Megmutatjuk a legnépszerűbb migrációs útvonalakat

2015. november 13.

Bár a migrációs válság elsősorban Európában látszik kiteljesedni, más útvonalak és célpontok is léteznek a világban. Az ENSZ adatai szerint 2014-ben 59,5 millió ember hagyta el otthonát. Az okok nem kifejezetten változatosak: a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő emberek egy része az adott államon belül talál ideiglenes otthonra, mások az erőszak, a kilátástalanság elől, egy jobb élet reményében próbálják elérni Európát, az Egyesült Államokat, vagy éppen Afrika békésebb részeit. A National Geographic oldalán öt térkép szemlélteti a legfontosabb útvonalakat.

A World at War című ENSZ-jelentés szerint tíz évvel ezelőtt 37,5 millió ember kényszerült otthona elhagyására, ma 22 millióval több ember él szerte a világban menekültként (azaz hazája határain kívül), hazáján belül, de lakhelyétől távol, illetve menedékkérőként. Naponta 42500 ember kényszerül otthonát, a legnagyobb „kibocsátók” Szíria, Afganisztán és Szomália.

datapoints_migration_global.jpg

(forrás: www.news.nationalgeographic.com)

Európába leginkább a Földközi-tengeren át, vagy azt keletről megközelítve érkezik a vándorok idén lassan millióssá duzzadó tömege. Afrika (például Szomália, Eritrea, Dél-Szudán vagy a Kongói Demokratikus Köztársaság) és Ázsia (Szíria, Irak, Afganisztán, Pakisztán, Banglades) felől egyaránt érkeznek menekültek kontinensünkre ezeken az útvonalakon. A legtöbb menekültet befogadó országokat azonban nem az Európai Unióban érdemes keresni: Törökország, Pakisztán, Libanon, Irán, Etiópia és Jordánia vezetik ezt a rangsort.

Nem csak Európa létezik azonban a világon: Közép-Amerikából elsősorban az Amerikai Egyesült Államok erősen őrzött Mexikóval közös határát próbálják elérni és átlépni az erőszak elől a jobb élet reményében útra kelő emberek. Afrikán belül nemcsak északra (a Földközi-tenger, így Európa irányába), hanem – elsősorban Afrika szarvának konfliktusoktól sújtott országait, Szomáliát és Eritreát elhagyva – a biztonságosabbnak tekinthető délkeleti területek felé is indulnak menekülők. Ausztráliát, Indonéziát és Malajziát Délnyugat-Ázsia, továbbá Mianmar és Banglades felől érik el a legtöbben. Az előrejelzések szerint a helyzet jövőre tovább romlik, mivel egyik nagy konfliktuszónában sem várható változás.

Abelovszky Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr398075910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2015.11.14. 01:21:37

"Az előrejelzések szerint a helyzet jövőre tovább romlik, mivel egyik nagy konfliktuszónában sem várható változás..." Na, ezért kellene , nekünk európaiaknak ,minél előbb tenni valamit, hogy a mi viszonylagos "jobb életünk" megmaradjon, és ne kelljen idegen kultúrából ideözölő, hívatlan embermilliókkal megosztozni rajta...
A tét óriási, hiszen a megmaradásunkról van szó. Ha a válságos helyzetű országok demográfiai vizsonyait nézzük, akkor akár 1 milliárd ember is útra kelhet , ha azt látják, a kontinens nem ura a helyzetnek, ex lex állapot , káosz, anarchia uralkodik és szabadon lehet " rabolni" Mára Európa , a békés, nyugodt , jómódú kontines , pokollá kezd alakulni: tízezres migrástömegek a határokon, terrorizmus, migránsbűnözés, extrém társadalmi válaszok...
Ami Merkel és Juncker csinál, migráció terén , az nem altruizmus , hanem háborús bűn az itt élő polgárok ellen, amire senki sem adott nekik felhatalmazást. Bűnhődniük kell , előbb-utóbb....

bontottcsirke 2015.11.14. 09:10:15

Géppuskával frankón meg lehet őket állítani. Úgyis az lesz a vége.

bbwd 2015.11.14. 09:43:26

sajátos ennek a posztnak az időzítése, pont most kezdődött el a tánc...

2015.11.14. 20:19:50

@bontottcsirke: Szerintem is az lesz a végkifejlet.
süti beállítások módosítása