A DiploMaci nem vész el, csak átalakul!

2017. október 11.

bucsu_forras-mno_hu.jpg

A DiploMaci jó egyéves téli álmából fog hamarosan felébredni, hogy már a Mathias Corvinus Collegium (MCC) gondozásában egy teljesen új, fiatal csapattal vágjon neki az elkövetkező, remélhetőleg sok-sok évének. Mi ugyanis, akik 2010 őszén megalapítottuk a blogot, illetve azok, akik útközben csatlakoztak hozzánk, hátralépünk.

Ennek a döntésnek két fő oka van: az egyik, hogy legtöbbünknek a karrierje, céljai, élete olyan irányt vett, amibe már nem fér bele a minőségi külpolitikai cikkek folyamatos írása, és a blog aktív kezelése. A másik, hogy a DiploMaci jövője szempontjából elengedhetetlen, hogy új lendületet kapjon, és ezt Mi régiek már biztosan nem tudjuk szavatolni.

Ehhez új emberek kellenek, friss gondolatok és lelkesedés. Annál is inkább, hiszen ez a világpolitikai környezet, már teljesen más, mint amiben elindultunk. Ahogy az is teljesen megváltozott, hogy Ti, nyájas olvasók, hogyan és mennyi hírt, elemzést fogyasztotok. Mi már sok mindent nem feltétlenül látunk, érzünk, tudunk.

Erőltetni persze tudnánk, vagy legalábbis lehetne, de azzal éppen azokat az eredményeket diszkreditálnánk, amiket az évek alatt, nektek is köszönhetően, elértünk, és amikre nagyon büszkék vagyunk. Elsősorban például azt, hogy a semmiből indulva létrehoztunk egy olyan külpolitikai blogot, ami nem csak szerintünk, de szerintetek, olvasók szerint is az egyik legjobb dolog volt, ami a rendszerváltás óta történt a magyar külpolitikai újságírással.

Szakmaiság, minőségi, mégis könnyen fogyasztható írások, változatos tartalom, kritikai szemlélet, értelmes vitakultúra, igazi közösség.  Ez volt az a DiploMaci, amit az elmúlt években felépítettünk. Az eredeti célunk tehát teljesült: valódi otthona lett a minőségi magyar külpolitikai újságírásnak.

Ám ezt nem csak Mi, vagy Ti, olvasók tudjátok megerősíteni, hanem a sikereink is: 2010 óta voltunk hatodikok az ország legrangosabb blogversenyén, a Goldenblogon (tavalyelőtt, elsőként a hazai külpolitikai szakblogok történetében) szerepeltünk több mint 500-szor az Index főoldalán, továbbá a Figyelő, a HVG, a Mandiner, a Portfolio és az Index2 hasábjain, illetve vette át cikkünket a Hír24 is. A Facebook követőink száma eközben 80-ról 2.000+ főre bővült, és tartottunk egy sor előadást fiatal, érdeklődő, és rendkívül tehetséges fiatalnak különböző egyetemi diákszervezetekben, szakkollégiumokban, valamint nyilatkoztunk és előadtunk több komoly fórumon.

Ezeket az eredményeket, és ezeket az élményeket úgy gondolom, mindannyian, akik valamilyen formában részt vettünk a DiploMaci történetében, elvisszük magunkkal, és mindig büszkeséggel fogjuk emlegetni.

Hamarosan azonban egy új, izgalmas fejezet nyílik a blog történetében, amihez nekünk már csak áttételesen lesz közünk, de ez így helyes. Tudni kell ugyanis változni, megújulni, továbblépni, máskülönben az, ami egyszer friss volt és egyedi, ugyanolyan lesz, mint az, ami ellenében meghatározta magát. Önismétlés, önfényezés, korral nem haladás, szűklátókörűség, ezeket Mi mind el akarjuk kerülni. És el is fogjuk, ezért adjuk át most a DiploMacit-t az MCC fiataljainak. Minőségre törekedni ugyanis nem csak az induláskor kell, hanem mindig.

És az utánunk következő egyetemisták éppen ezt képviselik, talán valahogy úgy, ahogy tettük ezt anno Mi is; vagy talán egy kicsivel még jobban is :)

Köszönet nektek mindenért, és maradjatok hű olvasók, hiszen a DiploMaci nem vész el, csak átalakul!

Barátsággal,

Gyuris Klaudia

Abelovszky Tamás

Csepregi Zsolt

Erőss Bulcsú

Hámori Viktor

Mészáros Tamás

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr9212953589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.10.14. 16:28:00

Ezt a váltás/megújulás dolgot el kellene magyarázni a politikának is.
süti beállítások módosítása