, A krími "zöld" emberkék bizony orosz katonai alakulatok voltak, jelzések nélkül, minden hadijogot felrúgva, és erről is hónapokig hazudoztak (helyi ellenálók, biztonsági cégek stb.).

4, A maláj gépet bizony a szakik lőtték le, egy a ruszkiktól kapott BUK-kal.

5, Donyeckben nem sok helyi népfelkelő található, orosz import "önkéntes" és önkéntes annál inkább.

Stb.

Doline 2015.07.24. 08:14:44

Még ennél jobban is cenzúrázni a híreket? Ha ezeken a majmokon mulna az ukrán konfliktusról is annyit tudnánk, hogy a büszke honvédő ukránok hősiesen feltartják az orosz katonákat. Közben meg ezrével öldösték őket a Katlanban, amiről persze Magyarországon kb senki nem hallott.

Az az 1500 angol ember is biztos majd csak az igazságot terjeszti a népnek, hisz mi mást tennének?

De csinálják csak, eddig sem tudtunk beleszólni semmibe, akkor meg csak erőlködjenek tovább az agymosásunkon. Majd ugyan úgy megnézem a 8-10 balos/jobbos/nyugati/keleti hírforrásomat és összerakom belőlük ami szerintem a kettő között az igazság lehet.

szvsz 2015.07.24. 08:18:16

szeretem amikor a zsindexes blogokon papolnak torzításról. Pofám leszakad.

Punxsutawney Mormota 2015.07.24. 08:24:49

@szvsz: Gondolom a pofád akkor is leszakadna, ha csak annyit kellene írni: Index.
A zsindex már akkor sem volt volt vicces, amikor ktialáltak max az olyan idióta kéjelgett benne, mint Te, mert úgy gondolod, hogy ez a titokban zsidózás Szent Grálja. Remélem, hogy leszakadó pofádat, egyszer a fejed is követi.

Helmut von Offenburg 2015.07.24. 08:28:16

@chepunk: Mondjál még ilyeneket, mester. Isszuk a szavaidat az ukrajnai igazságról.
Egyébként, nem mellékesen, voltál te már egyáltalán Ukrajnában ? Van fogalmad arról, mi folyik ott ? Mert a fentiek szerint közöd nincs hozzá.

Kéne egy nick... (törölt) 2015.07.24. 09:29:36

@Doline: arról mindenki tudott, hogy az ukrán katonák ezrével halnak meg a debalcevei katlanban, nyilvánvaló, hogy ezt a harcot nem pár kelet-ukrajnai szakadár vívja, hanem a világ egyik legnagyobb hadserege. Rengeteg ukrán is esett orosz fogságba, oroszok is estek fogságba meg haltak meg, akiket eztán sietve temettek el otthon lezárt koporsókban. Az elesett orosz kiskatonák anyukáinak Putyin se mer a szemébe nézni.

Kéne egy nick... (törölt) 2015.07.24. 09:45:45

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: most akkor Sztálin nem papnak készült?
A Cion bölcseinek jegyzőkönyve nem az cári orosz propaganda agyszüleménye?
Az ortodox egyház nem tartotta sötétségben a tömegeket? Lehet-e vakhit nélkül, józan ésszel elfogadni azt, amit mondanak?
Az orosz média nácizza, fasisztázza-e a nyugatot? Igen. Zsidózza-e az orosz média az ukrán vezetést? Igen.
Putyin mögött ott a szélbaltól a széljobbig minden orosz szélsőség. Mert ott mindenkinek bejön az újjáélesztett birodalmi politika.

Az orosz ember hinni akar, nem gondolkodni, az ortoox egyház agymosása jó talajt képzett ott minden diktátornak.

Sikertelen emberek nyugaton is beállnak a putyini modellhez bólogatók közé, főleg ha egy kis pénz is leesik nekik ezért.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.24. 11:53:13

@Kéne egy nick...:

"most akkor Sztálin nem papnak készült?"

De igen.

"A Cion bölcseinek jegyzőkönyve nem az cári orosz propaganda agyszüleménye?"

Nem. Ez egy orosz magánszemély írása.

"Az ortodox egyház nem tartotta sötétségben a tömegeket?"

Nem.

"Lehet-e vakhit nélkül, józan ésszel elfogadni azt, amit mondanak?"

Igen.

"Az orosz média nácizza, fasisztázza-e a nyugatot? Igen."

Sokféle orosz média van, nincsenek közös vonásaik. Ez olyan, mintha azt mondanád "a magyar médiák ezt és ezt mondják" - ugye abszurd lenne, hiszen nemigen van olyasmi, amiben az összes magyar média egyetért.

"Zsidózza-e az orosz média az ukrán vezetést? Igen."

Ez még kevésbé jellemző, mint az előbbi. De ugyanaz a válasz, mint az előző kérdésre.

"Putyin mögött ott a szélbaltól a széljobbig minden orosz szélsőség. Mert ott mindenkinek bejön az újjáélesztett birodalmi politika."

Nem éppen. Az orosz birodalmi eszme hívei, a nacionalisták túl mérsékeltnek tekintik Putyint. S igen, ott van Putyin mögött az orosz nép zöme, de ennek az oka egész más.

"Az orosz ember hinni akar, nem gondolkodni, az ortoox egyház agymosása jó talajt képzett ott minden diktátornak."

Az ortodoxia Krisztus igazságát közvetíti.

"Sikertelen emberek nyugaton is beállnak a putyini modellhez bólogatók közé, főleg ha egy kis pénz is leesik nekik ezért."

A sikerességnek semmi köze a politikai állásponthoz. S többnyire a pénznek se.

Csatos Bambi 2015.07.24. 12:06:03

@Kéne egy nick...:

"miközben az orosz média nyíltan zsidózza az új ukrán vezetést "

Bocs, de ha egyszer VÁLLALTAN azok, akiket "zsidóznak", akkor miért ne lehetne rájuk azt mondani, hogy zsidók?

Fogadjunk, engem is mindjárt lenácizol, ha ideírom, hogy Obama két jobbkeze, a FED elnöke is, meg a pénzügyminisztere is zsidó.

Holott ezt maga a Jerusalem Post tette közzé legutóbb, amikor felsorolta a világ 50 legbefolyásosabb zsidó emberét, akik közül a 2. a FED elnöke, a 3. meg az USA pénzügyminisztere.

Csatos Bambi 2015.07.24. 12:14:06

@Kéne egy nick...:

Plusz a zsidó származású amerikai alelnök fia már több, mint egy éve benne ül az ukrán gázbizniszben:

444.hu/2014/05/14/az-amerikai-alelnok-fia-beszallt-az-ukran-gazuzletbe/

"Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke eddig is nyíltan támogatta az új kijevi kormányt, de mostantól családi érdekeltsége is van az ország jövőjében. Kisebbik fia, Hunter Biden a minap a legnagyobb magántulajdonú ukrán gázcég, a Burisma Holding igazgatótanácsi tagja és jogi részlegének vezetője lett."

Csatos Bambi 2015.07.24. 12:21:44

@Kéne egy nick...:

"A Cion bölcseinek jegyzőkönyve nem az cári orosz propaganda agyszüleménye?"

Nem.

"Cion bölcsei" az 1897-es Cionista Kongresszus küldöttei voltak, akik a svájci-német-francia hármashatárnál, Baselben ültek össze.

Kéne egy nick... (törölt) 2015.07.24. 12:24:56

@Csatos Bambi: az orosz putyini média zsidózik, tudod, pont úgy, ahogy a nácik (pejoratív értelemben).
A kelet-ukrajnai agymosott felkelők közben komolyan úgy nyikatkozgatnak, hogy ők a fasiszták, nácik ellen harcolnak.
Közben meg öntik a pénzt az európai náciknak meg a szélbalnak is. Gyakorlatilag mindenkinek, aki az EU-t gyengíti. Na ez a durva képmutatás.

Az orosz emberek fejében iszonyatos zavar van (zsidózás, fasisztázás, ortodoxia, szovjet plusz a cári birodalmi múlt iránti mérhetetlen nosztalgia, sovinizmus). Minden keveredik és számukra ez tök okés. Én tengerentúli járaton utaztam orosz fiatalokkal évekkel ezelőtt meg egyetemen és szakmai gyakorlati helyemen is voltak páran. Elképesztő sovinizmus (ukránok, lengyelek, baltiak, amerikaiak mérhetetlen gyűlölete), birodalmi gondolkodás.

A románoknál is tapasztaltam ilyet, hogy az ortodoxia meg a Ceaucescu múlt iránti nosztalgia az tök jól megfér a magyargyűlölettel, újlatin kamu identitással fiatalok fejében.

Most gondolj bele, hogy egy magyar katolikus nosztalgiázna a Tanácsköztársaságról meg a Rákosi-rendszerről...

Csatos Bambi 2015.07.24. 12:28:26

@különvélemény2:

"Az Euronews is azért lett lefordítva magyarra"

Az Euronews nézhetetlen.

Utoljára akkor néztem bele, amikor kezdtek jönni a Calais mellett a kamionokra támadó feka csürhéről.

Teljesen elképesztő volt, ahogy az Euronews az agresszív, randalírozó fekákat, meg úgy általában az illegális bevándorlást védte.

Kéne egy nick... (törölt) 2015.07.24. 12:29:19

@Csatos Bambi: LOL

Szerintem ezt maxval barátoddal beszéld meg, aki szerint meg egy orosz magánszemély írása.

Ti putyinbarát neonácik legalább egyezzetek már meg abban, hogy mit hazudtok!

Csatos Bambi 2015.07.24. 12:32:32

@Kéne egy nick...:

"az orosz putyini média zsidózik"

Nektek már az is zsidózás, ha valaki azt mondja egy zsidóról, hogy az egy zsidó.

Pedig ez ellen legfeljebb a tisztességes, becsületes, az évezredek óta, generációk tucatjai óta a "termékeny félhold" területén élő zsidók kelhetnének ki. Mármint az ellen, hogy milyen alapon merészeli egy ki tudja honann, milyen ősöktől szalajtott cionista magára nézve a "zsidó" jelzőt BITOROLNI.

Csatos Bambi 2015.07.24. 12:33:45

@Kéne egy nick...:

Úgy érted, nem is volt Cionista Világkongresszus Bázelben? :D

Csatos Bambi 2015.07.24. 12:35:00

@Kéne egy nick...:

"maxval barátoddal beszéld meg, aki szerint meg egy orosz magánszemély írása."

A cári Oroszországban meglehetősen sok zsidó élt.

különvélemény2 2015.07.24. 12:36:46

Majd meg lehet nézni az EU-s "független", "hiteles" újságírást a napokban.
A Bloomberg leközölt egy hosszú cikket a berlini reptérről, érdemes elolvasni.
Tessék figyelni, ki veszi át:

www.bloomberg.com/news/features/2015-07-23/how-berlin-s-futuristic-airport-became-a-6-billion-embarrassment

Mérnork 2015.07.24. 12:48:44

Ukrajna a Közel-Kelet után egy újabb olyan terület, ahol a gátlástalan amerikai külpolitika felborította az évtizedes status quo-t, leszarva, hogy ezzel mennyi szenvedést zúdít az ott élők nyakába. És miközben ők lefölözik ennek a hasznát, az EU farkát verik csalánnal az idióta orosz ellenes szankciók ránk erőltetésével.
De persze az oroszok a szemetek, mert nem örülnek, hogy a szomszédba, ahol nem mellesleg közel 20%-os az orosz nemzetiség aránya, beültetnek egy amerikai bábkormányt.

Muad\\\'Dib 2015.07.24. 13:02:00

Jó móka mikor a zEUmind''ddig iggazatszóóó'azzUSÁnkával'gíött mercsak srácok ölik egymást a putyinazztán'nemnyompropagandát fiúkkal. Agyhalottak vs. agyhalottak, ígéretes meccs.

Kéne egy nick... (törölt) 2015.07.25. 02:32:31

@Csatos Bambi: erre az ortodoxok kitalálták az antiszemitizmust, a cári titkosszolgálat meg megírta a Cion bölcseinek jegyzőkönyvét. Ezzel semmi baj, a propaganda mindig is így működött. Az ortodox egyház és a cár elnyomása alatt senyvedő, lebutított lakosságnak kellett jreálni egy ellenséget. A zsidók meg "hálából" erősen ügyködtek a régi rendszer megdöntésén és a kommunizmus megvalósításában. Az orosz nép, amit az ortodoxia lebutított, meg a zsidó-kommunista propagandát pont úgy beszopta, mint előtte az ortodox-cári antiszemita szólamokat.

Kéne egy nick... (törölt) 2015.07.25. 02:37:34

@Mérnork: persze az USA se szent, de az oroszok konkrétan bábkormányokat ültettek Ukrajna élére, amit a 80%-nyi ukrán nem nézett jó szemmel, most meg a 20% orosz prüszköl és lövöldözik pár ezer orosz kiskatonával megtámogatva.

Gerilgfx 2015.07.26. 04:15:33

dolgozz csak, rabszolga, itt a csodálatos eu, ami buszmegállókat és játszótereket épít csak neked, csak most, mert nélkülünk semmi sem lenne!

fizesd csak a 80%-os adót, majd mi megszakértjük, hogy milyen fantasztikusan el lehet költeni! nézd, mennyi milliárdot adtunk! erre figyelj, ne arra, hogy a végösszeg az, hogy neked eddig személy szerint 3-6 millió forintba került az egész európai uniósdi, és 10 évet elvesztegetett az országod! hisz ez nem baj, mert mi egy szép, nagy család vagyunk. egy európai család. persze szeretjük a négereket, arabokat is, ha olcsóbban dolgoznak a gyárakban, mint te, akkor neked felesleges is szaporodnod, hisz minek is tennél ilyet?

és ezért van az, hogy ukrajna nagyon jó, és az oroszok pedig mocskok.

kedves hallgatóink, mára elköszön az euronews! holnap is jelentkezünk, addig is: semmi esetre se próbáljanak meg gondolkozni! a viszont látásra!
süti beállítások módosítása