Választások Szlovákiában – ki nyer ma?

2016. március 05.

Az előzetes közvélemény-kutatások szerint semmi kétség nem férhet ahhoz, hogy a mai szlovákiai parlamenti választásokon ismét a Robert Fico vezette Smer-SD fog az élen végezni. A valódi izgalmakat az okozza, hogy az ellenzékét képező pártok közül hányan kerülnek be a parlamentbe, milyen koalíciók állhatnak fel a választást követően, illetve hogy a Magyar Közösség Pártja (MKP) meg tudja-e ugrani az ötszázalékos küszöböt.

Ami a száraz tényeket illeti: a FOCUS legutolsó, február 18-i mérése szerint (a szlovák választási törvény nem teszi lehetővé a választások előtti két hétben az adatok publikálását) a Smer – ugyan kevesebb szavazatot szerezve, mint négy évvel ezelőtt, de – 34,6 százalékos támogatottsággal magasan vezeti a népszerűségi listát. A Sieť (Háló) 14%-kal a második, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 8,7 százalékkal került dobogóra, őket pedig a Most-Híd, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), az OĽaNO-NOVA és az SaS (Szabadság és Szolidaritás) követi. A bejutási küszöb alá szorult a Sme Rodina és az MKP. Mindez előrevetíti, hogy a Smer ezúttal nagy valószínűséggel nem fog egyedül többséget szerezni, és – ha nem talál koalíciós partnert, akkor – a vele szemben álló szétaprózott jobboldali ellenzék próbálhat kormányt alakítani. Összesen 23 politikai formációra szavazhat a közel 4,4 millió szavazó.

tben4306.jpg

(forrás: ujszo.com)

A Smernek annak ellenére csökkent a támogatottsága, hogy igyekezett kijátszani a menekültkártyát (bár Szlovákiát nem érinti a menekültválság azon felül, hogy a túlzsúfolt ausztriai traiskircheni menekülttáborból ideiglenesen Bős mellé költöztettek néhány száz embert, illetve leszámítva a 149 befogadott iraki keresztényt), többek között az osztrák és a magyar határra kerítést vizionálva. Emellett különféle szociális csomagokkal igyekezett magához édesgetni a választókat. Olcsóbbak lettek a például a vasúti bérletek, húszról tíz százalékra csökkentették néhány alapvető élelmiszer áfáját, továbbá a rezsicsökkentésben is követték Orbán Viktor példáját, és a kisfogyasztóknak visszatérítették a tavaly befizetett földgázdíjak egy részét, 10-150 euró közötti összeget. További ígéretekben is erős a regnáló miniszterelnök: egymilliárd eurós csomagjában szerepel többek között a fiatalok bérlakásprogramja, kollégiumok felújítása, az alacsony keresetűek tb-járulékának további csökkentése, stb. Az ellenzék ezzel szemben nem igazán tudta kihasználni sem a közelmúlt eseményeit (kórházi nővérek tömeges felmondása, a tanárok sztrájkja), sem pedig az egyre erősödő korrupcióellenes hangulatot. Az általános jelszavak (például korrupció elleni harc, kisvállalkozók segítése, vidékfejlesztés) különféle kombinációinak egymás mellé állítása mellett egy dologban azonban az összes párt egyetért: a menekültkvótát mindegyikük ellenzi.A Magyar Közösség Pártja – hiába az új, fiatal arcok szerepeltetése a pártlistán, a Fidesz egyértelmű támogatása és a menekültkérdés meglovagolása az aláírásgyűjtéssel – nagy valószínűséggel ezen a választáson sem fogja megugrani az ötszázalékos küszöböt, így hiába mondhatja magát erős regionális pártnak a magyarok lakta déli területeken mind települési, mind megyei szinten, a párt vezetésének el kell gondolkodnia a folytatáson. Egyes vélemények szerint ha ma az MKP nem jut be a parlamentbe, Berényi József lemondhat tisztségéről, és ebben az esetben Bárdos Gyula követheti őt a pártelnöki székben. Ebben az esetben normális esetben Orbán Viktornak is újra kellene gondolnia a felvidéki magyarok érdekképviseletét felvállaló pártokkal való viszonyt, azonban nem lehet kétségünk afelől, hogy kitart az MKP mellett, és továbbra is hűvös marad a viszony a „vegyespárttal”. A Most-Híd ezzel szemben 8-9 százalék közötti eredményre számíthat, így Bugár Béla pártja biztos lehet az újrázásban. Kérdés, hogy a hatalomra kerülés érdekében milyen összetételű kormányt preferálna Bugár. Alapvetően jobboldali koalícióban gondolkodik a Most-Híd, de a pártelnök nem zárta ki az együttműködést a Smerrel, amennyiben programcéljaik megegyeznek. Bár az előrejelzések alapján nem tűnik relevánsnak, de érdemes megemlíteni hogy ezzel szemben az MKP kizárta a koalíciót Fico pártjával (és az SNS-szel), a jelenlegi ellenzékből összeálló kormányt támogatna.

Az biztosnak látszik, hogy Fico egyedül nem fog tudni kormányt alakítani. Természetes szövetségese lehet az SNS ebben az esetben – a nacionalista párttal egyszer már kormányzott közösen a Smer-SD. A Pravda elemzése szerint második esetként szóba jöhet szövetségesként a Most-Híd és esetleg a Sieť is. Amennyiben a Smer és az SNS is a vártnál jóval kevesebb szavazatot kapna, előtérbe kerülhet a jobboldali pártok együttműködése, azonban elképzelhető, hogy ez hasonló végkimenetellel járna, mint Iveta Radičová kormányának 2012-es bukása – amikor is Fico a markába nevetve visszatért a hatalomba, könnyedén megszerezve a parlamenti többséget az előrehozott választásokon. A voksolást, az eredmények ismeretében ismét számba vesszük a lehetőségeket.

Abelovszky Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr128445374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása