Kis Németország vége?

2018. március 13.

„Németország túl sokáig élvezte a luxust, hogy olyannak képzelte magát, mint egy kis ország. Most, hogy az új kormány végre összeállt, Németországnak el kell kezdeni úgy gondolkodni és cselekedni, mint egy erős gazdasági hatalom – lehetőleg mielőtt az új miniszterek belekényelmesednek a régi rutinokba.”

Ezt állítja Sophia Besch, és ha megnézzük, valóban igaza van: a választási kampányban alig esett szó Németország Európa-politikájáról, leginkább belföldi témák voltak terítéken. A világban zajló fejlemények, nevezetesen Donald Trump elnöksége, Emmanuel Macron reformtervei és a Brexit olyan kihívások elé állítják Németországot, amihez egyértelmű stratégiával kell bírnia.

Az új koalíciós kormány, bár Európa-politikáját a macroni tervekre válaszul készítette el, kevéssé valószínű, hogy alapvetően gondolná át a gazdaságpolitikáját – kizárt, hogy támogasson olyan ötleteket, mint a közösségi adósságmegosztás, vagy egy komolyabb méretű közös büdzsé kialakítása, írja a szerző.

Ezen kívül viszont sok egyéb gazdaságpolitikai lépést tehet és kell tennie. Uniós szinten erősíthetné a tőkepiaci és a bankuniót, pénzt tehetne a bankmentő programokba. Ehhez feltételül kötheti, hogy tagállami szinten tisztítsák meg a bankrendszert, és hozzanak sokkal szigorúbb szabályokat rájuk vonatkozóan.

Belföldön komoly feladat, hogy leszorítsa az államháztartási többletet és felpörgesse a fogyasztást, például az alacsonyabb keresetűek helyzetbe hozásával és a közszférai dolgozók megerősítésével. Az új kormánynak új kereskedelempolitikával is elő kell rukkolnia, hiszen a Trump-adminisztráció protekcionista politikájával hatalmi vákuum keletkezett a világpolitikában, ami tökéletes lehetőség Németország és az EU számára. Az új kereskedelempolitikának egyéb célokat is szolgálnia kell, hiszen ezzel tudja Németország a piacgazdaság és a jogállamiság eszméjét erősíteni a tágabb szomszédságában.

A teljes cikket itt olvashatja el:
https://www.project-syndicate.org/commentary/new-german-government-european-agenda-by-sophia-besch-2018-03?a_la=english&a_d=5a9d0b8678b6c7256049e4b6&a_m=&a_a=click&a_s=&a_p=%2Ftopic%2Fwill-germany-lead&a_li=new-german-government-european-agenda-by-sophia-besch-2018-03&a_pa=topic-commentaries&a_ps=

nyeu.jpg

Németh Olivér

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr5813736494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása