Magyarország kiáll Izrael mellett az EU-val folytatott vitában

2015. november 20.

Szijjártó Péter hétfőn Izraelbe látogatott, ahol kijelentette, hogy Magyarország nem támogatja az Európai Bizottság értelmezését, miszerint a Ciszjordániában és a Golán-fennsíkon izraeliek által előállított termékeket külön jelzéssel kell megkülönböztetni. A magyar álláspont nem egyedülálló, az Uniót erősen megosztó kérdésről van szó, amely különösen veszélyes időben született Izraellel szemben.


A magyar külügyminiszter irracionálisnak nevezte az Európai Bizottság november 11-i döntését, amely felszólítja a tagállamokat, hogy az Izraelből importált termékeken külön jelezzék, ha azok olyan üzemből származnak, amelyek a zsidó állam által 1967-ben elfoglalt területről, izraeli tulajdonban lévő üzemből származik. A fennálló szabályozás új értelmezése szerint például ilyen és ehhez hasonló címkék jelennének meg a boltokban: „Ciszjordánia (izraeli telep)”, megkülönböztetve így a nem izraeli állampolgárok által előállított termékektől. Szijjártó Péter így az első felelős európai politikus, aki jelezte, hogy országa nem kívánja alkalmazni az Európai Bizottság állásfoglalását, mivel az árt az izraeli-palesztin konfliktus kétállamos megoldása érdekében kifejtett diplomáciai erőfeszítéseknek. Az Európai Bizottság értelmezésének betartása ugyan kötelező az unió összes országában, azonban a végrehajtás tagállami felelősség, így minden bizonnyal különösebb retorzióra nem számíthatnak azon Uniós országok, amelyek a magyar kormányhoz hasonlóan figyelmen kívül hagyják az Európai Bizottság állásfoglalását. Magyarország nem lesz egyedül, hiszen a német Kereszténydemokrata Unió is már az értelmezéssel szemben foglalt állást, így várhatóan a német kormány is követi a magyar példát.

12250027_906153632787606_2509605128084688881_n.jpg

(Szijjártó Péter és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök találkozója Fotó:KKM/Burger Zsolt)

Az Európai Bizottság értelmezésének pikantériája, hogy természetesen nem tesz különbséget az elfoglalt területeken üzemet fenntartó izraeliek vallási-etnikai háttere alapján, így többek között a Jeruzsálem keleti részén vállalkozást üzemeltető izraeli arabok is izraeli telepesnek számítanak. Az Európai Unió ugyan biztosította az izraeli kormányt, hogy a megkülönböztető címkézés előírása nem egy bojkottálási kampány első lépése, mindössze „technikai jellegű, szabályozási kérdés”, ez azonban nem nyugtatta meg az izraeli politikusokat. Mind a jobboldali kormánypártok, mind az izraeli baloldal elítélte a zsidó államot sújtó szabályozást. Az izraeli vezetők számon kérték, hogy a világ számtalan területi vitája közül miért kizárólag a zsidó állammal foglalkozott az Európai Bizottság. A palesztin vezetők ugyanakkor üdvözölték a lépést, ritka egyetértésben az izraeli politikusokkal, maguk is a készülő bojkott első lépését látják a döntés hátterében. Az Európai Bizottság döntésének időzítése is meglepő, hiszen Izraelben hónapok óta az izraeli-palesztin konfliktus új szakasza játszódik le, sokszor az Iszlám Állam internetes propagandája által radikálizált magányos támadók civilek tucatjait ölték meg. Az úgynevezett „Kés Intifáda” fölött maguknak a palesztin politikai vezetőknek sincs hatalma és a biztonsági helyzet bármikor tovább romolhat, az Európai Unió pedig „technikai jellegű” kérdésekkel van elfoglalva, amelyek csak még jobban megosztják a szembenálló feleket.

Csepregi Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr298093110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicepsz Elek77 2015.11.21. 00:26:55

Onmagaban ezzel nem lenne semmi baj. Az ilyen made in Eu-t is meg kellene szuntetni, es ne csak orszagot, hanem varost/telepulest es ceget is ki kellene jelezni minden termeken.

Ricordo 2015.11.21. 07:46:35

Úgy néz ki, mint egy mosolygó csirke.

2015.11.21. 09:32:01

@Ricordo: millios zakoban mosolygo, kopasznyaku kakas

@Bicepsz Elek77: igy van, szerintem is hulyeseg, hogy nem irjak ra pontosan hol keszult a termek
Ez nem csak Izrael, de az EU eseten is eleg fontos lenne.
Veszek egy sonkat, nagyon nem mindegy, hogy Spanyolorszagban vagy Szlovakiaban csinaltak. Vannak eredetvedett termekek meg ilyen-olyan foldrajzi arujelzok, de szerintem rairni egy csomag tesztara, hogy Made in EU az messze nem eleg.
Ahogy rairni egy csomag datolyara, mazsolara, fugere, hogy Made in EU se tul meggyozo, csak mert valami nyirborzasztoi telephelyen csomagoltak, kozbe torok, irani vagy marokkoi termek.

Most ez reszben Izraelt "kenyszeritene" arra, hogy a 67-es hatarai moge huzodjon vissza, de valljuk be ez inkabb szimbolikus. Attol fuggetlenul, hogy mi az ember allaspontja Izraellel kapcsolatban, azt mondom, hogy ilyen tobbletinformacio nem art, aki ez alapjan valaszt, az tudhassa, honnan jott a termek. Tobb info sose baj. A tobbsegnek nem szamit, hogy ciszjordaniai termekrol van szo, de akinek igen, azzal sincs baj.

Egy roman termeknel se mindegy sok magyarnak, hogy Ploiestiben vagy Csikszeredan keszult. Lehet ezen fintorogni, hogy ez kirekeszto, de miert ne tudhatna az ember?

pragmatika2 2015.11.21. 10:43:42

Mondjuk engem nem igen befolyásolna. Kizárólag a minőség számít, a többit lesz.rom.
Egyébként meg nem hiszem, hogy ez bojkott előkészítése lenne, nem baj ha egy termék származása tisztázott.

monddazigazatmar 2015.11.21. 11:03:51

Magyar kormány ( a náci ) Izrael mellett :D:D:D
Basszus, csóri ballibek most csak néznek mint hal a szatyorban

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.11.21. 11:27:47

@monddazigazatmar: Már akkor is néztek nagyot, amikor Konrád György az illegális bevándorlás ellen és a kerítés mellett foglalt állást. Hirtelen zavar volt az erőben..:))
A zsidók értelmesebb része pontosan tudja, hogy az illegális migráció nyomán erősödő fanatikus európai iszlám elsődleges célpontjai ők lesznek..

Dr.Korász 2015.11.21. 11:35:21

Mocskos, antiszemita Orbán. Ez is egy olcsó trükk, amivel megpróbálja elhinteni, hogy nem antiszemita. Pedig az. Nagyon is

patkányarcúáginéni 2015.11.21. 12:21:10

@Dr.Korász: Úgy van, úgy van!!! Mocskos + antiizé!

(Elvakult hülye-e Vagy?)

Kopi3.14 2015.11.21. 14:05:32

@monddazigazatmar: A csóri széljobberek nézhetnek, hogy Izraelt támogatja az eddig Izrael ellenes retorikát folytató kormány.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.11.21. 14:09:13

@Kopi3.14: Izrael, és az európai zsidóság pedig bevándorlásellenes. Hogy is van ez?

Alick 2015.11.21. 15:45:32

@monddazigazatmar: "csóri ballibek most csak néznek"

Miért is néznének..? alul szépen össze vannak nőve. :)

Alick 2015.11.21. 15:51:58

A következő eurokrata agymenés nyilván az lesz, hogy a kínai áruk esetében megjelenik a "Made in Tibet", illetve az amerikai termékeknél az "Indián kézműves munka" felirat megfelelője. :)
(tényleg, Fayman-t nem próbálták azzal befenyíteni Szíjjártóék, hogy az osztrák eredetű árukra a "Made in Haynauland" felirat kerül? :) )

fidesz maszop dk egykutya 2015.11.21. 16:56:13

@monddazigazatmar: azért vicces hogy beírod ezt a sok zsidók támogatják a bevándorlást szövegeitek után :D

akkora egy húgyagyú barom vagy, hogy nem tűnik fel, hogy megint magadat köpöd pofán :)) de hát ez nem meglepő, hiszen a pártfanatikusok mind2 "oldalon" ugyan olyan segghülyék.

tobias2 2015.11.21. 20:22:54

A világ összes termékére rá kell írni az előállítási helyét +/- 1 m pontossággal azonosító GPS koordinátát! Például így: Tengeri só, 15.973357, 168.866239

monddazigazatmar 2015.11.21. 20:37:27

@fidesz maszop dk egykutya: Én nem hallottam olyat, hogy a zsidók támogatnák a bevándorlást. Konkrétan bizonyítékokat mutattak, hogy Soros György alapítványa támogatja a bevándorlást kézikönyvekkel. Ha jól értettem akkor nem is nagyon tagadták.

@Kopi3.14: "az eddig Izrael ellenes retorikát folytató kormány." Idézz már fel bármit amiben Izrael ellen lett volna a kormány.

mortullus 2015.11.21. 21:17:34

Mindenki náci!! Mindenki! Kivéve Elek Gábort.

szkepi 2015.11.21. 23:10:18

európát segghülyék vezetik. ki is használja ezt az isis.

fidesz maszop dk egykutya 2015.11.22. 00:44:10

@monddazigazatmar: ja most már megváltozott a pártálláspont. Nyilván arról sem hallottál, hogy 2007-ben viktorod nyugati akart lenni, putyint diktátornak, és oroszországot agresszornak nevezte, mert most már haver putyin elvtárs :)
Gerinc nyomokban sem fedezhető fel bennetek.

2015.11.22. 03:32:37

@fidesz maszop dk egykutya: Soros valamilyen alapitvanya tenyleg kiadott ilyen informacios konyveket az illegalis migransok segitesere, hogy hol meg merre menjenek, milyen segelyek vannak stb. Talan valami honlapjuk is van a migransok reszere informaciokkal...
az, hogy a zsidok tamogatnak a bevandorlast, azt igy nem lehet kijelenteni
Izraelbe nem annyira tamogatjak mondjuk afrikaiak, arabok, nem zsido feherek betelepuleset, nyugati zsidosag meg megosztott
vannak a ballib zsidok, akik tamogatjak, aztan vannak azok, akik gondolkodnak, ok nem tamogatjak az illegalis migraciot

2015.11.22. 03:45:46

@tobias2: nem irsz hulyeseget, ma mar technikailag fillerekbol megoldhato ez a dolog, konkretan amikor percre pontosan tudom kovetni, hogy egy Kinabol megrendelt csomag eppen hol tart a szallitasi folyamatban, amikor hust es mas elelmiszereket genetikailag tudnak analizalni, hogy tenyleg az van-e benne, van-e benne szoja, van-e benne genmodositott osszetevo, akkor ez a GPS koordinata azert nem egy nagy dolog, mar minden okostelefon is hozzarendeli a GPS koordinatakat a vele keszult fotokhoz is.

@Alick: Ha mar Ausztria, akkor Made in Hitlerland is lehetne. EGyebkent pont az osztrakoknal a regionalis keszitmenyeknel nagyon elterjedt a jeloles, mert buszkek ra, Stajerorszag, Tirol stb.
Akkor mar ne csak a gyarto kezdemenyezhesse, hogy marketing celokbol feltuntessek a termekei pontos foldrajzi szarmazasat, hanem a fogyaszto is kerhesse, hogy hozzak ezt nyilvanossagra.
Mert Stajerorszag lehet, hogy buszke a helyi tokmagolajra, de mondjuk lehet, hogy valaki nem akar ciszjordaniai teruleten keszult izraeli vagy tibeti teruleten keszult kinai termeket venni. En konkretan leszarom, de valakinek lehet ez fontos. Es a gyartok onkent feltuntethetik a konkret regiot, ahol keszult, ha ez nekik marketing szempontbol elonyos, akkor miert ne kerhetne a fogyaszto, hogy tudhassa, hogy hol keszult, ha neki meg bizonyos helyeken keszult termekek nem tetszenek?

Mondjuk egy sonkan annyi szerepel, hogy Made in EU. Nagyon nem mindegy, hogy Bulgariaban vagy Spanyolorszagban keszitettek. A spanyol persze ra fogja irni reklam celbol is a varos meg a sonkakeszito mester nevet is. De mondjuk egy bolgar vagy roman lehet, hogy meg ad is a termeknek egy spanyolos hangzasu fantazianevet, kozben csak annyit ir ra, hogy Made in EU.

fidesz maszop dk egykutya 2015.11.22. 11:24:54

@tiller foch: sorost pedig az izraeliek irányítják, ahogy a "ballibet" is. Ti szoktátok mondogatni :))

2015.11.22. 15:16:16

@fidesz maszop dk egykutya: Sorost a szelsoliberalis teveszmei iranyitjak, Izrael meg pont nem ilyen a sajat ugyeiben (csaladjog zsido vallasi alapu, mintha csak a szaudi jogrol beszelnenk, ami szinten vallasi alapu...) Az izraeliek eleg kis dozisokban fogyasztjak a liberalizmust, jobbara csak masoktol varjak el.
Soros egy ballib, multukulti terjeszto halozatot penzel, Izraelben annyira erre nem lennenek vevok a jobboldali partok.
Mi az, hogy ti szoktatok mondogatni? En nem. Nem tudom kire celoztal. Ki az a "Ti"? Es ki az, akikhez te tartozol? Ki az a "Mi"?
Soros egy zsido ember, a zsidok benne voltak a kommunizmus kiepiteseben, a kapitalizmusban is nyakig, Izraelben kibbutz kommunistak voltak, mellette egy regi faji ideologiat kovetnek, mas zsidok a ballibekkel szovetkeznek multikultit akarnak, a jobboldali zsidok meg pont ezt nem.
Soros elveire biztos hatott a zsido szarmazasa is. Izraelben is vannak balosok, akik mindenki a keblukre olelnenek, de ha az orszagot megtamadjak, akkor ok is lonek a betolakodokra, mert elsosorban zsidonak tekintik magukat.

D/Csepregi Zsolt 2015.11.22. 17:59:28

@tiller foch:
Izraelben a családjog nem zsidó vallási alapú, hanem zsidó/keresztény/mohamedán, mindenki szépen elmegy a saját papjához/imámjához/rabbijához és ott házasságot köt. Mivel egyre több embernek piszkálja ez a szemét, ezért átruccannak pl. a 30 percre lévő Ciprusra, ahol polgári házasságot kötnek, amit viszont Izrael elfogad. Amúgy szerintem ebben is változás lesz, mert ez amúgy az Oszmán Birodalomból örökölt rendszer, csak annyi az ellentétes érdek, hogy egyelőre marad a status quo.

Izrael valóban jobbra tolódott, de nem várják el másoktól a liberalizmust, például most körberajongják Szijjártót, hogy milyen realista a bevándorlók kapcsán, mert persze az izraeliek rég megmondták ez mennyire veszélyes. Például a nem túl liberális amerikai keresztény cionistákat sem oktatja ki Izrael semmiről. Kevered esetleg az európai balliberális zsidó gondolkodókat/hangadókat a(z izraeli) zsidókkal.

A zsidók mindenben benne voltak a náci pártokon kívül, 1848-as Honvédségben, Tanácsköztársaságban, Horthy rendszerben, kommunizmusban és kapitalizmusban, az hogy valaki zsidó semmit se mond el az ideológiai beállítódásáról, maximum azt, hogy kisebb eséllyel antiszemita. Soros úrnak megvan a maga ideológiája és világnézete, de a legkevésbé sem titkolja, nagyon büszke arra amit csinál, minden interjúban el is mondja, szóval ő a legrosszabb alany az összeesküvés elméletekre, maximum nem kell vele egyetérteni...

Gonda István 2015.11.28. 13:46:39

- Kár, hogy magyar kormány ellenzi ezt, pedig ennek analógiájára akkor EU-kompatibilisan elrendelhetnénk az "Erdély (romániai telep)" stb. eredetmegjelölés kötelező használatát.
- fidesz maszop dk egykutya:
Te meg nyilván arról nem hallottál, hogy a Gyurcsány és Klára asszony anno annyira összemelegedett Putyinnal és Ludmillával, hogy közös családi vacsorát tartottak Moszkvában, most meg Gyurcsány nagyon fikázza Putyint. Tehát látszik, hogy ha változnak az idők, változhatnak a viszonyok is.
süti beállítások módosítása