Trump közeledő kereskedelmi háborúja

2017. december 01.

“Donald Trump elnöki ciklusának első 11 hónapjában az Egyesült Államok elnöke számos területen nem tartotta a szavát a kampányban ígértek kapcsán. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a világ államai, kiváltképp Ázsia és Európa országai azt feltételezhetik, hogy Trump nem fogja követni a megígért “America First” kereskedelmi politikáját.” - Bill Emmott írása a Project Syndicate-en.

“Trump ázsiai útja egy olyan veszélyt alapozott meg, amit a világ összes országának nyomós indoka van komolyan venni. A Trump-vezetés kormányzása második évében valószínűleg a kereskedelmi kapcsolatokra fog fókuszálni, ennek következtében a kereskedelmi háborúk számának megnövekedésére is nagyobb esély van.”

“Az amerikai elnök eddigi inaktivitása a kereskedelmi kapcsolatokra érthető. Donald Trump Kínára, az Egyesült Államok legnagyobb kereskedelmi partnerére támaszkodik, hogy nyomást gyakorolhasson az észak-koreai rezsimre, míg az amerikai cégek erőteljesen lobbiztak annak érdekében, hogy semmilyen döntés ne szülessen, amely gátolná a kereskedelmet.”

“Trump tartózkodása a téma kapcsán azonban nem fog sokáig tartani. A kereskedelmi politika az egyike azon politikai területeknek, amelyen Trump a saját ideológiáját képviselheti. Ezen ideológia szerint a kereskedelmi deficit egy bizonyíték más országok igazságtalan hozzáállására, és erre kemény és határozott fellépéssel kell válaszolni.”

“Az amerikai elnök beszéde az APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation) da-nangi konferenciáján november 10-én világosan kijelentette, hogy “nem fogjuk engedni, hogy az Egyesült Államokat többé kihasználják. Kívánom, hogy az előző vezetések átlátták volna a helyzetet és tettek volna ellene valamit. Ők nem tettek semmit, de én majd fogok.””

Az eredeti cikket itt találják:

https://www.project-syndicate.org/commentary/trump-trade-wars-by-bill-emmott-20170-11

eszak-amerika_7_het.jpg

Son Nam Nguyen

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr8413398123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása