Ukrajna rosszul időzített oktatási törvénye

2017. október 16.

A Petro Poroshenko ukrán elnök által szeptember végén aláírt, és 2020-ig fokozatosan bevezetendő új oktatási törvény az országon belül vegyes, a szomszédos államok részéről pedig egyértelműen ellenző reakciókat váltott ki. A törvény szerint a felső-tagozatos oktatás nyelve minden esetben az ukrán, a kisebbségi nyelveket csak bizonyos speciális órákon lehet használni. Az oktatási reform más változtatásokat is magában foglal, a változtatásokat pedig elsősorban az ukrán iskolarendszer európai standardokhoz való közelítésével indokolják.

A politikai célkitűzés ugyanakkor egyértelműnek tűnik: az ukrán nyelv helyzetének erősítése, az országban szintén elterjedt orosszal szemben. A törvény nem is az első az ezt célzó intézkedések sorában, legutóbb az állami televízió által sugárzott ukrán nyelvű tartalmak arányát növelte meg törvényileg a parlament.

Az „ukranizáció” azonban eddig is erőteljes volt. A lakosság anyanyelvét vizsgáló, ukrán-orosz kettős opciót is tartalmazó felmérések szerint az oroszt 2013-ban 22%, míg 2017-ben már csak 13% vallotta az anyanyelvének, noha az orosz-ukrán lehetőséget választók aránya csak 1 százalékponttal nőtt 18%-ra ezen időszakban.

Az intézkedést érő orosz kritika nem meglepő, ugyanakkor Magyarország mellett Románia is felemelte a hangját az új oktatási törvény ellen, kilátásba helyezve, hogy az a további európai integráció akadálya lehet. Az Európa felé forduló, reformokkal terhelt kijevi vezetésnek ugyanakkor nagy szüksége lehet szomszédjai támogatására, ahogyan az oroszokkal szembeni konfliktus további mélyülése sem célja Poroshenkonak, aki a többnyelvűség támogatásával talán progresszív, ugyanakkor kevésbé kockázatos döntést hozna.  Gwendolyn Sasse írása a Carnegie Europe-on:

http://carnegieeurope.eu/strategiceurope/73272

kelet-europa_1_het.jpg

 

Mészégető Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr6712974400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2017.10.16. 17:44:42

Szerintem , Magyarorszàgnak hasonló intézkedeseket kell tenni , viszonossàgi alapon. Az eddigi ukràn- baràt politika nem igazolódott be. A sebesültek gyógyíttatàsa, a gyerekek tàboroztatàsa, a vízum eltörlese, nem szàmított semmit a nacionalista kormànynak... Most , ideje lenne beutazàsi korlàtozàsokat bevezetni, elvenni a nyugdíjakat tőlük, és felülvizsgàlni a sok kamumagyar àllampolgàrsàgot...

Laciii 2017.10.16. 19:15:42

Nem az időzítés rossz, az egész az. Az ukrán náci is náci, tudom sokoknál minden alól felmentést ad ha az oroszokat nem szeretik, de legalább magyarként nem kéne nekik nyalni.
süti beállítások módosítása