Oroszország már katonákkal is segíti Aszadot

2015. szeptember 09.

Franciaország hamarosan Szíriában is beveti légierejét az Iszlám Állammal szemben, miközben egyelőre ismeretlen méretű orosz katonai kontingens érkezett Basár el-Aszad rezsimjének megmentésére. A fő kérdés, hogy az érdekelt nagyhatalmak közvetlen beavatkozása meggyorsíthatja-e a konfliktus lezárását?

Nem érhetett senkit meglepetés, mikor Francois Hollande francia elnök bejelentette, hogy szeptember 8-tól a francia légierő megkezdi az Iszlám Állam szíriai erőinek felderítését, amelyet hamarosan követnek majd a terrorszervezettel szembeni légicsapások is. Miközben az Európai Unió vezetői látszólag hasznosabb elfoglaltságot nem találva maguknak Orbán Viktor kormányát szapulják a szír menekültkérdés kezelése miatt, emellett úgy tűnik, hogy valóban igyekeznek a válság gyökerénél megoldani a problémát és stabilizálni Szíriát. Franciaországot követően az ősz folyamán minden bizonnyal Nagy-Britannia is kiterjeszti az Iszlám Állam ellen folytatott légi hadjáratot Szíria területére is. Törökország nemrégiben történt csatlakozásával az Iszlám Állammal szemben Irak mellett Szíriában is fellépő arab-amerikai katonai koalícióhoz, hatalmas nyomás nehezedik így a brutalitásáról ismert terrorszervezetre.

sziria2.jpg

("A külpolitikában határozott" - Francois Hollande, f: theguardian.com)

Mindeközben komoly megdöbbenést váltott ki, hogy izraeli és amerikai források szerint jelentős orosz csapatmozgások zajlanak a polgárháború sújtotta arab államban. Augusztus végén előbb újonnan érkezett orosz páncélozott csapatszállító járműveket és más fejlett katonai eszközöket figyeltek meg az Aszad elnökhöz lojális csapatok oldalán, majd ennél is aggasztóbb jeleket dokumentáltak, amelyek arra engednek következtetni, hogy az Orosz Föderáció katonai kontingenst telepít Szíriába, amelynek fő feladata Aszad légierejének megerősítése lesz. Az orosz vezetők természetesen nem ismerték be a közvetlen katonai beavatkozást, azonban beszédes, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter telefonon figyelmeztette orosz kollégáját, hogy az orosz szerepvállalásnak komoly következményei lesznek.

sziria1.jpg

("Jóban. Rosszban" - Aszad és Putyin, f: abc.net.au)

A mára több mint negyedmillió halálos áldozatot követelő szír polgárháborúban a Közel-Kelet összes állama és Kína kivételével az összes nagyhatalom valamilyen módon katonailag is részt vesz. A nyár folyamán az összes külső aktor növelte a szerepvállalását, ami arra enged következtetni, hogy küszöbön áll a konfliktus rendezése és a felek igyekeznek a tárgyalások idejére a lehető legelőnyösebb helyzetbe hozni az általuk támogatott félt. Paradox módon a rezsim meggyengülése nem segítené elő a konfliktus gyors rendezését, hiszen így a felkelők olyan feltételeket támaszthatnának, amelyeket Aszad külső támogatói, azaz Oroszország és Irán nem fogadnának el. Éppen ezért a polgárháború diplomáciai úton történő megoldását intenzív harcok és a helyzet súlyosbodása fogja megelőzni. Az egyetlen tényező, amelyben minden külső szereplő megegyezik, hogy immáron az Iszlám Államot minden eszközzel vissza kell verni, azonban pontosan tudják, hogy a légicsapások nyomán meggyengült fanatikus terrorszervezetet végső soron szárazföldi egységeknek kell kiűzniük az általuk elfoglalt területekről, amely azonban kihat a polgárháború erőviszonyaira is. A következő hetekben, hónapokban ezért egy többszintű hatalmi küzdelem várható, ahol az érdekelt globális és regionális hatalmak saját helyi szövetségeseiket igyekeznek helyzetbe hozni az Iszlám Állammal szemben és felkészülni a konfliktus számukra lehető legkedvezőbb feltételekkel történő lezárására.

Csepregi Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr147772118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Punxsutawney Mormota 2015.09.09. 18:13:38

"...John Kerry amerikai külügyminiszter telefonon figyelmeztette orosz kollégáját, hogy az orosz szerepvállalásnak komoly következményei lesznek..."

Szerintem a lottó eheti nyerőszámait könnyebb megjósolni, mint azt, hogy milyen következményekkel jár bárki beavatkozása bármelyik oldalon.

Ma Baker 2015.09.09. 21:05:53

Bárcsak Putyin megoldaná végre a szíriai helyzetet. Ő lenne Európa új, nem várt védőszentje.

jogalany 2015.09.09. 22:25:08

@Punxsutawney Mormota:
A lottószámokat hiába találod ki, ha valakik megszabják ki nyerheti meg. Medgyesi, Horn, smittelő csalónk, Rachel, Vida, stb. akik így milliárdosok lettek. Te nem vagy politikus, így esélyed sincs.
Sziriában a helyzet romlani fog. Kerry kijelentette, hogy légierejük az An-Nuszra és egyéb arab hds nevű szereplöit megvédik. Most pl. azt a kormányerők légi bázisát Ők foglalták el, kiverve Asszad seregét. Az orosz meg azokat támogatja a Nuszra ellen is. Orosz harci gép támad, az usa megvédi, lesz légiharc, majd egyéb harc érintkezés..... Az isisnek van légelhárítása, pl. tegnapelött lőttek le egy suhoj-25 ős csatarepülőt. Ugyan csak kismagasságban hatékony max 2000 m, de honnan van nekik tömegével?

jogalany 2015.09.09. 22:31:56

@Ma Baker:
Putyin nem fogja, mint Obamát, őt is írányítják. Obama, Porosenko, Merkel, Putyin, Medvegyev, Turcsinov, Orbán, mind egy célért munkálkodik.
Pl.: Orbánnak az adriai tengeren van egy szigete, házzal, yachtal.
Putyin most épití Spanyol országban Marbella melett Zagaletában hatalmas házát, nagy birtokkal.
Mindkettő messze hazájától kíván biztonságos távolságban lenni népétől.

bokrif 2015.09.10. 09:45:46

Újabb jó cikk. Aki kevés külpolitikát olvas az olvassa a diplomacit.

Oroszország valódi elköteleződése igazán érdekes, de kérdéses hogy mekkora léptékű lesz. Lehet hogy csak tárgyalási alapnak küldtek mutatóba erőket.
Aszad megmentéséhez azért jócskán kéne küldeni katonát és technikát. Szíriába nem elég csak átszivárogtatni a szerencsétlen sorkatonákat. De Oroszország jelenleg nem biztos hogy képes ekkora expedíciós erőt küldeni. Nem beszélve arról, hogyan látná el, ha a NATO vagy Törökország blokkolná az rövid utakat...

2015.09.13. 06:20:37

"Ha közelebbről szemléljük azokat a férfiakat, akik tébolyult időkben a világot igazgatják, jobban csodálkozunk hitványságukon, mint amennyire meglep minket létezésük. Megdöbbentő milyen kevés tehetség szükségeltetik ahhoz, hogy valaki birodalmak sorsa felett döntsön, és be kell látnunk, hogy az emberi dolgokban van valami végzetszerű, és titokzatos amire nincs magyarázat"
Chateaubriand fr. történész
„Ha hitvány gazemberek kerülnek magas polcra, amennyivel méltatlanabbak erre, ugyanannyival gondatlanabbak és felelőtlenebbek lesznek, s eltelnek esztelen hetykeséggel és vakmerőséggel” (Demokritosz — 41/48) I. e. valamennyi! Lásd Moszkva/Brüsszel/Tel Aviv helytartói!

Aquilonius 1 2015.09.13. 11:54:51

Aszad egy virágzó és békés államot tartott fenn. Akárcsak Kadhafi, és a többiek.
Már Szíriát is lenyomták volna, ha az oroszok nem szólnak közbe, hoppá,állj, itt van a támaszpontunk! Szíriában, és az összes többiben elérték, hogy totális a káosz, és, ennek következménye a népvándorlásnak is nevezhető, de valójában szervezett lakosság-csere!
"Lényeglátó" bejegyző kiváló idézetei most nagyon találóak az unió és Európa nyugati felének tehetségtelen, irányított, zsarolható vezetőire!
Ezek miatt az egyének miatt fog elveszni Európa.
Kiváncsian várom, 14.-én, hétfőn, hogyan mennek neki a V4-nek és személy szerint Orbánnak, azért, mert 15.-én lezárja a Shengeni határt.
Azért zárja le, mert ez a dolga.
Az idézett vezetők pedig, egy másik kottából játszanak, egész Európa ellen.

Egyébként, ez a diplo-maci blog is messze áll a függetlenségtől, inkább erősen liberális, baloldali, és a politikailag korrekt beszédnek nevezett nyelvezet híve.
Lelke rajta. Kár.
Az írók közé, bekerülhetnének mások is. Ettől, kiegyensúlyozottabb lenne.
Az igazság nem a liberális oldalon van most.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2015.09.15. 03:07:39

@Aquilonius 1: Ez a "liberális" valami szitokszó lett mostanában? Kossuth, Deák vagy akár Bibó* forognak a sírjukban.

*Orbán '89-es önmaga szintúgy, de ez más kérdés.
süti beállítások módosítása