Európa igyekszik megtisztítani a levegőt

2018. január 20.

Bulgária (az Európai Tanács soros elnöke 2018 első felében) kijelentette, hogy az elnökségének középpontjába helyezi a levegőminőség fontosságát. Az országot közvetlenül érintette a probléma: itt a legmagasabb a régióban a halálozási arány légszennyezés következtében, évente több mint 13.000 halálos áldozattal jár a finom szemcsés szennyezés – az EU egészét tekintve ez az adat 400.000 fő.

A tiszta levegő problémája egy egész kontinensre kiterjedő probléma. Míg a közép- és kelet-európai országok a porral és a finom szemcsés szennyezéssel küzdenek, addig a nyugat-európai országok nagy mennyiségű nitrogén-dioxidot jegyeznek a városokban.

2017 elején öt nyugat-európai tagállam – Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Királyság – végső figyelmeztetést kapott, ami az Európai Bizottság utolsó lépése volt, mielőtt az Európai Bíróság elé utalja az ügyet.

"Harcolnunk kell a levegő minőségének javítása érdekében."- mondta Daniel Calleja, a Bizottság környezetvédelemért felelős főigazgatója.

A Bizottság a Tiszta Levegő Párbeszéd révén igyekszik elősegíteni a különböző kormányzati szintek közötti együttműködést, ami során a tisztviselőket hangolja össze, hogy a lehetséges intézkedéseket és az EU források felhasználását meg tudják vitatni. Írországban, Luxemburgban és Magyarországon már folyamatban van ilyen Párbeszéd.

Továbbá a Bizottság megkezdte a levegőminőségi törvények felülvizsgálatát, ami 2019-ig tart. Ez valószínűleg az EU légszennyezettségi határértékeinek növekedéséhez vezet, amelyek jelenleg nem olyan szigorúak, mint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szabványai.

Az országokra nehezedő nyomás nőni fog, hiszen az Európai Környezetvédelmi Ügynökség legfrissebb adatai szerint a 28 EU-tag közül 22 megsérti a nitrogén-dioxidra vonatkozó jelenlegi határértékeket.

A teljes cikket itt olvashatja el:

https://www.politico.eu/article/commission-says-we-need-to-fight-air-pollution/

26914099_1782537165090510_2015763575_n.jpg

Kovalovszki Kartal

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr7713590079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2018.01.20. 14:44:41

Egy jól működő szénerőmű veszélyesebb, mint egy felrobbant atomerőmű. Ennyi.
süti beállítások módosítása