Mianmar: Forradalmi változások előtt?

2015. augusztus 19.

Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk azzal (itt), hogy Mianmar politikai életében a 2015-ös év döntő fordulatot hozhat. Márciusban ugyanis az ellenzék elindított egy alkotmánymódosításra irányuló kezdeményezését, amelynek elfogadása esetén 2016-ban Ang Szán Szu Csí (NLD-Nemzeti Liga a Demokráciáért) politikusnő is ringbe szállhatott volna az ország vezetéséért. Bár ez a próbálkozás végül elbukott, és az alaptörvény rendelkezései a régiek maradtak, az NLD ettől függetlenül hivatalosan is bejelentette részvételét a november 8-ára kitűzött általános választásokon.

A mianmari alkotmány kimondja, hogy az ország hadseregének feladata nemcsak a háborúban folytatott harc, hanem az emberek érdekeinek teljes mértékű szolgálata is. Ez a kitétel mindmáig a belpolitikában manifesztálódik, így mind a sajátos államépítés, mind az intézmények alakítása militáris jelleget ölt. Ennek következtében a mianmari demokratikus átalakulás vizsgálata során figyelembe kell vennünk azt a tényt, hogy a demokrácia kiépítésének fő alakítója, vagy éppen késleltetője – a parlamenti székek többségének birtoklásával – maga a katonaság.

Ang Szán Szu Csí (NLD), mint első számú ellenzéki politikus, a demokratikus egyenlőség nevében igyekezett kivívni azt, hogy a júniusban megrendezett parlamenti szavazáson eltöröljék az alaptörvény azon kitételét, miszerint olyan jelölt nem válhat az ország vezető emberévé, akinek külföldi nemzetiségű házastársa vagy gyermekei vannak. Angnak mind néhai férje, mind gyermekei brit állampolgárok. Talán korántsem meglepő módon, a katonaság döntő többséggel elutasította a kitétel módosítására vonatkozó indítványt. A további kezdeményezés, miszerint a jövőben 75-ről 70 százalékra csökkentsék alkotmánymódosításhoz szükséges szavazatok elfogadtatási arányát, szintén megbukott. (Ezzel megszűnhetett volna a katonaság vétójoga.) Pozitívumként jelent meg azonban, hogy a parlamenti többség egyetértett abban, hogy a miniszterelnöki jelölteknek számos politikai, gazdasági, adminisztratív és védelmi ügyeket érintő kulcsterületen, kiemelten jó tudással kell rendelkezniük. Az alkotmánymódosítást ellenzők véleménye szerint a mianmari demokratikus átalakulás még olyan gyenge lábakon áll, hogy azt katonai beavatkozásokkal szükséges egyengetni. A valódi demokratikus gyakorlatoknak Tin San Naing dandártábornok szerint egyszerűen még nincs itt az ideje. Ang így a következő kormányzati időszakban sem válhat az ország első számú emberévé.

mianmar4.jpg

("Radikális változások hozója" - Ang Szán Szu Csí, f: telegraph.co.uk)

A novemberi választás Mianmar két legnagyobb pártja, a Thein Szein által vezetett USDP (Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártja) és az NLD között fog eldőlni, miután az utóbbi hivatalosan is bejelentette az azon való részvételét. Az NLD győzelmének esélye magas, bár valószínűsíthetőnek tartom, hogy a novemberi választások lebonyolítása során bizonyosan tanúi lehetünk a katonaság beavatkozási kísérleteinek. Előrejelzések szerint a legnagyobb választási csatára az ország központi és déli területein lehet számítani, ahol a Bamar etnikai többség él. Itt valószínűleg az NLD szerez győzelmet, de számolni kell a számos etnikai kisebbség által lakott határ menti területekkel is, melyeknél kulcsfontosságú lesz a jelöltek megfelelő kampánya. Az NLD győzelme esetén sem lesz felhőtlen az új kormányzat dolga, hiszen a parlamenti székek 25 százaléka továbbra is – alkotmány által biztosítottan – a katonaságot illeti, és azok vétó joga továbbra is fennáll. A választások sikeres lebonyolítása érdekében kiemelten szükséges a szavazói névjegyzék frissítése, digitalizálása, a civil társadalommal folytatott konzultáció kialakítása, továbbá mind a nemzetközi mind helyi választási megfigyelők megfelelő arányú részvétele.

Sem a Thein Szein által vezetett, jelenleg hatalmon lévő USDP, sem az NLD hivatalosan még nem állított fő jelöltet, de bizonyosra vehető, hogy amíg ez megtörténik, addig is figyelemre méltó hatalmi játszmáknak lehetünk tanúi. Thein Szein minden kétséget kizáróan érdekelt egy második elnöki ciklusban, így nem véletlen, hogy a párton belüli hatalmi harcok másik résztvevőjét, Shwe Mann-t a múlt hét során eltávolította pozíciójából. Shwe fokozatosan eltávolodott a katonaságtól, és Ang Szán Szu Csí számára kedvező programtervet kezdett el követni. A spekulációs elméletek arra engedtek következtetni, hogy a politikus az NLD-vel együttműködve, valamint annak támogatását élvezve hatalomra kerülhet, majd viszonzásképpen Szu Csí számára kedvező alkotmánymódosítások kiharcolását érheti el. Ang és Shwe politikai eszméinek közeledését az USDP nem nézte jó szemmel. A Nemzeti Liga a Demokráciáért jelöltségre esélyeseként jelent meg a médiában Tin Oo, a párt egyik alapító tagja, valamint Win Htein, a politikusnő egyik bizalmasa, korábbi katonatiszt. Szu Csí pártja hivatalosan egyik feltételezést sem erősítette meg.

mianmar3.jpg

("A lassabb reformok híve" - Thein Szein, f: scmp.com)

A novemberi szavazás eredménye tehát nemcsak Mianmar belpolitikájára, hanem annak külpolitikájára, így nemzetközi kapcsolataira is kiemelt hatással lesz. A szavazást követően az ország és új/régi vezetői várhatóan rengeteg kihívás elé néznek, a valódi demokráciához vezető út még nagyon hosszú.

 

Gyuris Klaudia

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr637717372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása