Európa visszatérése a válságba?

2017. október 19.

A Project Syndicate-en Daniel Gros tollából megjelent írás azt boncolgatja, hogy mivel az EU a nemzetállamokra támaszkodik, amikor azok politikai/gazdasági válságba kerülnek, azt az Unió is óhatatlanul megérzi.

A szerző felidézi, hogy Emmanuel Macron megválasztásával úgy tűnt, hogy az EU végre egy nyugalmasabb, építkezésre fókuszáló időszak elé nézhet – ez a nyugalom tört meg a barcelonai utcákon. Mindaz, ami Spanyolországban most történik, egyfelől mutatja, hogy az európai gazdaság erősödik, de egyben kiemeli azt is, mennyit képes elérni az EU.

A spanyol gazdaság ugyanis növekszik, az eurózóna átlagánál jobban, és a jelenlegi eseményekre sem reagált kétségbeesetten a piac. Ugyanakkor látni kell, hogy az EU-s intézmények ha akarnának sem tudnának beavatkozni a katalóniai eseményekbe, erre egyszerűen nincsenek meg az eszközeik.

Hogy miért? Azért, mert az uniós modellt nem lehet tisztán kormányközinek leírni, hiszen minden, amit az EU-s intézmények eldöntenek, azt a nemzeti kormányok hajtják végre. Az Európai Központi Bank intézkedéseit a tagállami központi bankok, az Európai Bíróság döntéseit pedig a tagállami bíróságok, kormányok léptetik életbe.

Manapság több tagállam is komoly gondokkal küzd. Görögországban elhúzódó gazdasági-politikai válság van, Magyarország és Lengyelország „illiberális” kormányai kikezdik a bírói függetlenséget, Spanyolország nem tudja feloldani a konfliktust Katalóniával, sőt, az elmozdíthatatlannak tűnő Angela Merkel is törékeny koalíció élén kezdi meg negyedik kormányzását, Olaszországban pedig a választók többsége populista/euroszkeptikus pártokat támogat. Éppen ezért, a tagállamok inkább a saját belső gondjaikkal foglalkoznak, az integráció kérdése háttérbe szorul.

A teljes cikket itt találja:
https://www.project-syndicate.org/commentary/spain-catalonia-crisis-european-integration-by-daniel-gros-2017-10?a_la=english&a_d=59ddded678b6c708dc69e8e5&a_m=&a_a=click&a_s=&a_p=%2Fsection%2Fpolitics-world-affairs&a_li=spain-catalonia-crisis-european-integration-by-daniel-gros-2017-10&a_pa=section-commentaries&a_ps=

nyugat-europa_2_het.jpg

 

Németh Olivér

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr412993072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása