A média szerepe a sahi rendszer reneszánszában

2018. január 19.

Az Iránban december végén lezajlott tüntetések során egy kisebb tömeg a sahi rendszer visszaállítását követelte, s a leköszönt Pahlavi dinasztia száműzött fiát, Reza Pahlavit éltette. A Foreign Policy írása arra világít rá, minek köszönhető a sahi rendszer jelenlegi népszerűsége.

„A december 28-án induló tüntetések hetén, mely az 1979-es forradalom 39. évfordulóját előzte meg, kisebb tömegek Irán-szerte a néhai sah, Mohammed Reza Pahlavi fiát, a száműzött koronaherceget éltették.”

„Reza Pahlavi, aki jelenleg 57 éves, egész felnőtt életét az Egyesült Államokban töltötte. Nehéz elképzelni, hogy bármilyen formában is restaurálják a hatalmát egy olyan országban, melyet gyerekként hagyott el. Jelenleg, az iráni tüntetők nagy többsége 30 év alatti, ami azt jelenti, hogy egy olyan rezsim visszaállítása mellett tüntetnek, melyben soha nem éltek.”

„Ennek rövid magyarázata a televízió – leginkább az iráni száműzöttek által sugárzott műholdas adók. A legtöbb száműzött, aki Iránt elhagyta a sah támogatója volt, és rengetegen közülük Los Angelesben telepedtek le. A kilencvenes évek elején kezdtek néhányan közülük csatornákat indítani, s azokat Iránban sugározni. Irán Legfőbb Vezetője, Ali Hamenei már többször is kifejezte, hogy a Nyugat, és az iráni száműzöttek egyfajta „puha háborút” viselnek Irán ellen, melyhez a médiát használják fel, mint az agresszió eszközét.”

„Mivel az iráni rezsim legtöbb politikai kritikusa őrizetben vagy száműzetésben van, a konzervatív és reformista erők között pedig hosszú ideje feloldhatatlan ellentét húzódik, a fiatal irániak körében rendkívüli az igény egy politikai alternatíva felé. A médián és a szórakoztató iparon keresztül pedig egyetlen ilyen alternatíva jut el hozzájuk, ez pedig a sahi rendszert éltető médiumokon keresztül jelenik meg.”

A teljes cikket a következő linken olvashatja el:

http://foreignpolicy.com/2018/01/12/a-london-television-station-has-convinced-iran-the-shah-was-great/

kk.jpg

Holló Richárd

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr6713588165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2018.01.20. 18:22:28

A politikában nincs lehetetlen.
süti beállítások módosítása