5 ok, amiért a megegyezés hiánya a Brexit elmaradását jelentené

2017. október 26.

„Egy árny lebeg a Westminster felett – annak árnya, hogy megegyezés hiányában elmarad a Brexit.”

Tom McTague a Politico-n megjelent írásában képet fest nekünk arról, hogy is néz ki a jelenlegi brit belpolitikai helyzet, a brit-EU-s tárgyalások megakadásával, majd sorra veszi azokat a forgatókönyveket, amelyek esetén az egész Brexit elmaradhat – a maradáspártiak legnagyobb örömére.

Attól tartanak a képviselők, hogy a tárgyalások legvalószínűbb kimenetele a megegyezés hiánya lesz, aminek két következménye lehet: Nagy-Britannia mindenféle egyezség nélkül kiesik az EU-ból, vagy időlegesen, de bennmarad. A konzervatív párt többsége elkötelezett a kilépés iránt, és ha azt látják, hogy Theresa May meggondolja magát, könnyen leválthatják a kormányt. Ez azt eredményezné, hogy Jeremy Corbyn és a Munkáspárt kerülne hatalomra. Corbyn maga Brexit-párti, de a pártja jó része legalább ambivalens érzésekkel bír a dolog iránt, úgyhogy lehet, hogy egy munkáspárti kormány kiírna egy újabb népszavazást a kérdésben.

Félő - írja a szerző -, hogy az EU jelenleg mutatott egysége a kérdésben széthullik, így a briteknek nem egy, hanem 27 tárgyalópartnerrel kellene egyezségre jutniuk, ami sokkal kevesebb mozgásteret jelent. De lehetséges az is, hogy – mint ahogy azt Görögország esetében láttuk – az EU eltolja a határidőket, így több időt adva a tárgyalásoknak.

Viszont még ha nagy nehezen ki is szenvedték a megállapodást, mindent ki lehet dobni, ha a brit parlament nem szavazza meg a kilépésről szóló törvényt. Ez nem csak a kormány leváltásával járna, hanem egyben azt is jelentené, hogy Nagy-Britannia valószínűleg mindenféle egyezség nélkül lépne ki az Unióból, ami egy nagyon nehéz helyzetet eredményezne.

McTague rámutat, hogy ha Theresa May komolyan akar játszani, megteheti, hogy visszavonja a kilépési szándékát. A híres 50. cikk szerint ez jogilag teljesen rendben van, de más kérdés, hogy ez nagyon komoly politikai válságot okozna – az egyik miniszter egyenesen úgy fogalmazott, hogy „ez nem történhet meg, ez forradalomhoz vezetne”.

A teljes cikket itt olvashatja el:
http://www.politico.eu/article/5-reasons-why-no-deal-could-mean-no-brexit/

nyugat-europa_3_het.jpg

Németh Olivér

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr4813065910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jerico 2017.10.27. 22:07:04

Theresa May nem fogja visszavonni kilépési szándékát. A határidőket ki fogják tolni, meg fognak egyezni. Az Egyesült Királyág gazdaságilag vissza fog esni.

Jakab.gipsz 2017.10.28. 07:20:16

Az Egyesült Királyság információs kapcsolati hálója gazdasági terepismeret révén magasabb sebességre fog kapcsolni. Ma még ők is rossz irányba tartanak.

Az európai uniónknak lesznek gondjai, sajnos a bolondok hajójára szól a jegyünk, a tisztikar azt hiszi képesek az idő pontos ismerete nélkül helyesen navigálni.

Azaz az, a brüsszeli bürokraták nem veszik észre azt, hogy az Európai Egyesült Államok létrehozásának, elvi korlátai vannak, amelyet soha sem léphetnek át.

Nazareus 2017.10.28. 09:10:41

@Jakab.gipsz: Nem hiszem - az Európai Egyesült Államok létrehozható. Az más kérdés, hogy jól csinálják, csináljuk-e. Biztos leheten hatékonyabban is, de az ember az optimális útvonalat általában csak utólag látja.

SzAdam 2017.10.28. 09:34:04

@Jakab.gipsz: Az egy dolog, hogy nem lesz Európai Egyesült Államok, de EU-ba sem érdemes már belépni ha a "négy alapszabadság"-ot nézzük. Miért?
"Római Szerződés: kimondja az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a személyek szabad vándorlását a közösségen belül." - Ez az ami vonzó volt, emiatt szavaztunk a belépésre leginkább. Az egész kuka, EU-n kívüli állampolgárok is simán vállalnak munkát vagy indítanak vállalkozást Európában. A milliós tömegek mozgását sem nagyon akarja pár "kirekesztő" államon kívül más megállítani. Befektetők jönnek keletről, a tőkének látszólag nem állja semmi útját. Szinte minden áru Kínából jön, a vám összege nevetséges, de azt is kijátsszák ma már EU Express és egyéb szállítási módokkal, persze ingyen szállítással.
Ezen kívül a felzárkóztatási programok kudarcot vallottak, ezt jól meg is lovagolja épp a Jobbik a béruniós politikájával. A közös pénz is csak inkább rablánc, a Görögöknek sem kellene már annyira.
Mi marad, a korlátozások? Legyünk egységesebb irányítás alatt? Kösz.

midnight coder 2017.10.28. 11:34:43

@Nazareus: Persze hogy létrehozható. De ehhez első körben közös nyelv kellene: ami praktikusan vicces módon épp az angol lehetne, mert egyrészt nem hozná egyik tagállamot sem indokolatlanul előnyös helyzetbe, másrészt angolul szinte mindenki beszél, más nyelveket sokkal kevesebben beszélnek az adott országon kívül.

Más kérdés, hogy ezt soha a büdös életben nem lehetne keresztül verni a parlamenteken. És akkor még van egy rakás kulturális kérdés: a keleti régió pl. a saját bőrén tapasztalta, hogy a multikulti nem annyira jó dolog, így ők Pl. annyira nem lelkesek a migrikért, míg a nyugati régiónak még csak annyi tapasztalata van erről, hogy a néger vagy arab szolga dolgozik nekik. De erős különbségek vannak az északiak és a déliek világlátása között is, akár egy országon belül is, lásd az olaszok.

Nazareus 2017.10.28. 12:25:53

@midnight coder: A közös nyelv gyakorlatilag már megvan: az angol. Az más kérdés, hogy nincs "irásba foglalva". Abban igazad van, hogy egy rakat kulturális kérdés van, bár pont a multikulti dolgot nem értem abban amit irtál: a kelet régió szerintem pont nem tapasztalta meg a migránsok negativ hatásait, mig a nyugatiak igen (nálunk nem volt terrortámadás, nem jellemzö eröszakoskodásuk, stb.) Az más kérdés persze, hogy a Fidesz propaganda mit szajkóz...
süti beállítások módosítása