Európa mellőzött állama: Grúzia

2015. augusztus 11.

Grúziában járva az embernek elsőre két dolog tűnik fel: a kivételes természeti szépség és a feltűnően rossz közlekedési morál. Ha viszont a dolgok mélyére nézünk, láthatjuk a társadalmi széttagoltság jeleit is, amik jellemzően nem belpolitikai, sokkal inkább külpolitikai okokra vezethetők vissza. Grúzia évek óta kényszerpályákon mozog, és egyelőre kevés jel mutat arra, hogy ez érdemben változzon.

Grúzia modern kori függetlensége egyben a területi széttagoltság története is. Abházia fájdalmas elvesztése a kilencvenes évek elején, majd a Dél-Oszétia feletti kontroll megtartásáért vívott szélmalomharc Oroszországgal (aminek 2008-ban fájdalmas vége lett a grúzok számára), mind-mind növelték a lakosság elkeseredettségét, amin a csak lassan javuló gazdasági mutatók sem tudtak segíteni.

A belpolitikai eliteknél pár évente bekövetkezik a teljes paradigmaváltás, amikor is az előző vezetés külpolitikai manővereinek nyilvánvaló kudarcaira rámutatva egy új, lelkes vezetés kerül hatalomra, hogy aztán öt-hat év múlva maga is megbukjon. Emellett - a háborúktól és a nehéz gazdasági helyzettől nem függetlenül - immáron több évtizede folytatódik az a demográfiai lejtmenet, ami hosszú távon talán az egyik legnagyobb kihívás lesz Grúzia számára.  Rengeteg az Európa nyugati részei felé tartó kivándorló, mások pedig Törökországban vagy éppen az arab világ valamely közeli országában keresik a megélhetést. Az országot tartósan elhagyók miatt a születések száma sem éri el a kívánt szintet. Eközben hiába költenek évről évre egyre többet az oktatási intézmények fejlesztésére és a nyelvoktatásra, ha 18-20 évesen a többség elhagyja az országot.

Ami a nyelvoktatást illeti, az angol nyelv széleskörű ismerete egyelőre leginkább csak a fővárosra és a tengerparti sáv népszerű városaira jellemző, egyéb részeken az orosz nyelv ismerete nélkül lehetetlen a boldogulás. Ez az axióma az egész országot jól leírja: miközben Oroszország az átlag grúz fejében legtöbbször összekapcsolódik az elvesztett területek feletti keserűséggel, az orosz nyelv ismerete még így is az egyik legértékesebb tudás az országban, és emiatt számos iskolában az angol helyett is inkább az oroszt tanítják. A polcokon is rendre feltűnnek az orosz élelmiszeripari termékek, miközben a grúz exportot Moszkva minden eszközzel igyekszik korlátozni. Hiába, Grúzia még akkor sem tud szabadulni az orosz behatástól, ha nagyon akarja. (Ahogy Sztálinról is mindenkinek egyből az ugrik be, hogy a mai Grúzia területén, Gori városában született, miközben sok grúz ezt ma már leginkább letagadná.)

gruzia1.jpg

("Sztálin építtette. A grúzok használják.", f: ft.com)

Ha az ország külpolitikai megítélését nézzük, Grúzia stratégiai helyzete ellenére sem tudja kiaknázni a lehetőségeket. Ahelyett, hogy a nyugat előretolt bástyájaként érvényesítené a NATO-EU tandem (és saját) geopolitikai érdekeit, Tbiliszi leginkább diplomáciai kényszerpályákon mozog. A modern grúz vezetés legnagyobb adóssága az, hogy nem tudják érvényre juttatni az ország saját érdekeit, és ezt a gyengeséget a partnerek rendre kihasználják.

Grúzia továbbra is képtelen az orosz túlsúly ellensúlyozására, és a külpolitikai repertoár leginkább az offenzív orosz cselekedetek ellen tett harcias nyilatkozatokban merül ki. Pár hete például az orosz erők egy grúziai csővezeték 1,5 km-es szakaszát vonták ellenőrzésük alá, amire a grúz reakció meglehetősen mérsékelt volt.

Mondhatnánk, hogy minden rosszban van valami jó, és a területi viták legalább közelebb hozzák Grúziát például a NATO-hoz. Nos, ez közeledés 1994 óta tart, és sokan a 2008-as grúz-orosz háború után a folyamat felgyorsulását várták. Ezt követően azonban a csatlakozás helyett csak újabb üres ígéreteket (és némi pénzt) kapott a grúz kormány, hogy aztán 2013-ban egy magas szintű találkozón ismét csak az újabb halasztásról kapjanak tájékoztatást.

Márpedig Grúzia nem tudja magát megvédeni az esetleges újabb orosz offenzívától. Mint azt a pekingi olimpia évében is láttuk, az orosz csapatok játszi könnyedséggel jutottak el a grúz főváros határáig, tavaly pedig arról írtunk (itt), hogy az orosz határőrizeti szervek még több jogosítványhoz jutnak a vitatott abház területeken.

gruzia2.jpg

(Megbukott Grúziában, kormányzó lett Ukrajnában - Szakaasvili, f: newsweek.com)

A fő gond az, hogy Grúzia csak sodródik az árral, az állítólagos partnerei rendre cserbenhagyják, a gazdaságba pedig nem érkezik annyi friss forrás, mint például az olajban jóval gazdagabb Azerbajdzsánba. Grúzia hagyományosan a szövetségesek kiszolgálója (már a II. világháborúban is egyfajta utolsó mentsvárként funkcionált a szovjet haderők számára); ha már nincs szükség az adott konfliktusban a grúz támogatásra, akkor a partnerek is hirtelen eltűnnek, és csak akkor térnek vissza, ha feltételen szükségük van némi támogatásra a Kaukázuson is.

Grúzia továbbra is kitart a nyugati orientáció mellett, cserébe kap is anyagi támogatást (közlekedés- és oktatásfejlesztésre, vagy éppen a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésére), de a teljes kép még mindig nagyon rosszul fest. Grúzia gazdasága az egy főre jutó GDP értéke alapján a globális rangsor 115-120. helyén helyezkedik el (többek közt Koszovó és Macedónia mögött), ami nem feltétlen az EU-érettséget mutatja.

Márpedig Grúzia deklarált célja a 2003-as rózsás forradalom óta az uniós csatlakozás megvalósítása, amit az is jelez, hogy számos középületen a grúz lobogó mellett ott van az EU zászlaja is. Azonban elnézve az elmúlt 20-25 év mérsékelt eredményeit, valószínűleg ez a távlati cél leginkább ugyanennyi idő elteltével válhat realitássá.

Hámori Viktor

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr927697778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.11. 11:34:08

Az első tanulság: nem szabad idegen államokat megtámadni.

A második: nem érdemes egy országnak eladnia magát az USA-nak.

2015.08.12. 20:58:40

Tárgyilagos poszt. Nem tudom, mire számítottak. A történelemből tudjuk, hogy a jelentéktelen kis országok közeledését csak akkor fogadja jól a nyugat, ha a szövetséghez valami fontos érdekük fűződik. Grúziáért senki nem fog háborúzni az oroszokkal, nincs akkora gazdasági, stratégiai jelentősége. Naiv volt, aki az ellenkezőjét gondolta, és bevállalta a boxot az oroszokkal. Ebből valószínűleg soha nem másznak ki. A poén az, hogy bár mi már a kerítésen belül vagyunk, a jelentőségünk kb ugyanakkora.

anyadmajma 2015.08.12. 21:20:29

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Ja, csak baltás gyilkost kell kiadni, hadd tudják csórik, hogy mit is érzünk irántuk.
Pedig pont annyi jelentőségünk van a világban, mint nekik, még ha ezt a hazaáruló bolsevik geci fideszhívők nem is fogják fel. Igaz, ezek az agyhalottak semmit sem bírnak felfogni:).

Tapmancs 2015.08.12. 21:59:02

Moldováról is olvasnék valami hasonlót, sokat arról se hallani. Mint ha nem is létezne.

gizmo26666 2015.08.12. 22:57:12

@anyadmajma: A baltás gyilkos egy örményt gyilkot meg, ezek meg grúzok te birka.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.13. 05:45:33

@anyadmajma:

A baltás kiadása a Fidesz óriási hibája volt. De ez hogyan kapcsolódik a témához? Sehogy.

tobias2 2015.08.13. 06:40:15

@Tapmancs: Moldovában éppen mostanában lopták el az ország bruttó nemzeti termékének egy ötödét: www.rferl.org/content/moldova-bank-scandal-economy/26973772.html A moldovai lei emiatt 40%-ot zuhant. Moldávia a módszert Bulgáriától tanulta el, ahol ugyanezzel a technikával loptak ki tavaly 2,2 milliárd eurót a bolgár KTB bankból, amely csődbe is ment.

konrada 2015.08.13. 10:01:15

@retrovírus:
Aha, lehet benne igazad. Hiszen ott a Kaukázusban is épp úgy utálják egymást ott a népek, mint itt a Balkánon.
Így nyugodtan hihetik a grúzok, hogy egy örmény legyikászó azeri kiadatása az ő
kedvükért történt, hogy megmutassák nekik, nem akar egy messzi ország a kaukázusi belügyekbe beleszólni!;)))

(Teszem hozzá: mi a francnak van neked szükséged arra, hogy mi etessük azt az azerit, mikor a nemzetközi kiadatási egyezményt szintén aláíró anyaország átvállalta?
...az meg, hogy kiengedték, legyen az ő problémájuk. Nem hiszem, hogy nekünk kellett volna itt arcoskodnunk azon előre, hogy biztosan hazudni fognak, és etetni még évekig. ...főleg úgy, hogy nálunk már hasonló tettért elítéltek már rövidebb idő múlva szabadok voltak, mint amit ő itt leült a példastatuálás miatt kiszabott magasabb büntetési tétel miatt...

Le Orme 2 2015.08.13. 11:25:32

A Grúziából lecsippentett területek az ott lakók akaratát tükrözik. Igazságosak, jogosak, minden politikai beállítottságú embernek támogatni kellene. Ugyanaz a helyzet, mintha a szomszédos országok magyarlakta települései népszavazás révén csatlakoznának Magyarországhoz
süti beállítások módosítása