Etiópia: Egy sikertörténet árnyoldala

2016. február 08.

A '90-es években, ha volt olyan ország, amelyről a nemzetközi hírekben csak rosszat lehetett hallani, az Etiópia volt. A kelet-afrikai ország akkoriban két dologról volt híres: egyfelől, a kávéjáról, másfelől a súlyos szegénységről és éhínségről. 2016-ra azonban nagyot fordult a világ, hiszen az IMF adatai alapján Etiópia idén az egyik leggyorsabban fejlődő ország lesz a világon, a maga körülbelül 8 százalékos várható GDP növekedésével. És hogy ez minek köszönhető? A kínai típusú államfelfogásnak minden jel szerint van hozzá köze.

Melesz Zenavi néhai etióp miniszterelnök és koalíciós szövetségének (Etióp Népi Forradalmi Demokrata Front) neve, nagy valószínűséggel a keményvonalas hazai külpolitika-külgazdaság rajongóknak sem mond sokat. Holott, Zenavi tizenhét kormányfői székben töltött éve alatt nem csak, hogy egy teljesen új politikai/társadalmi berendezkedést ismertetett meg a helyiekkel (pl. többpártrendszer, vallás- és sajtószabadság, női egyenjogúság pártolása) a korábbi katonai diktatúra kegyetlenségei után, de a szegénységből, éhezésből, jövőnélküliségből is lényegében elkezdte kivezetni népét. Ez persze leírva remekül hangzik. A történethez azonban hozzátartozik, hogy ugyan ő volt az, aki, ha nem is egy az egyben az egykor volt junta módszereivel, de azoktól azért nem is annyira távoli módszerekkel újabb, súlyos belpolitikai elnyomásba taszította országát. Ez utóbbi folyamat azonban, ellentétben a junta átfogó, minden területre kiterjedő brutális elnyomásával, a gazdasági (és sok esetben társadalmi vagy egészségügyi) fejlődést egyáltalán nem akadályozta. Sőt.

etiopia1.jpg

"Etiópia átformálója" - Melesz Zenavi (f: britannica.com)

A Zenavi utód jelenlegi miniszterelnök, Hajlemariam Deszalegn, ugyanis ma már egy olyan Etiópiát vezet, amely GDP vonatkozásában évente 8-12 százalékkal növekszik (ez a folyamat, nem mellékesen, 2004 óta tart, amivel az ország Afrika egyik éltanulója), ahol az írni és olvasni nem tudok aránya drámain csökkent (’90-es évek elején az etióp társadalom alig több mint 20 százaléka tudott írni és olvasni, ma ez közel 50 százalék), és amely jelentősen visszaszorította az éhínséget. Nem beszélve arról, hogy az ország egyik élharcosa a radikális iszlamizmus elleni küzdelemnek, és fontos szerepe van a régió stabilitásának biztosításában (pl. Dél-Szudán, Szomália) az Afrikai Unión keresztül. A sikernek viszont, mint a legtöbbször, Etiópia esetében is két oldala van. Hiszen a GDP adatok valóban impozánsak, ahogy az agrárium fejlesztése is, és ezáltal a szegénység visszaszorítása. De említhetnénk még azt a sok-sok nagy állami infrastrukturális beruházást (hidak, utak, gátak, stb.), ami az elmúlt bő évtizedben amellett, hogy pörgette a gazdaságot, millióknak adott megélhetést.

Az elsőre makulátlan és sok területen folyamatos fejlődést mutató mérleg képét azonban jelentősen rontja a tény, hogy 2005 óta a korábbi demokrácia irányába mutató lépések vagy megálltak, vagy ellenkező irányba kezdtek haladni. Ebben az évben ugyanis az ellenzék majdnem (az ellenzék szerint inkább biztosan) legyőzte a választásokon a Zenavi vezette pártszövetséget, amit a kormány kőkemény erődemonstrációval honorált. Az így kialakult zavargásokban és utcai harcokban durván 200 ember vesztette életét, és egyes hírek szerint további néhány ezer, mások szerint viszont közel 20 ezer ember került – sok esetben koholt vádak alapján – börtönbe.  Bár az események hatására Zenavi tett még egy jelképes gesztust az ellenzék és a demokrácia irányába, 161 helyett biztosítva számukra az 547 fős parlamentben, ezen mandátumok száma először (2010-es választások) egyetlen egyre, majd egy kövér nullára (2015-ös választások) olvadtak. A drámai csökkenés persze korántsem a véletlen, vagy az ellenzék szervezetlenségének műve, sokkal inkább a hatalom kitartó munkájának, amely az emberi jogokat, illetve a szólás- és sajtószabadságot mára már szinte semmire sem tartja.

etiopia2.jpg

"Korábbi munka gyümölcsének aratója" - Hajlemariam Deszalegn (f: africamag.com)

Az „etióp-út” tehát egyre inkább bizonyos ázsiai országok politikai berendezkedésére és gazdasági irányítására hasonlít, akik közül Kína, egyértelműen kiemelkedik – ami nyilván nem független attól a ténytől, hogy a kommunista állam Etiópiában is jelentős befektetésekkel bír. Ez az irány amúgy a fekete kontinens más országaiban is népszerű, hiszen Etiópia mellett például Ruanda vagy éppen Angola sem a holland demokrácia fejlődés rögös útját választotta, hanem a kínai államkapitalizmusét. Kérdés persze, hogy hosszú távon fenntartható-e ez a modell, és hogy Etiópia adott esetben a következő 10-15 évben is olyan fejlődési görbét fog-e / tud-e leírni, mint amilyet az elmúlt 15-ben. Egyelőre a válasz az, hogy minden jel szerint igen. A politikai széljárás azonban ma már Afrikában is változik (lásd: Arab-tavasz és Észak-Afrika), akár egyik pillanatról a másikra, szóval Deszalegn vélhetően jobban teszi, ha nem alszik túl mélyen.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr578370650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Punxsutawney Mormota 2016.02.09. 02:50:30

Jajj, édes Istenem! A szerződ valószínűleg csak térképen nézte meg Etiópiát, és kb annyira ismeri a helyi viszonyokat, mint Semjén Zsolt a prosztatamasszázst, az emberi természetről meg aztán tényleg fogalma sincs...

Kedves Németh Áron Attila! Kelet-Afrikában, Délkelet-Ázsiában és még a világ sok-sok részén az emberek pont beleszarnak a klasszikus demokráciába, ha

1) Hagyják őket élni és gyarapodni
2) A gyarapodásukkal szabadon élhetnek, tehát megvan annak a lehetősége, hogy luxuscikkeket vagy státusz szimbolómnak számító termékeket vásároljanak illetve a vagyon adta szabadságot kihasználva pl. szabadon utazhassanak.

Ha ezek megvannak, akkor az átlagos pórnép 98%-a nyugodtan ül a seggén és dolgozik. A maradék két százalék pedig hőzöng egy kicsit.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.09. 05:40:03

@Punxsutawney Mormota:

Eleve a klasszikus demokráciáról a legtöbb ember tudja, hogy lényege: arra kell szavazni, amit a nyugat akar, különben bombáznak.

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2016.02.09. 07:16:10

@BircaHang Média: Mi van birkaszar? Nyomatod a komcsi demagógiát? Ha így megy lefele az orosz gazdaság, meddig lesz még villany a világítótornyodban, közírókám?

toportyánzsóti 2016.02.09. 07:19:47

@BircaHang Média: Most éppen putingazdád bombáz,mekkora barom vagy homofób kérődző?

etiopiai.blogger 2016.02.09. 07:55:29

Hát, azért vitatkoznék a cikkben foglaltakkal, sőt vitatkozok is. Az etiópok zömét ezek a dolgok egyszerűen nem érdeklik. Ők azt látják, hogy az ország fejlődik és jobban élnek, mint korábban, valamint azt -- és ez a legfontosabb -- hogy az ellátás biztonsága nagyon nagyot nőtt: most már nem valószínű olyan komoly éhínség előfordulása, mint az a nyolcvanas években történt, sőt igazándiból most azért már nincs éhínség. Igaz, alultápláltság van és az étkezés változatossága is növelhető még, de már a mostani szint is nagy lépés. Bizony, nagy a fejlődés és ami igazán érdekes az az, hogy eközben a társadalmi szakadék nem nőtt olyan nagyra, mint sok más fejlődő országban: elsősorban a szegények élnek jobban, nem pedig a gazdagok vagyona nőtt még tovább. Ez azért fontos körülmény ám! Aztán meg mégis, hogyan kellene Holland típusú demokráciába átvezetni egy olyan népet, ahol a népesség zömének napi elfoglaltsága a kecske legeltetés? Az itt élők házaiban a könyv az bizony ritkaság: én például még sehol se láttam ilyesmit. Az egyetemi irodákban nincs könyvespolc, mert nem használnák. Szóval, könnyű okoskodni, de nem könnyű okosnak lenni: javaslom a bloggernek az óvatosabb fogalmazást és az alapos tájékozódást. Arról már nem is beszélve, hogy miért kellene Etiópiéban európai típusú demokráciát építeni? Miből gondoljuk, hogy az olyan nagyon jó? Meg ha már annyira holland demokrácia: az nem kulturális imperializmus, ha csak a mi demokrácia-értelmezésünket fogadjuk el helyesnek, akkor is, ha Etiópiáról van szó? Ez az ország nagyon nem Európa és nagyon nem úgy működik: fogadjuk ezt el és jobban megértjük őket, akkor pedig barátaink lesznek és ez mindenkinek jó. Egyébként itt inkább Hailemariam-ként írják, nem Hajlemariam-nak, de mondjuk ez mindegy is. A kiadmány hiteléül hadd jegyezzem meg, hogy Etiópiában élek és dolgozok, és bár nem kenyerem a politikai elemzés, óhatatlanul többet látok az itteni viszonyokból, mint Magyarországról egy átlagos elemző.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.09. 08:15:36

@toportyánzsóti:

Putyin bombáz, de csak a ballib nedves álmokban...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2016.02.09. 09:10:28

Ha a jónépnek elviselhető és nem lesz durvább,és nem lesz lázadás,akkor fenntartható!

high up! 2016.02.09. 09:25:43

@BircaHang Média:

te azért érted ennyire az etióp helyzetet, mert TE a bulgár hazádBAN pont ezen a szinten vegetálsz. Hiába no, Putyin eftárs birodalma összecsuklott az önmaga által elrendelt szankciók alatt, szerintem hamarosan szobatársad lesz a kivénhedt komcsi imádója a bulgár elmeszanatóriumodban.

FOLYTASSUK!

exterminador 2016.02.09. 09:36:07

@BircaHang Média: igen, Szíriában és Ukrajnában csak lufikat ereget. Szerintem menj vissza a klubba, már várnak... www.gayholidaysinbulgaria.com/gay-guide/gay-guide-sofia/id-club

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.09. 09:40:09

@exterminador:

Szíriában a szír kormány kérésére segíti a terroristaellenes küzdelmet. Ukrajnában nem csinál semmit.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2016.02.09. 09:52:30

@etiopiai.blogger: A múltkor belopóztam a Google-ba és elkalandoztam kicsit Etiópiában. Nem tudtam utcaszintű kalandozást véghezvinni, csak bizonyos pontokon a körfotókon láthattam, mi van ott. És tetszett. Nem New York, de élhetőnek látszó város. Nem Augsburg vagy Salzburg, de szemmel láthatóan így-úgy, de tervezett kisvárosok. Országutak és egyéb utak - jó minőségben.
Kimondottan kacérkodom a gondolattal, hogy Európát magam mögött kéne hagynom. Vajon Etiópia mennyire befogadó a fehér embert illetően? (Hozzáteszem, amikor észrevettem az egyik tér sarkában egy SPAR áruházat, rögtön otthon éreztem magam - holott az még nem is a főváros volt... )

DiploMaci · http://diplomaci.blog.hu/ 2016.02.09. 10:21:32

@etiopiai.blogger: Először is nagy köszönet a kommentért, mindig öröm, ha olyanok fűznek észrevételeket a cikkeink alá, akik aktív hely- és politikai ismerettel rendelkeznek egy adott ország / régió / kérdés vonatkozásában. Néhány megjegyzésem azonban lenne azzal kapcsolatban, amit írtál:

1) Az etióp kormány, a nyilvánvaló sikerei ellenére, és amelyeket részletesen taglalok is írásomban, nem elvitatva azok fajsúlyos és transzformatív jellegét, elnyomja az ellenzéket, a másként gondolkodókat és a sajtót. Ez tény. Ettől még, ahogy a cikkben is aláhúzom nem egyszer, Etiópia hatalmas utat tett meg a 1990-es évek óta, és összességében, a lakosság életminőségét / életszínvonalát alapul véve, egyértelműen a jó irányba. Ezt egyetlen percig nem vitatom.

2) Holland típusú demokrácia: ez egy szerencsétlen megfogalmazás volt a részemről, amivel mindössze annyit akartam érzékeltetni, hogy az ország, Zenavi kezdeti törekvése után / ellenére, fokozatosan kínai típusú berendezkedés irányába mozdult. Ez alapvetően nem gond, de annak érdekében, hogy külpolitikai elemzőként egy komplett képet adjak egy adott ország helyzetéről, szerintem ezt érzékeltetni kell. Honnan indultak, hova jutottak. Ennek tehát a részemről - bármennyire is ezt érezted - semmilyen "a nyugati elemző távolról okoskodik és saját elvárásait megfogalmazva mond ítéletet más országok belügyeiről" felhangja nem akart lenni. Ha mégis így jött lett, azt erősen sajnálom. Ennek fényében nem is reflektálnék a "Miért kell európai demokrácia Etiópiába" megjegyzésére, mert nem írtam ilyet, mindössze az etióp utat akartam bemutatni mindkét oldalról, és ehhez nem csak a pozitívumok, hanem a negatívumok is hozzátartoznak. Márpedig a kormányzati agresszió mindegy, hogy 1 vagy 10 millió embert érint egy adott országban.

3) Magyar nyelvű blogként az idegennyelvű neveket mindig átírjuk magyarra, tehát ha ott (és angolban is) inkább Hailemariam, attól még magyarul Hajlemariam, ahogy itthon Meles Zenawi is "Melesz Zenavi". De ez tényleg részlet kérdés.

Üdv,

Németh Áron Attila

exterminador 2016.02.09. 11:54:45

@BircaHang Média: ne tedd magad még nevetségesebbé...

toportyánzsóti 2016.02.09. 17:49:19

@BircaHang Média: Megint engem igazoltál szerencsétlen szentpétervárrabekötött trollocska.Sem erkölcsöd sem önbecsülésed orálmuzsik?

toportyánzsóti 2016.02.09. 17:57:17

@BircaHang Média: Megint rábatimi képeire recskáztál szerencsétlen szentpétervárihazugsággyári?

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2016.02.10. 07:32:15

@DiploMaci: Ebben igazad van. Ez a nyelvi szabály. Csak ezt az internet előtt alkották. Na most te írsz valakiről, magyar átírással, és akkor én küzdhetek azzal hogy rákeressek az interneten. Lásd Klicsko.

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2016.02.10. 07:35:56

@BircaHang Média: Azt ugye tudod birkaszar, hogy már átvetted wmikitől a magyar net legutálatosabb fazonjának címét?
Mégy a gőzfürdőbe molesztáltatni magad, hogy utána meglegyen a "feltöltődésed" a homoklobbizáshoz?

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.10. 07:50:28

@Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény]:

Az igazság kérlelhetetlen szeretete utálatot kelt a hazugságság démonjainál... ez tény.

etiopiai.blogger 2016.02.10. 09:34:34

@DiploMaci:
Oké, amiket írsz az teljesen korrekt, én nem fölényeskedni akartam, nehogy félreértsd!

Abban, hogy a kínai irányba mozdul el van igazság, de azért ez így nem állja meg a helyét, mert maga az ország nagyon más. Itt az egyik probléma az, hogy sok nép és nyelv él együtt, egy közös ernyő alatt, amit bár alapvetően jó ötletnek tartanak, néha nem örülnek neki. Etiópia stabil és ezt az itt élők nagyon szeretik és nem győzik hangsúlyozni, hogy ez milyen jó: a környező országok MINDEGYIKÉBEN vagy anarchia van, vagy ahhoz hasonló állapot, vagy legalábbis komoly bűnözés és korrupció. Ehhez képest itt a közbiztonság európai mércével tekintve is kiemelkedően jó. A vidéki városokban éjszaka nyugodtan mászkálhatsz, még csak csúnyán se néznek. Nincs Iszlám Állam, nincs terrorizmus. A korrupció lényegesen alatta marad az afrikai szintnek. A kisembert segítik, például úgy, hogy van ugyan ÁFA, de ez a kisboltokra, kisebb üzletekre nem vonatkozik, csak a nagyobbakra, ott viszont ki van írva, hogy számla nélkül ne fizess!
Van azonban, amit annyira azért nem szeretnek: a legfőbb bajuk az a TPLF, a Tigray Népi Felszabadítási Front, ami elég régóta maga a kormányzat. Nincs ugyan egypártrendszer, de azért a TPLF az úr. Ezzel az egyetlen baj az, hogy a TPLF ugyebár Tigray-ból való (észak-Etiópia), az ottani harcokban erősödött meg és jutott hatalomra. Tigraynak azonban összesen mintegy 6 millió lakosa van, ami a 100 milliós Etiópiában nem valami nagy arány. A TPLF tehát a 6%-os kisebbségre épül, de persze országszerte elég népszerű, éppen a politikája miatt: egyensúlyoz a népek és a regionális államok között, nem nyom el senkit. Akkor mi a baj? Hát az, hogy Tigray azért egyenlőbb, mint a többiek. Mekellébe napi öt repülőjárat indul Addisból, ide épül az első vasútvonal is, ide terelik a kínai befektetőket is (tele van velük a város), itt építik a legtöbb utat és ezt a többiek persze sérelmezik. Na erre mondja azt a kormány, hogy kuss legyen, ami nem jó.

Az elnyomás meg... hát, más ez itt, mint otthon. Persze, aki nagyon ugrál, azt elnyomják, ez igaz. De nem győzöm hangsúlyozni: egy 100 milliós országot állítanak fejlődési pályára úgy, hogy a lakosság zömének fogalma sincs olyan dolgokról, mint politika, gazdaság, pénz, pártok, demokrácia, ilyesmi. Őszintén szólva én se tudom, hogy csinálnám másként.

Egy példa: szörnyű az adminisztrációjuk, egyszerűen középkori, de tényleg. De hogyan legyen másként, ha naponta van áramszünet, már persze ahol van áram? Minden papír alapú, mindenre pecsétek garmadája kell. Hogy ezt könnyű lenne kijátszani (mondjuk egy korszerű lézernyomtatóval)? Nosza, keményen megtoroljuk, meg nagyon soklépcsős bürokráciával óvjuk -- mint a középkorban a királyi pecséteket.

Fejlődnél? Beruháznál? Nem olyan egyszerű, először is helyinek kell lenned. Külföldi csak komoly nehézségek árán fektethet itt be: nagyon erősen védi a helyi gazdaságot és keményen sarcolják a tehetősebbeket. Az autóra például 100%-os vám van, vagyis minimum 2-szer annyiba kerül, mint Magyarországon. De ez a kisembert ne érinti, ő örül, mert egyre jobb neki.

Szóval, visszatérve a lényegre, ebben a közegben nincs lehetőség demokráciára, csak amolyan központilag irányított formában. Persze, lehet, hogy később még jobb lesz, de már az az út is, amit eddig megtettek, tiszta csuda. Még akkor is, ha tele van buktatókkal, meg hibákkal.

na, ez a hozzászólás elég kusza lett, de nem baj, már így marad :)

Egyébként Etiópiáról szoktam itt írkálni: etiopblog.blogspot.com.

Üdv:
titusz

etiopiai.blogger 2016.02.10. 10:35:29

Ja, a nevek írása: Nincs ezzel semmi baj, ők is össze vissza írják, hiszen az amhara írást használják, az meg eleve nem olyan hangokat ír, mint a mienk, hanem összetetteket (például: nincs r, de van ra, re, ri, rsz, meg ilyesmi). Na, ebből átírni latinbetűsre, nem egyértelmű. Mondjuk Mekelle város nevét láttam úgy is, itt, Tigrayban, hogy Mekele, Mekelle, Makelle. Melyik a jó :) A Misgena hotel is lehet Misgena is, de Msgena is, mert eredetiben az első betű a "msz", mármint persze az amhara szerinti "msz". Hát, így van ez :)

etiopiai.blogger 2016.02.10. 10:43:00

@Tom Bobb: Hát, nézd. Nem egyszerű eset. Addis minden csak nem kellemes. zajos, koszos, füstös. És nagyon kényelmetlen. Magyarország után egyáltalán nem valami jó hely. Nincs egy pad, ahová leülhetnél, minden fel van túrva, mert mindenütt építkeznek. Az adminisztráció pokoli, de tényleg, el se bírja képzelni otthonról az ember.
Viszont a hétköznapi emberek csudálatosan kedvesek, segítőkészek: tisztára hihetetlen.

A vidék már más. Én Mekellében élek és mondhatom, százszor jobb, mint Addis. Élhető, lassú, a népek meg nagyon kedvesek és elfogadóak. A fehér embert elfogadják, nincs itt ezzel semennyi gond se.

De arra számíts, hogy itt az élet más, mint Európában, de annyira más, hogy azt el se tudod képzelni.

Nézd meg a blogomat, akkor talán jobb képet kapsz az itteni életről: etiopblog.blogspot.com/.

Egyébként a vízum viszonylag olcsó, de az élet itt nem olcsóbb, mint otthon, a fizetések viszont sokkal alacsonyabbak. De ha gondolod, írj a blogra és ott megbeszéljük, hogy mi van itt.

Röviden válaszolva pedig: ha el akarod hagyni Európát, akkor Etiópia jó választás lehet, de aztán lehet, hogy visszavágysz majd Magyarországra.

Punxsutawney Mormota 2016.02.10. 14:03:13

@BircaHang Média: Szíriában kicsit nehéz megmondani, hogy ki a terrorista. Maga Asszad is elnyomó, terrorista rezsimet tart(ott) fenn. Na most! Ha egy elnyomó megkér egy másik elnyomó rendszerbelit, hogy segítsen neki, mert különben beszarik az erőlködéstől, akkor mi is az?
Levetítem neked egy másik szintre. 1848-49 megvan? Az elnyomó osztrákok felkérték az elnyomó oroszokat, hogy ugyan jöjjenek már, mert egy kissé szarban vannak a lázadó magyarokkal. Az ő szempontjukból mi terroristák voltunk? Mindenképpen. De amúgy terroristák voltunk? Semmiképpen.

Punxsutawney Mormota 2016.02.10. 14:04:24

@etiopiai.blogger: Egyszer látogass el Kampalába lehet hogy megszereted Addist :)

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.10. 14:09:02

@Punxsutawney Mormota:

Diktatúra Asszad rendszere, ez tény, de ezt nem is vitatja senki. Viszont most mindenképpen enyhülni fog, hiszen pl. megadta az autonómiát a kurdoknak.

A nemzetközi jog szerint minden ország belügye saját rendszere. Segítséget kérni pedig joga minden kormánynak.

Ki terrorista - nézőpont kérdése.

Szíria esete viszont kristálytiszta: látuk Líbiában hová vezetett a hasonló rendszer megdöntése. Na, ezt akadályozza meg Szíriában Oroszország.

Punxsutawney Mormota 2016.02.10. 14:13:24

@etiopiai.blogger:

"..Egy példa: szörnyű az adminisztrációjuk, egyszerűen középkori, de tényleg. De hogyan legyen másként, ha naponta van áramszünet, már persze ahol van áram? Minden papír alapú, mindenre pecsétek garmadája kell..."

Ez máshol is így van Afrikában. A tanzániai üzleti partnerem majd egy évig nyomozott a Dar es Salaam-i földhivatalban, amíg kitalálta, hogy az a földterület, ahol az üzeme áll, tulajdonképpen kinek is a tulajdona, ha egyáltalán tulajdona bárkinek is?

Punxsutawney Mormota 2016.02.10. 14:40:16

@BircaHang Média: Dehogy akadályozza meg, sokkal inkább eszkalálja a problémát.

Például azzal, hogy nem azt írtja, akit leginkább kellene, jelesül az IS-t. Ha az IS-t kiírtják, a problémát a gyökerénél fogva tépik ki, mivel a többi iszlamista látja, hogy hova vezet az állatias terror és bánásmód. Ugyanez a helyzet Törökországgal, ahelyett, hogy az iszlamistákat vennék elő, a kurdokat írtják, mivel azzal otthon népszerűséget remél Erdogan. Valójában max rövidtávra jó ez a stratégia, amit az is mutat, hogy az IS "annyira hálás" volt Erdogannak, hogy a legkeményebb ellenfeleit írtja, hogy rögtön robbantottak is kettő-hármat Törökországban. Természetesen ettől az olajcsempészet folyik tovább, mert a pénz az pénz.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.10. 15:07:04

@Punxsutawney Mormota:

Lásd Líbiát, ahol minden a nyugat akarata szerint zajlott. Na, ezt kell elkerülni. Mára már 1000-szer annyi ember halt meg "demokratikusan", mint amennyit Kadafi egész uralkodása alatt megölt vagy akár bebörtönzött.

etiopiai.blogger 2016.02.10. 15:34:26

@Punxsutawney Mormota:
Igen, ez tényleg érdekes: vannak területek, de hogy kié lehet (ha egyáltalán valakié) az már nem könnyű kérdés. Itt most próbálnak valamit tenni ezügyben, de még messze (évtizedekre) van a megoldás. Mert például kié az, ami a faluközösségé, de a falu egy része már elvándorolt városba, viszont a háza még ott van? Hogyan rendeljünk földtulajdont valakihez, aki nem tud se írni se olvasni, de a család már ott él a faluban vagy kétszáz éve? A múltkor kérdeztem, hogy miért áll annyi összetört autó az egyik telken? Már négy hónapja ott látom őket: nem kell senkinek? nem kell a bontott alkatrész? A válasz az volt, hogy hát, igen, lassú a biztosítási ügyintézés. egy évbe is tellhet(!) Innen szép fejlődni :)

Ami Kampalát illeti, nincs tapasztalatom, de ha tényleg olyan, akkor inkább elhiszem látogatás nélkül is :)

Punxsutawney Mormota 2016.02.10. 17:59:09

@etiopiai.blogger: Ezt Vietnámban egyszerűen megoldották - arra a földre temetkeztek, ami az övék voltak. Ha a család átment egy másik területre, akkor kihantolták a sírokat és vitték magukkal nagyfater meg nagymuttert :D

Ami Kamplát illeti, tényleg nagyon sok helyen béreltem autót és vezettem. Még a Dar es Salaami vezetési "kultúra" sem rémiszt meg. De amit Kampalában láttam az valami döbbenet. A város olyan szinten élhetetlen, hogy ha napközben akarod átszelni a várost az kb. 5-6 óra. Azt mondják, hogy Delhi a világ legszennyezettebb nagyvárosa. Nem tudom, voltam ott, soha többet vissza nem megyek, de Kampalában gyakorlatilag volt olyan hely, hogy a levegőt kapkodtam.

etiopiai.blogger 2016.02.12. 09:51:45

@Punxsutawney Mormota:

Hát, Etiópia azért nem ilyen. Még Addis-ban is lehet közlekedni. Döbbenet, de a piros lámpánál például az autók megállnak. Persze, elsőbbségadás az ilyen formában nincs, de úgyi dudálnak, hallod, hogy meg kell állni. Mekelle meg tulajdonképpen teljesen veszélytelen a közlekedését tekintve. Ha erre járnál, Mekellében megtalálsz, van szabad szoba, és jó a sörük!

Punxsutawney Mormota 2016.02.12. 15:55:45

@etiopiai.blogger: Oké, szavadon foglak :) A szuahelivel lehet arrafelé boldogulni?

etiopiai.blogger 2016.03.11. 11:41:07

@Punxsutawney Mormota: Szuahéli? Az itt nem menő. Amhara és persze tigrinya. Na meg -- és ez lényeges -- az angol. Angollal simán elboldogulsz. Nem azt mondom, hogy nagy beszélgetéseket lehet folytatni, de közlekedni, vásárolni, szállást szerezni simán tudsz.
süti beállítások módosítása