Elnöki csere

2018. február 19.

Dél-Afrika gazdasági és társadalmi fejlődésének megtorpanását a kormányzó párt elképesztő korrupciója, „urambátyám”-rendszere és a rasszok mentén húzódó törésvonal mélyülése jelképezte. Jacob Zuma távozásával esély nyílik ezeknek a problémáknak a megoldására, azonban komoly próbatétel lesz az ország számára. Cyril Ramaphosától elsősorban a közel egy évtizedig tartó Zuma-világgal való szakítást, erkölcsi megújulást és gazdasági fejlődést várnak a választók. Hogy az ANC tényleg akarja-e ezt a megtisztulást, vagy csupán a Zuma okozta károkat akarja mérsékelni a választások előtt, egyelőre még nem tudjuk.

„Február 14-én este egy országos televízióadásban Jacob Zuma lemondott Dél-Afrika elnöki posztjáról, mivel 15-én egy bizalmatlansági szavazás elé nézett volna. A kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) hamar lépett, és parlamenti többségével elnökké is választotta Cyril Ramaphosa elnökhelyettest és pártelnököt. Zuma elnök nem túl méltóságteljes beszédében, leszögezte, hogy csakis azért mondott le, mert az ANC ellene fordult, és ragaszkodott hozzá. A párt úgy összegezte, hogy Zuma túl nagy tehertétel lett a 2019-es választásokra nézve.”

„Mindamellett Zuma fenyegetés volt az ANC elképzeléseire. A patronázsrendszerre támaszkodó vezetési technikája, az önzősége és egy atavisztikus zulu törzsi rendszerre való ácsingózása komolyan aláásták a párt alapvető elveit: a rasszra és nemre való tekintet nélküli demokráciát. Így - különösen a városokban - az ANC bázisa nem ment el szavazni, vagy átsodródott az egyik ellenzéki párthoz. Cyril Ramaphosának és más „reformereknek” az ANC-ben sokat kell dolgozniuk, hogy helyreállításk az ANC-be mint a joguralom iránt elkötelezett demokratikus mozgalomba vetett bizalmat.”

„Ramaphosa következő lépése a nemzet helyzetéről szóló beszédének megtartása lesz, ami az -amerikai - unió helyzetéről beszédre hasonlít.  Nem sokkal azután bemutatja költségvetési tervezetét. Mivel Zuma lemondott a posztjáról ahelyett, hogy megvonták tőle a bizalmat, Ramaphosa megörökli a kabinetjét, de szabadon változtathat is rajta. A dél-afrikaiak arra számítanak, hogy a Ramaphosa-kormány szakmailag sokkal kompetensebb lesz, mint az elődje, és a gazdasági növekedésre fog koncentrálni.

Az eredeti cikket a következő linken olvashatja: https://www.cfr.org/blog/finally-jacob-zuma-resigns-president-south-africa

af_1.jpg

Bejan Ervin

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr813682490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása