Leáldozóban Frans Timmermans csillaga?

2018. január 30.

Volt idő, amikor mindenki azt hitte, hogy Frans Timmermans lesz az Európai Unió következő nagy dobása. Jean-Claude Juncker deklarált „jobbkezeként” úgy tűnt, hogy ő lesz a legbefolyásosabb EU-tisztviselő Brüsszelben.

Egyesek úgy gondolták, hogy Timmermans, a „rising star” fogja meghatározni az Európai Bizottság munkáját a 2014-2019-es időszak végére, de 2016-ra a „Timmermánia” véget ért.

Csillaga ironikusan akkor kezdett hanyatlani, amikor a legnagyobb politikai eredményét érte el, mely során sikerült Törökországgal megállapodni 2016 márciusában, amely kulcsfontosságúnak bizonyul az EU migrációs válságának kezeléséhez. Ennek ellenére a 2016. júniusi brit népszavazást követően a várt lépésekkel ellentétben Juncker az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalójává Michel Barniert nevezte ki, az Európai Néppárt tagját.

A Brexit reflektorfényéből kiszorulva, kevésbé hálás feladatok tartoznak hozzá, többek között a bevándorlás kérdése, a lengyelországi jogállamiság megroppanásának kiküszöbölése, és az Európai Parlamenttel való kapcsolattartás fejlesztése. „Hadd fogalmazzak úgy, hogy nem mindig kapom a legegyszerűbb feladatokat.” – jelentette ki egy interjúban.

A lengyelországi helyzet megoldása még várat magára, hiszen a háttérben Juncker és más EU-s vezetők eltérően vélekednek a konszolidációval kapcsolatban. Továbbá Boyko Borisov, a bolgár miniszterelnök (országa az EU soros elnökségét tölti be) kijelentette, hogy a Lengyelország ellen bevezetett büntető intézkedések nem jártak sikerrel.

A szociáldemokrata ideológia harcos védelmezőjeként nem fél kritizálni a politikai riválisokat sem – Angela Merkelt a választási győzelmek kapcsán bírálta, és jobboldali politikusokkal is szívesen csatározik, beleértve Mark Ruttet is, a holland miniszterelnököt, aki szerinte túlságosan is nagy bizalmat fektet a szabad piacba.

A 2017. márciusi, holland általános választásokon a Szociáldemokrata Munkáspárt összeomlott, így kiesett a kormányzó koalícióból.

 A teljes cikket itt olvashatja el:

https://www.politico.eu/article/frans-timmermans-dying-star-eu-next-big-thing-no-longer/

27534947_1919350491439962_128168615_o.jpg

Kovalovszki Kartal

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr5213617450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása