Skandináv honvédelem: lehet-e példa más országoknak?

2018. április 03.

Kevéssé ismert hazánkban, de a skandináv országokban a hivatásos hadsereg mellett létezik egy önkéntes honvédelmi szervezet is. Ezt mutatja be Elizabeth Braw cikke a Royal United Services Institute-nál.

A szervezeteket a második világháború után alakították ki a skandináv országokban a jövőbeli megszállások ellen, és ahogy a szerző írja, „egész Európa tanulhatna ebből az egész társadalmat átszövő, totális védelmi rendszerből”.

Bár invázió egyébként nem történt, Dániában a Hjemmeværnet „gyakran kerül bevetésre, katonai és civil feladatok ellátására egyaránt, mint például evakuáció, keresési és mentési műveletek. Ők őrzik a katonai létesítményeket és a kritikus fontosságú országos infrastruktúrát is. 2017-ben a Hjemmeværnet katonái 2,4 millió szolgálati, gyakorlati és bevetési órát tudtak maguk mögött, amibe beletartozik 144000 óra rendőri akciók támogatása terén is.”

Mindezek mellett ráadásul a szervezet megítélése rendkívül pozitív Dániában: egy nemrég készült felmérés szerint a dánok 75%-a biztos abban, hogy a Hjemmeværnet képes ellátni a feladatait.

Egy ilyen szervezet különösen akkor jön jól, ha valami katasztrófa, esetleg terrortámadás történik, hiszen, ahogy a szerző megjegyzi: „egy ilyen Hjemmeværnethez hasonló szervezetnek köszönhetően minden város rendelkezne kiképzett polgárokkal, akik képesek lennének segítséget nyújtani, például evakuációban vagy az élelem szétosztásában a rászorulóknak.”

Felmerülhet a kérdés, hogy egy ilyen szervezet nem rémisztené-e meg az embereket, azonban a skandináv lakosság úgy tűnik, nemcsak hogy nem ijed meg tőle, hanem „megerősíti őket a jelenléte, így ugyanis tudják, mit csináljanak egy krízis esetén, legyenek akár kiképzett honvédelmisek, akár informált polgárok.”

A hadsereg számára is hasznos egy ilyen szervezet létezése: „a norvég haderő úgy jellemzi a honvédelmis tagjait, mint a szemük és fülük; kiképzett polgárok, akik a helyi közösségekben élnek és amellett, hogy tudják mit kell csinálni, jobban oda tudnak figyelni a legkisebb változásokra, mint bárki más.”

A teljes cikket itt olvashatja el:
https://rusi.org/commentary/scandinavia%E2%80%99s-homeland-defence-model-other-countries

oliver.jpg

Németh Olivér

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr313802258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bolshevik 2018.04.04. 00:27:15

Ha ezt itt elkezdenék támogatni, másnapra visítana a fél blogszféra, hogy "ORBÁN MAGÁNHADSEREGET SZERVEZ!!!"

Jakab.gipsz 2018.04.04. 06:55:47

Bezzeg Skandinávia! Kösz felfedeztétek a meleg vizet.

Nálunk is működött ilyen szervezet, a fiatalok számára az MHSZ, Magyar honvédelmi sport szövetség és a Munkásőrség néven, amíg a mindent elqurók, szét nem verték, a kiképző bázisait és az infrastruktúrát.

Elegendő lett volna a parancsnoki állományt lecserélni, bigott komcsikról, jog-állami demokratákra, ugyebár.

eßemfaßom meg áll 2018.04.04. 07:30:27

@Jakab.gipsz: Azért a Munkásőrséget siratni, hogy is fogalmazzam finoman... baszki a munkásőrség a netto párthadsereg volt ahol csak bigott komcsi párttag lehetett tag (nem csak a parancsnokok)
És nem az elqrók hanem népszavazás zavarta őket haza 95%-os többséggel (kb csak a bigott komcsi munkásőrök szavaztak a feloszlatás ellen)

LebensraumamOsten 2018.04.04. 07:36:57

@Bolshevik: Mert az is lenne. Ha itthon elkezdenék szervezni, annak nem az lenne a célja, mint az amerikai nemzeti gárdának. Csak hatalmi érdekeket szolgálna.
Ilyen kultúrájú országban semmi értelme. Főleg ilyen múlttal és ilyen erkölcsű politikusokkal, akikben a legaljasabb diktátorok leghitványabb vágyai és beteg elképzelései egyesülnek a legrohadtabb módon.
Majd ha rácsok mögött lesznek, vagy legalább gumiszobában ugrálva kiabálják, hogy "Én vagyok a király! Térdre büdös paraszt! Miért nem élteted az uralkodódat?"

LebensraumamOsten 2018.04.04. 07:38:13

@eßemfaßom meg áll: Ő egy sötétvörösbe játszó árnyalatú narancs illibsikomcsi keverék. valószínűleg tenyészkönyve is van.

staropramen 2018.04.04. 08:02:27

@Jakab.gipsz:
Ezt az óvónéni mesélhette neked, mert hogy nem magad élted meg az biztos.

Jakab.gipsz 2018.04.04. 08:32:11

@LebensraumamOsten: @staropramen:

Juj, most megszeppentem, ti a modern demokraták, ti aztán mindent tudtok, és persze csuda okosok is vagytok, mindenki más pedig, buta, náci, antiszemita, homofób stb.

röf 2018.04.04. 08:59:21

Skandináv hadsereg?
Hát pont most szállták meg őket, mint a török Buda várát.....

Alick 2018.04.04. 09:22:47

@Jakab.gipsz: A Munkásőrség kb. az SA-nak felelt meg, politikamentesen nem lehetett volna hasznosítani. Az MHSZ (HSZ) inkább paramilitarista-hobbista katonai felkészítő, semmint katonai jellegű feladatokra alkalmas önkéntes alakulatok gyűjtőszervezete.

Jakab.gipsz 2018.04.04. 10:46:06

@Alick: A felszerelése olyan volt amilyen, de pl. az MHSZ-ben ingyen lehetett megtanulni gépjárművet vezetni. E helyett ma nincs semmi, csak a piaci verseny, fizesd meg a jogsit, ja vegyél fel hitelt, Soros pedig röhög a markába, nincs pénzetek megbízhatatlanok vagytok.

Szóval nem a munkásőrséget sírom vissza.

Hanem a Soros féle kufár-demokráciából és a politikailag korrekt gender és migráns diktatúrából nem kérek. És van más választásunk is.

pushup 2018.04.04. 11:02:50

lemil.blog.hu/2014/12/09/vendegposzt_hjemmev_rnet
csak hogy kicsit elkanyarodjunk az aktuálpolitikai kinek-a-kurvaanyját témától ...

Dr.Démonmac1 2018.04.04. 11:57:29

Ebben a velejéig korrupt csaló országban, kizárt, hogy ilyesmi jól működjön.
Ehhez normális kormány is kéne, ez meg nem az.

Dr.Démonmac1 2018.04.04. 11:58:52

@Jakab.gipsz: A "Soros" az nem létezik.
Az csak a kurmány ellenségképe... a valóságban a jelenlegi Magyar Kormány, a nép ellensége.
süti beállítások módosítása