Közelgő cseh választások – ezért fájhat a feje az Európai Uniónak

2017. október 18.

A csehországi parlamenti választások legnagyobb esélyese az Andrej Babiš vezette ANO, amely egyúttal az oroszbarát Miloš Zeman államfő nyílt támogatását is élvezi. Az európai integráció további mélyítésének elutasítása, és a szuverenitás kérdésének előtérbe helyezése mellett az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók ellenzése egyaránt várható az új vezetéstől, amennyiben az ANO-nak valóban sikerülne hatalomra kerülnie.

A Kreml elsőszámú célpontja a régióban épp Csehország, miután a magyar és szlovák vezetés Unióval szembeni retorikájával párhuzamosan valamelyest közeledett Oroszországhoz az utóbbi időben. A köztársasági elnöknek nem csak a retorikájában fedezhető fel az orosz kötődés: Zeman közeli tanácsadóinak moszkvai pénzügyi kötelékei mellett az az elnökkel kapcsolatban álló Vladimir Yakunin orosz tábornok is megemlítendő, aki KGB-s múlttal büszkélkedhet, és Washington feketelistáján is szerepel a Krím annektálásában való részvételéért. Zeman pártfogoltjának elfogultságától tehát valószínűleg joggal tartanak ellenzői, akiknek jó alapot nyújt, hogy a cseh hatóságok korábban a parlament hozzájárulását kérték, hogy Babiš pártelnök orosz üzleti kapcsolatait vizsgálhassák. Az orosz felforgató akciókkal szemben mindeddig éber cseh hatóságok egy esetlegesen erősen Moszkva-barát kormány alatt valószínűleg nem folytathatnák zavartalanul működésüket, noha már több mint 40 cseh nyelvű, EU-és NATO-ellenes üzeneteket közvetítő portálról derült ki, hogy orosz háttérrel rendelkezik.

Janusz Bugajski írása az alábbi linken érhető el:

http://www.realclearworld.com/articles/2017/10/12/czech_election_another_blow_to_the_eu_112580.html

kelet-europa_2_het.jpg

 

Mészégető Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr2912993168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2017.10.18. 19:29:13

Igazából baloldalon mindenki összekeveri az EU-t a jelenlegi az USA és Izrael talpát nyaló, az EU alapvető érdekeit eláruló liberrált politikai vezetéssel. Az EU-nak csak akkor van jövője, ha ezeket minden tagországból sikerül kisöpörni. Ami amúgy szerintem utópia, szerintem már az is nagy eredmény lesz, ha ez a régió nem fog a Brüsszeli Kalifátushoz tartozni.

libsi nóta bárki unja 2017.10.18. 22:24:57

@midnightcoder2:
Anarchista szélsőbalos értelmiségi csőcselék szállta meg a kulcspozíciókat az EU-ban. Sztálin tudta legjobban, hogyan kell az ilyeneket lerendezni. Ezért az egyért mindenképp megérdemli az elismerést

moonlight777 2017.10.19. 01:49:20

A Moszkva fóbiások semmit nem tanultak a történelmünkből. A mi régiónknak elemi érdeke, hogy mindkét oldallal (Kelet-Nyugat) "jóban" legyen, abból mindig baj lett, ha eladtuk magunkat egy oldalra. Ennek a régiónak jól felfogott és életbe vágó érdeke, hogy egyenlő távolságot tartson Kelettől és Nyugattól is egyaránt, hogy mit szólnak ehhez a volt gyarmattartók, magasról tenni kell rájuk, mert az ő érdekül sosem fog megegyezni a mi érdekünkkel..... az meg hogy közös érdek, az nettó illúzió, az eu-ban soha sem volt és nem is lesz közös érdek, van a Német-Francia érdek és a többinek meg kuss a neve.... na emiatt történelmi bűn, ha hagyja magát a Közép-Keleti régió hogy Brüsszel-Párizs-Berlin prostijává tegye.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2017.10.19. 03:32:19

Hihetetlen szörnyűség! Egy újabb ország utasítja el dzsihadisták és támogatóik betelepítését. Mi lesz így Európából!

T2005 2017.10.19. 04:06:19

Hatbol hat fszb-s. Szep arany.

István Magyari 2017.10.19. 06:49:57

Szarok az idióta diplomacira.

Zionnépe 2017.10.19. 06:52:02

Ugye milyen fura az élet? Bő negyed évszázada, minden SzU elnyomott K-Európai állam kapart,auért, hogy végre megszabaduljon a bolsevik-komcsi elnyomástól.

Most meg a még durvább putyini totális diktatúrás elnyomásba ugranának fejest...

@moonlight777: Amikor 2 nagyhatalom vár el lojalitást, nem tudsz közöttük jól lavírozni, mert felőrőlnek.

midnightcoder2 2017.10.19. 08:06:55

@Zionnépe: Na ne hülyéskedj. Putyin hol akar elnyomni téged ? Szemben a jó Szovjetunióval aki anno Málenkij Robotra vitte az embereket, rákényszerítette az országra a vörösnácizmust, és katonailag hatalomra segítette az MSZ(M)P-t amikor Kádár elvtársék megkérték őket erre. Putyinnak eddig max. azt lehet felróni, hogy amikor az ukrán neonácik megpuccsolták a törvényesen megválasztott ukrán kormányt, és ez a helyi oroszoknak nem nagyon tetszett - amúgy nem véletlenül, lásd Pl. az előző neonáci ukrán kormány által hozott nyelvtörvények, és a felheccelt közhangulat aminek következtében amúgy a helyi magyarokat is verték az ukrán neonácik - akkor az ő oldalukra állt. A derék EU pedig nekiállt támogatni az amcsik által kiagyalt embargót amiért a gonosz Putyin elfoglalta szegény ukránok egy részét, és senkiben sem merült fel, hogy hasonló okok miatt először is a kicsi kínaiakat kellene embargózni Tibet miatt, aztán jöhetne Izrael Palesztina miatt...
És persze az egész cirkusz árát a hülye európaiak fizetik, miközben a történet alapjában véve arról szól, hogy az amcsi olajcégek szeretnék rátenni a kezüket azokra a nyersanyagokra, amik jelenleg a ruszkik befolyási övezetében vannak.

Magyarnaba 2017.10.19. 09:15:44

A képet árnyalja, hogy az ANO jelenleg is a liberális frakció tagja Brüsszelben, ami tudjuk mit jelent...

Az ANO-nak össze kell legóznia egy kormánykoalíciót, ám a potenciálisan szóba jöhető pártok egymással viszont nem kompatibilisek. További probléma, hogy a cseh pártstruktúra nagyon elaprózott, a parlamentbe várhatóan 8 párt jut be.

Európai téridő 2017.10.19. 09:38:18

A csehek kisbirodalmi törekvései (Polábia, Szilézia, egész Teschen, stb.) az egyesült, megerősödött Németország ellenében igen nagy mértékben befuccsoltak, a Masaryk-Benes tandem alatti bezzeg-demokrácia sem áll már olyan jól nekik, főleg, amióta szétvált a két országrész. Most már nem mindig műxik az a faék egyszerűségű politika, hogy mindig annak az ellenkezőjét lépik meg, amit Magyarország tesz. Az osztrákok még próbálkoztak az austerlitzi (Slavkov) háromszöggel, de sanszos, hogy most az is megy a levesbe. Az osztrákok szerencsére, a bolgár, macedón és magyar határkerítésekből az előbbieket saját közvetítői érdemükként felnagyítva bemutathatják, amíg valaki le nem leplezi azt a turpisságot, hogy ezek jó része már előtte is megvolt. A csehek oroszbarátsága az 1848-as prágai első pánszláv kongresszus óta megvan, csak a taktikázásaikat megunó Szovjetunió 120 évvel később "internacionalista segítségnyújtásban" részesítette őket (az első ilyen a magyar szabadságharc leverésére behívott orosz cári hadsereg volt, amelyet az éppen aktuális Habsburg-uralkodónak pont a cseh udvaroncok javasoltak 1849-ben). Sok egymást kioltóan interfer uralkodó eszme erodálja azt az országot is, a ballibek nem kis bánatára már nem annyira bezzegek, mint az elvtársak alatt voltak, vagy az ő ábrándjaikban most is azok.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.19. 09:59:13

@Zionnépe:

Akkor is szabadságot akart a nép, most is - hol az ellentmondás?

Lémusz 2017.10.19. 10:53:32

Érdekes ez a Kelet-Európa Oroszország ellentét. Megvannak a történelmi okai, de a tanulságokat sem szabad elfeledni. Például, hogy Magyarországot eddig tulajdonképpen csak Oroszország tudta teljesen legyőzni.
Jelenleg csak az USA érdeke ez az ellentét, mert ők még nem fejezték be a hidegháborút. Az érdekük az, hogy Oroszország darabjaira hulljon, és ennek érdekében minden befolyásukat latba is vetik. Nem véletlen például, hogy Szíriában hol az egyik felet támogatják, hol a másikat. Közel van Oroszországhoz, és ha ott zavar van, az kihat Oroszországra is.
Visszatérve Kelet-Európára, támogathatjuk az USA ezen törekvéseit, de ne álmodjunk róla, hogy az amerikai hadsereg megvéd majd minket, ha az Oroszok megindulnak felénk. Akinek egy kis sütnivalója van, az nem rugdossa a medvét, mert komoly kárt úgysem tud tenni benne, de ha visszavág, nagyon ráfázik.
Ami az embargót illeti, az Egyesült Államoknak ennél nagyobb képmutatása még soha nem volt. Miközben rávette szövetségeseit erre az embargóra, ők befurakodtak az így felszabadult piacokra.
Ezért szerintem minden térségbeli országnak elemi érdeke, hogy a lehető legjobb kapcsolatokat kell fenntartani Oroszországgal is.

Cycmen 2017.10.19. 11:59:40

@midnightcoder2:" Igazából baloldalon mindenki összekeveri az EU-t a jelenlegi az USA és Izrael talpát nyaló, az EU alapvető érdekeit eláruló liberrált politikai vezetéssel."

Mert ez az EU! Remélem ideiglenesen, bár az általad említett hatalmak szarkeverési profizmusát ismerve elég szkeptikus vagyok a pozitív változást illetően!
süti beállítások módosítása