Obama: "Nem hagyhatjuk, hogy olyan országok alakítsák a világgazdaság játékszabályait, mint Kína."

2015. október 14.

A fenti állítás, mely Barack Obama amerikai elnök a Transz-Csendes-óceáni Partnerség (TPP) megalakításáról szóló nyilatkozatában hangzott el, kiválóan érzékelteti azt a véget nem érő nagyhatalmi versengést Kína és az Amerikai Egyesült Államok között, melynek az elmúlt időszakban tanúi lehettünk. Hszi Csin-ping eredményesnek mondható washingtoni látogatása ellenére, - melyet a békés együttműködés és a kínai-amerikai nagyhatalmi kapcsolat megújult dimenzióba helyezéséről szóló retorika hatott át – mind a Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású területeit érintő, azóta is megújuló érdekütközések, mind pedig a TPP-ről szóló találgatások arra engednek következtetni, hogy a bilaterális kapcsolat a jövőben sem lesz feszültségektől mentes.

Október 5-én az Egyesült Államok vezette Transz-Csendes-óceáni Partnerség aláírásával pont került annak az öt éves tárgyalássorozatnak végére, mely 12 csendes-óceáni ország részvételével a világ egyik legnagyobb gazdasági intézményének megalakítását célozta. Az egyezmény nem csupán gazdasági fontossággal bír, hanem kiemelt geostratégiai jelentősége a kínai gazdasági növekedés egyensúlyozását, valamint a csendes-óceáni térségben való amerikai befolyás erősítését szolgálja.

Míg USA legtöbb térségbeli szövetségese, többek között Japán a TPP mellett voksolt, Kína egyenlőre távol tartja magát az alakuló partnerségtől. A tárgyalások sikerességét követően az egyezmény aláírásáról szóló hír történelmi jelentőségű szenzációként terjedt, a média a világgazdaság új, Washington által diktált szabályairól vizionált. A TPP célja, hogy a világgazdaság negyven százalékának központosítsával egy olyan egységfront jöhessen létre, amely segíti az amerikai érdekek érvényesülését. Barack Obama amerikai elnök nyilatkozatában kifejtette, hogy a partnerség mindazonáltal, hogy tükrözi az amerikai álláspontot, az export növelésén keresztül erősíti az amerikai gazdaságot, továbbá növeli az ország csendes-óceáni régióban történő befolyását, munkahelyteremtő szereppel is rendelkezik. Kifejtette, ha a világgazdaság szabályai tiszta versenyen alapulnak, az amerikai termékek minősége bármely egyéb ország termékeit felülmúlják. A gazdasági status quo hátrányos helyzetbe sodorja az amerikai üzleteket. Ha Washington nem cselekszik, Kína, és a hozzá hasonló országok által generált gyenge szabályok fogják a világgazdaság szabályait alakítani, melyet Washington nem engedhet.

obamatpp22715.jpg

(f.: nationofchange.com)

Obama magabiztos fellépése és a média pozitív TPP képe mellett fontosnak tartom kiemelni,  hogy az egyezmény gyakorlati megvalósulása előtt még rengeteg akadály áll, melyről nem szabad megfeledkeznünk, mielőtt a jövőre nézve messzemenő következtetéseket vonunk le a partnerséget, és az azáltal generált várható hatásokat illetően.

A TPP életbe lépése előtt mind a 12 résztvevő ország törvényhozása köteles megvitatni az egyezményt, és azt hivatalosan jóváhagyni. Üröm az örömben, hogy ez pont az alapító Amerika esetében lehet a legbonyodalmasabb, ahol a TPP nem várt belpolitikai vitát generált. A partnerségi egyezmény adatainak nyilvánosságra hozatala előtt a demokraták többsége aggodalmát fejezte ki az amerikai gazdasági tendenciák jövőbeni alakulásával kapcsolatosan. Bernie Sanders szenátor, mint a TPP egyik legjelentősebb ellenfutára arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyezmény nem segítené az amerikai középréteget, hanem a NAFTA-hoz hasonlóan a gyárak ezreinek bezárása következtében munkahelyek sokaságának elvesztését, a gyógyszerárak emelkedését, a környezetvédelmi normák színvonalának csökkenését okozná. A TPP részleteinek nyilvánosságra hozatala még várat magára, melyet a demokraták, és a kongresszus vezetői szintén kifogásoltak. A többség szerint a TPP nem a vásárlók érdekeit szolgálja, hanem a nagyvállalatokét, és a kormányokét. Az ellenzők sorát gazdagítja Hillary Clinton is, akit eddig pro-üzletasszonynak ismerhettünk meg. Az amerikai elnökválasztás előtt azonban az amerikai középréteg legfőbb támogatójaként nem engedheti meg magának a TPP támogatását, ha az az említett társadalmi osztályra nézve az hátránnyal járhat. Sokak nyilatkozatai mögött csupán politikai taktika húzódik, hiszen a múltban Clinton számos alkalommal pozitívan vélekedett az ügyletről. Abban az esetben, ha a kongresszus végül megszavazza a TPP-t, Obama egyik legnagyobb diplomáciai és politikai sikeréről beszélhetünk.

Kína jelenleg a kivárás stratégiáját követi. Ha a TPP megvalósul, mindamellett, hogy Peking elveszítheti a világ gyára” címet, 2 százalékkal csökkenhet az éves GDP-je mely minden bizonnyal negatívan befolyásolja a jobb napokat is megélt kínai gazdasági tendenciákat. Véleményem szerint azonban még a TPP ellenére is jó esélye van Pekingnek a további gazdasági növekedésre, hiszen mind a bilaterális, mind a multilaterális gazdasági egyezményeknek köszönhetően (AIIB, “Egy övezet, egy út” stratégia, RCEP-Regionális Gazdasági Átfogó Partnerség) Peking fokozatosan növeli befolyását mind a világpolitikában, mind a világgazdaság színpadán. A kínai külügyi szóvivő szerint Kína a jövőbeni csatlakozástól sem zárkózik el, de ehhez először bizonyosnak kell lenni az ország saját gazdasági és politikai reformjainak eredményes teljesítésében. A TPP jelenlegi szabályozása nem teszi lehetővé Peking csatlakozását, hiszen az ország nem teljesíti kivétel nélkül  többek között a korlátozás nélküli Internet elérésről, a szabad piaci hozzáférésről, továbbá az ipari titoktartási kitételekről szóló kötelező pontokat. A kínai közmédia a TPP-t a dél-kínai tengeri amerikai fenyegetéssel karöltve az amerikai imperializmus manifesztációjaként definiálja, mely negatív hangokat generál a társadalomban.

Gyuris Klaudia

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr637966750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kettős mérce 2015.10.14. 11:11:44

Majd legyilkolásznak pár tízezer embert elviszik a demokráciájukat még pár országba a lényeg, hogy fogyjon a fegyver

GABOR2 2015.10.14. 11:56:58

Hi! Elöszőr is most találtam a blogodra és amennyit láttam belőle az nagyon tetszik... Más: Ha ezt mondta Obama az nagyon nem finomkodó diplomatikus hozzáállás... Vajon itt miért akart olyan kemény lenni? Gondolom a kisebb országoknak szólt akik félnek Kínától.

Toportyán Zsóti 2015.10.14. 14:18:39

@kettős mérce: Tienammen tér már elfelejtődött amerika gyűlölő félállat fajtádnak. Szavatok lórépát sem ér a statisztikátok azt mutatja,mindenkit megvádoltok aztán csak hazudoztok a bíróság előtt.

Toportyán Zsóti 2015.10.14. 15:02:17

@mortullus: Statisztika nem az erős oldala annak a fajnak,azt látja amit a vezér vetít neki vagy az ohrana,beszopta még a chemtrailos viagrát is.

MJános 2015.10.15. 01:40:28

Vigyétek vissza a gyártást amerikába és kapkodhat kína a pénze után. Ennyi...

aurri 2015.10.15. 04:56:49

Nem hagyhatjuk, hogy a szemét Kína alakítsa a világgazdaság játékszabályait a wall street-i zsidók helyett! Ez aljasság lenne!

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.15. 05:23:58

@Toportyán Zsóti:

A Tienanmen tér esete kényszer volt: valahogy le kellett állítani a nyugati kémközpontok kínaellenes akcióját.

Toportyán Zsóti 2015.10.15. 06:28:50

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Végre 1 okos birca aki mindenről megmondja a tuttit.Dunning Kruger dologról tudol már?

midnight coder 2015.10.15. 07:05:50

@Toportyán Zsóti: Az a 20 millió szír aki menekülttáborban nyomorog, meg az a másik 30 millió iraki mind-mind az USA remek Közel-keleti politikájának áldozatai. És ez csak egy az USA disznóságai között.
Szép lassan kezdik beérni a III birodalmat.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.10.15. 07:24:15

"az amerikai termekek a legjobb minoseguek a vilagon??" ha csak az autoikat nezem akkor ez egy elg nagy obamas tulzas volt

bontottcsirke 2015.10.15. 07:50:53

Nem kellett volna kínába áthelyezni a gyártást és akkor lenne normális munkásosztály, szakszervezet meg nem lopták volna el a szabadalmak 90%-át.

Toportyán Zsóti 2015.10.15. 08:16:51

@midnight coder: Szovjetek afganisztáni kalandjával kezdődött minden,szaudiak is belefeccöltek pár milliárd dollárocskát az iszlám szélsőségesekbe,de gyűlöld csak tovább amerikát.

Mérnork 2015.10.15. 08:24:37

@bontottcsirke:
Ja, minket anno szarrá szopattak a COCOM listával, mer csúnya rossz cucialisták meg diktatúrák voltunk, de bezzeg a nagyon demokratikus meg minden szabályt betartó Kínába be lehetett vinni az aktuális csúcstechnikát.
Itt is látszik, hogy az amcsik is szarnak a demokráciára nagyívben, csak nekik hozzon profitot.

Alick 2015.10.15. 09:04:09

Egyik nagyhatalom se jobb a másiknál, csak az USA-nak a legnagyobb a megbombázási potenciálja és ezért szeret beszólni másoknak... különösen ha nem úgy táncolnak, hogy ő fütyül.
Talán ideje már a punkos hajú külügyérünknek helyretennie a banánzabálót...
:)

Babette anyó húsdarálója 2015.10.15. 09:20:29

Vicces ez a barackos gyerek. Ők voltak azok akik egy cent haszonért leszarták a saját népüket és kiszerveztek mindent Kínába, Indiába és a többi összeszerelő üzemországba. Gyártás vissza, Kínai szarokra (már ami szar, jobb gépsoraik vannak mint az amiknak) embargó oszt jónapot, Kína arcra veszi a flasztert.

Babette anyó húsdarálója 2015.10.15. 09:23:31

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:

Magyar nyelvű ókori bibliát mikor kezded hirdetni? Olvasva az agymenéseidet, komoly pozíciót tölthetsz be a Siriusi magyarok soraiban. Aláírt Edda pólód is lehet bőven, minden UFO bulin ott lehetsz.

Ladislav 2015.10.15. 09:38:07

@Mérnork: Igen. Én még az USA legfőbb közel-keleti szövetségesét emelném ki, Szaúd-Arábiát, hogy közösen bírálják Iránt, hogy ott nincs demokrácia, csak elnyomás, közben SZA-hoz képest Irán egy felvilágosult, szabad ország.

Ladislav 2015.10.15. 09:46:14

@bontottcsirke: Tizenéves fejjel nagyon sok autósújságot olvastam, mert nagyon érdekelt a téma. Már akkor sem értettem, hogy miért örülnek az újságírók az ún. "hatékonyságnak", aminek az a lényege, hogy minél több legyártott autó jusson egy emberre. Vagyis csökkenő emberlétszámmal egyre több autót gyártsanak.
Ilyenkor azon gondolkoztam tinédzserként, hogy mit fognak csinálni azok, akik már nem egy autógyárban fognak dolgozni? ; a növekvő számú nyugati érdekeltségű, kínai és távolkeleti üzemet látva, hogy miért érdeke a nyugatnak kivinni a gyártást és onnan visszahozni az árut, amikor itt helyben is el lehet ezt készíteni.

GQ 2015.10.15. 09:50:27

@Chaoyang: tesla model s és x? szerintem a legjobb elég sok mindenben :)

GQ 2015.10.15. 09:51:24

@aurri: a zsidózás ugye kellett? te szittyamagyar agyhalott...

Ladislav 2015.10.15. 09:56:12

@MJános: "Vigyétek vissza a gyártást amerikába és kapkodhat kína a pénze után. "
Sajnos már nem annyira. Sikerült a sok degenerált "nyugati" "politikusnak" és "üzletembernek"elérnie, hogy egy ilyen "szakításból" még Európa se jönne ki túl jól.
Mondjuk az innováció hagyományosan európai tulajdonság valahogy túlélnénk.
A történelmi korok Kínájának a bezárkózás pedig soha nem volt ellenére, ezért ők is le tudnának mondani rólunk, csak ők most a kihelyezett gyártókapacitás miatt önellátóak gyakorlatilag mindenből, ami alapszükséglet, sőt még több is, Európa nem. Egy csomó alapvető terméket nem, vagy csak elenyésző mennyiségben gyártanak itt, Európában. Ha bezárnak és hazahoznak 1000 ilyen "nyugati" üzemet, akkor Kínában 2000 üzem kezdi el azoknak a termékeknek a másolatát (a minőség nem annyira lényeges, a szabadalom meg vegyáltalán) legyártani.

Ladislav 2015.10.15. 09:57:14

@aurri: Tulajdonképpen igazad van.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.10.15. 10:17:47

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Hogy basznád szájba a kurva anyádat te idióta degenerált állat!

maxell birka meghízott hegesztő 2015.10.15. 17:18:24

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Kína már arra játszik, hogy európai szövetségesét a formálódó Balkán Unióban találja meg!

Csak a vak nem látja, hogy a stratégiailag fontos Fekete-tengeri kikötőkre fáj a foga, amely kaput nyit az új Selyemútnak és amely egyben kulcsa is a bulgár gazdaság világhatalmi pozícióra törekvésének.

Így lesz Várna Európa új Velencéje – és ezzel együtt az egész szófiai iparvidék az öreg kontinens gazdasági motorja.
süti beállítások módosítása