Képes lesz az USA, Dél-Korea és Kína együttműködni az észak-koreai krízis kapcsán?

2017. november 19.

Heung-kyu Kim, az Ajou University-n lévő China Policy Institute professzora az Egyesült Államok, Dél-Korea és Kína közötti trilaterális kapcsolatok megerősítését támogatja, amely a Koreai-félsziget stabilitását jelenthetné a jövőre nézve.

“Ahogy Észak-Korea egyre nagyobb fenyegetést jelent a Koreai Köztársaság számára, úgy válik egyre fontosabbá az USA és Kína kapcsolata Szöul számára. Az Egyesült Államok és Kína egymás versenytársai, azonban számos problémában a kooperációra törekednek. Habár Dél-Korea mindkét nagyhatalommal jó kapcsolatot ápol, nagy nyomás nehezedik rá, hogy állást foglaljon a folyamatos USA-Kína versenyben.”

“Hszi Csin-ping vezetése alatt Kína jelentős mértékben változtatja a külpolitikáját, ami az Egyesült Államokkal és az Észak-, illetve Dél-Koreával folytatott kapcsolatára is kihat. Kína diplomáciai, katonai és gazdasági ereje is azt eredményezi, hogy a Koreai-félszigetet Kína a befolyása alatt akarja tartani. Ez pedig azt jelenti, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea kénytelenek óvatosan megközelíteni ezt a külpolitikai stratégiát.”

“Dél-Koreának fokoznia kell a Kínával folytatott diplomáciai kapcsolatot és konszenzusra kell jutniuk a térséget illető stabilitásról.”

“Donald Trumpnak és Moon Jae-innek ígéretet kellene tenniük Hszinek arról, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea közötti szövetség nem Észak-Korea összeomlását tűzi ki céljául.”

“Kölcsönös bizalommal és egymás megértésével a három ország elérheti a Koreai-félszigeten a stabilitást és Észak-Korea denuklearizációját.”

Az eredeti cikket itt találja:

https://www.cfr.org/report/china-and-us-rok-alliance-promoting-trilateral-dialogue

eszak-amerika_5_het.jpg

Son Nam Nguyen

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr8713293905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ellenvélemény_ 2017.11.20. 12:49:02

Azért érdekes volna tudni, hogy miként képzelik Észak-Korea denuklearizációját. EZ az igazi kérdés! Észak Korea egyértelműen Kína oltalma alatt áll 1952 óta. Peking pedig felhasználja ezt az országot nyomásgyakorlásra. 22-es csapdája alakult ki.
süti beállítások módosítása