Mnangagwa rezsimjének megszilárdítása

2018. január 16.

Újabb afrikai fejlesztő állam születhet? Egy biztos, Emmerson Mnangagwának rövid távon péznre és legitimációra van szüksége, ha a hatalmát konszolidálni akarja. Ehhez elsősorban a nemzetközi pénzpiacokhoz fordul, de hogy mennyi tőkét sikerül az országba vonzani, és hogy mekkora győzelmet tud aratni, egyelőre kérdéses.

„Emmerson Mnangagwa poszt-Mugabe rezsimje egyszerre konszolidálja a hatalmát, és tesz lépéseket a gazdasági nyitás irányába. Ennek érdekében az új elnök alelnökévé nevezte ki a hadsereg korábbi vezetőjét, Constantino Chiwengát, az embert, aki azt a puccsot vezényelte Mugabe ellen, aminek következtében Mnangagwa hatalomra került. Ezen felül Mnangagwa bejelentette két miniszter letartóztatását, akik Mugabe feleségének, Gracenek segédkeztek, hogy a hatalom örökösévé váljon.”

„Mnangagwa eddigi leglátványosabb szakítását Mugabéval az összedőlt zimbabwei gazdaság újjáélesztése érdekében tett konkrét lépések jelentetik. Ezért nemzetközi befektetésekért és kölcsönökért nemzetközi pénzügyi intézményekhez fordul. Hogy megerősítse a nemzetközi bizalmat, elkezdte visszaadni a fehér tulajdonosok farmjait, valamint a szóvivője azt állítja, hogy a „földreform” véget ért.”

„Rövidtávon, Mnangagwa gazdasági liberalizációs stratégiája, és egyidejűleg Mugabe illiberális politikai rendszerének fenntartása (a felsővezetésben megjelenő pár új szereplő ellenére) valószínűleg működni fog. Ez felbátoríthatja, hogy 2018-ban választáson méresse meg magát, amire a nemzetközi vélemény sarkallja is.”

A teljes cikk a következő linkre kattintva érhető el:

https://www.cfr.org/blog/mnangagwa-tightens-screws-zimbabwe

a.jpg

Bejan Ervin

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr9413581341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása