Korrupcióellenesnek titulált tisztogatások Szaúd-Arábiában

2017. november 13.

Őrizetbe vették az egyik legprominensebb szaúdi üzletembert, Al-Waleed bin Talal herceget is. Az incidens annak a korrupcióellenes akciónak a része, melynek keretében már 11 herceget, 4 jelenlegi, és több tucat volt minisztert fogtak el a hatóságok Szaúd-Arábiában. Az intézkedés egyértelműen Mohammed bin Szalman koronaherceg hatalmát növeli.

„A tisztogatás hírei a kora vasárnapi órákban érkeztek meg azután, hogy Szalman szaúdi király elrendelte egy új anti-korrupciós bizottság felállítását, melyet 32 éves fia, Mohammed bin Szalman herceg elnököl, aki gyorsan nagy hatalomra tett szert, miután visszatért a nyilvánosság elé kevesebb, mint 3 éve.”

„Számos elemző szerint a tisztogatás célja túlmutat a korrupció felszámolásán, annak valós célja bármilyen nemű ellenállás letörése, mely a koronaherceg ambiciózus és megosztó reformelképzeléseivel szemben állhatna.”

„Szeptemberben a koronaherceg bejelentette, hogy megszüntetné a nők vezetési tilalmát, s közszórakoztatással, valamint külföldi turisták látogatásával törné meg az évtizedes konzervatív hagyományokat.”

„Al-Waleed herceg mellett, aki a Citigroup, illetve a Twitter befektetőjeként Szaúd-Arábia egyik legismertebb nemzetközi üzletembere, a letartóztatott személyek között van Bakr bin Laden, a Binladin építési vállalat elnöke, valamint Al-Waleed al-Ibrahim, az MBC televíziós hálózat tulajdonosa.”

A teljes cikket az alábbi linkre kattintva érheti el:

http://www.reuters.com/article/us-saudi-arrests/saudi-billionaire-prince-alwaleed-detained-in-corruption-inquiry-idUSKBN1D506P

kozel-kelet_4_het.jpg

Holló Richárd

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr1913196128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása