Kína kedvére tenne az Európai Bizottság

2016. február 02.

Bő négy évvel ezelőtt a Világgazdasági Fórum akkori, daliani tanácskozásán már előhúzta a kínai vezetés, hogy országuk hajlandó növelni európai befektetéseik volumenét, ha cserébe az EU elismeri Kínát, mint piacgazdaságot. Európa bár akkor ellenállt a kísértésnek, egy a mai napon frissen kiszivárgott, és a neves amerikai hírportál, a Politico európai leágazása által közzétett uniós bizottsági anyag szerint ez a határozott kiállás a közeljövőben lehet, hogy változni fog. Az első hírek szerint viszont közel sem biztos, hogy Európa előnyére.

2011. szeptember 14-én éppen e blog hasábjain írt egy remek és informatív elemzést egykori kollégánk, Szunomár Ágnes, hogy pontosan miről is szól Kína ún. „piacgazdasággá” minősítése, miért fontos ez kommunista állam, valamint átellenben Európa számára. A technikai részletek és az egész kérdés háttere tehát onnan tökéletesen elérhető, gyorselemzésemben éppen ezért inkább az új fejleményekre koncentrálok. Vannak ugyanis bőven.

Az első és legfontosabb természetesen, hogy tavaly év végén, amikor az uniós intézmények (kiemelten a Bizottság) részéről ismét megfogalmazódott egy komoly akarat, hogy Kína piacgazdasággá minősítése megtörténjen, a kontinens összes valamirevaló szakszervezete, érdekvédelmi csoportja, mint például az AEGIS Europe (25 stratégiai iparágat képviselő szervezet), felemelte szavát, ezt megakadályozandó. Az európai (és több amerikai) szervezetek akkori véleménye szerint, ezzel a döntéssel az EU vezetői nem csak fontos és történelmi jelentőségű európai iparágakat tennének tönkre, de újabb súlyos problémákat okoznának az egyébként is jelentős nehézségekkel küzdő tagállami gazdaságoknak.

kina-eu.jpg

("A Bizottságon nem múlna semmi" - Hszi Csin-ping és Juncker, f: chathamhouse.org)

Bár ősszel úgy tűnt, hogy a Bizottság ezen hangok és szakmai vélemények hatására visszavonulót fúj, idén januárban kiderült, hogy az ügy nem került valamelyik irodai fiók mélyére, lévén a Bizottság jogi részlege múlt hónapban egyenesen javaslatot tett Kína piacgazdasággá minősítésére. A Bizottság pedig láthatóan nem fogta vissza magát, és megvizsgálta a döntés potenciális következményeit.

Mit jelenthet tehát Európa gazdasága számára az EU vezetőinek esetleges döntése a frissen kiszivárgott uniós bizottsági anyag értelmében? Semmi jót.

Egyfelől, mert a jelenleg hatályban lévő dömpingellenes intézkedések részleges feloldásával olcsó kínai termékek áraszthatják el az európai közöspiacot, kivéreztetve történelmi iparágakat, például a kerámiaipart. Másodsorban, mert az intézkedés negatív következményei három olyan uniós tagállamot is kiemelten érintenének, akik egyébként is komoly gazdasági gondokkal küzdenek – Olaszország, Franciaország, Spanyolország. Harmadrészben, mert előzetese becslések szerint minimum 73 ezer uniós állás jövője foroghat veszélyben – a becslés maximuma 188 ezerre teszi a potenciálisan megszűnő állások számát. Végezetül pedig, mert a Politico által megkérdezett szakértők / iparági források szerint a Bizottság alapfeltételezése, amely alapján szerintük nyugodtan végbemehet Kína átminősítése, légből kapott tényeken alapszik.

És akkor ez alapján mondja valaki, hogy a legnagyobb problémát Görögország jelenti.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr638353300

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Németh Áron Attila: Kína kedvére tenne az Európai Bizottság 2016.02.02. 14:26:01

Bő négy évvel ezelőtt a Világgazdasági Fórum akkori, daliani tanácskozásán már előhúzta a kínai vezetés, hogy országuk hajlandó növelni európai befektetéseik volumenét, ha cserébe az EU elismeri Kínát, mint piacgazdaságot.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása