Biztonságpolitika, újraértelmezve: Amerika és indo-csendes-óceáni szövetségesei

2017. november 24.

Vajon hogyan birkózik meg az Egyesült Államok az ázsiai régiót befolyásolni kívánó Kínával, a határokat nem ismerő Észak-Koreával és a komoly fenyegetéssel bíró nemzetközi iszlám radikalizmussal? James Jay Carafano, a The Heritage Foundation alelnökének írása a The National Interesten.

“A fenyegetések és az érdekek szempontjából a régió egyértelműen az USA biztonságpolitikájának egyik fontos pontja lesz” - kezdi elemzését Carafano. A szerző három fenyegető tényezőt említ meg írásában, amelyek borsot törhetnek Donald Trump orra alá.

“A jelenlegi adminisztráció külpolitikája Európára és a Közel-Keletre megfelelő hangsúlyt fog helyezni, azonban az ázsiai és csendes-óceáni térségnek sem fog hátat fordítani. [...] A felemelkedő Kína felborítja a jelenlegi status quo-t, Észak-Korea pedig minden eddiginél féktelenebb. Ezen felül a nemzetközi iszlamista terror egyre aktuálisabb. Az Egyesült Államok hozzáállása ezen problémákhoz jelentősen meghatározza az Ázsia biztonságpolitikájában betöltött szerepét.”

“Egy hatékony biztonsági keretrendszer segíthet a versengő nemzetek koordinálásában, akik Ázsia jövőjében döntő szerepet játszanak. Olyan nemzetközi keretrendszereket kellene építeni, amik képesek lennének kezelni az efféle problémákat. A probléma csupán az, hogy könnyebb mondani, mint csinálni.”

“A biztonságpolitikai keretrendszerek csupán akkor működnek, ha a résztvevő államoknak közös érdekeik vannak, a fenyegetéseket felismerik, illetve ezen érdekeket idővel fenntartják.”

“A legbiztosabb pont az ázsiai  és csendes-óceáni térség jövőbeli biztonságpolitikai stratégiájában talán az Egyesült Államok mint régiós tényező. [...] Amerika nem engedheti meg magának, hogy a világ bármely pontján nagymértékű destabilizáció alakuljon ki, ez Donald Trump adminisztrációjának fő premisszája.”

A teljes cikket itt találja:

http://nationalinterest.org/feature/how-america-its-indo-pacific-allies-will-redefine-regional-23155?page=show

eszak-amerika_6_het.jpg

Son Nam Nguyen

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr8213352747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása